Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie okna do bloku wybrać SALAMANDER 76SL czy VEKA koncept

Recommended Posts

WItam

Szukam już od dłuższego czasu po necie i oprócz wzajemnego obrzucania się błotem handlowców nic nie znalazłem. Pomóżcie mi podjąć decyzję przy wyborze okien. Mam 2 oferty 1. Okna z oknoplastu z Krakowa produkt KONCEPT pięciokomorowe. Drugie to okna z oknosystemu również z Krakowa pro[fil SALAMNDER 76SL siedmiokomorowe. O oknoplascie i profilu VEKA jest sporo w internecie natomiast o SALAMANDER nie znalazłem prawie nic po za ulotką producenta. Jakie są różnicę miedzy nimi w eksploatacji? Widzę że KONCEPT ma profil metalowy zamknięty a SALAMANDER otwarty. Po za tym SALAMANDER ma troszkę lepszy współczynnik przenikalności cieplnej. Cenowo tak samo i w jednej i w drugiej firmie mają własne ekipy montażowe. DZięki za wszelkie podpowiedzi.

z tych dwóch salamander ale nie widziałem okien firmy oknosystem więc nie wypowiem się co do jakości.

koncept to najzwyklejsza 5komorówka za która w oknoplaście płacisz trochę więcej niż u innych bo to oknoplast

ale okno na pewno dobrze wstawione nie będzie sprawiać problemu

No SALAMANDER w firmie oknosystem jest osobiście dla mnie ładniejszy, zaokrąglony, posiada kilkustopniową regulację przechyłu (wietrzenia) gwarancje na biel na 5 lat a firma daje rekojmie na 2 lata na montaz. To są pozytywy. Tylko nie wiem jak bedzie sie miał otwarty profil metalowy w ościerznicy 76mm i grubość ścianki >2,8mm, siedmiokomorowy bo taki jest w SALAMANDRZE. Za to w VEKA jest profil metalowy zamknięty ale ościerznica cieńsza ma 70mm grubości, grubość ścianki 3mm, pięciokomorowy. Czy w sumie nie wychodzi na to samo? Mam 3 okna w bloku jedno najwieksze ma 230 x 140cm trzykomorowe. Jeśli chodzi o okucia to to w SALAMANDER jest MACO i klamki ROTO a w oknoplascie mam wszystko na MACO. Boje sie SALAMANDRA bo jest to profil mniej znany niz VEKA i nie moge znaleźć żadnych opinii użytkowników tego okna. Czy to bedzie dobry profil? Czy ktoś miał do czynienia z firmą oknoplast z Krakowa? Tylko proszę konkurencji i o nie rzucanie błotem bo już tego wystarczy. Edytowane przez nilhi81

przeczytaj jeszcze raz co napisałem wyżej

5komorówka (czyli standard obecnie) profil tak jak wspomniałeś Veka ,okucia maco ,szyba kiedyś press glas teraz oknoplast na 3mm szybie i usłyszysz że na niej można zrobić większe skrzydła i że jest lepsza i że jest naj tak jak i cała firma ale warto zapytać czy to jest ten przypadek że mniej znaczy lepiej?

bo jak były na 4 to konkurencja jak miała na 3 to była blee ale taką mają politykę szkolenia marketingowe robią swoje

ciepła ramka nie jest w standardzie więc musisz dopytać aby ci dali bo warto!

hmm co jeszcze ?klamka z logo :)

okna uznaje za dobre ale w tej cenie znalazło by się lepsze albo tańsze porównywalne:)

o drugim producencie nic nie wiem profil salamander znam i uważam za dobry ale kto co zrobi z materiału jaki mu przywiozą to już inna bajka jak ktoś zna to niech się wypowie

profil SALAMNDER 76SL siedmiokomorowe.

Salamander Streamline (SL) 76mm, w pierwotnej 5 komorowej linii był chudszym (tańszym) bratem świetnego konceptu Salamander 3D. Zmiany pomiędzy 3D, a SL można było akceptować ze względów ekonomicznych po stronie nabywców. Dodanie i tak chudemu w uszach SL kolejnych 2 komórek bez zwiększenia głębokości kształtownika, to prostacki do bólu chwyt marketingowy i hańba techniczna dla tak zacnej firmy systemowej jak Salamander! Tfu!!! Koniec. Kropka.

No niby się z Toba zgodze ale patrząc na to chłodnym okiem mozna stwierdzic że salamander SL 76 mm pięciokomorowy był akceptowalny dla rynku bo byl tanszy (taka prawda) i bardzo podobny do 3D ale odchudzony. Jak patrze na parametry obywu profili to widze ze obydwa maja po 76mm szerokości i obydwa grubośc ścianek >2.8mm obydwa pieciokomorowe. Sprawa druga dodanie dodatkowych dwóch komór do pięciokomorowego i tworząc w ten sposób siedmiokomorowy uzyskuje sie lepszy współczynnik przenikalności cieplnej. Więc chyba lepiej co nie? Czy ja tu czegoś nie rozumiem? A jak ten profil ma sie do profilu VEKI koncept? Który lepszy? Ja już mam swojego faworyta ale napisze który troche później :).

Sprawa druga dodanie dodatkowych dwóch komór do pięciokomorowego i tworząc w ten sposób siedmiokomorowy uzyskuje sie lepszy współczynnik przenikalności cieplnej. Więc chyba lepiej co nie?

W kształtowniku okiennym izolatorem jest powietrze.

Wyobraź sobie, że masz 5 pokojowe mieszkanie o powierzchni 76 m2. Uważasz, że 5 pokoi to za mało. Dzielisz zatem powierzchnię ściankami działowymi i masz już 7 pokoi. Pytanie brzmi: O ile powiększyła się powierzchnia Twojego mieszkania? Odpowiedziałeś sobie?

Edytowane przez T12345T

• 3 years później...