Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Budowlanej Komedii w Odcinkach bami

bami

Recommended Posts

Bami,

25 metrów????:jawdrop:

SAMA kuchnia, bez jadalni????

Wiesz, ja mam połowę tego, i co prawda dużo mebli (jedna ściana zabudowa do sufitu, 300 x 270 cm), zabudowa niska (300 cm długości), oraz wyspa (200 x 120 cm) i za same meble mam wyceny około 20 tysięcy - bez blatu.

Sharlot, ale ta kuchnia jest dziwna - ma mało ścian :)

mam 2 zabudowane ściany 240x255 i 270x255, w nich muszą sie zmieścić pełnowymiarowy piekarnik i mikrofali, w drugiej wielka lodówka sbs. Plus niska zabudowa 435 mm i wyspa 170x100. Z jakiego regionu jesteś?

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bami i Pestko,

poszły privy.

Bami,

masz sporo mebli, a jeśli planujesz dużo szuflad (ja tak), to podnosi koszt, jeśli chcesz Bluma - bo dopłata do JEDNEJ szuflady za system Bluma to 200 zł.

U mnie, przy 15 szufladach, to 3 tysiące.

A w ogóle to z czego planujesz zabudowę?

Lakier oraz fornir są drogie.

No obawiam się, że tak może być:(

Ale popytaj w 2-3 firmach, zleć wyceny - taki research zawsze mocno rozjaśnia spojrzenie na sprawę i sporo się można dowiedzieć! O cenach, wykonawcach, i swoich reakcjach na kolejne kosztorysy:D - w sensie: przy pierwszym, łapiesz się za głowę - czemu tak DROGO; przy trzecim rozumiesz, że takie są ceny, przy piątym jesteś szczęśliwa, bo znajdujesz wykonawcę, który liczy się 10% taniej niż pierwszy i myślisz, że to SUPER TANIO:)

No obawiam się, że tak może być:(

Ale popytaj w 2-3 firmach, zleć wyceny - taki research zawsze mocno rozjaśnia spojrzenie na sprawę i sporo się można dowiedzieć! O cenach, wykonawcach, i swoich reakcjach na kolejne kosztorysy:D - w sensie: przy pierwszym, łapiesz się za głowę - czemu tak DROGO; przy trzecim rozumiesz, że takie są ceny, przy piątym jesteś szczęśliwa, bo znajdujesz wykonawcę, który liczy się 10% taniej niż pierwszy i myślisz, że to SUPER TANIO:)

To moze zażądam rabatu 10% i zaoszczędzę mnóstwo czasu i nerwów :lol2:

Dzieki Szarlotko

wyceniałam mdf w lakierze, szuflady Blum te najładniejsze w liczbie 21 sztuk... Żadnych cargo. Zaraz się okaże, że przy tej wielkości to bardzo przystępna cena ;)

Bami, ja mam 15 szuflad, 2 duże carga, blumy, fornir i wiesz ile zapłaciłam...

Moja wycena z WFM też była jakaś kosmiczna, dotąd uważam że ich pogrzało..

A co do okapów, to próbuj wycenić ten ktory się Tobie podoba. Mój podobno kosztował 5 tys., a zapłaciłam za niego 3 z kawałkiem..

Fajny wczoraj dzień miałaś :yes:

a gdzie chcesz tego light eye zawiesić?

Bami, z czego chcesz tę kuchnię? Z MDFów? A znasz Formicę http://www.formica.eu/pl/ To moja miłość odkąd 24 lata temu w Kanadzie zobaczyłam co można zrobić z ich laminatów. Są BOSKIE. Mają jeden taki rodzaj laminatu ColorCore, w którym można nawet rzeźbić.

W Warszawie jest ich dystrybutorem Juan, a w Karczewiu SAS.

A oglądałaś katalogi-wzorniki na stronie Formici? Ja nawet z tej Kanady przywiozłam sobie próbki. Tak mi się podobały, że taszczyłam przez ocean:lol2:

Moi znajomi architekci mieli z tego i kuchnie i łazienki w trzech domach i swoim klientom też zawsze proponowali.

Ja mam wszystko z Ikei i jedni moi znajomi też. Jest w porządku. Znajomi pierwszą kuchnię kupili 10 lat temu i mieli taką sytuację, że coś im się rozwarstwiło po paru latach w jednym z frontów. IKEA daje b. długą gwarancję, ale ponieważ już ten model frontów kuchni wycofali, to wymienili im wszystkie. Coś tam płacili, ale to było jakieś 10–20 % wartości. I zdaje się, dlatego, że chcieli w innej klasie cenowej i to była dopłata.

Lucko,

wysłałam:)

Bami,

popytaj faktycznie Luckowych wykonawców - na pewno będzie taniej, niż w wielkiej, znanej firmie, która płaci krocie za czynsz, a dodatkowo dolicza X % marży za swoje logo i renomę:D!

Ja np. po pierwszych wizytach w renomowanych salonach z deskami drewnianymi byłam bliska załamki - proponowano mi deski po......339 zł BEZ montażu - znaleźliśmy 4 wykonawców, u których koszt materiału z usługą za taką samą jakość i parametry wynosi 200-210 zł!