Crisiano 28.06.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Czy budował ktoś samodzielnie zjazd linowy dla dzieci w ogrodzie? Oferowane w sprzedaży kosztują ponad 10tys zl, ale są przeznaczone do użytku publicznego. Ja zastanawiam się nad takim domowym dla dzieci. Dobra linka stalowa 8-10mm, bloczek, naciąg i jakiś talerzyk do siedzenia to koszt około 1000zł. Problem jest z doborem podpór: drewniane, metalowe, fundament do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 30.06.2012 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Bez porządnego fundamentu nie da rady naciągnąć takiej liny. Podpory mogą być drewniane, tylko trzeba naprawdę solidnie osadzić je w fundamencie. Jeśli dysponujesz dwoma drzewami o średnicy pnia ok 30-40cm i odpowiednią odległością między nimi, to zrób tyrolkę między drzewami. Musisz tylko w odpowiedni sposób zabezpieczyć korę drzew przed uszkodzeniem. Owinięcie stalówką pnia nie wchodzi w grę. Trzeba użyć taśm lub lin syntetycznych i do nich mocować stalówkę. Trochę kombinowania, ale zabawa przednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 30.06.2012 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Niestety drzew nie mam.Zastanawiam się nad wielkością fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 01.07.2012 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Fundament można zmniejszyć wykorzystując dodatkowy odciąg http://i2.fmix.pl/fmi2693/bd33a692000e6f6b4fefbcd1 Słup będzie dociskany do podłoża przez liny więc nie musisz mocować go na nie wiadomo jak potężne kotwy. Najlepszy kąt rozwarcia odciągu względem słupa to 45 stopni. Na moim obrazku troszkę to nie wyszło. Dodatkowo odciąg można wyposażyć w śrubę rzymską do regulowania naciągu liny. Masywniejszy fundament powinien mieć odciąg. Ten sam patent można zastosować z drugiej strony. Ot i cała filozofia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniek.wro 07.11.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Zastanawiam się nad postawieniem piramidy linowej w ogrodzie. Mój synek byłby wniebowzięty I tu pojawia się pytanie - komu zlecić? Żona znalazła taką firmę http://linoweplacezabaw.pl/pl/o-nas.html. Czy ktoś z Państwa posiada jakieś doświadczenie we współpracy z tą firmą? Chciałbym uniknąć rozczarowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 29.09.2016 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 WitamOdświeżę temat, czy ktoś podjął sie zrobienia takiej zjeżdżalni linowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzaj 27.10.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Witam U mnie działa taka j zjeżdżalnia linowa od kilku lat. Konstrukcja podpór - drewno + wzmocnienia stalowe. Nie robiłem fundamentów betonowych tylko kupiłem na złomie stalowe pręty sześciokątne o dł. ok 120 cm i wbiłem w ziemię ( u mnie jest teren piaskowy) Do nich przykręciłem śrubami konstrukcję drewnianą. Wózek jezdny wykonałem sam stosując 2 rolki jezdne z tworzywa o śr. 100 mm na łożyskach tocznych . Dzięki takim rolkom wózek nie hałasuje jak przy fabrycznym wózku do tyrolek. Dołączam filmik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 01.11.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedz bardzo przyzwoicie to wygląda Na końcu tej zjeżdżalni zamontuj coś co wyhamuje pędzący wózek z dzieckiem bo jak nie zdążysz dobiec ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wzaj 02.11.2016 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Jest zamontowana sprężyna na końcu liny a oprócz tego zastosowałem hamulec w wózku jezdnym. Ten sznurek, który dziewczyna trzyma służy do hamowania. Ten bieg to dla treningu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts