Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Od 2015 nowe domy tylko z z kolektorami słonecznymi

winczenzo

Recommended Posts

"Przepisy, nad którymi pracuje resort gospodarki, nakazują, by w przypadku budowy lub remontu domu montować kolektory słoneczne – informuje Grzegorz Wiśniewski, prezes Instytutu Energetyki Odnawialnej. Ogrzewanie wody i budynków tą drogą ma stać się wkrótce powszechne i przyczynić się do kolejnych dobrych lat dla tej branży"

http://www.forbes.pl/artykuly/sekcje/wydarzenia/od-2015-nowe-domy-tylko-z-z-kolektorami-slonecznymi,28140,1

Zamiast zachęt i ulg tylko nakazy i zakazy. Budujesz - jestes bogaty, wiec wyrzuć jeszcze troche pieniedzy w błoto, nieważne czy to ma sens czy nie.

Państwo musi sie dostosowac do dyrektywy, wiec niech obywatel płaci, ech.

Nie bój żaby. Na szczęście nie żyjemy w republice bananowej i nikt nie wyda nakazu budowy domów tylko z kolektorami, a najlepiej określonej przez prezesa, firmy.

Tak jak w pozostałych regionach świata, chodzi o ograniczenie zużycia energii nieodnawialnej, poprzez „promocję” źródeł odnawialnych. Kolektor to tylko jeden element z tych nieodnawialnych źródeł, a Pan Prezes instytutu komercyjnego, głosi to, za co ma kasę.

Idiotyzm do 10 potegi,kolektory w polskich warunkach sie nie oplacaja ,bo ilosc energi zuzytej przez nie wraz z kosztami obslugi sa wieksze niz ilosc uzyskanego przez nie energi.Ekologiczne tez nie sa ,bo na wyprodukowania ich potrzeba sie wiecej energi niz wyprodukuja przez caly okres swego dzialania .Zreszta dotyczy to tez wiatrakow

Jakiś przygłup opłacany, przez firmy produkujące kolektory, interpretuje na swój barani sposób, projekt przepisów, a których projektu jeszcze nie ma, powołując się na przepisy wirtualne w np. Hiszpanii (tam też nie ma przymusu). Dziennikarz spisuje zeznanie Pana Prezesa, nie wnikając jaki jest stan faktyczny, bo przecież artykuł sponsorowany.

I Wy to łykacie ?:rotfl:

Idiotyzm do 10 potegi,kolektory w polskich warunkach sie nie oplacaja ,bo ilosc energi zuzytej przez nie wraz z kosztami obslugi sa wieksze niz ilosc uzyskanego przez nie energi.

Zmień swojego guru, bo inaczej przez fundament spierdzieli Ci do gleby 400kWh/mb każdego roku

sciama jak nie wiem co - wystarczy dodac ze jeden z najwiekszych producentow kolektorow z Niemiec ma problemu finansowe i mamy odpowiedz

nikt nigdy mnie nie zmusi do kupowania czegos co jest przerostem formy nad trescia - nawet jesli doplata bylaby na caly uklad a nie tylko na sam kolektor jak jest obecnie

ja u siebie zrobiłem kolektor powietrzny w polaci dachu - koszt ponizej 1000 zł - korzyści porównywane z kolektorami slonecznymi sprzedawanymi przez komercyjne firmy

Napisałem o tym u siebie:

http://www.drewnozamiastbenzyny.pl/kolektory-w-kazdym-domu-ja-mowie-nie/

O ile się nie mylę, w dyrektywie, na którą się powołuje p. Wiśniewski, nie ma słowa na temat obowiązku montażu kolektorów. Są cele wykorzystania energii z OZE, ale one obligują państwa do działań, ale w żaden sposób nie oznacza to konieczności nakładania na obywateli obowiązku montażu kolektorów.

Jak dla mnie taka ustawa jest calkiem realna, tym bardziej z tego powodu, ze zyjemy w Polsce. Oczywiscie nie mowie o samych kolektorach ale o szerzej rozumianych odnawialnych zrodlach

http://pieniadze.gazeta.pl/Gospodarka/1,122003,12059405,_DGP___Woda_ze_slonca_w_kazdym_domu.html

Pytanie tylko do mądrzejszych ode mnie: gdyby ustawa weszla w zycie 1 stycznia 2015 to obejmowala by rowniez domy, ktorych budowa rozpoczela sie przed tą datą? Jak to sie odbywa z reguły? Wiceminister straszy "Inwestorzy, którzy nie spełnią tych wymogów, nie dostaną pozwolenia na budowę lub użytkowanie". Z tego by wynikalo, ze jesli rozpocznę budowę przed 01.01.2015, a skonczę po to nie dostanę pozwolenia na uzytkowanie :(

Tu jest projekt tej ustawy:

http://212.160.99.106/docs//2/19349/19350/19351/dokument19331.pdf?lastUpdateDay=03.07.12&lastUpdateHour=10%3A44&userLogged=false&date=Tuesday%2C+3+July+2012

Generalnie wygląda to tak , z punktu widzenia inwestorów budujących i remontujących domy mieszkalne;

- nowy i remontowany dom musi mieć w 13% zabezpieczenie energii odnawialnej, w stosunku do ogólnej ilości „spożywanej energii”,

- wydatki inwestycyjne poniesione na takową oszczędność będą mogły być odpisywane z podstawy opodatkowania, przy czym ich wysokość nie może być większa niż 25% kosztów poniesionych na instalację i nie większa niż 10.000zł brutto,

- możliwe dotacje też w kwocie nie większej niż 10.000zł brutto,

- możliwe kredyty o stawce 50% oprocentowania,

- warunek wspólny, instalacje musi wykonać certyfikowany instalator mikroinstalacji.

Ciekawe i logiczne zmiany w Prawie Budowlanym i Prawie geologicznym – dotyczące pomp ciepła i mikroinstalacji. Logiczne i w zasadzie bez możliwości interpretacyjnej przez urzędników – nareszcie.

Niestety Redakcja skraca tak adresy, ze link nie wchodzi (tylko na tym forum tak jest !

Edytowane przez sSiwy12
poprawiłem link