Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zostało mi na działce dużo połamanych i pokruszonych dachówek ceramicznych i resztki klinkieru (nie musiałabym tego wywozić i zaoszczędziłabym na betonie) - czy mogę to wrzucić w fundament pod płot i zalać betonem? Nic się z tym nie będzie działo??

Jeśli to co wrzucisz będzie pod ziemią to możesz tak zrobić byle z umiarem(tzn mało tych wstawek) i czym głebiej tym lepiej. Nad ziemią w żadnym wypadku nie. W moim poprzednim domu byłataka powrzucana ceramika w schody zewnętrzne tj w beton je tworzący i po kilku latach schody po iluś tam cyklach mrozowych(zaznaczę tu ,że były tylko surowe niczym nie pokryte) zupełnie się rozsypywały. Najlepiej to byłoby jej tak na prawdę nie wrzucać tam gdzie jest strefa przemarzania.

HEJ!

Ceramikę możesz śmiało wrzucić a jezeli chcesz zaoszczędzic na betonie dorzuć też kamienie byle nie wychodziły ponad poziom gruntu.Mury wszystkich starych zamków tak stabilizowano.Obecne przepisy na to nie pozwalają ale pod ogrodzenie są OK.

Ja przestrzegałbym przed porównywaniem gruszek ze śliwkami(czytaj fundamenty starych zamków itp). Celem uzmysłowienia sobie tego zjawiska proponuje wziac sobie dwie cegły ,jedną z zamkowego muru i jedną wspólczesną i potrzymać na dworze narażone na rózne czynniki przez kilka sezonów. Po przeanalizowaniu takiego doświadczenia nie będzie już niczym trudnym wniosek ,iż lepiej ceramiki w beton nie wrzucać czyba,że poniżej strefy przemarzania lub np w gruntach "nie trzymających wody".

HEJ!

A ja radzę byś tego nie robił, ceramika w ziemi + wilgoć + mróz = ponownie wylewany fundamencik po paru latach, a może i szybciej. Kiedyś teściu który jest projektantem i prowadzi nadzory zabrał mnie na jedną budowę gdzie mondrale wznieśli ścianę 3W w piwnicy i na wewnętrzną dali maxa,a na nim oparli strop, potem zasypali jedno pomieszczenie w piwnicy, popadal deszc i strop łupnął, po prostu rozsypały się maxy. Dlatego radzę byś tego nie robił.

pzdr

Nasiakliwy gruz w beton? Nigdy w życiu ! Jasne fundament pod płot to nie pod dom,ale nasiąkliwy gruz rozwali to jak nic.Sasiad tak oszczedzał.Efekty widac.Koszmar ,tak paskudnie to teraz wyglada po kilku latach.

Zrobisz jak chcesz ale pamiętaj że tej ceramiki ci w ziemi z czasem ubędzie jeśli chodzi o objętość, a wtedy napewno twój murek pod płotkiem zacznie pękać. No właśnie NOWICJUSZ murek łupnie, a czy wy myślicie że creaton jest nienasiąkliwy przecież to i tak jest glina, nawet producent podaje że jakąś tam nasiąkliwość ma. W zupełności zgadzam się z BIO.

pzdr

Jak ubędzie ceramiki? Wyparuje? Takim tokiem można przewidzieć, że i piasku spod fundamentu ubędzie. Ale poważnie:

1. Zagrożeniem może być nasiąkliwy gruz, wtopiony w fundament, który został zbyt PŁYTKO POSADOWIONY - wtedy mogą nastąpić rozsadzenia zawilgoconego materiału pod wpływem mrozu, również betonu.

2. Inna możliwość - rozlasowanie się zwartego materiału ceramicznego pod stałym wpływem wilgoci - proces bardziej powolny, ale też skutkujący osłabieniem.

Ale przecież te wszystkie przestrogi byłyby niepotrzebne, gdy czyta się uważnie, co napisano i umie wyciągać prawidłowe wnioski. A napisano, że gruz na dno wykopu, że ubić... nie cytuję dalszych, żeby samemu nie popaść w typowe bicie piany.

ooooops...to chyba dałem ciała

Przy wylewaniu schodków zewnętrznych troszkę tam powrzucałem to i owo...i wcale nie tylko pod gruntem. Mam nadzieję, że jednak nie będzie aż tak źle...:(

Pocieszcie mnie trochę...

PS. Jak gorzka jest nieświadomość :evil:

Pytanie bo może czegoś nie kumam?A jakiemu celowi ta potłuczona ceramika tam na dnie ma służyć ?

Przepraszam, że wtrącę się w tę wymianę.. ale nowicjuszowi chodziło (tak myślę) tylko o tą moją ceramikę (której chcę się pozbyć w fundamencie) a nie o to czy wszyscy mają ją wrzucać.

Pozdrawiam :D