Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła w rejonie łódzkim

Sebastain

Recommended Posts

Jak w temacie...

Czy moglibyście polecić jakieś sprawdzone firmy z rejonu Łódzkiego, które wykonają kompleksową usługę za przyzwoitą cenę? (chyba, że znacie również firmy z innych rejonów, które nie ograniczają bardzo zasięgu)

Spędziłem już kilka tygodni na poszukiwaniu różnych informacji i ciężko znaleźć coś na ten temat w moim rejonie.

Mam kilka wycen, ale poniżej 65 nie dostałem żadnej, a jedna to mi aż ugięła kolana :)

Mam na myśli ogrzewanie podłogowe w całym domu + kolektor pionowy (działka około 800m) + pompa ciepła.

Powierzchnia ogrzewania około 110-130 metrów.

Jakoś pompa powietrze/woda do mnie nie przemawia, zwłaszcza patrząc na ostatnią zimę i utrzymujące się mrozy po -20 stopni.

Myślę o pompie gruntowej, aby codziennie nie patrzeć na prognozy pogody w sezonie grzewczym.

Domek parterowy, mam zamiar dobrze ocieplić prawdopodobnie 24 ytong enero + 20 styro 0,29 do tego 20-30 cm wełny w stropie drewnianym a poddasze nieużytkowe nieocieplone + Rekuperacja. Domyślam się, że taki domek będzie miał niewielkie zapotrzebowanie na ciepło, niemniej jednak chciałbym mieć pewne źródło ogrzewania.

Sporo teraz pojawia się firm wykonujących kompleksową instalację, ale szukam takiej, którą ktoś osobiście sprawdził i poleci.

Przeciez nikt Ci nie chce sprzedac taniej niz 65k :)

Nie do końca bo ja pisałem na początku o instalacji wraz z ogrzewaniem podłogowym dla domu, a w poprzednim poście o samej pompie.

Chciałem po prostu nadmienić, że jak na powietrzną pompę to trochę ona kosztuje i tyle...

Dlatego pytam o polecane firmy, żebym mógł pojechać, porozmawiać, zobaczyć...

Nie do końca bo ja pisałem na początku o instalacji wraz z ogrzewaniem podłogowym dla domu, a w poprzednim poście o samej pompie.

Chciałem po prostu nadmienić, że jak na powietrzną pompę to trochę ona kosztuje i tyle...

Dlatego pytam o polecane firmy, żebym mógł pojechać, porozmawiać, zobaczyć...

Cześć,

odpowiem trochę z perspektywy użytkownika pc po 3 sezonie.

PC nie jest jakimś kosmicznym wynalazkiem i nie wiem dlaczego są takie ceny???

U nas jest polska pompa Ecopol-System 10 KW. Brałem PC z montażem i polecone ekipy do podłogówki i odwiertów (podwykonawcy Ecopola).

W sumie na 180 m2 podłogówki i 240 m odwiertów i całą resztę na gotowo poszło mniej niż 55 tys. zł. A można by zejść z tymi kosztami bo:

1. Podłogówkę może ułożyć "lokalny" instalator za mniejszą cenę, filozofii żadnej nie ma, gęsto rurki i krótkie pętle. Albo samemu zrobić, 2 osoby wystarczą. Próbę szczelności również.

2. Montaż kotłowni niczym się nie różni od innych pieców, ba nawet wygląda to prościej, PC (Ecopola) ma konstrukcję bardzo prostą więc podpięcie może zrobić znowu lokalny fachowiec albo całą kotłownię według ustaleń z producentem PC, oni tylko na sam montaż przyjadą.

3. Odwierty - tu jest koszt, kwestia jak z gruntem i jaki mają sprzęt, ale w twoim przypadku pewnie 2 dziurki wystarczą (albo 4 płytkie) i wprowadzenie tego do kotłowni blisko montażu PC. Glikol można w łódzkiej Organice kupić w kanistrach po 20 L. Pytanie czy panowie od odwiertów robią na gotowo z glikolem czy tylko sondy wprowadzą i zrobią próbę szczelności układu.

Tak więc rozmawiaj z firmami i nie daj się naciągać na koszty, np. super studzienki z rozdzielaczami Aspola po 5 tys. itp.

Pozdrawiam - Daniel

• 3 weeks później...