lukasza 27.06.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Witam,jak w temacie na jednej ze ścian zależy mi na pogrubieniu elewacji o ok 2 cm. Ścian ma wymiar 9x3m. Obecnie jest styro 22cm w jednej warstwie + klej z siatką (niestety już położone) + grunt. Co teraz doklejać 1 cm styroduru (bo twardy), ponownie klej z siatką i tynk (razem będzie z 2 cm)? Czym kleić styrodur - tak samo klejem do styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 27.06.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 WitamNie wiem czym jest spowodowana Twoja decyzja o pogrubieniu warstwy docieplenia, ale oczywiście poza naklejeniem dodatkowej warstwy styropianu musisz oczywiście nałożyć warstwę zbrojoną. Co do sposobu klejenia tej cienkiej 2cm warstwy to musisz pamiętać, że w momencie gdy podłoże do którego będziesz mocował ją jest zagruntowane wyprawą pod tynk najlepszym produktem będzie zastosowanie uniwersalnego kleju do ociepleń tj. do klejenia i zatapiania siatki, który w porównaniu do typowego kleju mocującego styropian ma trochę lepsze parametry i jest b. elastyczny. Poza tym klej będziesz musiał nakładać na grzebień tj. musi być 100% styku płyty z podłożem . W przeciwnym razie styropian może pracować i zbytnio się wyginać. Co do rodzaju styropianu to nie musi być xps - możesz użyć zwykły lub ten podłogowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 28.06.2012 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Witam Nie wiem czym jest spowodowana Twoja decyzja o pogrubieniu warstwy docieplenia, ale oczywiście poza naklejeniem dodatkowej warstwy styropianu musisz oczywiście nałożyć warstwę zbrojoną. Co do sposobu klejenia tej cienkiej 2cm warstwy to musisz pamiętać, że w momencie gdy podłoże do którego będziesz mocował ją jest zagruntowane wyprawą pod tynk najlepszym produktem będzie zastosowanie uniwersalnego kleju do ociepleń tj. do klejenia i zatapiania siatki, który w porównaniu do typowego kleju mocującego styropian ma trochę lepsze parametry i jest b. elastyczny. Poza tym klej będziesz musiał nakładać na grzebień tj. musi być 100% styku płyty z podłożem . W przeciwnym razie styropian może pracować i zbytnio się wyginać. Co do rodzaju styropianu to nie musi być xps - możesz użyć zwykły lub ten podłogowy. Dzięki za radę. Wszystko było klejone klejem uniwersalnym, ale jak będą poprawki to też zwrócę szczególnie uwagę aby był klej uniwersalny. Klej na grzebień - oczywista sprawa, ale warto pamiętać żeby to sprawdzić przy tak cienkiej warstwie. Skoro 2 cm nie musi być b.twardy to faktycznie odpuszczę XPS, tym bardziej, że w garażu mam z 20 płyt styro 2 cm, EPS 100. Decyzja moja o dokładaniu 2 cm jest spowodowana tym, że na 1 z 3 ścian gdzie będzie deskowanie jest za mała szczelina wentylacyjna za deskami. Nabije łaty 2cm i położę deski ale wtedy okładzina z modrzewia mi wyjdzie ok 2 cm poza lico ściany (oczywiście pozostałe 2 ściany są ok). Tu problem był bo murarz zgubił 2 cm na ok 5mb a 2 ekipy od ociepleń i deskowania się na tej ścianie nie dogadały - lub jak kto woli ja będąc w prac y nie przypilnowałem ostatniej ściany, w ostatnim dniu prac. Teraz mam wybór. Ściągać ocieplenie tam gdzie będzie deskowanie i odchudzić je o 2 cm albo pogrubić kawałek ściany ze styro. Koszty te same, więc wolę pogrubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts