nilhi81 29.06.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 WItamSzukam już od dłuższego czasu po necie i oprócz wzajemnego obrzucania się błotem handlowców nic nie znalazłem. Pomóżcie mi podjąć decyzję przy wyborze okien. Mam 2 oferty 1. Okna z oknoplastu z Krakowa produkt KONCEPT pięciokomorowe. Drugie to okna z oknosystemu również z Krakowa pro[fil SALAMNDER 76SL siedmiokomorowe. O oknoplascie i profilu VEKA jest sporo w internecie natomiast o SALAMANDER nie znalazłem prawie nic po za ulotką producenta. Jakie są różnicę miedzy nimi w eksploatacji? Widzę że KONCEPT ma profil metalowy zamknięty a SALAMANDER otwarty. Po za tym SALAMANDER ma troszkę lepszy współczynnik przenikalności cieplnej. Cenowo tak samo i w jednej i w drugiej firmie mają własne ekipy montażowe. DZięki za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 29.06.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 z tych dwóch salamander ale nie widziałem okien firmy oknosystem więc nie wypowiem się co do jakości.koncept to najzwyklejsza 5komorówka za która w oknoplaście płacisz trochę więcej niż u innych bo to oknoplast ale okno na pewno dobrze wstawione nie będzie sprawiać problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilhi81 29.06.2012 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 (edytowane) No SALAMANDER w firmie oknosystem jest osobiście dla mnie ładniejszy, zaokrąglony, posiada kilkustopniową regulację przechyłu (wietrzenia) gwarancje na biel na 5 lat a firma daje rekojmie na 2 lata na montaz. To są pozytywy. Tylko nie wiem jak bedzie sie miał otwarty profil metalowy w ościerznicy 76mm i grubość ścianki >2,8mm, siedmiokomorowy bo taki jest w SALAMANDRZE. Za to w VEKA jest profil metalowy zamknięty ale ościerznica cieńsza ma 70mm grubości, grubość ścianki 3mm, pięciokomorowy. Czy w sumie nie wychodzi na to samo? Mam 3 okna w bloku jedno najwieksze ma 230 x 140cm trzykomorowe. Jeśli chodzi o okucia to to w SALAMANDER jest MACO i klamki ROTO a w oknoplascie mam wszystko na MACO. Boje sie SALAMANDRA bo jest to profil mniej znany niz VEKA i nie moge znaleźć żadnych opinii użytkowników tego okna. Czy to bedzie dobry profil? Czy ktoś miał do czynienia z firmą oknoplast z Krakowa? Tylko proszę konkurencji i o nie rzucanie błotem bo już tego wystarczy. Edytowane 29 Czerwca 2012 przez nilhi81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 29.06.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 miałem do czynienia z oknoplastem bo montowałem ich okna rzucają błotem ? zawsze tak będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilhi81 29.06.2012 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Skoro montowałeś okna, to wiesz coś na ich temat. Napisz coś o tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 29.06.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 przeczytaj jeszcze raz co napisałem wyżej 5komorówka (czyli standard obecnie) profil tak jak wspomniałeś Veka ,okucia maco ,szyba kiedyś press glas teraz oknoplast na 3mm szybie i usłyszysz że na niej można zrobić większe skrzydła i że jest lepsza i że jest naj tak jak i cała firma ale warto zapytać czy to jest ten przypadek że mniej znaczy lepiej? bo jak były na 4 to konkurencja jak miała na 3 to była blee ale taką mają politykę szkolenia marketingowe robią swoje ciepła ramka nie jest w standardzie więc musisz dopytać aby ci dali bo warto! hmm co jeszcze ?klamka z logo okna uznaje za dobre ale w tej cenie znalazło by się lepsze albo tańsze porównywalne:) o drugim producencie nic nie wiem profil salamander znam i uważam za dobry ale kto co zrobi z materiału jaki mu przywiozą to już inna bajka jak ktoś zna to niech się wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 30.06.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Bloki zazwyczaj nie są ocieplone lub mają izolację minimum. Może wziąć tańsze? Chyba że mieszkach wewnątrz bloku, masz "dobrze ocieplone" ściany od sąsiadów, wtedy sprawa wygląda trochę lepiej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 30.06.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 profil SALAMNDER 76SL siedmiokomorowe. Salamander Streamline (SL) 76mm, w pierwotnej 5 komorowej linii był chudszym (tańszym) bratem świetnego konceptu Salamander 3D. Zmiany pomiędzy 3D, a SL można było akceptować ze względów ekonomicznych po stronie nabywców. Dodanie i tak chudemu w uszach SL kolejnych 2 komórek bez zwiększenia głębokości kształtownika, to prostacki do bólu chwyt marketingowy i hańba techniczna dla tak zacnej firmy systemowej jak Salamander! Tfu!!! Koniec. Kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 30.06.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Takie rozwiązanie wpisuje się niestety w ogólne trendy rynkowe. Dlatego nowe firmy wchodzą od razu w Salamandra bluEvolution - bez półśrodków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilhi81 30.06.2012 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 No niby się z Toba zgodze ale patrząc na to chłodnym okiem mozna stwierdzic że salamander SL 76 mm pięciokomorowy był akceptowalny dla rynku bo byl tanszy (taka prawda) i bardzo podobny do 3D ale odchudzony. Jak patrze na parametry obywu profili to widze ze obydwa maja po 76mm szerokości i obydwa grubośc ścianek >2.8mm obydwa pieciokomorowe. Sprawa druga dodanie dodatkowych dwóch komór do pięciokomorowego i tworząc w ten sposób siedmiokomorowy uzyskuje sie lepszy współczynnik przenikalności cieplnej. Więc chyba lepiej co nie? Czy ja tu czegoś nie rozumiem? A jak ten profil ma sie do profilu VEKI koncept? Który lepszy? Ja już mam swojego faworyta ale napisze który troche później . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 30.06.2012 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 (edytowane) Sprawa druga dodanie dodatkowych dwóch komór do pięciokomorowego i tworząc w ten sposób siedmiokomorowy uzyskuje sie lepszy współczynnik przenikalności cieplnej. Więc chyba lepiej co nie? W kształtowniku okiennym izolatorem jest powietrze. Wyobraź sobie, że masz 5 pokojowe mieszkanie o powierzchni 76 m2. Uważasz, że 5 pokoi to za mało. Dzielisz zatem powierzchnię ściankami działowymi i masz już 7 pokoi. Pytanie brzmi: O ile powiększyła się powierzchnia Twojego mieszkania? Odpowiedziałeś sobie? Edytowane 30 Czerwca 2012 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nilhi81 01.07.2012 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Podsumowując juz ten topik, pomimo tych trików marketingowych, to i tak profil SALAMANDER, to profil o powiedzmy klasę wyższy niż VEKA? Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucas3333 04.12.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Edytowane 4 Grudnia 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts