Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z7 - 82m2 energooszczędnie i chyba...tanio

Recommended Posts

Napisze kilka słów o ogrzewaniu gdyż nastąpiła zmiana.

Otóż po różnych konsulatcajach z różnymi ludzmi,oraz kilkunastu amatroskich obliczeniach strat energii dla mojego domku ,wychodzi że będę potrzebował jakies 50-60 kwh/m2/rok.

Przypomnę wytyczne izolacjii:

fundament - 10 cm styro Aqua +5 cm wewnątrz sciany fund.

podloga - 20 cm styropianu+6 cm wełny między legarami(podłoga z desek)

ściany BK 600 24cm+ 20 cm grafit termoorganiki

okna 3 szyby ,ciepła ramka..montaz półciepły:lol2: przynajmniej teoretyczne U-0,5W/m2K

strop drewniany - wełna isover Unimata łącznie 38 cm - U- 0,38

Biorąc pod uwagę metraż 82 m2 ..idziemy w ogrzewanie prądem:no:. Pomysł rozkwitł pod wpływem skosztorysowanych kosztów całej instalacjii gazowej który wynosi około 17 tys zł.

Doliczając coroczne przeglądy chyba jednak ten gaz się u nas opłacać nie będzie.

Tym bardziej że grzanie prądem chcę rozłozyć 50/50% w taryfie dzień/noc i tu wychodzą mi dość przyjemne rachunki za prąd w wysokości około 600 zł/miesiąc średniorocznie. Oczywiście i tak jestem pełen obaw czy tak bedzie w rzeczywistości ale kto nie ryzykuje ten nie ma:)

Koszt instalacjii grzewczej wyniósłby około 3000 zł ,w tym grzejniki + bojler + sterownik.Więc inwestycja dużo mniejsza.

Doradzano mi piece akumulacyjne z dydamicznym rozładowaniem ale tutaj koszt takeij instalacjii wzrasta do 10-11 tyś więc nie o to mi chodzi.Czytałem jednak że zwykłymi konwektorami także da się dobrze sterować z pomoca sterownika tygodniowego,ustawienie oddzielnego sterowania dla każdego pomeiszczenia może się u nas sprawdzić ze względu na tryb życia,zobaczymy w praktyce jak to się różni od ogrzewania centralnego.

Jesli bysmy mieli ,,ugotować,, się z rachunkami za prąd choc nie przypuszczam aby było tak żle to wymysliłem sobie taki oto ,,patent,, na czarną godzinę,przy zalewaniu posadzek położe w podłodze rurki pex analogicznie do instalacjii centralnego ogrz. i po prostu wyprowadze je w scianach w puszkach ,będa zatynkowane,z drugiej strony do pom. gospodarczego schowam je w szafce .Jesli kiedykolwiek ,,zamarzy,, mi się zmiana instalacjii grzewczej to bez kłopotu da się to wykonac ,koszt tych rurek jest śmieszny ,a nie trzeba bedzie robić rozpierduchy w chałupie czy tez prowadzić rurek na scianach.

To takie ,,save as,, gdyby się okazało że rachunki za prąd przekraczaja nasze oczekiwania

pozdrawiam

Front niezle kombinujesz z tym pradem a przy tak zaizolowanym domu moze nie bedziesz miec takiej tragedii. W koncu to nie jest 200m2 wiec mysle ze dasz rade. Jedyna obawa z mojej strony jest to ze powietrze w domu ogrzewanym pradem strasznie sie wysusza wiec tu musisz pomyslic nad jakims ''zraszaczem klimatu''. Zwlaszcza jesli bedzies zmiec jakiegos malego bobo. Wiem bo mieszkalem w mieszaniu na prad i mielismy z tym problem.

Jesli chodzi o sam koszt instalacji to masz racje, nic nie wyjdzie taniej. Konwerter kosztuje srednio 100zl/szt. Taki z gornej polki moze kilka stowek wiec nic taniej nie zrobisz.

twoj pomysl z ulozeniem pexa jest bardzo madry. Same rury prawie nic nie kosztuja a zawsze zostawiasz sobie furtke awaryjna

Front a masz tam komin spalinowy zeby ewentualnie podlaczyc kominek czy nie?

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Front, musiałam się do Ciebie odezwać, bo jak zobaczyłam na Twoich zdjęciach ten nasz piękny Z7, to taki sentyment mnie ogarnął, że ech..

Mój "staruszek" stoi już 4 lata i patrząc na Twoje zdjęcia "siódemki" przypomniałam sobie, jak ta moja "siódemeczka" też była jeszcze taka surowa, nieobrobiona, ale już z marzeniami o wykańczaniu, o zamieszkaniu..

Piękne czasy to były, choć przecież teraz też jest cudownie, bo mieszka się w takim domku wspaniale.

Ale budowanie swojego domu to cudowna rzecz.

Trzymam kciuki i życzę powodzenia.

Iwona i Mariusz dzięki serdeczne że wpadliście na chwilę do mojego tematu:), wasz dziennik był dla mnie także inspirujący,i nawet nie wiecie ile mi pomógł w mojej budowie,wasze opisy,fotki,niektóre rozwiązania,do dzis tam zaglądam i czytam jednym tchem bo opisy rewelacyjne...ta wiedza bezcenna bez której nieraz bym sie motał na swojej budowie,wiec tym bardziej szacunek dla was i wielkie podziękowania:yes:.ja się wprowadzić mam zamiar sierpień/wrzesień 2014 więc niebawem zakosztuję tej sielanki we własnym domostwie:D

Front niezle kombinujesz z tym pradem a przy tak zaizolowanym domu moze nie bedziesz miec takiej tragedii. W koncu to nie jest 200m2 wiec mysle ze dasz rade. Jedyna obawa z mojej strony jest to ze powietrze w domu ogrzewanym pradem strasznie sie wysusza wiec tu musisz pomyslic nad jakims ''zraszaczem klimatu''. Zwlaszcza jesli bedzies zmiec jakiegos malego bobo. Wiem bo mieszkalem w mieszaniu na prad i mielismy z tym problem.

Jesli chodzi o sam koszt instalacji to masz racje, nic nie wyjdzie taniej. Konwerter kosztuje srednio 100zl/szt. Taki z gornej polki moze kilka stowek wiec nic taniej nie zrobisz.

twoj pomysl z ulozeniem pexa jest bardzo madry. Same rury prawie nic nie kosztuja a zawsze zostawiasz sobie furtke awaryjna

Front a masz tam komin spalinowy zeby ewentualnie podlaczyc kominek czy nie?

A widzisz to cenna uwaga z tym wysuszaniem powietrza,moze jakiś nawilżacz.. coś pomyślimy ale bardzo wartościowa uwaga-dzięki:yes:

Jesli chodzi o konwektorki,ja myslałem o kupieniu Atlantic f117...one kosztują około 250-300 zł/sztuka,mój znajomy je ma w domku kanadyjskim i to jest bajka,pamiętam jak nagrzewaliśmy jego 35 m2 salon od temp 2 C....do 23 C jakies 4-6 godzi..ale on ma cienkie scianki.Do tego jest pełne sterowanie tygodniowe wszystko mozna poustawiac co do minuty.

Tak będe miał jeden komin spalinowy Fi180 do małej kozy 5-8 kW...w salonie bedzie taka stała i znając moje zamiłowanie do palenia to bedzie ostro palone:),tym bardziej sądze że dam radę z tymi rachunkami za prąd.

no to stary to jak masz komin to glowa spokojna. Wez sobie wstaw jakis maly wklad kominkowy taki z 8-12kw. Wklad o tyle lepszy ze widzisz jak sie plomien pali a to dosyc poprawia samopoczucie. Zawsze gdybys sie kiedys nudzil to mozesz obudowac ten kominek i bedzie cool. Przy kozo kominku napewno na pradzie nie poplyniesz

Ja gdybym wiedzial ile bedzie miec kosztowac ogrzewanie gazowe w calsoci to bym go nigdy ni ezrobil tylko moi rodzice mi prali mozg tak ze jak gazu niebede mial to zamarzne. Nie powiem treaz jest wygoda ale moje koszta zwiazzane z gazem jak do tej pory to bylo:

- przylacze do dzialki 5 tys

- przylacze od dzialki do budynku - 5 tys

- komin systemowy do gazu 4tys

- projekty przylacza 2tys

- kociol kondensacyjny - 5tys

- podlaczenie kotla - 2tys

o koszcie juz samej instalacji CO to nawet nie wspomne.

zanim podlaczylem prad to CWu mielismy z termy 80l z OBi ktora kosztowala mnie 350PLN. Dawala rade i do tej pory wisi na wypadek gdyby gaz sie sperdzielil. rachunki za prad z CWU byly wyzsze od obecnych o okolo 70zeta na miesiac

....wychodzi że będę potrzebował jakies 50-60 kwh/m2/rok.Biorąc pod uwagę metraż 82 m2 ..idziemy w ogrzewanie prądem:no:. Pomysł rozkwitł pod wpływem skosztorysowanych kosztów całej instalacjii gazowej który wynosi około 17 tys zł.Doliczając coroczne przeglądy chyba jednak ten gaz się u nas opłacać nie będzie.Tym bardziej że grzanie prądem chcę rozłozyć 50/50% w taryfie dzień/noc i tu wychodzą mi dość przyjemne rachunki za prąd w wysokości około 600 zł/miesiąc średniorocznie. Oczywiście i tak jestem pełen obaw czy tak bedzie w rzeczywistości ale kto nie ryzykuje ten nie ma:)Koszt instalacjii grzewczej wyniósłby około 3000 zł ,w tym grzejniki + bojler + sterownik.Więc inwestycja dużo mniejsza......Jesli bysmy mieli ,,ugotować,, się z rachunkami za prąd choc nie przypuszczam aby było tak żle to wymysliłem sobie taki oto ,,patent,, na czarną godzinę,przy zalewaniu 0posadzek położe w podłodze rurki pex analogicznie do instalacjii centralnego ogrz. i po prostu wyprowadze je w scianach w puszkach ,będa zatynkowane,z drugiej strony do pom. gospodarczego schowam je w szafce
witamdawno nie zaglądałem .... a tu rtakie "szokujące informacje" ;) zacznę od końca - skoro robisz rurki - to aż grzech byłby je nie wykorzystać od razu - olej kaloryfery - ogrzewanie podłogowe pracuje w niskich temperaturach - co za tym idzie podgrzewasz wode do ok 30 stopni a nie 50-60 jak przy kaloryferach cala instalacje robisz na bollerze 140 l z weżownica do CWU i pompka obiegowa - "kotlownie" masz za max 1 tys zl - nie licząc rurek które chcesz i tak zrobić w razie "W" jeśli rurki zatapiasz w posadzce - to możesz grzać w 80 do 100% w taniej taryfie nawet jeśli będzie to tylko droga taryfa lub calodobowa to 82m2*60kWh= 4920 kWh/rok co daje nie więcej niż 3 tys zł brutto za ogrzewanie / sezon (rok) - przy ogrzewaniu w taniej taryfie masz rachunek ok 1500 zł - ogolnie oplaca się mieć 2 taryfy ....K.

witamdawno nie zaglądałem .... a tu rtakie "szokujące informacje" ;) zacznę od końca - skoro robisz rurki - to aż grzech byłby je nie wykorzystać od razu - olej kaloryfery - ogrzewanie podłogowe pracuje w niskich temperaturach - co za tym idzie podgrzewasz wode do ok 30 stopni a nie 50-60 jak przy kaloryferach cala instalacje robisz na bollerze 140 l z weżownica do CWU i pompka obiegowa - "kotlownie" masz za max 1 tys zl - nie licząc rurek które chcesz i tak zrobić w razie "W" jeśli rurki zatapiasz w posadzce - to możesz grzać w 80 do 100% w taniej taryfie nawet jeśli będzie to tylko droga taryfa lub calodobowa to 82m2*60kWh= 4920 kWh/rok co daje nie więcej niż 3 tys zł brutto za ogrzewanie / sezon (rok) - przy ogrzewaniu w taniej taryfie masz rachunek ok 1500 zł - ogolnie oplaca się mieć 2 taryfy ....K.

Dokładnie. Rurki w podłodze i tak są, więc po co te kombinacje? :)

R&K,Imrahil...pisałem wielokrotnie że u mnie nie będzie podłogówki,byłem niedawno u znajomych którzy przeprowadzili się do nowego domu z podłogówką...tragedia,kolega mi opisywał że bezwładność powoduje że musza nastawiac wyzsze temp obiegu bo inaczej można czekac 10 godzin zanim temp. rusza do góry...jak u nich chodziłęm po salonie po panelach to mnie grzało w nogi że masakra,pewnie to dlatego że dopiero sie wprowadzili miesiąc temu albo niewyregulowane,bynajmniej kolega mi mówił że przy nizszej temp obiegu w domu jest po prostu odczuwalny chłód mimo 20-22 C.

W podłodze to ja chcę poprowadzić tylko zasilania i powroty do ewentualnej instalacjii na paliwo stałe do wykorzystania być może w przyszłości.

R&K mam prośbę opisz taka instalację którą proponujesz z tą podłogówką,jak to miało by być sterowane itd. wiecej szczegułów bo orłem to ja nie jestem:)

pozdrawiam

...Ja gdybym wiedzial ile bedzie miec kosztowac ogrzewanie gazowe w calsoci to bym go nigdy ni ezrobil tylko moi rodzice mi prali mozg tak ze jak gazu niebede mial to zamarzne. Nie powiem treaz jest wygoda ale moje koszta zwiazzane z gazem jak do tej pory to bylo:

- przylacze do dzialki 5 tys

- przylacze od dzialki do budynku - 5 tys

- komin systemowy do gazu 4tys

- projekty przylacza 2tys

- kociol kondensacyjny - 5tys

- podlaczenie kotla - 2tys

o koszcie juz samej instalacji CO to nawet nie wspomne...

To ja chyba w innym kraju ten gaz zakladam, bo wlasnie przerabiam temat i koszt przylaczu jest o wieleee wieeeeeeele nizszy...

Co do podlogowki, poczytaj tematy o dobrze wykonanej instalacji ogrzeania podlogowego w domch energooszczednynch... moze zmienisz zdanie.

To ja chyba w innym kraju ten gaz zakladam, bo wlasnie przerabiam temat i koszt przylaczu jest o wieleee wieeeeeeele nizszy...

Co do podlogowki, poczytaj tematy o dobrze wykonanej instalacji ogrzeania podlogowego w domch energooszczednynch... moze zmienisz zdanie.

Siema M&M, no to chyba zakladasz gaz w Polsce a nie pod Warszawa. Tu zdzieraja z czlowieka jak nigdzie w Polsce. Jak jak to na poczatku liczylem to daj wiare ze tez mi chychodzilo duzo mniej. Do dzialki mialem kawalek dlatego przylacze takie drogie, 5 tys i tyle. Komin mam systemowy Presto XPS do kondensatu, dziad prawie 4 kola kosztowal ( to i tak ze go sam postawilem). Za projekty tak samo kasuja jak za zloto. Kociol to wiadomo ze kondensat kosztuje. ja i tak wybral nizsza polke bo wziolem naszego krajowego Termeta EcoCondens 20 (super kociol btw). Podlaczenie no coz w kocu jestesmy pod pieprzona Warszawa i tak tu sie kasuje. Zreszta moj ojciec tez podlaczyl nowy kociol w Walbrzychu i tez go skasowali 2 tys za ten interes.

A co do podlogowki to sie nie zrozumielismy. tez mam podlogowke, ukladalem ja samemu z ojcem. Ojciec podlaczal wszystkie rozdzielacze i sam robil projekt, dzialka to jak bajka i jest super ale rury poszlo 600m i to najmiejszy koszt chyba. te rozdzielacze i koncowki do pexa to tez swoje kosztuje. gdyby mial to robic jakis fachowiec to nawet nie chce myslec ile by to kostzowalo

R&K,Imrahil...pisałem wielokrotnie że u mnie nie będzie podłogówki,byłem niedawno u znajomych którzy przeprowadzili się do nowego domu z podłogówką...tragedia,kolega mi opisywał że bezwładność powoduje że musza nastawiac wyzsze temp obiegu bo inaczej można czekac 10 godzin zanim temp. rusza do góry...jak u nich chodziłęm po salonie po panelach to mnie grzało w nogi że masakra,pewnie to dlatego że dopiero sie wprowadzili miesiąc temu albo niewyregulowane,bynajmniej kolega mi mówił że przy nizszej temp obiegu w domu jest po prostu odczuwalny chłód mimo 20-22 C.

W podłodze to ja chcę poprowadzić tylko zasilania i powroty do ewentualnej instalacjii na paliwo stałe do wykorzystania być może w przyszłości.

R&K mam prośbę opisz taka instalację którą proponujesz z tą podłogówką,jak to miało by być sterowane itd. wiecej szczegułów bo orłem to ja nie jestem:)

pozdrawiam

po 1 - czym wyzsze zapotrzebownie na cieplo tym wiecej musisz grzac - tym wieksze moga wystapic wahania temperatur

po 2 to co u Twojego znajomego jest nie oznacza ze u Ciebie bedzie

po 3 prawidlowo wykonana podlogowka nie ma nic wspolnego z tym co opisujesz u znajomego

po 4 pracuje w niskich temperaturach a nie wysokich jak u znajomego

po 5 gdzie wiec TY te rurki i po co instalujesz? skoro z zalozenia to rozwiazanie jest blee nie traktowałbym go jako alternatywnego w razie W

ogrzewanie wodne podlogowe musi byc czyms zasilane - wode popycha Ci pompka

czym grzejesz wode to juz wtorna sprawa - najtansze i najprostrze rozwiazania mieszcza sie w ok 1 tys zl - Arturo proponowal kiedys uzywanego junkersa , wg mnie lepszym rozwiazaniem jest boiler do CO 140-200 l nl z Galmetu kupisz za ok 400-800 zl w zaleznosci od wielkości z wezownica do CWU - nic wiecej nie potrzebujesz ... grzalka kilka KW spokojnie da rade i obgonisz wiekszosc w taniej taryfie - nawet jesli sie nie zmiescisz w tanich godzinach to wiesz ze miescisz sie miedzy 1,5 a 3 tys z rachunkami na CO

Co by nie mówić o podłogówce, obniżenie lub podniesienie temperatury trwa długie godziny. Wiem, bo mam i w przypadku słonecznego dnia, temperatura w mieszkaniu sporo się podnosi, pomagamy sobie otwieraniem okien. Wygoda jest, podłoga wszędzie chłodnawa, a w domu 21 'C. Biorąc pod uwagę sprawne sterowanie, zamontuję grzejniki niskotemperaturowe. Temperatura zasilania taka jak podłogówki czyli będzie ekonomicznie. Są większe niż normane ale to już dla mnie nie problem.

Dokładnie to co napisał Artix,dla mnie duza bezwładność oznacza po prostu to samo co słabe sterowanie,równiez dobrze mógłbym miec mieszkanie wyziebione do 7c i rozpalać kozę do czerwonosci,czekac 10 godzin by potem w nastepne 4 godziny wietrzyć mieszkanie.Constans nie istnieje,a przy dynamicznym trybie zycia nieraz się wchodzi i chce się mieć ciepło,wychodzi sie i moze nie grzac bo po co tracić energie. Dla mnei wniosek jest taki że wolę ogrzewać szybko...ale utrzymywać długo...jesli meiszkanie będzie nagrzane a ja wychodzę na 10 godzin to ogrzewanie nie ma prawa w ogóle juz się załączać..ma sie załaczyc 1 godzine przed powrotem.Myślę że przy próbie takiego wysterowania ogrzewania będzie to korzystniejsze no i koszty mimo wszystko na inwestycjii jednak jeszcze nizsze niż podłogówka.

R$K ..3 raz powtarzam że rurki w podłodzę które chcę położyć to nie podłogówka tylko zasilanie i powrót do grzejników do instalacjii na paliwo stałe jako ewentualność w przyszłości gdyby Bóg wie co się stało z cenami prądu czy cokolwiek.:rolleyes: beda one zatynkowane w scianie i..oby sie nigdy nie przydały:)

To te rurki nigdy do niczego Ci sie nie przydadza jak to co obecnie tj zasilanie kaloryferow, ktos powinien policzyc Ci OZC po to bys wiedzial juz teraz jak bedziesz sterowal w przyszlosci swoim domem

U mnie bez ogrzewania dom w ciagu doby nie traci wiecej niz 1-1.5*C w najwieksze mmrozy, dlatego spokojnie moge grzac w taniej taryfie, spadki sa tak male ze cala dobe w domu jest stala temperatura, gdy swieci slonce niecentralny uklad sterowania nie wlancza ogrzewania w pomieszczeniach naslonecznionych od 13-15,a akumulacyjna podloga i sciany oraz strop zelbetonowy chłoną wszelkie nadwyzki ze slonca

W

To te rurki nigdy do niczego Ci sie nie przydadza jak to co obecnie tj zasilanie kaloryferow, ktos powinien policzyc Ci OZC po to bys wiedzial juz teraz jak bedziesz sterowal w przyszlosci swoim domem

U mnie bez ogrzewania dom w ciagu doby nie traci wiecej niz 1-1.5*C w najwieksze mmrozy, dlatego spokojnie moge grzac w taniej taryfie, spadki sa tak male ze cala dobe w domu jest stala temperatura, gdy swieci slonce niecentralny uklad sterowania nie wlancza ogrzewania w pomieszczeniach naslonecznionych od 13-15,a akumulacyjna podloga i sciany oraz strop zelbetonowy chłoną wszelkie nadwyzki ze sloncaW

A no to masz piękny wynik 1,5 C na dobę,dążę do tego samego:),właściwie mając taki dom to chyba bez znaczenia jakie będzie ogrzewanie,między nami:),to ci powiem że gdybym miał rachunki za ogrzewanie w ciągu roku 3000 zł to bym skakał do sufitu ze szczescia,po prostu w bloku przyzwyczaiłem się do wysokich opłat:no:,i mam na to co miesiąc odpowiednią pulę:)

pozdrawiam i dzięki za rady.

• 1 month później...

Gratuluję postępów.

Mam też pytanie, które opisałem w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225394-Styropian-Yetico-Aqua-Czy-klej-siatka-jest-niezb%C4%99dna&p=6425803

Generalnie chodzi o to, że u mnie jesienią styropian Yetico Aqua jedynie obłożono folią kubełkową i przysypano piaskiem. Ponadto mam wątpliwości, co do ilości warstw dysperbitu na samym murze, bo chyba jest tylko jedna. Wykonawca mając perspektywę odysypywania piasku twierdzi, że przed naklejeniem siatki musiałby wyszlifować na płasko rowki odwadniające styropianu! Na piątej stronie Waszego wątku widzę, że nie jest to nezbędne, zy mieliście jakieś problemy technologiczne z tą operacją? Pozdrawiam.

Gratuluję postępów.

Mam też pytanie, które opisałem w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225394-Styropian-Yetico-Aqua-Czy-klej-siatka-jest-niezb%C4%99dna&p=6425803

Generalnie chodzi o to, że u mnie jesienią styropian Yetico Aqua jedynie obłożono folią kubełkową i przysypano piaskiem. Ponadto mam wątpliwości, co do ilości warstw dysperbitu na samym murze, bo chyba jest tylko jedna. Wykonawca mając perspektywę odysypywania piasku twierdzi, że przed naklejeniem siatki musiałby wyszlifować na płasko rowki odwadniające styropianu! Na piątej stronie Waszego wątku widzę, że nie jest to nezbędne, zy mieliście jakieś problemy technologiczne z tą operacją? Pozdrawiam.

żadnych problemów technologicznych:)

Swoją drogą te rewki to dziwna sprawa...służą one wg. producenta do spływania wody...ale to jest niemozliwe bo ten styro jest od góry ,,przykryty,, przez styropian elewacyjny....więc te rowki nie pełnią w tym zastosowaniu żadnej konkretnej roli poza tym że pokazują ze styro jest jakby przystosowany do wody.

pozdrawiam