Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Budowlanej Komedii w Odcinkach bami

bami

Recommended Posts

Zioła zjemy;) i wypijemy z mojito :)

na razie muszę ogarnąć wykończenie domu. A jak odsapnę to zabiorę się za ogród. U mnie jest mokro, więc może pałki posadzę ;)

Mokro masz

Plant_in_Soggy_Spoil.jpg

Edytowane przez pestka56

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fakt mają dość zróżnicowane wymagania pod tym względem.

Kolendra wcale nie taka delikatna. Ja uważam, że tymianek jest wrażliwszy. Poza tym większy problem, niż za dużo słońca, to zimowe przemarzanie.

Majeranek, bazylia, biedrzeniec anyż, estragon, czarnuszka, hyzop, lawenda, szałwia i macierzanka (tymianek) pochodzą z cieplejszego klimatu. Wolą miejsca dobrze nasłonecznione, ciepłe i osłonięte od wiatru. Te z klimatu umiarkowanego, jak estragon, mięta, lubczyk, kminek, arcydzięgiel, arnika, cząber, kolendra, kozieradka, lebiodka, lubczyk, krwawnik, ogórecznik, rumianek i wiesiołek będą rosły nawet w miejscach lekko ocienionych.

Zawsze da się tak urządzić ogródek ziołowy, żeby pogodzić to obie grupy lubią. Niektóre, np. miętę, która lubi się rozłogowo rozrastać, lepiej posadzić w donicy. Wtedy można ją okresowo przenosić. To jest wygodny sposób na jednoroczne. Trenuję to od 3 sezonów z bazylią, a w tym roku spróbowałam też z tymiankiem. Rosną sobie w donicach i na zimę zabieram na kuchenne parapety. Miętę i bazylię mam całą zimę. Tymianek jest też choć bardzo zmarniał.

W Warzywniku na wyniesionej rabacie mam centralnie posadzony rozmaryn. Rośnie wysoki i jest dość kępiasty, ale o luźnym pokroju. Słońce przez niego prześwieca. Przed nim są te najbardziej słońcolubne.

Poza tym, jeśli zadbasz o dobre podlewanie i wynawozisz wiosną, to nie masz się co martwić. Tu trochę przyschnie, a gdzie indziej wypuści nowe pędy :yes:

Moje „herbarium” jest od zachodu.

Bami nie bój się traw.

Ja planuję jakieś mieć u siebie, ale z ogrodu dopiero otwieram przewód doktorski.

Wywołałaś świetny temat pokoi dziecięcych.

:-) nooo... Wywołałam i się schowałam, po drodze zestresowałam Balbinę i kilka innych dziewczyn...

Ja muszę mieć taki ogród, którym się nie trzeba zajmować...podlewać mogę.

Ja muszę mieć taki ogród, którym się nie trzeba zajmować...podlewać mogę.

O to ja dokładnie taki sam ;) Nawet podlewać nie planuję, no może ciut ciut. Dlatego planuję minimalny trawnik dla dzieci (gdzieś muszą biegać), ale reszta to będą zakamarki (dzieciaki tez to uwielbiają).

O to ja dokładnie taki sam ;) Nawet podlewać nie planuję, no może ciut ciut. Dlatego planuję minimalny trawnik dla dzieci (gdzieś muszą biegać), ale reszta to będą zakamarki (dzieciaki tez to uwielbiają).

Takie ogrody i ja uwielbiam najbardziej!!!:cool: Tajemniczy Ogród.... to moja ukochana książka z dzieciństwa...:cool::cool::cool:.

Wiecie co....

MUSZĘ zrobić projekt ogrodu. Czuję taki wewnętrzny imperatyw, po Waszych zdjęciach, poradach i inspiracjach. To musi być ktoś, kto zna się na roślinach i ogrodnictwie, nie tylko na projektowaniu. Tylko nie za bardzo wiem, gdzie mam uderzyć... Polecicie kogoś?

jutro jadę do showroomu Bosha wybrać sprzęt :)

Miałam jechać dzisiaj, ale straż miejska odholowała mój samochód i zmarnowałam pól dnia i wyskoczyłam z 615 pln :bash:

Najsmutniejsze jest to, ze capnęli mi auto spod Centrum Zdrowia Dziecka - było zaparkowane w odległości mniejszej niż 10 m od przejścia dla pieszych! Nie przeszkadzalo ani w przejechaniu, ani w przejsciu. Normalnie hieny... W takim miejscy chyba mandat by wystarczył...

Ja Ci polecę oczywiście forumową Elfir :yes: Podoba mi się jej podejście projektowania, wybory roślin, które proponuje i życzliwość

Warszawskie hieny czasem tak polują. Niedaleko mojej mamy jest ul. Nalewki. Ani policji, ani straży nie uświadczysz tam okrągły rok. Dzień przed Wigilią zaparkowałyśmy tam z moją córką. Fakt miejsce nie było dozwolone. Ale tam wszyscy stale tak stają. No i wracamy po 2 godzinach, a samochodu nie ma. Najpierw nie zajarzyłyśmy, że odholowali, no, bo tam nigdy żaden łapacz się nie pojawił. No i pękło 750, bo mandat i odholowanie :bash: Nie ma co, w samą porę kasa poszła się wietrzyć.

Ja Ci polecę oczywiście forumową Elfir :yes: Podoba mi się jej podejście projektowania, wybory roślin, które proponuje i życzliwość

Warszawskie hieny czasem tak polują. Niedaleko mojej mamy jest ul. Nalewki. Ani policji, ani straży nie uświadczysz tam okrągły rok. Dzień przed Wigilią zaparkowałyśmy tam z moją córką. Fakt miejsce nie było dozwolone. Ale tam wszyscy stale tak stają. No i wracamy po 2 godzinach, a samochodu nie ma. Najpierw nie zajarzyłyśmy, że odholowali, no, bo tam nigdy żaden łapacz się nie pojawił. No i pękło 750, bo mandat i odholowanie :bash: Nie ma co, w samą porę kasa poszła się wietrzyć.

Ale Elfir jest z Wielkopolski chyba... Moze powinnam mieć kogoś miejscowego? Co by looknął regularnie? Sama nie wiem... Uwielbiam Elfir chociażby za Jej podpis w stopce - zawsze się uśmiecham :)

A pod CZD "dorabiają" sobie w ten sposób ochroniarze - dostajà działkę od prywatnych firm zajmujących się holowaniem z ramienia straży... Aż mi brak słów na takie łajdactwo

TKMax jest też w centrum.

Z meblami krewa, ale ciuchy i nie tylko można wykopać super i tanio.

Bami, Elfir przyjedzie i zrobi Ci projekt. Potem możesz się z nią umawiać na dopilnowanie. Chociaż jeśli do założenia ogrodu weźmiesz dobrych ludzi, czy firmę, to nie będzie problemów. Muszą się tylko trzymać projektu i nie wymieniać roślin.

Napisz do niej na priv i wypytaj co radzi. Ja jej ufam. obserwuję co robi i jak pomaga już długo.