Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zjazd linowy, kolejka linowa w ogrodzie

Crisiano

Recommended Posts

Czy budował ktoś samodzielnie zjazd linowy dla dzieci w ogrodzie?

Oferowane w sprzedaży kosztują ponad 10tys zl, ale są przeznaczone do użytku publicznego. Ja zastanawiam się nad takim domowym dla dzieci. Dobra linka stalowa 8-10mm, bloczek, naciąg i jakiś talerzyk do siedzenia to koszt około 1000zł. Problem jest z doborem podpór: drewniane, metalowe, fundament do tego.

Bez porządnego fundamentu nie da rady naciągnąć takiej liny. Podpory mogą być drewniane, tylko trzeba naprawdę solidnie osadzić je w fundamencie. Jeśli dysponujesz dwoma drzewami o średnicy pnia ok 30-40cm i odpowiednią odległością między nimi, to zrób tyrolkę między drzewami. Musisz tylko w odpowiedni sposób zabezpieczyć korę drzew przed uszkodzeniem. Owinięcie stalówką pnia nie wchodzi w grę. Trzeba użyć taśm lub lin syntetycznych i do nich mocować stalówkę. Trochę kombinowania, ale zabawa przednia :)

Fundament można zmniejszyć wykorzystując dodatkowy odciąg

http://i2.fmix.pl/fmi2693/bd33a692000e6f6b4fefbcd1

Słup będzie dociskany do podłoża przez liny więc nie musisz mocować go na nie wiadomo jak potężne kotwy. Najlepszy kąt rozwarcia odciągu względem słupa to 45 stopni. Na moim obrazku troszkę to nie wyszło. Dodatkowo odciąg można wyposażyć w śrubę rzymską do regulowania naciągu liny. Masywniejszy fundament powinien mieć odciąg. Ten sam patent można zastosować z drugiej strony. Ot i cała filozofia :)

• 2 years później...
Zastanawiam się nad postawieniem piramidy linowej w ogrodzie. Mój synek byłby wniebowzięty :) I tu pojawia się pytanie - komu zlecić? Żona znalazła taką firmę http://linoweplacezabaw.pl/pl/o-nas.html. Czy ktoś z Państwa posiada jakieś doświadczenie we współpracy z tą firmą? Chciałbym uniknąć rozczarowań.

• 1 year później...
  • 4 weeks później...

Witam

U mnie działa taka j zjeżdżalnia linowa od kilku lat. Konstrukcja podpór - drewno + wzmocnienia stalowe. Nie robiłem fundamentów betonowych tylko kupiłem na złomie stalowe pręty sześciokątne o dł. ok 120 cm i wbiłem w ziemię ( u mnie jest teren piaskowy) Do nich przykręciłem śrubami konstrukcję drewnianą. Wózek jezdny wykonałem sam stosując 2 rolki jezdne z tworzywa o śr. 100 mm na łożyskach tocznych . Dzięki takim rolkom wózek nie hałasuje jak przy fabrycznym wózku do tyrolek. Dołączam filmik.