Sharlotka 16.06.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Ale ogrodzenie frontowe - raczej nie z paneli pewnie - też robisz jasnoszare, tj. w odcieniu ocynku??Bo raczej tylko w takim wypadku ładnie to zagra - ale mieszanie koloru, np. boki i tył: panele ocynk, a front inny kolor, będzie nieładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 16.06.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Panele ogrodzeniowe zazwyczaj sprzedawane są albo ocynkowane albo ocynkowane i powlekane nylonem lub farba. Ocynk po jakimś czasie spatynuje ( jak jest nowy to świeci sie jak psu jaja:)) i nie wyglada to jakoś cudownie. Radzę kupić panele powlekane- zazwyczaj są czarne lub zielone ( wtedy zleja sie z zielenią roślin) ale inne kolory tez są dostępne. Co do pralko suszarki- mam teraz taka i używam jej tylko jako pralki, a osobno mam suszarke bebnowa- to zupełnie inna bajka. Moja pralko- suszarka nie dosusza ubran( co prawda jest juz bardzo stara , a kiedyś inna była technologia więc moze nie do końca jest to dobre porównanie) ale na pewno minusem pralko suszarke jest to ze jak wlozysz 6 kg wsadu to pozniej do suszenia mozesz dać tylko te 3 ( połowa wsadu pralki moze sie suszyc) i te pozostałe muszą czekać na suszenie. Jest tylko jest miejsce to lepiej kupić osobno sprzęty ( suszarka rownież nie jest pozbawiona wad- pradozerna, moze kurczyc ubrania- ale mimo ich uwielbiam ja i oszczędza duzo czasu i roboty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 16.06.2013 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Ale ogrodzenie frontowe - raczej nie z paneli pewnie - też robisz jasnoszare, tj. w odcieniu ocynku?? Bo raczej tylko w takim wypadku ładnie to zagra - ale mieszanie koloru, np. boki i tył: panele ocynk, a front inny kolor, będzie nieładne. Ciacho, wynika z tego, ze bedzie nieładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 16.06.2013 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Panele ogrodzeniowe zazwyczaj sprzedawane są albo ocynkowane albo ocynkowane i powlekane nylonem lub farba. Ocynk po jakimś czasie spatynuje ( jak jest nowy to świeci sie jak psu jaja:)) i nie wyglada to jakoś cudownie. Radzę kupić panele powlekane- zazwyczaj są czarne lub zielone ( wtedy zleja sie z zielenią roślin) ale inne kolory tez są dostępne. Co do pralko suszarki- mam teraz taka i używam jej tylko jako pralki, a osobno mam suszarke bebnowa- to zupełnie inna bajka. Moja pralko- suszarka nie dosusza ubran( co prawda jest juz bardzo stara , a kiedyś inna była technologia więc moze nie do końca jest to dobre porównanie) ale na pewno minusem pralko suszarke jest to ze jak wlozysz 6 kg wsadu to pozniej do suszenia mozesz dać tylko te 3 ( połowa wsadu pralki moze sie suszyc) i te pozostałe muszą czekać na suszenie. Jest tylko jest miejsce to lepiej kupić osobno sprzęty ( suszarka rownież nie jest pozbawiona wad- pradozerna, moze kurczyc ubrania- ale mimo ich uwielbiam ja i oszczędza duzo czasu i roboty) koktajl, a jaki sprzęt konkretnie wybrałaś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 16.06.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Koktajl,obawiam się jakości tych powlekanych nylonem paneli (co się z nimi może dziać po paru latach, i czy na pewno to nie odłazi???), więc raczej weźmiemy wersję: ocynk + malowane proszkowo.ooo, o tym "świeceniu jak":) nie wiedziałam, dzięki za radę!! Bamka,a jaki kolor i CO z przodu dajesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 16.06.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 acha, z tego, co pisze Koktajl, sam ocynk będzie się mocno odcinał nawet np. na jasnej szarości (malowanej) na części frontowej???Wiem, że wersja ocynkowana w sumie zlewa się z otoczeniem, nie dominuje i jest "niewidzialna" - ale jakoś sensownie musi zagrać z frontem......... My przód robimy z płaskowników czy kątowników (jeszcze do ustalenia), więc szukam rozwiązania, które sprawi, że całość jakoś sensownie zagra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 16.06.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Bami ja wstępnie zastanawiam sie nad AEG ale jakoś specjalnie nie nastawiam sie na kolory sprzętu bo u mnie wszystko bedzie schowane( w sensie piekarnik schowany, bo mikrowela bedzie jakaś zwykła ukryta w spizarce, lodówka zabudowana) na droższy sprzęt raczej moj portfel sie nie zgodzi:) natomiast pewne jest ze nie ma sensu wydawać nie wiadomo ile pieniędzy na sprzęt ze średniej polki polepszajac jego parametry ( nie wiem jak z zywotnoscia miele czy tym podobnych) bo nie od dzis wiadomo ze żywotność sprzętu to max 10 lat albo i mniej. Wiadomo ze wszyscy chca cichy, energooszzedny, sprzęt z wszystkimi funkcjami a jak jest wszystko to cena jest najwyższa. Warto dokładnie przeliczyć czy dana lodówka ktora zużywa trochę mniej kWh na rok jest opłacalna jesli kosztuje ponad 1000 zł i wiecej od innych. Na pewno nie chce amici czy whirpool bo teraz mam taki sprzęt i nie jestem zadowolona( ale faktem jest ze był tani), natomiast kupiłam 4 lata temu zmywarke z bosch ( cicha, mało wody zużywa, ma osobna szuflade na sztucce) i tez zostawia nalot na szklanych rzeczach- chyba nie ma idealnego AGD:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 16.06.2013 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Aaa i ekspresu do kawy tez zabudowanego nie przewiduje bo my z mężem kawy nie pijemy więc tez wystarczy nam taki mały do ukrycia dla gości:) natomiast jesli ty chcesz wszystko kupić do zabudowy to faktycznie masz nie lada orzech do zgryzienia... Czy szuflade na podgrzewane naczynia tez planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 16.06.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Koktajl,piekarnik schowany - w sensie, zakryty podnoszonym do góry frontem??Ja tak chcę, co niezmiernie dziwi wszystkich........Sprawdzałaś już, ile głębsza musi być w takim wypadku cała zabudowa? PS.pytanie może idiotyczne:) - czy, gdy piekarnik jest uruchomiony, front musi być podniesiony do góry przez cały czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 16.06.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Sharlotko mysle ze nie musisz sie obawiać powlekania- zreszta różni produceni maja rożne sposoby raz nylon raz farba. Poza tym czy ty chcesz zeby malowali proszkowo na twoje życzenie czy masz producenta z gotowymi takimi panelami? Bo jesli chcesz zeby specjalnie ci pomalowali to cena tez bedzie pewnie inna niz takich gotowych paneli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 16.06.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Koktajl, piekarnik schowany - w sensie, zakryty podnoszonym do góry frontem?? Ja tak chcę, co niezmiernie dziwi wszystkich........ Sprawdzałaś już, ile głębsza musi być w takim wypadku cała zabudowa? PS. pytanie może idiotyczne:) - czy, gdy piekarnik jest uruchomiony, front musi być podniesiony do góry przez cały czas? Cześć Dziewczyny, Widzę, że mój pomysł w końcu znalazł powszechne uznanie Sharlotka, na zabudowę musisz przeznaczyć głębokość piekarnika z rączka+kilka (2-3) cm zapasu. O szczegóły zapytaj swojego wykonawcę, najlepiej po wybraniu konkretnego modelu i systemu otwierania. Jeśli znajdziesz piekarnik bez pochwytu, poproszę o namiar U mnie front będzie otwierał się inaczej niż do góry, ale nie zmienia to faktu, że podczas pieczenia piekarnik powinien być odsłonięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 16.06.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Koktajl, piekarnik schowany - w sensie, zakryty podnoszonym do góry frontem?? Ja tak chcę, co niezmiernie dziwi wszystkich........ Sprawdzałaś już, ile głębsza musi być w takim wypadku cała zabudowa? PS. pytanie może idiotyczne:) - czy, gdy piekarnik jest uruchomiony, front musi być podniesiony do góry przez cały czas? Ja będę miec ukryty w zabudowie wysokiej ale nie za frontem podnoszonym do góry tylko otwieranym tradycyjnie. Na pewno zabudowa musi byc głębsza zeby ukryć uchwyt piekarnika, szersza rownież zeby schować cała przednia szybę i na pewno zawsze będę miała otwarty front- zeby widzieć co sie dzieje w piekarniku i zeby szafka sie nie niszczyła. Natomiast jest kilka systemów otwierania takich szafek- jesli planujesz otwieranie do góry to na pewno zawsze bedziesz miała otwarta szafke z tym samyj powodów co ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 16.06.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Lulla, to rozwiązanie jest dość często stosowane we włoskim wzornictwie - np. przez Poliform:) Super, że potrzeba tylko 2-3 cm więcej!!!! Jeszcze nie zaczęłam poszukiwań piekarnika - Ty pewnie szybciej coś znajdziesz. Koktajl, a nie obawiasz się, że taki otwarty np. przez godzinę front będzie Ci utrudniał życie i jest ryzyko, że ktoś się np. palnie w głowę? Ja mam takie obawy, dlatego skłaniam się ku frontowi podnoszonemu do góry - wiem, że można jeszcze zamówić całe skrzydła "chowające" się w głąb zabudowy, ale to już wyższa szkoła jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 16.06.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Lulla, to rozwiązanie jest dość często stosowane we włoskim wzornictwie No raczej Uśmiechnęłam się jedynie, mając w pamięci Twoje zdziwienie, kiedy napisałam o tym w swoim dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlotka 16.06.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Ach, ile się trzeba nauczyć & dowiedzieć przy budowie!:lol2: Ale wiesz, że większość wykonawców & rozmówców (w sensie: znajomi, przyjaciele, koleżanki z pracy) wyraża głębokie zdziwienie, gdy mówię o takim pomyśle??? W sensie: "komu i po co to potrzebne"? i "no ale to jest kuchnia, to przecież piekarnik MUSI być, i to WIDOCZNY":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 16.06.2013 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Bardzo się cieszę, że moj wątek się ożywił ja jestem ZA wszystkimi atypowymi rozwiązaniami i mocno kibicuję, i czekam na efekty ja juz w swojej kuchni zrobiłam wystarczająco dużo eksperymentów - teraz Wasz czas nadchodzi A komentarze osób postronnych niezmiennie mnie śmieszą. Negatywne odczucia związane z moim domem staram się ignorować (chyba, ze jest to moja Mama, wtedy mi przykro). Z drugiej strony gdybym wybudowała dom, który podoba się pokoleniu moich rodziców - to dopiero byłby fuck up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 16.06.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Sharlotka, lullaby - mimo wszystko rozumiem sceptyków. To rozwiązanie oczywiście estetycznie super, ale funkcjonalnie tak sobie. Innymi słowy jest zaprzeczeniem modernistycznej tezy o formie przez funkcję. Natomiast oczywiście co kto lubi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 16.06.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Sharlotko nie obawiam sie tego ze ktos sobie planie w głowę ponieważ poprzez zastosowanie innych zawiasow niz standardowe to front bedzie sie otwierał maksymalnie nie przeszkadzajac nikomu a szafka ktora bedzie sie znajdować za tm frontem bedzie zawierać te rzadziej używane rzeczy - zresza u nas piekarnik w użyciu jest moze raz w tygodniu. Dr_au- nie do końca zgodzę sie z tym co napisałeś- minimalizm ma za zadanie ukrycie jak największej liczby przedmiotów a często to wiąże sie z duza liczba mało praktycznych rozwiązań. Także te najbardziej spektakularne rozwiązania sa mało praktyczne- duże okna, biale podłogi i sciany,lustra przy armaturze lazienkowej, wysokie pomieszczenia, brak cokolow - wszystko to jest wysoce niepraktyczne a jakże w dzisiejszych czasach wykorzystywane( wystarczy iść do dziennika lully hahaha- buzka lulka:):)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 16.06.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 koktajl - możemy dyskutować w nieskończoność, bo to rzecz gustu. Tego rodzaju wnętrza są piękne, ale wymagają bardzo szczególnych mieszkańców - takich, którzy podporządkują się wnętrzu. Jeżeli ja mam w swoich sprawach zdecydować co wybrać - formę, czy funkcję - wybieram funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bami 16.06.2013 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 koktajl - możemy dyskutować w nieskończoność, bo to rzecz gustu. Tego rodzaju wnętrza są piękne, ale wymagają bardzo szczególnych mieszkańców - takich, którzy podporządkują się wnętrzu. Jeżeli ja mam w swoich sprawach zdecydować co wybrać - formę, czy funkcję - wybieram funkcję. Ja też wybieram funkcję, pewnym kompromisem i ukłonem w stronę formy jest wybór linii stylistycznej sprzętu - wg mnie atrakcyjnej samej w sobie. Jednak z nieukrywaną przyjemnością i zaciekawieniem obserwuję rozwiązania, których sama, z rożnych względów, nie zastosowałabym u siebie. Zamierzam sporo czasu spędzać w kuchni (gotowanie sprawia mi przyjemność i mocno "wyluzowuje") i moja kuchnia musi być maksymalnie funkcjonalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts