winczenzo 28.06.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 "Przepisy, nad którymi pracuje resort gospodarki, nakazują, by w przypadku budowy lub remontu domu montować kolektory słoneczne – informuje Grzegorz Wiśniewski, prezes Instytutu Energetyki Odnawialnej. Ogrzewanie wody i budynków tą drogą ma stać się wkrótce powszechne i przyczynić się do kolejnych dobrych lat dla tej branży" http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje/wydarzenia/od-2015-nowe-domy-tylko-z-z-kolektorami-slonecznymi,28140,1 Zamiast zachęt i ulg tylko nakazy i zakazy. Budujesz - jestes bogaty, wiec wyrzuć jeszcze troche pieniedzy w błoto, nieważne czy to ma sens czy nie.Państwo musi sie dostosowac do dyrektywy, wiec niech obywatel płaci, ech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.06.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Nie bój żaby. Na szczęście nie żyjemy w republice bananowej i nikt nie wyda nakazu budowy domów tylko z kolektorami, a najlepiej określonej przez prezesa, firmy.Tak jak w pozostałych regionach świata, chodzi o ograniczenie zużycia energii nieodnawialnej, poprzez „promocję” źródeł odnawialnych. Kolektor to tylko jeden element z tych nieodnawialnych źródeł, a Pan Prezes instytutu komercyjnego, głosi to, za co ma kasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HardPlayer 29.06.2012 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Również wydaje mi się, że taki sztywny nakaz byłby dość kontrowersyjny. Zapewne (jeżeli już coś takiego wejdzie w życie) taka ustawa będzie wnosiła pewne ulgi za zakup owych kolektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.06.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Jakaś paranoja! Polska podpiera się tym, że w Portugalii i Hiszpanii jest obowiązek instalowania kolektorów. A co ma nasłonecznienie tych krajów do naszego nasłonecznienia. To tak jakby nakazać Szwedom budować domy tak jak w Grecji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 29.06.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Idiotyzm do 10 potegi,kolektory w polskich warunkach sie nie oplacaja ,bo ilosc energi zuzytej przez nie wraz z kosztami obslugi sa wieksze niz ilosc uzyskanego przez nie energi.Ekologiczne tez nie sa ,bo na wyprodukowania ich potrzeba sie wiecej energi niz wyprodukuja przez caly okres swego dzialania .Zreszta dotyczy to tez wiatrakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.06.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Jakiś przygłup opłacany, przez firmy produkujące kolektory, interpretuje na swój barani sposób, projekt przepisów, a których projektu jeszcze nie ma, powołując się na przepisy wirtualne w np. Hiszpanii (tam też nie ma przymusu). Dziennikarz spisuje zeznanie Pana Prezesa, nie wnikając jaki jest stan faktyczny, bo przecież artykuł sponsorowany. I Wy to łykacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.06.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Idiotyzm do 10 potegi,kolektory w polskich warunkach sie nie oplacaja ,bo ilosc energi zuzytej przez nie wraz z kosztami obslugi sa wieksze niz ilosc uzyskanego przez nie energi. Zmień swojego guru, bo inaczej przez fundament spierdzieli Ci do gleby 400kWh/mb każdego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.06.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 sciama jak nie wiem co - wystarczy dodac ze jeden z najwiekszych producentow kolektorow z Niemiec ma problemu finansowe i mamy odpowiedz nikt nigdy mnie nie zmusi do kupowania czegos co jest przerostem formy nad trescia - nawet jesli doplata bylaby na caly uklad a nie tylko na sam kolektor jak jest obecnie ja u siebie zrobiłem kolektor powietrzny w polaci dachu - koszt ponizej 1000 zł - korzyści porównywane z kolektorami slonecznymi sprzedawanymi przez komercyjne firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 30.06.2012 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Świadectwo energetyczne jednak kupiłeś - i po co się tak rzucać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.06.2012 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Napisałem o tym u siebie:http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/kolektory-w-kazdym-domu-ja-mowie-nie/ O ile się nie mylę, w dyrektywie, na którą się powołuje p. Wiśniewski, nie ma słowa na temat obowiązku montażu kolektorów. Są cele wykorzystania energii z OZE, ale one obligują państwa do działań, ale w żaden sposób nie oznacza to konieczności nakładania na obywateli obowiązku montażu kolektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 30.06.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Zmień swojego guru, bo inaczej przez fundament spierdzieli Ci do gleby 400kWh/mb każdego roku niby jakim cudem? Moglys naswietlic swoje niebywale blyskotliwe terorie ,bo jakos nie jestem w stanie skumac zaleznosci pomiedzy stratami ciepla przez fundament ,a ogrzewaniem CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winczenzo 03.07.2012 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Jak dla mnie taka ustawa jest calkiem realna, tym bardziej z tego powodu, ze zyjemy w Polsce. Oczywiscie nie mowie o samych kolektorach ale o szerzej rozumianych odnawialnych zrodlach http://pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1,122003,12059405,_DGP___Woda_ze_slonca_w_kazdym_domu.html Pytanie tylko do mądrzejszych ode mnie: gdyby ustawa weszla w zycie 1 stycznia 2015 to obejmowala by rowniez domy, ktorych budowa rozpoczela sie przed tą datą? Jak to sie odbywa z reguły? Wiceminister straszy "Inwestorzy, którzy nie spełnią tych wymogów, nie dostaną pozwolenia na budowę lub użytkowanie". Z tego by wynikalo, ze jesli rozpocznę budowę przed 01.01.2015, a skonczę po to nie dostanę pozwolenia na uzytkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.07.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Tu jest projekt tej ustawy: http://212.160.99.106/docs//2/19349/19350/19351/dokument19331.pdf?lastUpdateDay=03.07.12&lastUpdateHour=10%3A44&userLogged=false&date=Tuesday%2C+3+July+2012 Generalnie wygląda to tak , z punktu widzenia inwestorów budujących i remontujących domy mieszkalne;- nowy i remontowany dom musi mieć w 13% zabezpieczenie energii odnawialnej, w stosunku do ogólnej ilości „spożywanej energii”,- wydatki inwestycyjne poniesione na takową oszczędność będą mogły być odpisywane z podstawy opodatkowania, przy czym ich wysokość nie może być większa niż 25% kosztów poniesionych na instalację i nie większa niż 10.000zł brutto,- możliwe dotacje też w kwocie nie większej niż 10.000zł brutto,- możliwe kredyty o stawce 50% oprocentowania,- warunek wspólny, instalacje musi wykonać certyfikowany instalator mikroinstalacji.Ciekawe i logiczne zmiany w Prawie Budowlanym i Prawie geologicznym – dotyczące pomp ciepła i mikroinstalacji. Logiczne i w zasadzie bez możliwości interpretacyjnej przez urzędników – nareszcie. Niestety Redakcja skraca tak adresy, ze link nie wchodzi (tylko na tym forum tak jest ! Edytowane 3 Lipca 2012 przez sSiwy12 poprawiłem link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winczenzo 03.07.2012 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 A co jesli rozpoczne budowe przed 01.01.2015, a zakoncze po tej dacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.07.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Masz prawa nabyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts