Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Budowlanej Komedii w Odcinkach bami

bami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bami, super ten houzz! pierwszy raz tam dotarłam i coś czuję, że nie szybko dziś zasnę ;)

Moje zauroczenie katalogowymi kuchniami bierze się chyba z odwiecznych wyrzutów sumienia nad brakiem ładu i porządku, z którym moja artystyczno-spontaniczna dusza mało ma wspólnego ;) Podobnie, jak dusze moich dzieci ;) Uwielbiam porządek, choć utrzymanie go w naszej rodzinie jest niemożliwe, katalogowy porządek mamy tylko do wieczora tego samego dnia, którego gości u nas nasza pani M ;)

Doktorze, a nie wystarczy HS między jadalnią a tarasem? Jaką masz tam szerokość okna? Generalnie moje dotychczasowe doświadczenie (wyjście z kuchni/jadalni na duży taras w bloku) pokazuje, że siedzi się albo w jadalni, albo na tarasie. Mam (na dzień dzisiejszy) w tym miejscu duże okno podwójnie otwierane, a i tak zawsze otwieramy tylko jedną jego część transportując się na taras ;) W domu zrobiłam HS (2,2m) między jadalnią a tarasem.

bami, Aggula Patrząc się z kuchni w stronę jadalni wygląda to mniej więcej tak:

006.jpg

Na jakość wizualizacji proszę nie zwracać uwagi - robione domowym sposobem przeze mnie wyłącznie dla własnych potrzeb.

Chodzi o to potrójne okno w tle. Okno ma 270 cm w podziałach po 90 cm, prowadzi na zadaszony taras, ale nie "główny", a "pomocniczy", o szerokości 1,6 m. "Główne" okno przesuwne i główny taras mam w innym miejscu i tam już mam dobrane okno przesuwne. Tu natomiast zastanawiam się wyłącznie nad "atrakcjami dodatkowymi". Z okna jest bardzo ładny widok na las, mam też od tej strony kawałek ogrodu. Jeżeli będzie możliwość otworzenia tego okna w całości, siedząc przy stole w jadalni będzie się miało wrażenie siedzenia na tarasie bez konieczności ruszania tyłka ;)).

Ze względu na stosunkowo niewielki rozmiar tego okna przy HS tego efektu się nie uzyska. Nie mam możliwości zmiany podziałów okna. Jeżeli więc chcę go maksymalnie otwierać to albo przesuwne z dwoma elementami ruchomymi (nie HS), podobne do okna u rasi, albo harmonika.

Umówmy się, koszt nie jest powalający (około 4-5 tys różnicy w stosunku do "normalnego" okna). Ale jest. Ponadto w codziennym używaniu lepiej się w tym miejscu sprawdzi normalne okno rozwierano-uchylne, będzie też najlepiej wyglądać. Więc jeżeli nie będę tego używał (bo i tak wszyscy będę raczej siedzieć na tarasie "salonowym"), to szkoda fatygi.

bami, Aggula Patrząc się z kuchni w stronę jadalni wygląda to mniej więcej tak:

[ATTACH=CONFIG]198308[/ATTACH]

Na jakość wizualizacji proszę nie zwracać uwagi - robione domowym sposobem przeze mnie wyłącznie dla własnych potrzeb.

Chodzi o to potrójne okno w tle. Okno ma 270 cm w podziałach po 90 cm, prowadzi na zadaszony taras, ale nie "główny", a "pomocniczy", o szerokości 1,6 m. "Główne" okno przesuwne i główny taras mam w innym miejscu i tam już mam dobrane okno przesuwne. Tu natomiast zastanawiam się wyłącznie nad "atrakcjami dodatkowymi". Z okna jest bardzo ładny widok na las, mam też od tej strony kawałek ogrodu. Jeżeli będzie możliwość otworzenia tego okna w całości, siedząc przy stole w jadalni będzie się miało wrażenie siedzenia na tarasie bez konieczności ruszania tyłka ;)).

Ze względu na stosunkowo niewielki rozmiar tego okna przy HS tego efektu się nie uzyska. Nie mam możliwości zmiany podziałów okna. Jeżeli więc chcę go maksymalnie otwierać to albo przesuwne z dwoma elementami ruchomymi (nie HS), podobne do okna u rasi, albo harmonika.

Umówmy się, koszt nie jest powalający (około 4-5 tys różnicy w stosunku do "normalnego" okna). Ale jest. Ponadto w codziennym używaniu lepiej się w tym miejscu sprawdzi normalne okno rozwierano-uchylne, będzie też najlepiej wyglądać. Więc jeżeli nie będę tego używał (bo i tak wszyscy będę raczej siedzieć na tarasie "salonowym"), to szkoda fatygi.

A to zmienia postać rzeczy: mam tak samo, trojdzielne okno prowadzące na ogród (tzn. może kiedyś będzie tam ogród, jak się w ogrodniczkę przepoczwarzę). Środkowe jest hks-em. Chociaż najbardziej pasowało mi tam dwudxielne otwierane na zewnątrz (jak okiennice) - bez sensu i niewykonalne przy szerokości 3,60..

Mmeliso, małe też jest piękne :)

zapewne dlatego wybrałam sobie wielką lampę do salonu: w stanie rozprostowanym ma 221 cm, w pięknie wygiętym 161 cm.

Przełamie trochę surowość onyksu, pozostając w wymaganej kolorystyce.

Jeszcze nie znam zdania Chrisa i Strategicznego, ale czy powinnam w ogóle ich brać pod uwagę ;)?

doride_floor_lamp.jpg

A Ty masz coś na oku?

szukam czegoś nad stół do jadalni tak żeby dobrze wyglądało jak będzie złożony - długość 240 i rozłożony 340 cm ...i jeszcze nic nie znalazłam

a podobają mi się ...może na klatkę nad spocznik ...

http://sopolish.pl/image/cache/data/LAMPY/sufitowe/polski_design_laga_01-567x567.jpg

http://www.flair-magazin.de/uploads/pics/lee_broom_crystal_bulb_2.jpg