dimmiu 29.06.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Witam Mam taki problem, iż lubie sobie głosno posłuchać muzyki, tudzież obejrzeć glosno film z efektami, w końcu nie po to sie posiada porządny sprzęt grający żeby go słuchać cicho. Jednakże niestety mieszkam w bloku z wielkiej płyty i ściana do sąsiada jest z żelbetonu więc nie chcę by sąsiad miał w domu niechciane kino domowe czy dyskotekę bo dźwięk przenosi sie masakrycznie. W związku z tym pytanie - czy istnieje jakis niedrogi sposób na wygłuszenie tej ściany jakąś prostą metodą bez konieczności specjalistycznej ścianki z wełną mineralna? Chodzi o to bym mógł coś takiego wykonać samemu np naklejając panele z gąbki na ściane czy coś podobnego. W internecie jest dostępnych wiele np paneli akustycznych z gąbki/pianki, paneli nawet samoprzylepnych itp - chciałbym się dowiedzieć o skuteczność takich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dimmiu 29.06.2012 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Konkretnie myslalem o tych panelach: http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-panel-akustyczny-i2430234216.html Nie wiem czy mozna tu wklejac takie linki, jesli nie to przepraszam. Koszt pokrycia calej sciany takimi panelami wyniosłby mnie okolo 700zl, wiec pieniadze calkiem niemale. Pomijajac juz walory estetyczne/wizualne takiego rozwiazania, najbardziej zastanawia mnie jego skutecznosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 05.11.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 To moze zacznij od spytania sąsiada, czy mu to Twoje kino domowe w ogóle przeszkadza, bo moze się okazać że nie i cała inwestycja nie będzie miała sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.11.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Te panele pomagają jak umarłemu kadzidło. Co do ceny aby wygłuszyć taki pokój w bloku to ta cena by chwyciła ale za m2 ściany i podłogi. Akustyka to droga zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrobtosama 05.11.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Z tego co wiem do wygluszenia sciany mozna uzyc kartonowych opakowan po jajkach. Kiedys kiedys, a bylo to juz dawno temu, sprzedawano jajka luzem i byly pakowane po 30 sztuk. Dzisiaj znalesz cos takiego nie bedzie latwo, ale mozna popytac w stolowkach, cukierniach, lodziarniach itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natan88 08.11.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Ja na ścianę nakleiłem płyty kartonowo gipsowe, mam nadzieje że nawet minimalnie coś dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MariuszEko 10.11.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 (edytowane) Ja bym radził zastosować do pokoju płynną tapetę. Daje efekt ciepła , wygłusza bardzo dobrze, jest łatwa w położeniu i jak w dodatku masz nierówne ściany , to służą także do wyrównania ścian . A jeśli są pęknięcia to po nałożeniu tapeta pracuje ze ścianą i jej nie widać . Bardzo fajna sprawa taka tapeta w pokoju [reklama - moderowano] Edytowane 12 Listopada 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.11.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Ja bym radził zastosować do pokoju płynną tapetę. Daje efekt ciepła , wygłusza bardzo dobrze, jest łatwa w położeniu i jak w dodatku masz nierówne ściany , to służą także do wyrównania ścian . A jeśli są pęknięcia to po nałożeniu tapeta pracuje ze ścianą i jej nie widać . Bardzo fajna sprawa taka tapeta w pokoju tak,płynna tapeta na bank wygłuszy ścianę Edytowane 12 Listopada 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
liszew 13.11.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Ja również słyszałem o wytłoczkach od jajek, podobno coś dają. Jednak żeby naprawdę wyciszyć pokój w z żelbetonowej płyty to wyzwanie.Musiał byś mieć sporo kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pancerna_Moszna 21.11.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Miałem podobny problem. Dużo gram na gitarze. Mój sąsiad jest twardzielem i dopiero po kilku miesiącach, w windzie, mimochodem, zwierzył mi się, że woli jednak dire straits od morderczych riffów vadera... Zrozumiałem przekaz, a jako, że lubimy się z sąsiadem i za nic nie chcę tego zepsuć okleiłem ścianę wytłaczankami takimi jak tu http://bagstar.pl/wytlaczanki_transportowe_eggtec-l__63-73g.html Efekt piorunujący. Zrobiliśmy z sąsiadem próby głośności i nawet podkręcenie pieca o kilka decybeli więcej niż dotychczas nie było u niego słyszane. Przy okazji tych prób poznałem sąsiadkę z góry i sąsiada z dołu więc w sumie wróciłem do starych, bez kolizyjnych, ustawień potencjometra Tym bardziej, że nie mam ochoty oklejać sufitu a zwłaszcza podłogi Reasumując - wytłaczanki sprawdziły się jak ta lala. Tanie i wydajne. Jedną paczką wygłuszyłem 10m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotobeatka 09.12.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 mój mąż ocieplił ścianę od środka mieszkania styropianem i obecnie nie słyszymy sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natan88 10.12.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 A może coś więcej, styropian na ścianę, jaki gruby (3cm) i co później na ten styropian ??? W sumie pomysł może i niezły ale według mnie trochę słaby, ktoś wpadnie na ścianę łokciem albo kolanem i dziura albo wgniecenie gotowe, no i zmniejsza ostro pomieszczenie ... ale jak działa może warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 22.12.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Z tego co kiedyś rozmawiałem z wykonawcami to należy wykonać stelaż pod zabudowę kartonowo gipsową + gruba jakaś wełna. Przed przykręceniem stelaża do ściany należy przykleić na nim gumę/uszczelkę. Może ktoś zweryfikuje ten pod słyszany pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mular64 22.12.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 No tak, odwieczny problem mieszkań... Jeszcze taki kłopot z wygłuszeniem między mieszkaniami to pół biedy, bo jak ktoś napisał wyżej, wystarczy gipsówka, albo bardzo cienki styropian i sytuacja jest opanowana. Gorzej jak z zewnątrz dochodzą odgłosy ulicy, bo okien się raczej zamurować nie da, a w niektórych miastach można zwariować z hałasem w centrum. Sam miałem tak, że kiedyś było mi obojętne gdzie śpię i jak jest głośno, ale teraz... istny koszmar. I jak sobie z tym dać radę?? Pociesza mnie tylko to, że nie tylko ja mam takie problemy: http://interia360.pl/moim-zdaniem/artykul/poskromienie-mieszczucha,59371 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EmKa88 01.04.2013 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Też się przymierzam do wygłuszania, ale tylko w pokoju u dzieci. Co do styropianu to jednak mam wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natan88 05.04.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Może nawet i ciekawy pomysł, ale trzeba mieć całkiem spory pokój bo wiadomo że trochę odchodzi. ale jakby dać twardy styropian i wtedy rzucić na niego płytę kartonowo gipsową to już lepszy efekt niż samego styropianu. Pytanie jaka będzie skuteczność takiego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.04.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Pytanie jaka będzie skuteczność takiego rozwiązania W najlepszym wypadku zerowa, ale wydaje mi się że raczej ujemna ( wzmocnisz przenoszenie dźwięku ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 29.07.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 To podbiję temat. Zacząłem zabawę z wygłuszeniem jednego pomieszczenia. Odcięliśmy się od sąsiada stelaż,gąbka + aku płyta 10cm ; sufit obniżyłem o 20cm (10cm wełna+ pustka ; mieszkanie wysokie). Efekt: nie słyszę sąsiadów za ściany jak rozmawiają,ale jak coś spadnie to słychać bardzo,jak szafka pierdzielnie również , z góry tak samo jakieś stłumione dźwięki słychać,ale uderzenie słychać dokładnie (może coś źle zrobione?). I teraz mam problem....dźwięk jest przenoszony na ściany przylegające. Trzeba będzie wyciszyć pozostałe ściany...ciekawe czy coś pomoże, czy zabiorę sobie tylko miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.07.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 29.07.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Dlaczego nie pomoże?wiem,że nie wyciszę na 100%,ale może chociaż częściowo? są to ściany ,,moje" i nie przylegają do sąsiada z piętra tylko dźwięk idzie z ,,góry" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts