powertec 26.06.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Krótka historia mojego problemu: Fundament: ława fundamentowa 50cm szeroka x 40 cm wysoka (zbrojona 4 x fi 12, strzemiona fi6 bodajże co 20-30 cm o wymiarach bodajże ok 20 x 20 - wiem wymiarów nie przypilnowałem, narożniki przewiązane z L o 50cm x 50cm) beton B20, ściana fundamentowa 3 warstwy bloczków alfa (24 cm x 24 cm x 49 cm), realizacja kwiecień 2011. Ściana: beton komórkowy 600'tka 24 cm szerokości, realizacja maj/czerwiec 2011. Strop teriva wykonany w lipcu 2011, całość przykryta jesienią tego samego roku. Tynki - kwiecień 2012, wylewki - maj 2012. Niedawno zauważyłem to co na zdjęciach (mam wrażenie, że ma to związek z ostatnimi opadami - może to tylko wrażenie). Z zewnątrz rysa jest bardzo delikatna (trzeba się naprawdę wpatrzyć, żeby ją zauważyć - w zasadzie od okna aż po wystający fragment ściany fundamentowej - jeszcze nie odkopywałem ławy). Dwa dni temu na rysę zarzuciłem gładzi szpachlowej (akurat miałem pod reką), na niej jak widać rysa również się pojawiło co pewnie świadczy o tym, że pęknięcie się powiększa. I teraz pytanie do Was: czy to typowy objaw osiadania budynku i mam się tym zupełnie nie przejmować? Czy jednak coś poważniejszego i mam szukać eksperta, który rzuci na to okiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 26.06.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Na początek może zaproś kierownika budowy, niech on na to spojrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powertec 27.06.2012 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Na początek może zaproś kierownika budowy, niech on na to spojrzy. Tak też zrobiłem. Co prawda na budowie jeszcze nie był, ale na razie jak twierdzi nie ma co panikować. Wg niego wszystko wskazuje na typowe osiadanie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flyer2 28.06.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Czy robiłeś przed budową badanie gruntu?,bo tu może tkwić tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powertec 28.06.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Czy robiłeś przed budową badanie gruntu?,bo tu może tkwić tajemnica. Tak badania geotechniczne były robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 28.06.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 (edytowane) Tynki - kwiecień 2012, wylewki - maj 2012. Niedawno zauważyłem to co na zdjęciach (mam wrażenie, że ma to związek z ostatnimi opadami - może to tylko wrażenie). Z zewnątrz rysa jest bardzo delikatna (trzeba się naprawdę wpatrzyć, żeby ją zauważyć - w zasadzie od okna aż po wystający fragment ściany fundamentowej - jeszcze nie odkopywałem ławy). 1. ściany z gazobetonu = pęknięcia z byle powodu 2. nie dałeś zbrojenia w spoinach muru pod oknem, ściana pod oknem jest jakby wypierana do góry i stąd pęknięcia 3. zawalić się z tego powodu nie zawali. 4, można próbować to jakoś szyć ale lepsza jest jakaś elastyczna iniekcja, to pęknięcie i tak będzie pod grzejnikiem. 5. osiadanie jest główną przyczyną. 6. to są wszystko moje przypuszczenia. Edytowane 28 Czerwca 2012 przez szybkaosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
powertec 28.06.2012 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 1. Tak2. Wspominałem o tym murarzom, uznali że nie ma potrzeby - przeczytałem o tym w książeczce ytonga3. Tak myślę 4. Nie będzie grzejnika5 i 6 ok7. Dzięki za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts