Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Budowlanej Komedii w Odcinkach bami

bami

Recommended Posts

No nie, nie zaglądam dwa dni, a tu trawertyn, baterie kuchenne, wegetarianizm się szerzy ;)

Dla mnie argument z kotletami też nie jest argumentem, ale dla niektórych na pewno mógłby być - np. dla mojej sąsiadki z dołu, która była jednym z powodów budowy :cool:

Bami, cudne te spieki, ależ mi się spodobał pomysł ze spiekowym blatem! :yes: A powiedz, da się przy tym cudzie uzyskać efekt grubego blatu?

Dziewczyńy, proszę o poradę odnośnie drzwi, bo Wy już po doktoracie ;) A ja muszę pokazać, gdzie ułożyć dylatacje pod drzwiami i muszę się drzwiowo podszkolić. Na górę chciałabym drzwi bezprzylgowe zlicowane z korytarzem, ale otwierane do środka pomieszczeń - czy to tylko kwestia innego zawiasu? a może aż innego zawiasu, bo taki zawias to mała fortuna? Wiecie coś w temacie?

Bami, wrzucaj fotkę trawertynu, w końcu dziś wtorek! ;)

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bami, podglądam regularnie i podziwiam! :) Gnacie jak należy :) ;) Pięknie u Ciebie! Czekam na resztę! :)

Katti, dziękuję. Bardzo się cieszę, że kicia się znalazła :)

Ja jestem wielką kotofilką, niestety teraz tylko w teorii - mąż i Starszak mają alergię.

Zamówiłam do kuchni "klikklaki" do szafek - w razie czego będziemy obie żałować ;)

Ale zaraz Demonek nam powie, że dobrze zrobiłyśmy...

Bami za wysoka to ona nie będzie.

Ale... ona przez to,że jest dosyć intensywna sama w sobie to potrzebuje czystki wizualnej wokół siebie. Czyli żadnych w bliskim tle szafek górnych, nie łączenia materiałów okładzinowych na frontach ( np fornir + lakierowany mdf) i takich tam. Ty mi sie wydaje idziesz w kierunku takiego ujednolicenia, zatem bierz baterię bo będzie ona piękną ozdobą Twojej kuchni :yes:

O właśnie, boję się też tej dominacji - w sumie szkoda byłoby zastosować takie cudo i "przebździć" resztą. To może poczekam na meble i dopiero podejmę decyzję. Bateria tego kształtu (ale nie ta konkretnie - ta jest poza konkurencją i wiem, dlaczego właśnie ją wybrałaś) budzi jeszcze moje inne obawy - teraz wszyscy idą w ten kształt a już na wyspie to obowiązkowo... Mam wrażenie, że jakby nadszedł jakiś kataklizm (np. uderzenie meteoru, kolejne zlodowacenie, lawina błota or sth), to ci, co by nas znaleźli po upływie wieków, po baterii mogliby poznać przynależność do klasy średniej w Europie środkowo-wschodniej ;)

Demon, a do białych blatów dałabyś biały zlew czy stalowy? Moim zdaniem oba będą ok, o białym myślę ceramicznym...

No nie, nie zaglądam dwa dni, a tu trawertyn, baterie kuchenne, wegetarianizm się szerzy ;)

To po prostu kara za niezaglądanie przez 2 dni :)

Dobrze, że już jesteś :)

Bami, cudne te spieki, ależ mi się spodobał pomysł ze spiekowym blatem! :yes: A powiedz, da się przy tym cudzie uzyskać efekt grubego blatu?

nooo... u mnie 10 cm :) nie napiszę tu przecież, że lubię grube, bo bardziej podobają mi się cienkie :)

Ale Chris ręczy głową, że ma być grubaśny

Dziewczyńy, proszę o poradę odnośnie drzwi, bo Wy już po doktoracie ;) A ja muszę pokazać, gdzie ułożyć dylatacje pod drzwiami i muszę się drzwiowo podszkolić. Na górę chciałabym drzwi bezprzylgowe zlicowane z korytarzem, ale otwierane do środka pomieszczeń - czy to tylko kwestia innego zawiasu? a może aż innego zawiasu, bo taki zawias to mała fortuna? Wiecie coś w temacie?

a

Aga, Ty masz betonową posadzkę, prawda? więc dylatacje powinny być "ostateczne" - musisz się skontaktować z producentem konkretnych drzwi i on Ci powie, że dla konkretnych drzwi, konkretnego skrzydła dylatacja - by się schowała dokładnie pod skrzydłem, musi być np. 4 mm od linii zero będącej rzutem nadproża na "próg".

Dzisiaj to omawiałam z moim wykonawcą drzwi, podał mi odległości zmiany nawierzchni podłóg - inne dla drzwi szklanych, inne dla pełnych z mdf.

Drzwi otwierane przez ościeżnicę, o jakich piszesz, to nie tylko większy koszt ale również zabranie dobrych kilku cm ze światła ościeża

Bami, wrzucaj fotkę trawertynu, w końcu dziś wtorek! ;)

Słowo się rzekło :)

Tam, gdzie nie ma kamienia, będzie wybarwiony na ciemno teak

IMG_1136.jpg

..musisz się skontaktować z producentem konkretnych drzwi i on Ci powie, że dla konkretnych drzwi, konkretnego skrzydła dylatacja - by się schowała dokładnie pod skrzydłem, musi być np. 4 mm od linii zero będącej rzutem nadproża na "próg".

Dzisiaj to omawiałam z moim wykonawcą drzwi, podał mi odległości zmiany nawierzchni podłóg - inne dla drzwi szklanych, inne dla pełnych z mdf.

dobrze ze do wyboru drzwi mam jeszcze dużo czasu bo nie wiem co tu jest napisane :sick::sick:

spoko, ivy, ja już jestem po podłogach, ale też nie do końca to rozumiem :) I być może to jest powód dlaczego nie będzie drzwi :D

Bami, Twoj kamień w łazience robi narawdę wrażenie :yes:

a na podłodze co? Też kamień czy teak? I tam chyba ma być też odjechane światło i odjechana wanna, tak :) ?

Dawaj szybciutko fotki reszty jak będziesz miała

spoko, ivy, ja już jestem po podłogach, ale też nie do końca to rozumiem :) I być może to jest powód dlaczego nie będzie drzwi :D

dziewczyny, spox, te zmartwienia pojawiają się tylko wtedy, gdy w pomieszczeniach jest inna podłoga (u mnie np. przejście sypialnia - łazienka) lub, tak jak u Agguli, przy betonowej posadzce

Bami, Twoj kamień w łazience robi narawdę wrażenie

a na podłodze co? Też kamień czy teak? I tam chyba ma być też odjechane światło i odjechana wanna, tak ?

Dawaj szybciutko fotki reszty jak będziesz miała

Dzięki Lucuś, na dużych zdjęciach w dzienniku lepiej widać. Część podłogi jest z kamienia. Tam gdzie nie ma kamienia, bedzie drewno (część podłogi pod wanną wolnostojącą i ściana). Światło będzie normalne :)

Wanna stanie przy tym murku z kamienia - stamtąd wychodzà krany

teraz czekam na zamontowanie brodzika - jest w kolorze "beż Prairie" ;)

Cześć Bami,

Dopiero dzisiaj trafiła na twój dziennik i przepadłam - świetnie się go czyta a Pan architekt to z pewnością musi być ciekawa osoba:yes: Łazienka z trawertynu boska - też planuję trawertyn ale w mniejszych ilościach. Kontakt do Pana Rafała już sobie zapisałam a czy mogłabyś napisać mi na priv skąd oni są i ile płaciłaś za metr trawertynu? Z góry dziękuję:)

Beszo

Cześć Bami,

Dopiero dzisiaj trafiła na twój dziennik i przepadłam - świetnie się go czyta a Pan architekt to z pewnością musi być ciekawa osoba:yes: Łazienka z trawertynu boska - też planuję trawertyn ale w mniejszych ilościach. Kontakt do Pana Rafała już sobie zapisałam a czy mogłabyś napisać mi na priv skąd oni są i ile płaciłaś za metr trawertynu? Z góry dziękuję:)

Beszo

witaj Beszo, fotka nawet w połowie nie oddaje urody trawertynu - jest jedwabisty w dotyku :)

reszta info na priv

Pewnie, że dobrze :D

Bami co do zlewów to ja preferuje albo z tego samego materiału co blat, albo stalowy.

U nas będzie stalowy. Kocham miłością wielką duże, proste stalowe zlewy bez ociekaczy. :yes:

Dla mnie ociekacze są zagadką;) Zajmują miejsce na blacie i są kompletnie bezużyteczne, szczególnie że normalnie pół metra obok każdy ma zmywarkę.

Demon, jakieś konkretne te zlewy stalowe polecasz?

Dla mnie ociekacze są zagadką;) Zajmują miejsce na blacie i są kompletnie bezużyteczne, szczególnie że normalnie pół metra obok każdy ma zmywarkę.

?

Dziewczyny, teraz mam właśnie prosty, kanciasty, stalowy i bez ociekacza...

i mimo, ze obok jest zmywarka, ociekacza mi brakuje, nie wszystko da się lub można umyć w zmywarce np. ceramiczne czy teflonowe patelnie i ja zawsze miałam problem z butelkami dla dzieci, które najpierw myłam a następnie sterylizowałam i ciągle stały na blacie... I teraz będę miała ociekacz, chociaż era butelek już za mną :)

no i ten stalowy wygląda ładnie, gdy jest czyściutki i w dodatku wytarty do sucha. A ja niestety nie należę do osób, które myją i wycierają zlew po każdym użyciu, bo to zlew jest dla mnie a nie ja dla niego... Dlatego wybieram biały :)

odzywam się po kikudniowej nieobecności (nota bene, w hotelu w którym byłam była łazienka z czarnymi płytkami z łupka i czarnym sufitem i od razu pomyślałam sobie o Tobie :) )

Mi też brakuje ociekacza, bo np drewnianych łyżek, noży nie myję w zmywarce i leżą one na mniejszej komorze zlewu, dlatego teraz ociekacz zrobiłam w blacie. Co do zlewów, to też mam tak jak Ty, że nie zawsze go wycieram do czysta po każdym użyciu i jednak ślady widać. Z tym że ja teraz mam taki franke stalowy w krateczkę i dobrze się spisuje, ale w domu wzięliśmy grafitowy z konglomeratu w kolorze blatu

odzywam się po kikudniowej nieobecności (nota bene, w hotelu w którym byłam była łazienka z czarnymi płytkami z łupka i czarnym sufitem i od razu pomyślałam sobie o Tobie :) )

Dobrze, ze juz jesteś :)

sufit nie będzie czarny, wszedł do łazienki kolorysta i strwierdził, ze musi być szary :cool:

tam sufit był czarny, ale w suficie było sporo lampek halogenowych i nie miało się poczucia strachu ani ciemnicy, raczej było przytulnie. Wyobraziłam sobie że z teakiem na podłodze tak jak u Ciebie byłoby dużo ładniej :) Nawet miałam Ci zdjęcie zrobić, ale nic by to już nie zmieniło, bo Twoja łazienka już gotowa :)

Bami, myślałaś o tym, żeby wysłać Chrisa na jakieś wakacje? ;)

wakacje raczej w tym przypadku nie pomogą... Ciężki przypadek ;)

Czy Wasza WM działa bez zarzutów? Jaki rekuperator wybraliście?

nie uruchomilismy jeszcze WM:confused:

na dole jest jeszcze sporo pyłu, w przyszłym tygodniu wjadą podłogi na górze a po nich będzie montaż schodów.

Poza tym nie kupiłam jeszcze anemostatów :(, ani czujników jakości powietrza

rekuperator mamy Mitsubishi Lossnay

tez chętnie podpytam, może polecasz wykonawcę ?? bo właśnie robię casting :cool:

Ivy, być moze polecę, jak dobrze i bezawaryjnie zakończą. To ta sama firma (Tora wentylacja), z której korzysta Lullaby (i zdaje się jeszcze kilka osób na forum), ale u mnie mieli dużą wtopę - pierwsza z ekip instalacyjnych "zapomniała" jednostek od klimatyzacji połączyć kablem prądowym. Druga to poprawiła (prując mi tynki z gładziami), ale nie doprowadzili kabla od jednostki zewnętrznej do skrzynki z prądem - dla mnie błędy dyskwalifikujące firmę z polecenia dalej.