Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie schodów LED

Recommended Posts

Ile jest przewodów niestety nie wiem, muszę sprawdzić. Zasilanie jest doprowadzone do obu włączników. Jeśli chodzi o zasilacz to właśnie nie wiem, czy dać go do "dolnego" włącznika czy trzeba do obu - ogólnie rzecz biorąc poziom mojej wiedzy na ten temat jest znikomy.

No z tym, że poziom wiedzy masz znikomy to racja, z drugiej strony tu nie o wiedzę już chodzi a o odrobinę logiki...po co niby 2 zasilacze do każdego gniazdka??

Może przejrzyj na necie jakieś schematy najprostszych instalacji LED...jeszcze Ci mogę zamieszać temat i zaproponować zamiast włączników schodowych przekaźnik bistabilny dopuszkowy z możliwością ustalenia czasu po którym się wyłączy..na schodach jest to opcja wygodna...o ile instalacje robił elektryk, a nie Ty sam, to jest spora szansa, że będzie działa..z resztą czy to tak naprawdę Twoje zmartwienie? zleciłeś, zapłaciłeś to ma działać..jak zapomniał kabla przed tynkami to niech Ci choby na radio sterowanie zrobi, ale to sprawa elektryka już...

• 4 months później...
W temacie schodów i oświetlenia to mam pytanie - nad schodami mam 4 lampki halogeny jakieś najtańsze na 230V były podłączone cienkimi kablami z linką w środki i cały czas po długim świeceniu przepalały się żarówki, elektryk zalecił wymianę kabla na jakiś grubszy z drutem, bo faktycznie tamten się topił przy lampce. Pomogło ale na jakiś czas. Obecnie te żarówki też się szybko przepalają i podobno z tego powodu, że te tanie na 230V szybko się pala. Zalecił mi wymianę na LED bo te się nie grzeją. Zastanawia mnie jedno - kabel grubszy jest, żarówki zmienię na LED ale pomiędzy tym pozostaje ta porcelanka z cienkim kabelkiem. Czy teraz ten kabelek przy porcelance nie będzie się przepalał? Czy można kupić jakieś solidniejsze te porcelanki z kabelkami? W sklepie mają tylko te cienkie.

oczywiście, że lampy LED są trwalsze i nie przepalają się i co ciekawe mają gwarancję, więc jeśli już się coś stanie to wymiana jest bezproblemowa. Jako oświetlenie schodów też wyglądają pięknie więc nie zastanawiaj się długo tylko wyrzucaj te stare żarówki. Na schodach też można zainstalować oświetlenie z czujnikiem ruchu, więc będzie jeszcze do tego oszczędnie. ;)

Mam pytanko. Jesli chcę schody oświetlić taśmami LED, a sufit lampkami halofenowymi i wszystko chcaiłabym zeby bylo z czujnikiem ruchu to czy muszę wymieniać instalację? Teraz mam standardowe oświetlenie z żarówkami.

Bez kucia się nie obejdzie.

Z wyłącznika musisz wyprowadzić przewód do czujki ruchu (lub czujek, jedna może nie złapać całych schodów).

Z wyłącznika musisz wyprowadzić przewód do zasilacza LED.

Sam zasilacz też gdzieś musisz schować.

Generalnie da się, kwestia drobnych przeróbek.

Najpierw wypróbuj działanie samej czujki ruchu na przedłużaczu, czy czujnik łapie tam gdzie ma łapać.

Dołączam się do serii pytań. Wracając do nielubianego kucia może czujka bezprzewodowa będzie jakimś rozwiązaniem. Ja również planuję zamontować oświetlenie na schodach, ale w piwnicy. Ciekawi mnie czy oświetlenie led daje na tyle moce światło aby oświetlić dość ciemne schody. Czy lepiej jednak zainwestować w halogeny?

Jak często korzystasz z piwnicy?

Jak mocnego światła oczekujesz?

Ja mam takie pomieszczenie, gdzie zaglądam raz na 1-2 dni.

Szewc bez butów chodzi, wyłącznik mam oddalony o 4 metry od drzwi wejściowych.

Drogę do wyłącznika oświetla lampka LED z czujką ruchu na 3 bateryjki AAA.

Bateryjki (3szt) starczają na rok, padają zawsze w zimie bo pomieszczenie jest nieogrzewane.

Dla mnie to jest wystarczające, nigdy nie potknąłem się o cokolwiek na podłodze, a to ciasny warsztat i zagracony na maksa jest.

Lampka OSRAM, coś podobnego do http://www.alsen.pl/oswietlenie,k407/gadzety-i-lampki,l490/osram-nightlux-lampka-led-z-czujnikiem-ruchu-i-zmierzchu-na-3xaaa,p32294.html

Lampki tego typu napewno nie zastąpią oświetlenia głównego, ale jako oświetlenie przeszkodowe napewno się sprawdzą.

Super rozwiązanie, dzięki z za link. Z piwnicy korzystam ( a dokładniej moi rodzice) dość często szczególnie zimą, bo znajduje się w niej kocioł na paliwo stałe. Myślę że temperatura w pomieszczeniu jest dość wysoka, więc nie będzie problemu z zimowymi awariami. Jak tylko wypróbuje, podzielę się opiniami.

W temacie schodów i oświetlenia to mam pytanie - nad schodami mam 4 lampki halogeny jakieś najtańsze na 230V były podłączone cienkimi kablami z linką w środki i cały czas po długim świeceniu przepalały się żarówki, elektryk zalecił wymianę kabla na jakiś grubszy z drutem, bo faktycznie tamten się topił przy lampce. Pomogło ale na jakiś czas. Obecnie te żarówki też się szybko przepalają i podobno z tego powodu, że te tanie na 230V szybko się pala. Zalecił mi wymianę na LED bo te się nie grzeją. Zastanawia mnie jedno - kabel grubszy jest, żarówki zmienię na LED ale pomiędzy tym pozostaje ta porcelanka z cienkim kabelkiem. Czy teraz ten kabelek przy porcelance nie będzie się przepalał? Czy można kupić jakieś solidniejsze te porcelanki z kabelkami? W sklepie mają tylko te cienkie.

A co ma grubość kabli do szybkości przepalania się halogenów?

Dołączam się do serii pytań. Wracając do nielubianego kucia może czujka bezprzewodowa będzie jakimś rozwiązaniem. Ja również planuję zamontować oświetlenie na schodach, ale w piwnicy. Ciekawi mnie czy oświetlenie led daje na tyle moce światło aby oświetlić dość ciemne schody. Czy lepiej jednak zainwestować w halogeny?

spokojnie Ci rozjaśnią, Na przykład power led może zastąpić halogeny o mocy 35W, często właśnie jest stosowany jako taki zamiennik. Więc do ciemnych schodów sprawdzi się w sam raz

• 2 months później...