Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podlogowe a osteoporoza

Recommended Posts

Witam,

Slyszalem opinie, ze ogrzewanie podlogowe w uzytkowaniu powyzej 4 godzin dziennie powoduje rzeszotowaniu kosci do kolan (cos w rodzaju osteoporozy). Czy to prawda? Czy ktos cos wie na ten temat?

Pozdrawiam,

Z gory dziekuje.

Adonisie,

w swojej wizytówce po lewej stronie masz taki tekst : "WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi " - pasuje do Twojego pytania jak ulał - poruszony przez Ciebie temat został już omówiony na wszelkie możliwe sposoby, wrzuć do wyszukiwarki hasło typu ogrzewanie podłogowe i czytaj :D

pozdrawiam

Dobrzykowice dobrze radzi, ale po przeczytaniu wszystkich postów nie będziesz pewnie wiele mądrzejszy niż teraz :wink: (od samego czytania można dostać osteoporozy, wodnej puchliny kolan i jeszcze paru rzeczy). Wpływ podłogówki na zdrowie to jeden z tematów, które raczej trzeba brać "na wiarę", bo o rzetelne dane naukowe trudno.

Tak, tak ja też słyszałem o tym!

Tak samo ciepłe kapcie są zabójcze dla kości - moje stopy to w tej chwili bezkostna masa - o jaki głupi byłem, gdy cieszyłem się z bamboszków od żony!

Nie wspomnę już o ciepłych majtkach, których noszenie grozi bezpłodnością i zrzeszotowieniem całej miednicy i wlaniem się jej zawartości do nóg.

Noszenie ciepłej czapki przez cztery godziny dziennie powoduje sitowacenie kości czaszki i grozi rozlaniem się mózgu po całej twarzy!

mój pies, który jest cały pokryty ciepłym futrem stał się już dawno bezkształtną masą, którą lubię brać do ręki i sobie ugniatać (pies też to lubi)

a ja słyszałem, że na Śląsku podłogówkę można mieć, a w górach już nie,

bo tam są za wielkie różnice temp. i ludzie od podłogówki zaraz chorują,

tylko nie wiem na co :roll: , jeżeli nie masz podłogówki to dopiero jesteś

chory, bo w nogi 17st.C, ty 36,6 a nad głową 25st C to istny szok temp.,

jeżeli ktoś w tych warunkach żyje to napewno jest chory :o

poczytaj, przemyśl, przelicz, co lubisz?, na co Cię stać? odrzuć skrajności,

prawda jak zwykle leży gdzieś po środku

Pij mleko, będziesz WIELKI i obyś niemiał ostroporozy :wink:

Bardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi! 8)

Informacja o osteoporozie dotarla do mnie ze Stanow Zjednoczonych gdzie ten system funkcjonuje chyba od dawnej niz u nas wiec myslalem ze to moze byc prawda. Choc i tak zamierzam miec podlogowke.

Gorace pozdr.

Ogrzewanie podłogowe jak każde ogrzewanie służy do ogrzewania :)

Oczywiście ma swoje wady i zalety, ale... przeszukaj sieć. Znajdziesz sporo artykułów na ten temat. Głównie producentów róznych systemów, developperów, etc... Krótko mówiąc typowy internetowy śmietnik. Ale co ciekawe w tym śmietniku nie znajdziesz żadnego artykułu na temat szkodliwości ogrzewania podłogowego. Ciekawe dlaczego ? Spisek !?

Generalnie "za" są trzy argumenty:

a) równomierny rozkład temperatur na różnych wysokosciach

b) subiektywny komfort cieplny przy niższych temperaturach

c) niższe koszty ogrzewania

Przeciw:

a) ograniczenia w doborze okładzin na podłogę

b) większy bezwład

c) trudniejsze sterowanie

IMHO prawie nikt nie ma zastrzeżeń przeciw podłogówce w strefach mokro-ceramicznych (łazienki, kuchnie, korytarze). Osoby preferujące dechy i dywany raczej rezygnują z podłogówki w salonach. W sypialniach to jeszcze rzadkość. Na ogół za mała powierzchnia grzewcza i problem z okładziną.

PS. Wpisz w google "zalety ogrzewania podłogowego", "wady ogrzewania podłogowego", etc... Kuknij też tutaj. Dosyć nachalne ale obrazowe i prosto zestawione.