btx 28.06.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Ano wywiercili mi studnię, kupiłem pompę głębinową, ale trzeba tym jakoś sterować. Studnia ma zasilać system nawadniania. I z tym nie byłoby dużego problemu, bo jest sterownik od nawadniania, który ma opcję sterowania pompą.Ja sobie jednak wymyśliłem, że pompa ma też zasilać kran w ogrodzie i tu zaczynają się schody - tego sterownik nie jest w stanie obsłużyć. Znalazłem w sieci sterowniki pomp, zakładane bezpośrednio na rurę, które reagują na ciśnienie, albo przepływ, nie wiem. Np. Presscontrol PC15. Odkręcenie kranu/zaworu powoduje uruchomienie pompy. Problem w tym że takie sterowniki mają podłączenia max 1". To, przy rurze PE40, spowodowałoby zdławienie przepływu, a tego chcę uniknąć. Czy można sterownik założyć na przewodzie mniejszej średnicy 1" (bypas), równoległym do głównego PE40? Albo czy znacie jakieś inne rozwiązania? Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 01.07.2012 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 02.07.2012 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 mi też niedawno wywiercili i ja podłączam pompę do hydroforu, gdzie ustawia się odpowiednie ciśnienie, i w momencie spadku włącza pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.07.2012 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Ano wywiercili mi studnię, kupiłem pompę głębinową, ale trzeba tym jakoś sterować. Studnia ma zasilać system nawadniania. I z tym nie byłoby dużego problemu, bo jest sterownik od nawadniania, który ma opcję sterowania pompą. Ja sobie jednak wymyśliłem, że pompa ma też zasilać kran w ogrodzie i tu zaczynają się schody - tego sterownik nie jest w stanie obsłużyć. Znalazłem w sieci sterowniki pomp, zakładane bezpośrednio na rurę, które reagują na ciśnienie, albo przepływ, nie wiem. Np. Presscontrol PC15. Odkręcenie kranu/zaworu powoduje uruchomienie pompy. Problem w tym że takie sterowniki mają podłączenia max 1". To, przy rurze PE40, spowodowałoby zdławienie przepływu, a tego chcę uniknąć. Czy można sterownik założyć na przewodzie mniejszej średnicy 1" (bypas), równoległym do głównego PE40? Albo czy znacie jakieś inne rozwiązania? Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne propozycje Mi sa znane 2 sposoby sterowania pompa glebinowa. 1. Klasyczny. Zbiornik hydroforowy, na nim czujnik cisnienia, ktory wlacza i wylacza pompe, przez po prostu odciecie zasilania od pompy. Kazdy odbiornik wody musi byc wtedy podlaczony do zbiornika hydroforowego. Nawadanianie ogrodu, kranik ogrodowy, caly dom. 2. Elektroniczny. Wymagana jest pompa z falownikiem, ktora potrafi dostosowac wydajnosc do zapotrzebowania. W tym przypadku jest takze maly zbiorniczek (maly = rzedu kilku-kilkunastu litrow), i czujnik cisnienia. Maly zbiorniczek nie stanowi duzej rezerwy wody, ale on dziala tylko przez krotka chwile. Potem pompa dostosowuje obroty do zapotrzebowania na wode. W takim przypadku pompa zalacza sie zawsze, kiedy odkrecisz jakikolwiek odbiornik. Ale i w takim przypadku, wszelkie odbiorniki wody musza byc podlaczone do tegoz malego zbiorniczka. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojar20 10.07.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 (edytowane) Szukam dokładnie tego samego, podłączyłem zbiornik hydroforowy 25l, ale przy nawadnianiu, powodowało to wł./wył, pompy ok. 10 razy na minutę, dlatego chciałbym mieć zestaw bezzbiornikowy. Pomysł z bypassem powinien zadziałać, chodzi w końcu o przepływ wody lub jego brak. Czyli montujemy na zasadzie inżektora do nawożenia, kupie i spróbuje, bo ręczne włączanie pompy mnie denerwuje. czyli montujemy na rurze pe40 dwie obejmy siodłowe z wyjsciem na 1 cal, na to dwie rurki 1 cal, dwa kolanka, pomiedzy to presscontrol, i powinno działać. Edytowane 10 Lipca 2012 przez wojar20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 11.07.2012 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Jak uruchomisz to daj znać. Widziałem taki sterownik u znajomego ale na zwykłej pompie. Działa bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 11.07.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Nie ma się co martwić o zdławienie przepływu przy redukcji z PE40 na 1".1" na kran to sporo i pewnie po drodze będzie redukcja na 3/4". Magistrale do podlewania są przeważnie 1", elektrozawory też mają taki gwinty, potem są redukcje na sekcjach na 3/4" i mniej. Robienie bypass-ów to jest zbędne. Może się okazać, że bardziej potrzebny będzie reduktor ciśnienia. PozdrGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btx 11.07.2012 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2012 Częściowo masz rację z tym że nie zdławisz przepływu, ale przy redukcji rury z 40mm na 1" pompa będzie miała duuużo wiekszy opór, a to jej nie służy. Do tego, zamierzam puszczać dwie sekcje nawodnienia jednocześnie - każda po 1". Jeżeli miałbym je zasilić z 1", to wydajność się zmniejszy. Dlatego magistrala PE40, a w studzience rozdział na 2x 1" Ooo na tej stronie znalazłem rysunek podłączenia sterownika na by-passie, więc jednak można, skoro dystrybutor to proponuje (mam nadzieję że moderator nie zdejmie tego linku ) środkowe zdjęcie na dole http://hydrodom.pl/opis/1441320/sterownik-presscontrol-time-pc15-do-pomp-do-hydroforow-brio-okablowany.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macius36 04.09.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 OK, ale czy ten mały zbiorniczek musi być w domu, w pomieszczeniu ogrzewanym, co wymaga dwóch instalacji (wąż od pompy do zbiornika, i od zbiornika do reszty), czy może być umieszczony w studni razem ze sterownikiem, i po prostu od studni idą węże do obiorników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akandrzej300 27.07.2017 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 WitamTeż mam " głębinówkę i problem ze sterownikiem pompy który jest umieszczony bezpośrednio w Studzienice rewizyjnej na polu, nie włącza pompy bo występuje skroplenie i często są zwarcia /tak mi tłumaczą ci od wiercenia studni/Moje pytanie:- czy jeżeli w kotłowni będzie hydrofor przeponowy to czy na nim można zamontować ten sterownik od włączania pompy ?Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts