Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Budowlanej Komedii w Odcinkach bami

bami

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

KA to w ogóle jest metallik ...

a mnie się zdaje, ze bardziej nowoczesny i designerski będzie mat, tylko podobno jest trudniejszy w obsłudze. Obawiam sie tez tego, ze w przypadku matu będzie w tej kuchni ponuro - kuchnia jest od północy i pomimo, ze ma dość duże okno, jest tam trochę ciemno. Połysk odbija ładnie światło i to mnie trochę kusi...zastanawiam się tez nad otwieraniem typu push to open. Ale boję się śladów po palcach, z drugiej strony: przecież nie będę marnować życia na pucowanie frontów ...

a ucho boli :cry:

Bambi,

a może takie otwieranie jak w kuchni Gajzo (pokazywała na wątku kuchennym)?

http://gajzo.blog4u.pl/upload/DSC02136.jpg

bardzo ciekawe, dzięki Lucus

a ja nigdy na ten wątek nie zaglądałam :)

juz myślałam, ze kuchnię mam załatwioną no i zaczęłam kombinować

Bami i do jakich wniosków "kuchennych" doszłaś???

Ja z kolei zaczynam się zwracać z powrotem do drewnianej, już przeszłam drogę biała, szara - ciekawe ile razy się będę zastanawiała nad samymi frontami??? Ale dopóki nie zamawiam - mogę jeszcze kilka razy nie?

Ja też chciałam mieć takie otwieranie "push to open", ale mam stanowcze veto Męża, który ma to w pracy i twierdzi, że wiecznie otwierają się mu szafki mimo, że nie chciał ich otwierać a tylko się oparł. Nie wiem czy mają coś źle zrobione, ale nie chce nawet spróbować. Frezy odpadły - tu z kolei ja się nie przekonałam - jest to dla mnie super niewygodne.

Bami, slady po palcach beda widoczne przy kazdym typie domyku: zarowno z uchwytem czy push to open :) na matowych frontach, jak i na polysku beda widoczne palce :) chyba nie widac ich tak bardzo tylko na frontach drewnianych lub imitujacych drewno. push to open - ma ta zalete, ze w kazdej chwili mozesz je wymienic na uchwyty tradycyjne (no proste dlugie ikeowskie linie) bez szkody dla samych mebli.

Bami, slady po palcach beda widoczne przy kazdym typie domyku: zarowno z uchwytem czy push to open :) na matowych frontach, jak i na polysku beda widoczne palce :) chyba nie widac ich tak bardzo tylko na frontach drewnianych lub imitujacych drewno. push to open - ma ta zalete, ze w kazdej chwili mozesz je wymienic na uchwyty tradycyjne (no proste dlugie ikeowskie linie) bez szkody dla samych mebli.

I to mnie przekonuje Katti :)

Mój pan kuchenny twierdzi, że z matu ciężej te paluchy się zmywa...

Mam teraz kuchnię z ciemnego forniru, z relingami - i też widać paluchy

Chyba jest tylko jeden sposób na paluchy - nie używać kuchni w ogóle :)

Bami i do jakich wniosków "kuchennych" doszłaś???

Ja z kolei zaczynam się zwracać z powrotem do drewnianej, już przeszłam drogę biała, szara - ciekawe ile razy się będę zastanawiała nad samymi frontami??? Ale dopóki nie zamawiam - mogę jeszcze kilka razy nie?

Ja też chciałam mieć takie otwieranie "push to open", ale mam stanowcze veto Męża, który ma to w pracy i twierdzi, że wiecznie otwierają się mu szafki mimo, że nie chciał ich otwierać a tylko się oparł. Nie wiem czy mają coś źle zrobione, ale nie chce nawet spróbować. Frezy odpadły - tu z kolei ja się nie przekonałam - jest to dla mnie super niewygodne.

Koncepcja zmian dojrzewa - mój mąż puka się w głowę, Chris wzdycha i najwyraźniej ma mnie dość. Tylko pan Waldek wykazuje spokój.

Słyszałam o tym otwierającym się niepotrzebnie push to open, ale chyba się nie powstrzymam :)

U mnie frezy też odpadają - nie pasują

bami - a nie możesz wziąć próbek i obmacać pod kątem weryfikacji widoczności paluchów i wyglądu w docelowym oświetleniu? Teraz w wynajmowanym mieszkaniu mam jakiś badziew z Ikei w melaminowej okleinie (mat) i trzeba przyznać, że żadnych paluchów na tym nie widać.

bami - a nie możesz wziąć próbek i obmacać pod kątem weryfikacji widoczności paluchów i wyglądu w docelowym oświetleniu? Teraz w wynajmowanym mieszkaniu mam jakiś badziew z Ikei w melaminowej okleinie (mat) i trzeba przyznać, że żadnych paluchów na tym nie widać.

Macałam już te próbki... Paluchy widać - tak czy siak :(

niestety z docelowym oświetleniem nie zestawię, bo jeszcze nie jest zainstalowane (jestem tuż przed malowaniem kuchni), chociaż komplet wraz ze źródłami światła jest juz na miejscu - to zasługa mojego i luckowego "lightmana". I moja oczywiście :)

ale ja już podjęłam decyzję - będzie połysk, bo dokładamy spieki na jedną ze ścian i odczuwamy potrzebę odbijania światła :)

Edytowane przez bami

Bami, mam taki sam kaprys na push to open w kuchni, ale jednak użytkując to cudo w całym salonie od 3 lat dopadają mnie wątpliwości. Montowali mi podobno najlepszy niemiecki system obecny na rynku, podobno bezawaryjny, a jednak od jakiegos czasu lubi otwierać się przypadkowo, przy lekkim dotknięciu przechodzącej obok osoby, lub zacina się i nie chce wcale otworzyć albo zamknąć... o tyle łatwo, że nie mam szuflad, tylko drzwiczki do szafek, więc zawsze mogę je otworzyć łapiąc od dołu, lub zamknąć wciskając palcem pstryczek i potem delikatnie domnkąć drzwiczki trzymając za ich dół. Przy szufladach takie akcje niemożliwe...

Fronty z połyskiem łatwiejsze w utrzymaniu czystości, pod warunkiem, że nie są czarne ;)

Bami, mam taki sam kaprys na push to open w kuchni, ale jednak użytkując to cudo w całym salonie od 3 lat dopadają mnie wątpliwości. Montowali mi podobno najlepszy niemiecki system obecny na rynku, podobno bezawaryjny, a jednak od jakiegos czasu lubi otwierać się przypadkowo, przy lekkim dotknięciu przechodzącej obok osoby, lub zacina się i nie chce wcale otworzyć albo zamknąć... o tyle łatwo, że nie mam szuflad, tylko drzwiczki do szafek, więc zawsze mogę je otworzyć łapiąc od dołu, lub zamknąć wciskając palcem pstryczek i potem delikatnie domnkąć drzwiczki trzymając za ich dół. Przy szufladach takie akcje niemożliwe...

O!O! O! O! O takich właśnie problemach w pracowej kuchni opowiadał mi Małż.

Fronty z połyskiem łatwiejsze w utrzymaniu czystości, pod warunkiem, że nie są czarne ;)

Aggula, nie zniechęcaj mnie...

Czarne nie są... Tylko szare. A Ty jaką kuchnię planujesz?

Tymczasem się żegnam, bo jutro czeka mnie miły (mam nadzieję) dzień na budowie: przyjeżdżają dechy na górę, trawertyn do naszej łazienki i pan pomierzyc mi drzwi :)

I jeszcze przyjadą grzejniki drabinki i kilka bzdecików typu oświetlenie czy głośniki sufitowe :wiggle:

Brakuje mi jeszcze kuchni, schodów, barierki i zabudowy garderób. I miliona innych rzeczy. Gdyby nie to, ze na zewnątrz jest Sodoma i Gomora, w środku widac koniec...

Ciesze się razem z Tobą bami.

Dla pocieszenia mogę dodać, że w momencie naszej wprowadzki kuchni i wielu innych istotnych elementów wnętrza mieć nie będziemy.

dzięki Demon, sama juz nie wiem, czy się cieszyć czy nie... Nie mam jeszcze ogrodzenia, tynku i drewna na elewacji ani konstrukcji z drewna na tarasie. Nie mam tez tarasu...co gorsza, nie mam ekipy do drewna i to jest problem :(

Basia, i jak, masz te dechy i drabinki?

A oświetlenie kto Ci montuje? Ja moje kuchenne też już mam na budowie i mąż myśli, mam nadzieję że się namyśli jak to zamontować już wkrótce :)

Też się boję o garderoby, bo tam z kolei podjął się położenia paneli...nie muszę pisać że ich jeszcze nie kupiliśmy i że nie umie ich kłaść, prawda :D ?

Mam dechy, nie zdążyłam obfocić, ale są piękne :)

drabinki też są, ale ich nie widziałam, bo przyjechały po moim wyjeździe

był u mnie pan Jarek W na pomiarach :), uda nam się idealnie zgrać kolor drzwi i podłogi:wave:

lampy montuje Paweł, Jankowy elektryk. Nie muszę dodawać, ze strategiczny nic nie montuje... Tylko w szkodę potrafi wejść. Dzisiaj np. umówił się z panem od basenów (to jego najnowszy pomysł) i... nie dał rady dojechać na budowę. Ja z panami minęłam się w drzwiach (musiałam wracać do dzieci) :mad:

Dzisiejszego dnia również wszystko "szło", jak należy.

kolor ściany i sufitu w kuchni, do którego miałam mnóstwo wątpliwości (i pytałam Chrisa tysiąc razy, czy jest go pewien), okazał się piękny :)

drabinki do łazienek - bez szału, ale ładnie wykonane - za radą "naszego (mojego i Luckowego) pana od osprzętu - Radox - z grzałeczkami elektrycznymi :)

No i wreszcie - rozpoczęła się instalacja trawertynowej łazienki - zwanej Wielkim Problemem. Trzymajcie kciuki, by Wielki Problem okazał się Wielkim Estetycznym Sukcesem.

Oczywiście nie ma tak, by wszystko było super - jest problem schodowy.... Pan Darek pomylił się w pomiarach: prześwit pomiędzy stopniami jest mniejszy, niż zaplanowana grubość stopnia - i nie da rady zamontować drewna. Trzeba zeszlifować brzeg KAŻDEGO stopnia - wyobrażacie sobie szlifowanie betonu w pomalowanej już na ciemno klatce? Bo ja nie.....:bash: