Sebastain 29.06.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Jak w temacie... Czy moglibyście polecić jakieś sprawdzone firmy z rejonu Łódzkiego, które wykonają kompleksową usługę za przyzwoitą cenę? (chyba, że znacie również firmy z innych rejonów, które nie ograniczają bardzo zasięgu) Spędziłem już kilka tygodni na poszukiwaniu różnych informacji i ciężko znaleźć coś na ten temat w moim rejonie. Mam kilka wycen, ale poniżej 65 nie dostałem żadnej, a jedna to mi aż ugięła kolana Mam na myśli ogrzewanie podłogowe w całym domu + kolektor pionowy (działka około 800m) + pompa ciepła. Powierzchnia ogrzewania około 110-130 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 30.06.2012 03:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 (edytowane) Ogrzewanie PW możesz mieć za max 40k zł( podłogówka i pc PW).Teraz Łódź to dzielnica Wawy. Edytowane 30 Czerwca 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 30.06.2012 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Jakoś pompa powietrze/woda do mnie nie przemawia, zwłaszcza patrząc na ostatnią zimę i utrzymujące się mrozy po -20 stopni.Myślę o pompie gruntowej, aby codziennie nie patrzeć na prognozy pogody w sezonie grzewczym. Domek parterowy, mam zamiar dobrze ocieplić prawdopodobnie 24 ytong enero + 20 styro 0,29 do tego 20-30 cm wełny w stropie drewnianym a poddasze nieużytkowe nieocieplone + Rekuperacja. Domyślam się, że taki domek będzie miał niewielkie zapotrzebowanie na ciepło, niemniej jednak chciałbym mieć pewne źródło ogrzewania. Sporo teraz pojawia się firm wykonujących kompleksową instalację, ale szukam takiej, którą ktoś osobiście sprawdził i poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 30.06.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 temperatury poniżej -8 to 5 % sezonu grzewczego.Oczywiście PC gruntowa jest "pewniejsza" Ale dobiera się ją na jakieś parametry np -20 i +20 w domu.Przeczytaj parametry np atlantica tri 11 . (dla -20 daje 60 C i na podłogówkę 7 kW ).Poczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 01.07.2012 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Ale ta pompa to 25 tyś za tą cenę można spokojnie kupić gruntową dołożyć trochę na kolektor i w podobnej cenie pewniejsza pompa.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 01.07.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Przeciez nikt Ci nie chce sprzedac taniej niz 65k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 01.07.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Przeciez nikt Ci nie chce sprzedac taniej niz 65k Nie do końca bo ja pisałem na początku o instalacji wraz z ogrzewaniem podłogowym dla domu, a w poprzednim poście o samej pompie. Chciałem po prostu nadmienić, że jak na powietrzną pompę to trochę ona kosztuje i tyle... Dlatego pytam o polecane firmy, żebym mógł pojechać, porozmawiać, zobaczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 03.07.2012 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Nie do końca bo ja pisałem na początku o instalacji wraz z ogrzewaniem podłogowym dla domu, a w poprzednim poście o samej pompie. Chciałem po prostu nadmienić, że jak na powietrzną pompę to trochę ona kosztuje i tyle... Dlatego pytam o polecane firmy, żebym mógł pojechać, porozmawiać, zobaczyć... Cześć, odpowiem trochę z perspektywy użytkownika pc po 3 sezonie. PC nie jest jakimś kosmicznym wynalazkiem i nie wiem dlaczego są takie ceny??? U nas jest polska pompa Ecopol-System 10 KW. Brałem PC z montażem i polecone ekipy do podłogówki i odwiertów (podwykonawcy Ecopola). W sumie na 180 m2 podłogówki i 240 m odwiertów i całą resztę na gotowo poszło mniej niż 55 tys. zł. A można by zejść z tymi kosztami bo: 1. Podłogówkę może ułożyć "lokalny" instalator za mniejszą cenę, filozofii żadnej nie ma, gęsto rurki i krótkie pętle. Albo samemu zrobić, 2 osoby wystarczą. Próbę szczelności również. 2. Montaż kotłowni niczym się nie różni od innych pieców, ba nawet wygląda to prościej, PC (Ecopola) ma konstrukcję bardzo prostą więc podpięcie może zrobić znowu lokalny fachowiec albo całą kotłownię według ustaleń z producentem PC, oni tylko na sam montaż przyjadą. 3. Odwierty - tu jest koszt, kwestia jak z gruntem i jaki mają sprzęt, ale w twoim przypadku pewnie 2 dziurki wystarczą (albo 4 płytkie) i wprowadzenie tego do kotłowni blisko montażu PC. Glikol można w łódzkiej Organice kupić w kanistrach po 20 L. Pytanie czy panowie od odwiertów robią na gotowo z glikolem czy tylko sondy wprowadzą i zrobią próbę szczelności układu. Tak więc rozmawiaj z firmami i nie daj się naciągać na koszty, np. super studzienki z rozdzielaczami Aspola po 5 tys. itp. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 04.07.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 U mnie pompę będzie montować ekipa z okolic Słupska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 05.07.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Ja poszedłbym w kierunku PCi powietrze-woda. Atlantic lub Daikin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.07.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 U mnie pompę będzie montować ekipa z okolic Słupska . A gdzie mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 06.07.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Okolice Łęczycy. Dali mi lepsze warunki niż miejscowe firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastain 06.07.2012 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Widzę, że sami fani powietrznych Bad a może coś więcej jakiś namiarek albo wycenka na pw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.07.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 o tej porze roku to chłopaki od powietrznych mogą cwaNiakować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bad 28.07.2012 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2012 Przepraszam, że tak późno ale robota i robota.... Wysłałem wycenę na PW do Sebastain. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts