Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja zamiast okapu

Recommended Posts

Witam, zamiast okapu nad wyspą chciałbym sprawę załatwić poprzez dwa anemostaty w suficie oraz wentylator kanałowy ukryty z tyłu kuchni nad szafkami. Powietrze znad płyty byłoby wyrzucane w okolicy otwory wentylacji grawitacyjnej bloku.

Całość pomieszczenie (kuchnia+salon+korytarz) to około 100m3, wysokośc pomieszczeń to obecnie 2,8m po podwieszeniu sufitu spadnie do około 2,7m i na tej też wysokości umieszczone będą anemostaty (około 1,7-1,8m nad blatem).

Całość przewodów chciałbym wykonać z przewodów płaskich 110x55 lub 150x75 nad sufitem podwieszanym, dla redukcji drgań rury przymocuje do sufitu betonowego.

Tutaj szkic:

http://img515.imageshack.us/img515/8995/wentylacja.jpg

Wentylator kanałowy planowałem na minimum 400m3/h, a odległość od anemostatów do wentylatora wynosi około 2,5-3m

Czy są jakiekolwiek przeciwwskazania, wady i niedoskonałości tego systemu?

Czy wszystkie wentylatory kanałowe można sterować przy pomoce ściemniaczy do oświetlenia, aby nie włącza na max mocy bez potrzeby?

Czy kanały 110/55 wystarczą czy muszę montować większy przekrój?

Edytowane przez witu102

w jakiej ścianie? bo do wentylacji grawitacyjnej podłączyć się nie wolno...będzie to niejako pochłaniacz (na końcu wstawię filtr węglowy) i w dodatku powietrze wyprowadzone będzie w okolicy kratki wentylacji mechanicznej...

Czy każdy pochłaniacz węglowy to "mieszacz" w twoim mniemaniu?

Z Twojego początkowego wpisu wynikało, że chcesz pobrać brudne, zaolejone, intensywnie pachnące powietrze z jednego końca kuchni i wyrzucić w innym miejscu. To jest świetny pomysł na to, by rozprzestrzeniać ten zapach i brud po całej kuchni.

Okap z pochłaniaczem działa inaczej, tu nie ma tego problemu.

Pisząc o wyprowadzeniu przez ścianę -- miałem na myśli ścianę zewnętrzną.

z mojego opisu wynika, że chcę pobrać zaolejone brudne powietrze, przetransportować około 3m wgłąb kuchni i następnie przepościć przez filtr węglowy i wypościć w okolicy kanału wentylacji grawitacyjnej bloku gdzie zostanie zassane do komina, czy taki pomysł wciąż jest zły? interesuje mnie wymagana wydajność wentylatora..standardowy okap to 350m3/h tutaj większa droga do przebycia więc czy 410 m3/h jest ok czy może 600m3/h a może ponad 1000m3/h? różnice w cenie około 50zł więc bez znaczenia...co z regulacją obrotów? czy zwykły ściemniacz da radę czy kupować trzeba dedykowane regulatory obrotów?

Dobra napisze co się dowiedziałem z innych źródeł:

-wentylatory Dospela posiadają silniki asynchroniczne klatkowe, które dają się sterować zmienną wartością napięcia

-teoretycznie można w nich stosować zwykły ściemniacz, ale może silnik wibrować

Może się ktoś do tego odnieść?

Może się odnieść...

Wywalasz otwarte drzwi.

Okapy mają i wentylatory i filtry.

Przeciwtłuszczowy i przeciwzapachowy.

Zabudujesz go i będzie mielił "z kuchni do kuchni" wyłapując aromaty i tłuszcze.

Para wodna sobie drogę do kratki sama znajdzie...

Tak jak planujesz, to robisz sobie magazyn na tłuszcze na ściankach tych kanałów, a tłuszcze w kuchennych temperaturach jełczeją szybko i lubią capić...

Okap CELOWO ma rozwiniętą powierzchnię wlotu = filtra węglowego aby minimalizować opory przepływu powietrza.

Wentylatory okapowe mogą mieć wydajność nawet 800 do 1000m3/godz.

Jaką kubaturę ma Twoja kuchnia?

Adam M.

Może się odnieść...

Wywalasz otwarte drzwi.

Okapy mają i wentylatory i filtry.

Przeciwtłuszczowy i przeciwzapachowy.

Zabudujesz go i będzie mielił "z kuchni do kuchni" wyłapując aromaty i tłuszcze.

Para wodna sobie drogę do kratki sama znajdzie...

Tak jak planujesz, to robisz sobie magazyn na tłuszcze na ściankach tych kanałów, a tłuszcze w kuchennych temperaturach jełczeją szybko i lubią capić...

Okap CELOWO ma rozwiniętą powierzchnię wlotu = filtra węglowego aby minimalizować opory przepływu powietrza.

Wentylatory okapowe mogą mieć wydajność nawet 800 do 1000m3/godz.

Jaką kubaturę ma Twoja kuchnia?

Adam M.

Tyle, że okapu mieć nie będę bo wyspowe to wydatek 2k zł minimum a bawić się z zabudowę KG i wpasowywanie w nią zwykłego okapu nie chcę...

Dlatego opcje są dwie, całkowity brak okapu lub okap zaimprowizowany w opisany przeze mnie sposób...zgoda, że okapy mają dużą powierzchnię pochłaniającą, ale przy WM montuje się zwykły anemostat w pomieszczeniach jak kuchnia czy łazienka i system daje radę...

Co do kubatury, to liczona razem z salonem i kawałkiem korytarza (otwarta przestrzeń) to trochę mniej niż 100m3 zaś samo pomieszczenie kuchenne to niecałe 20m3