Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłączenie z produkcji rolniczej - jest decyzja ... jest problem

Recommended Posts

Witam serdecznie i przepraszam jeśli piszę nie w tym miejscu.

Otóż, jeśli chodzi o sedno sprawy, to wystąpiłem do Starostwa o wyłączenie 456m2 z 0,1218a działki (grunt rolny kl. IIIb). Otrzymałem odpowiedź pozytywną na całe 456m2, ale ... zwolniono mnie z obowiązku uiszczenia jednorazowej opłaty i opłat rocznych z tytułu wyłączenia tylko na powierzchnię 72,4 m2 (powierzchnia zabudowy domu jednorodzinnego) z 456m2 o jakie wystąpiłem. Ponadto starosta nałożył na mnie obowiązek wystąpienia do niego z wnioskiem o wydanie decyzji w sprawie naliczenia stosownych opłat z tytułu wyłączenia gruntów przedmiotowej działki z produkcji rolniczej, z chwilą przystąpienia do robót ziemnych i naruszenia gruntu objętego niniejszą decyzją oraz przedłożenia dokumentu tj. dziennika budowy potwierdzającej ten fakt. Decyzja swą Starosta uzasadnia wystąpieniem o interpretację art.12a ustawy o ochronie gruntów rolnych i leśnych do Departamentu Gospodarki Ziemią Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Z tego co wiem, to wyłączenie jest bezpłatne, jeśli pod budowę domu jednorodzinnego ma być przeznaczony grunt o powierzchni do 0,05ha (500m²). Wobec powyższego za najbardziej trafne można uznać stanowisko, iż wyłączeniu z produkcji rolnej podlega tylko powierzchnia zabudowy i powierzchnia utwardzona. Po przekroczeniu tej powierzchni trzeba uiścić opłatę jednorazową i jeszcze opłaty roczne. Oddzielnie liczonym opłatom podlega również grunt przeznaczony pod budowę wolno stojącego garażu i budynków gospodarczych (w moim przypadku garaż wolnostojący jest o powierzchni 36m2).

Proszę o odpowiedź czy odwołać się do Samorządowego Kolegium Odwoławczego już teraz (mam na to 14 dni), czy też wykonać powyżej opisany obowiązek i z chwilą wydania niekorzystnej dla mnie decyzji dopiero się odwoływać? Jeśli się odwoływać, to na co należy się powołać ? Szukałem w internecie interpretacji zapisów wspomnianego art 12a, ale jakoś nie znalazłem podobnego przypadku, gdzie np. byłby wyrok NSA, konkretnie stwierdzający jakie części infrastruktury (chodniki, podjazdy, dojazdy, podłącza) wchodzą w skład art.12a.

Odwołać się, zwłaszcza, jeżeli w decyzji nie ma odmowy wyłączenia pozostałej powierzchni. Poszukaj sobie na FM , był już wątek o tym, ile wyłączać i ile przeklasyfikowywać z RIIIb na B. Prawda jest taka, ustawa o ochronie gruntów rolnych i leśnych jest bardzo nieprecyzyjna . Moim zdaniem nie ma co interpretować. Jak się weźmie pod uwagę inne przepisy (Prawo geodezyjne na przykład) to jasno z niego wynika, że powinno się wyłączyć całą działkę budowlaną.

A tak na marginesie, to Starosta nie mógł nałożyć na ciebie obowiązku, o którym piszesz, bo nie ma po temu podstawy prawnej. Czyli - pisz odwołanie, tylko dopóki nie będziesz miał ostatecznej decyzji na wyłączenie, to nie dostaniesz Pnb.

Tak jak pisałem, decyzja jest pozytywna na wyłączenie całej wnioskowanej przeze mnie powierzchni (456m2) i w tym temacie ostateczna. Także nie będzie problemu z uzyskaniem Pnb. Moje wątpliwości budzi jednak fakt interpretacji i niepełnej decyzji co do ewentualnych opłat za wyłączenie pozostałych powierzchni ściśle związanych z budową domu. Dlatego proszę o wskazanie przepisów, gdzie z definicji wynika, że dojścia, podjazdy, dojazdy, tarasy etc wlicza się do zwolnionej z opłat powierzchni 0,05h. Jeśli mam się odwołać, to muszę wiedzieć na jakie przepisy się powołać.

Za powyższą odpowiedź dziękuję i zapraszam do dalszej dyskusji.