Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik pompy głębinowej - jaki na PE40?

btx

Recommended Posts

Ano wywiercili mi studnię, kupiłem pompę głębinową, ale trzeba tym jakoś sterować. Studnia ma zasilać system nawadniania. I z tym nie byłoby dużego problemu, bo jest sterownik od nawadniania, który ma opcję sterowania pompą.

Ja sobie jednak wymyśliłem, że pompa ma też zasilać kran w ogrodzie i tu zaczynają się schody - tego sterownik nie jest w stanie obsłużyć.

Znalazłem w sieci sterowniki pomp, zakładane bezpośrednio na rurę, które reagują na ciśnienie, albo przepływ, nie wiem. Np. Presscontrol PC15. Odkręcenie kranu/zaworu powoduje uruchomienie pompy. Problem w tym że takie sterowniki mają podłączenia max 1". To, przy rurze PE40, spowodowałoby zdławienie przepływu, a tego chcę uniknąć.

Czy można sterownik założyć na przewodzie mniejszej średnicy 1" (bypas), równoległym do głównego PE40?

Albo czy znacie jakieś inne rozwiązania?

Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne propozycje

Ano wywiercili mi studnię, kupiłem pompę głębinową, ale trzeba tym jakoś sterować. Studnia ma zasilać system nawadniania. I z tym nie byłoby dużego problemu, bo jest sterownik od nawadniania, który ma opcję sterowania pompą.

Ja sobie jednak wymyśliłem, że pompa ma też zasilać kran w ogrodzie i tu zaczynają się schody - tego sterownik nie jest w stanie obsłużyć.

Znalazłem w sieci sterowniki pomp, zakładane bezpośrednio na rurę, które reagują na ciśnienie, albo przepływ, nie wiem. Np. Presscontrol PC15. Odkręcenie kranu/zaworu powoduje uruchomienie pompy. Problem w tym że takie sterowniki mają podłączenia max 1". To, przy rurze PE40, spowodowałoby zdławienie przepływu, a tego chcę uniknąć.

Czy można sterownik założyć na przewodzie mniejszej średnicy 1" (bypas), równoległym do głównego PE40?

Albo czy znacie jakieś inne rozwiązania?

Z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne propozycje

Mi sa znane 2 sposoby sterowania pompa glebinowa.

1. Klasyczny. Zbiornik hydroforowy, na nim czujnik cisnienia, ktory wlacza i wylacza pompe, przez po prostu odciecie zasilania od pompy. Kazdy odbiornik wody musi byc wtedy podlaczony do zbiornika hydroforowego. Nawadanianie ogrodu, kranik ogrodowy, caly dom.

2. Elektroniczny. Wymagana jest pompa z falownikiem, ktora potrafi dostosowac wydajnosc do zapotrzebowania. W tym przypadku jest takze maly zbiorniczek (maly = rzedu kilku-kilkunastu litrow), i czujnik cisnienia. Maly zbiorniczek nie stanowi duzej rezerwy wody, ale on dziala tylko przez krotka chwile. Potem pompa dostosowuje obroty do zapotrzebowania na wode. W takim przypadku pompa zalacza sie zawsze, kiedy odkrecisz jakikolwiek odbiornik.

Ale i w takim przypadku, wszelkie odbiorniki wody musza byc podlaczone do tegoz malego zbiorniczka.

marcin

• 2 weeks później...

Szukam dokładnie tego samego, podłączyłem zbiornik hydroforowy 25l, ale przy nawadnianiu, powodowało to wł./wył, pompy ok. 10 razy na minutę, dlatego chciałbym mieć zestaw bezzbiornikowy. Pomysł z bypassem powinien zadziałać, chodzi w końcu o przepływ wody lub jego brak. Czyli montujemy na zasadzie inżektora do nawożenia, kupie i spróbuje, bo ręczne włączanie pompy mnie denerwuje.

czyli montujemy na rurze pe40 dwie obejmy siodłowe z wyjsciem na 1 cal, na to dwie rurki 1 cal, dwa kolanka, pomiedzy to presscontrol, i powinno działać.

Edytowane przez wojar20

Nie ma się co martwić o zdławienie przepływu przy redukcji z PE40 na 1".

1" na kran to sporo i pewnie po drodze będzie redukcja na 3/4".

Magistrale do podlewania są przeważnie 1", elektrozawory też mają taki gwinty,

potem są redukcje na sekcjach na 3/4" i mniej.

Robienie bypass-ów to jest zbędne. Może się okazać, że bardziej potrzebny będzie reduktor ciśnienia.

Pozdr

GREGOR

Częściowo masz rację z tym że nie zdławisz przepływu, ale przy redukcji rury z 40mm na 1" pompa będzie miała duuużo wiekszy opór, a to jej nie służy.

Do tego, zamierzam puszczać dwie sekcje nawodnienia jednocześnie - każda po 1". Jeżeli miałbym je zasilić z 1", to wydajność się zmniejszy.

Dlatego magistrala PE40, a w studzience rozdział na 2x 1"

Ooo na tej stronie znalazłem rysunek podłączenia sterownika na by-passie, więc jednak można, skoro dystrybutor to proponuje (mam nadzieję że moderator nie zdejmie tego linku :-)) środkowe zdjęcie na dole

http://hydrodom.pl/opis/1441320/sterownik-presscontrol-time-pc15-do-pomp-do-hydroforow-brio-okablowany.html

• 1 year później...
  • 3 years później...

Witam

Też mam " głębinówkę i problem ze sterownikiem pompy który jest umieszczony bezpośrednio w Studzienice rewizyjnej na polu, nie włącza pompy bo występuje skroplenie i często są zwarcia /tak mi tłumaczą ci od wiercenia studni/

Moje pytanie:

- czy jeżeli w kotłowni będzie hydrofor przeponowy to czy na nim można zamontować ten sterownik od włączania pompy ?

Dziękuję