Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Budowlanej Komedii w Odcinkach bami

bami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć :) Wpadam z rewizytą i przy okazji dorzucę jeszcze parę słów o rekuperacji. Faktycznie rozwiązanie z podwieszanym sufitem i sztywnymi w nim kanałami Spiro jest najczęstsze i najtańsze. Ale nie jedyne. Jeśli nie planujesz zabudowy KG i za późno/niewykonalne rozmieszczenie kanałów elastycznych w stropie, pozostaje Ci podłoga.

Pamiętaj tylko, że to wciąż niestandardowe rozwiązanie, dużo droższe i wymaga solidnego wykonania. Najlepiej zlecić to firmie, która ma w takiej technologii duże doświadczenie. Robiłam wywiad i niestety wiem, że i te "topowe" wciąż mają mało realizacji tego typu na swoim koncie.

Tutaj więcej informacji i mądrości ;):

http://www.rekuperatory.pl/oferta/sposoby-dystrybucji-powietrza/kanaly-polietylenowe-InFloor-OnFloor

Pozdrawiam :bye:

Cześć :) Wpadam z rewizytą i przy okazji dorzucę jeszcze parę słów o rekuperacji. Faktycznie rozwiązanie z podwieszanym sufitem i sztywnymi w nim kanałami Spiro jest najczęstsze i najtańsze. Ale nie jedyne. Jeśli nie planujesz zabudowy KG i za późno/niewykonalne rozmieszczenie kanałów elastycznych w stropie, pozostaje Ci podłoga.

Pamiętaj tylko, że to wciąż niestandardowe rozwiązanie, dużo droższe i wymaga solidnego wykonania. Najlepiej zlecić to firmie, która ma w takiej technologii duże doświadczenie. Robiłam wywiad i niestety wiem, że i te "topowe" wciąż mają mało realizacji tego typu na swoim koncie.

Tutaj więcej informacji i mądrości ;):

http://www.rekuperatory.pl/oferta/sposoby-dystrybucji-powietrza/kanaly-polietylenowe-InFloor-OnFloor

Pozdrawiam :bye:

Lullaby, rozumiem, że Ty będziesz miała kanały w stropie?

Wiesz, odnoszę wrażenie, że nawet te wyspecjalizowane w wentylacji firmy nie mają dużego doświadczenia (forma oferty, jaką otrzmałam od firmy, o której mailowałśmy była, oględnie mówiąc - śmieszna). Pewnie poproszę o referencje, ale, znając życie, nie będę miała kiedy ich sprawdzić...

Z drugiej strony - myślę, że to przecież jest proste... Jednostka centralna, dmuch, wydmuch, matematyka.

Dzięki Alicja za kontakt, ale tu chyba nie masz racji. Oczywiście można tak zrobić, ale ja nie planuję podwieszanych sufitów ani żadnej zabudowy KG, więc u mnie muszą iść w wylewkach...

Pewnie nie mam racji.

Ja mam część rur "zatopionych" w stropach, a część rur pójdzie pod stropem. Ale to było przewidziane podczas budowania SSO.

O rozwiązaniu w wylewce nie pomyślałam, że jest możliwe ze względu na grubość rur. Wydaje mi się, że one mają dużą średnicę. Ale są wysoko więc nie mierzyłam ;) Bardziej mi chodzi o to, że traci się część ocieplenia podłogi.

Ale z tego co czytam tu na FM co dom to inne rozwiązania więc w sumie czemu nie.

Tak, bami, planuję zalanie rur w stropie. Układa się je między dolnym i górnym zbrojeniem. I są to zupełnie inne przewody niż te "grube metalowe" stosowane przy podwieszanych sufitach. A przynajmniej tak zrozumiałam :)

Firma wspomniana przeze mnie w linku proponowała mi podłogę. Na pytanie, ile takich realizacji dotychczas wykonali, uprzejmy Pan szczerze przyznał, że wciąż niewiele.

Zaskoczyłaś mnie natomiast "śmieszną formą oferty". W moim przypadku wycena każdej z firm wyglądała tak samo. Fakt, dość ogólnie, ale szczegóły zamierzam omawiać na etapie wykonywania projektu. Jak tylko będzie gotowy, przekażę go do oceny architektowi i konstruktorowi :)

Aha, Pani z TW wspominała, że w przypadkach, kiedy strop jest już wykonany, instalatorzy używają wiertnicy diamentowej do wykonania przepustów. Nie jestem pewna, czy to nie szkodzi konstrukcji zbrojenia, ale może jest i u Ciebie szansa?

No właśnie...

Po raz kolejny mści się na mnie projekt katalogowy i brak nadzoru autorskiego...

KierBud też raczej marny.

Skąd miałam wiedzieć na etapie SSO, że mam rury do reku puścić w stropie :bash:.

Lullaby, przepusty w stropie to nic takiego: przepust ma max. średnicę 20 cm, co przy moich 140m2 stropu jest niczym...

Alicja, o stratach ciepła nie pomyślałam, ale w końcu to tylko rura wypełniona powietrzem - a powietrze też jest izolatorem, więc może nie będzie tak źle.. wolę to niż zabudowę KG

Pokaż Kochana ten onyks, bo zapowiedź zrobiłaś taką, że nie mogę usiedzieć na miejscu:sick:

Też nie mogę :-) tylko, ze znalazłam surowy kamień- jego zdjęcie nie odda końcowego efektu. Dopiero podświetlona tafla... Spróbuje znaleźć w necie realizacje z takiego cuda.

Poczekajcie jeszcze troszkę na fotki... Na razie nie ma co pokazywać...Jeno rury i kable ze ścian!

Bambi, ja wiem jak ślicznie może wyglądać podświetlony onyks, zaintrygowało mnie tylko jaki kolor kamienia tak Cię ujął?

A Twój boski archi zrobił Ci może jakieś wizki wnętrza?

Balbina, ten onyks kwalifikuje się jako "Tanzania dark" - na razie mam jakieś robocze foty robione pod dziwnym kątem - ciężko jest wleźć pomiędzy płyty w hurtowni :D... Jest ciemny, brązowo-rudy. Sama nie mam pojęcia, jak będzie wyglądał podświetlony, podobno ten najciemniejsze fragmenty są nieprzezierne. W dodatku płyty są trochę uszkodzone, jeszcze nie wiemy do końca, co da się z nich wyciąć. Plan jest taki, że za kilka dni rozłożymy wszystkie u kamieniarza i dopiero na tej podstawie Chris zrobi projekt. Oczywiście nie zrobi wizualek, bo, jak sam twierdzi, "nie obsługuje internetu":confused:.

Mój "boski archi" rzeczywiście jest boski - ale jako bohater komedii, to uroczy człowiek :hug:. Ale ja mam z nim prawdziwe utrapienie, bo nie tylko nie robi wizualek (twierdzi, że i tak "ch... na nich widać" - przepraszam, to cytat :x) to jeszcze nic nie rysuje - "przecież ty to widzisz aniołku, a Gluś i tak nic nie zobaczy", a w ogóle to "musicie mi zaufać". "JA to widzę aniołku, zobaczysz, że wyjdzie na moje..." Czyli efekt jest taki, jakbym architekta nie miała! Poza tym jest na bakier z najnowszymi materiałami i trendami - więc ja mu podsuwam, co mi się podoba, a on mam nadzieję, zrobi resztę...

Najbardziej boję się o jego zmiłowanie do dziwacznych kolorów - ostatnio stwierdził, że mieszkanie, w którym mieszkam, jest nudne, bo mam same ciepłe kolory i on "przełamałby to KOBALTEM :bash:

Ale ja i tak uwielbiam Chrisa :-)

Najbardziej boję się o jego zmiłowanie do dziwacznych kolorów - ostatnio stwierdził, że mieszkanie, w którym mieszkam, jest nudne, bo mam same ciepłe kolory i on "przełamałby to KOBALTEM :bash:

Ale ja i tak uwielbiam Chrisa :-)

Boże! Kobalt, podświetlenia:jawdrop: Już go kocham!!! I nie mogę się doczekać Twoich wnętrz!!!

Iwonko :hug:jesteś kochana, że mnie podtrzymujesz na duchu, bo ja jestem czasem zdruzgotana. Jestem między młotem i kowadłem, osobiście mam zdecydowanie większą akceptację do szaleństw we wnętrzach, niż mój mąż. W związku z tym my coś tam sobie z Chrisem ugadamy, wkracza Inwestor strategiczny i mówi VETO. Chris wtedy mówi, że on jest ślepy i żeby nie przeszkadzał, a Gluś mówi, że Chris jest człowiekiem z lasu... Albo, że nie życzy sobie w swoim domu "łazienki dla pedałów" - przepraszam czytających i moderatora, zaraz wykasuję, tylko objaśnię Balbinie, jak wygląga moje budowanie :-)

P.S. Rasia też twierdzi, że uwielbia mojego Chrisa. Ciekawe, co na to jego żona - świetna laska, też architekt, czasem ona też się wtrąca do naszej budowy, ale zdecydowanie za mało :-)

Edytowane przez bami

Iwonko :hug:jesteś kochana, że mnie podtrzymujesz na duchu, bo ja jestem czasem zdruzgotana. Jestem między młotem i kowadłem, osobiście mam zdecydowanie większą akceptację do szaleństw we wnętrzach, niż mój mąż. W związku z tym my coś tam sobie z Chrisem ugadamy, wkracza Inwestor strategiczny i mówi VETO. Chris wtedy mówi, że on jest ślepy i żeby nie przeszkadzał, a Gluś mówi, że Chris jest człowiekiem z lasu... Albo, że nie życzy sobie w swoim domu "łazienki dla pedałów" - przepraszam czytających i moderatora, zaraz wykasuję, tylko objaśnię Balbinie, jak wygląga moje budowanie :-)

:rotfl:

Rety! Skąd ja to znam:D

Jakbym mojego M słyszała:rotfl:

Tylko u nas ja jestem sama na linii frontu...

Ale spoko, idzie po mojemu:wiggle:

I powiem Ci, ze jak pójdę na rękę mężowatemu (bo nie jest to dla mnie strategiczne, a żeby też miał poczucie, że jego zdanie się liczy;)) to w 90% jest do luftu:-(

Nauczyłam się, żeby w kwestiach istotnych nie odpuszczać, jak do czegoś jestem przekonana,

:D

:rotfl:

Rety! Skąd ja to znam:D

Jakbym mojego M słyszała:rotfl:

Tylko u nas ja jestem sama na linii frontu...

Ale spoko, idzie po mojemu:wiggle:

I powiem Ci, ze jak pójdę na rękę mężowatemu (bo nie jest to dla mnie strategiczne, a żeby też miał poczucie, że jego zdanie się liczy;)) to w 90% jest do luftu:-(

Nauczyłam się, żeby w kwestiach istotnych nie odpuszczać, jak do czegoś jestem przekonana,

Ech Ty moja Bratnia Duszo :-)

Myślałam, że tylko ja mam taki hard core i niecenzuralne określenia... albo tylko ja się przyznałam :D

Ja też nie odpuszczam, "łazienka dla pedałów" oczywiście będzie - na dole, gościnna :p

Odpuściłam TYLKO RAZ, kiedy Inwestor Strategiczny totalnie się uparł przy inteligentnej instalacji. Zrobił to specjalnie, żeby pokazać, że jest Strategiczny. Ale ja teraz za to sobie odbijam tralalala

Edytowane przez bami

...nie istnieją.

Chyba, że ktoś sam potrafi, ma czas i możliwości.

W trakcie mojej przygody z budowaniem (z papierami licząc ponad dwuletniej) słyszałam wiele dobrych rad:

1. nie można oszczędzać na ekipach

2. nie można oszczędzać na fundamentach

3. nie można oszczędzać na stali

4. nie można oszczędzać na izolacjach

5. nie można oszczędzać na ociepleniu

6. nie można oszczędzać na dachu

7. nie można oszczędzać na instalacjach

itp. itd. wraz z postępami na budowie...

Efekt później jest taki, że trzeba oszczędzać na wykończeniówce i ogrodzie... A może jednak jest sposób? Może jednak na czymś można, a ja przegapiłam???

Możesz zaoszczędzić... nerwów sobie i Strategicznemu... a w przyszłości uniknąć kozetki i też zaoszczędzić... i się przestać przejmować;)... i dać się ponieść nurtowi wyobraźni i twórczości Chrisa;)(jeszcze bardziej kocham Go za ten kobalt):lol:.

Możesz zaoszczędzić... nerwów sobie i Strategicznemu... a w przyszłości uniknąć kozetki i też zaoszczędzić... i się przestać przejmować;)... i dać się ponieść nurtowi wyobraźni i twórczości Chrisa;)(jeszcze bardziej kocham Go za ten kobalt):lol:.

Rasia, Ty to naprawdę MądRasia jesteś...

Chris ma branie... i nawet o tym nie wie :-)

Gdyby się z Glusiem dowiedzieli, co ja tu wypisuję... Jakbym kiedyś nagle przestała pisać, to znaczy, że mnie zakopali w lesie. Zapewne gdzieś w gminie Blachownia, powiat częstochowski...