Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygłuszenie ściany między mieszkaniami.

dimmiu

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem, iż lubie sobie głosno posłuchać muzyki, tudzież obejrzeć glosno film z efektami, w końcu nie po to sie posiada porządny sprzęt grający żeby go słuchać cicho. Jednakże niestety mieszkam w bloku z wielkiej płyty i ściana do sąsiada jest z żelbetonu więc nie chcę by sąsiad miał w domu niechciane kino domowe czy dyskotekę bo dźwięk przenosi sie masakrycznie. W związku z tym pytanie - czy istnieje jakis niedrogi sposób na wygłuszenie tej ściany jakąś prostą metodą bez konieczności specjalistycznej ścianki z wełną mineralna? Chodzi o to bym mógł coś takiego wykonać samemu np naklejając panele z gąbki na ściane czy coś podobnego. W internecie jest dostępnych wiele np paneli akustycznych z gąbki/pianki, paneli nawet samoprzylepnych itp - chciałbym się dowiedzieć o skuteczność takich rozwiązań.

Konkretnie myslalem o tych panelach:

http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-panel-akustyczny-i2430234216.html

Nie wiem czy mozna tu wklejac takie linki, jesli nie to przepraszam. :) Koszt pokrycia calej sciany takimi panelami wyniosłby mnie okolo 700zl, wiec pieniadze calkiem niemale. Pomijajac juz walory estetyczne/wizualne takiego rozwiazania, najbardziej zastanawia mnie jego skutecznosc.

• 4 months później...
Ja bym radził zastosować do pokoju płynną tapetę. Daje efekt ciepła , wygłusza bardzo dobrze, jest łatwa w położeniu i jak w dodatku masz nierówne ściany , to służą także do wyrównania ścian . A jeśli są pęknięcia to po nałożeniu tapeta pracuje ze ścianą i jej nie widać . Bardzo fajna sprawa taka tapeta w pokoju :) [reklama - moderowano] Edytowane przez joliska

Ja bym radził zastosować do pokoju płynną tapetę. Daje efekt ciepła , wygłusza bardzo dobrze, jest łatwa w położeniu i jak w dodatku masz nierówne ściany , to służą także do wyrównania ścian . A jeśli są pęknięcia to po nałożeniu tapeta pracuje ze ścianą i jej nie widać . Bardzo fajna sprawa taka tapeta w pokoju :)

tak,płynna tapeta na bank wygłuszy ścianę ;)

Edytowane przez joliska

Miałem podobny problem. Dużo gram na gitarze. Mój sąsiad jest twardzielem i dopiero po kilku miesiącach, w windzie, mimochodem, zwierzył mi się, że woli jednak dire straits od morderczych riffów vadera... Zrozumiałem przekaz, a jako, że lubimy się z sąsiadem i za nic nie chcę tego zepsuć okleiłem ścianę wytłaczankami takimi jak tu

http://bagstar.pl/wytlaczanki_transportowe_eggtec-l__63-73g.html

Efekt piorunujący. Zrobiliśmy z sąsiadem próby głośności i nawet podkręcenie pieca o kilka decybeli więcej niż dotychczas nie było u niego słyszane. Przy okazji tych prób poznałem sąsiadkę z góry i sąsiada z dołu więc w sumie wróciłem do starych, bez kolizyjnych, ustawień potencjometra ;) Tym bardziej, że nie mam ochoty oklejać sufitu a zwłaszcza podłogi ;)

Reasumując - wytłaczanki sprawdziły się jak ta lala. Tanie i wydajne. Jedną paczką wygłuszyłem 10m kw.

• 3 weeks później...
A może coś więcej, styropian na ścianę, jaki gruby (3cm) i co później na ten styropian ??? W sumie pomysł może i niezły ale według mnie trochę słaby, ktoś wpadnie na ścianę łokciem albo kolanem i dziura albo wgniecenie gotowe, no i zmniejsza ostro pomieszczenie ... ale jak działa może warto

• 2 weeks później...
No tak, odwieczny problem mieszkań... Jeszcze taki kłopot z wygłuszeniem między mieszkaniami to pół biedy, bo jak ktoś napisał wyżej, wystarczy gipsówka, albo bardzo cienki styropian i sytuacja jest opanowana. Gorzej jak z zewnątrz dochodzą odgłosy ulicy, bo okien się raczej zamurować nie da, a w niektórych miastach można zwariować z hałasem w centrum. Sam miałem tak, że kiedyś było mi obojętne gdzie śpię i jak jest głośno, ale teraz... istny koszmar. I jak sobie z tym dać radę?? Pociesza mnie tylko to, że nie tylko ja mam takie problemy: http://interia360.pl/moim-zdaniem/artykul/poskromienie-mieszczucha,59371

• 3 months później...
  • 3 months później...
To podbiję temat. Zacząłem zabawę z wygłuszeniem jednego pomieszczenia. Odcięliśmy się od sąsiada stelaż,gąbka + aku płyta 10cm ; sufit obniżyłem o 20cm (10cm wełna+ pustka ; mieszkanie wysokie). Efekt: nie słyszę sąsiadów za ściany jak rozmawiają,ale jak coś spadnie to słychać bardzo,jak szafka pierdzielnie również , z góry tak samo jakieś stłumione dźwięki słychać,ale uderzenie słychać dokładnie (może coś źle zrobione?). I teraz mam problem....dźwięk jest przenoszony na ściany przylegające. Trzeba będzie wyciszyć pozostałe ściany...ciekawe czy coś pomoże, czy zabiorę sobie tylko miejsce?