Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie powinno być naczynie przeponowe i zawór bezpieczeńśtwa.

jaaa

Recommended Posts

Witam

Prawie całe lato palę w kotle C.O na ciepłą wodę w bojlerze. W zimie nie ma problemu bo trudno zagotować wodę, ale teraz w lecie 5 minut nieuwagi i woda już się gotuje. Kocioł jest o mocy 25KW, a bojler stosunkowo mały, ma 140litrów, pewnie dlatego tak łatwo zagotować wodę. W tej tematyce w ogóle nie mam pojęcia, a strasznie martwi mnie to czy takie zagotowanie wody jest bezpieczne?. Przykładowo ostatnio zagadałem się z sąsiadem, a jak przyszedłem to temperatura na piecu wynosiła aż 110 stopni. Mam taką instalację że w przypadku zagotowania woda uchodzi przez naczynie zbiorcze, taką rurką . Do bojlera jest podłączone naczynie przeponowe, i zawór zwrotny bezpieczeństwa. Zastanawia mnie to czy jest ono w odpowiednim miejscu. Dołączam taki chaotyczny rysunek. CO.jpg Niebieska linia to dopływ zimnej wody, a czerwona to odpływ ciepłej wody użytkowej. Powiedzcie mi czy jest ok? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam

Prawie całe lato palę w kotle C.O na ciepłą wodę w bojlerze. W zimie nie ma problemu bo trudno zagotować wodę, ale teraz w lecie 5 minut nieuwagi i woda już się gotuje. Kocioł jest o mocy 25KW, a bojler stosunkowo mały, ma 140litrów, pewnie dlatego tak łatwo zagotować wodę. W tej tematyce w ogóle nie mam pojęcia, a strasznie martwi mnie to czy takie zagotowanie wody jest bezpieczne?. Przykładowo ostatnio zagadałem się z sąsiadem, a jak przyszedłem to temperatura na piecu wynosiła aż 110 stopni. Mam taką instalację że w przypadku zagotowania woda uchodzi przez naczynie zbiorcze, taką rurką . Do bojlera jest podłączone naczynie przeponowe, i zawór zwrotny bezpieczeństwa. Zastanawia mnie to czy jest ono w odpowiednim miejscu. Dołączam taki chaotyczny rysunek. [ATTACH=CONFIG]123080[/ATTACH] Niebieska linia to dopływ zimnej wody, a czerwona to odpływ ciepłej wody użytkowej. Powiedzcie mi czy jest ok? Z góry dziękuję za odpowiedź.

tam gdzie zaznaczyłeś powinien być zawór zwrotny, ew. zawór antyskażeniowy, następnie naczynie przeponowe o odpowiedniej pojemności i ciśnieniu.

Zawór bezpieczeństwa jako taki powinien być raczej w górnej części bojlera typowo 6 bar, lub lepszy termostatyczny zawór bezpieczeństwa który prócz ciśnienia 6 bar zadziałał by również w przypadku przekroczenia 80 C temperatury wody.