martinflash 01.07.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 planuję zainstalować kocioł na pellet Kostrzewa Pellets 100 24 kW, czy ktoś z Was już ma taki kocioł i może się podzielić uwagami? ile spalił Wam pelletu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekh2 22.07.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 planuję zainstalować kocioł na pellet Kostrzewa Pellets 100 24 kW, czy ktoś z Was już ma taki kocioł i może się podzielić uwagami? ile spalił Wam pelletu? 2 razy był serwis fabryczny wczoraj chciałem odpalic dalej nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek86 20.10.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 witam tomekh2 czy twój problem został rozwiązany z automatykom?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NataMar 08.01.2013 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 2 razy był serwis fabryczny wczoraj chciałem odpalic dalej nie działa Witam. Jestem z Przemyśla, szukam kotła na pelet i głowa mi już pęka od przesytu info... Jednym z moich kandydatów jest właśnie Kostrzewa Pellets 100 - mam dom 314 m2 w podłogach (piwnice+ uż.poddasze) i zastanawiam się czy 24 kW wystarczy czy trzeba 32 kW??? Jedni "fachowcy" mówią ze trzeba z zapasem , a inni dokładnie na odwrót, że nie można przewymiarować... Generalnie mam pytanko - po 6 miesiącach użytkowania kotła kostrzewy - polecił by go Pan innym? Mnie zastanawiają sprawy serwisu: przeczytałem, że uruchomienie płatne + dojazd, żeby utrzymać gwarancję mają być coroczne przeglądy oczywiście płatne + dojazd. Nie wiem skąd dojeżdżają, bo jak z Giżycka to trochę kosztuje !? NO i na forach o serwisie kostrzewy też różne rzeczy piszą - niekoniecznie dobre... Mentlik w głowie mam straszny moi kandydaci na kocioł to: Defro Kompakt Pellet 30 kW, Heiztechnik nowy model HT Das LL 30kW , Kostrzewa 100 32 kW, EcoFire 24kW z Ecovarm Kielce. Szkoda, że kotły na pelet są jeszcze tak mało popularne, info z parktyki jak na lekarstwo .... Będę wdzięczny za wymianę doświadczeń i ewentualne sugestie co do moich typów kotłów, bo kolega stał przed tym problemem jakiś rok temu więc całkiem niedawno... Pozdrawiam i bardzo liczę na pomoc, Mariusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 20.01.2013 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Zakupiłem kocioł Kostrzewa Pellets 100, mam 199m2 powierzchni do ogrzania, dom nowy dobrze ocieplony; ściana trójwarstwowa, okna wstawione w strefie ocieplenia z ciepłym montarzem - potrójna szyba, dach 25 cm wełna.Palę pelletem Barlinek ecopellet.Gdy kupowałem powiedziano mi że spali u mnie 25kg/dobę, spala 3 razy tyle a nawet więcej!Czy jest coś nie tak?Jakie ustawienia powinny być dla:Powietrze MIN (moc 20%)Powietrze MAX (moc 100%)Podawanie MAX (moc 100%)Moc MINMoc MAXTyp modulacjiTlen moc MIN(20%)Tlen moc MAX(100%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
christ0f 28.02.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Mam podobną sytuację i też rozważam ten kocioł. Czy znalazła się odpowiedź na pytanie skąd tak wielkie spalanie? Może coś z ciągiem kominowym nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 02.03.2013 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Mam podobną sytuację i też rozważam ten kocioł. Czy znalazła się odpowiedź na pytanie skąd tak wielkie spalanie? Może coś z ciągiem kominowym nie tak? dalej żre jak smok, niewiem jak go ustawić, mam bardzo duży komin i jest duży ciąg, czy może dlatego tyle spala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 05.11.2013 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Czy ktoś może mi udzielić informacji ile powinien spalić pelletu na dobę kocioł Kostrzewa Pellets 100 24 kW przy budynku 200m2. ???Budynek bardzo dobrze ocieplony - ściana trójwarstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddddd 05.11.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Jeżeli palnik będzie pracował na 100% przez 24h to spali Ci około 120 kilogramów. W trybie serwisowym ilość paliwa test musisz dokładnie zwarzyć paliwo podawane w ciągu godziny przez podajnik i wpisać wynik w parametr : ilość paliwa test. Podawanie max ustaw na początek na 11 , wartość opałową na 4,9 . Powietrze zacznij od min.10. max 26. Aby osiagnąć pełną moc na palniku zwiększaj lub zmniejszaj podawanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 06.11.2013 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Jeżeli palnik będzie pracował na 100% przez 24h to spali Ci około 120 kilogramów. W trybie serwisowym ilość paliwa test musisz dokładnie zwarzyć paliwo podawane w ciągu godziny przez podajnik i wpisać wynik w parametr : ilość paliwa test. Podawanie max ustaw na początek na 11 , wartość opałową na 4,9 . Powietrze zacznij od min.10. max 26. Aby osiagnąć pełną moc na palniku zwiększaj lub zmniejszaj podawanie. Jak ustawiłem podawanie na 11 to jak zaczął podawać w takim tempie to aż nie dopalało a spalanie pokazywało 3,7kg/h 3,7x24h =88,8 kg pelletu na dobę. ja chcę żeby mi spalał 30 do 40 kg, czy to jest realne? Prawie zbankrutowałem. Miałem podawanie na 5 i dałem na 4. Co będzie jak będzie go za mało podawał? Mam kocioł ustawiony na 50 stopni, w domu jest 24 stopnie az za gorąco. Dodam że mam ścianę trójwarstwową i budynek jest dobrze zaizolowany - nie traci ciepła w szybkim tempie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 06.11.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Jeśli chodzi o teorię to przy ciągłej pracy kotła na mocy minimalnej 7kW, kocioł spali 43,2kg paliwa.Moim zdaniem kocioł pracować powinien z wysoką temperaturą na zasilaniu (70-80stC), dzięki temu powinien mieć będzie miał wyższą sprawność.Obieg grzewczy powinien być, w takiej sytuacji, wyposażony w zawór 3-drogowy mieszający sterowany automatyką pogodową, która będzie dobierała odpowiednią temperaturą zasilania w danej chwili.Dodatkowo, przy tak dużym kotle w stosunku do potrzeb nowo wybudowanego budynku można by się zastanowić nad zbiornikiem buforowym - pojemność dobrana tak by kocioł włączał się maksymalnie do 5 razy na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.11.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Bufor tak, ale z tymi temperaturami to pojechałeś.Im większa delta po obu stronach płaszcza, tym lepsza sprawność.Przy 40C będzie i delta i sprawność większa niż przy 80C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad1 27.12.2013 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 A ja chcę się podzielić z tymi, którzy planują kupić ustrojstwa Kostrzewy, poniższą historią, którą przeżyłem: Też miałem Viessmanna - bardzo dobry piec olejowy, co każdy odwiedzający mnie fachowiec od pieców mówił. Miałem 9 lat - ale już nie mam. Spalił się. Kostrzewa przerobił mi kocioł tak, by zamontować swój palnik i inne swoje ustrojstwa - sterownik, itd. Działało, a właściwie "działało" tydzień. Temperatura zadana (czyli max) 50 stopni. A on jak gdyby nigdy nic grzeje do ponad 90!!! Telefony do "obsługującego" - nie można się dodzwonić! Jak już sie udało dodzwonić, bądź "obsługujący" łaskawie oddzwonił, wtedy "doradztwo" oczywiście na telefon. No i stało się: nie miał czasu "wysłannik" Kostrzewy przyjechać, zareagować, może poprawić ustawienia - w kotłowni wybuchł pożar. Oczywiście firma Kostrzewa twierdzi, że nie ich wina. Moja rada - ostrożnie z taką przeróbką. Niby prawie każdy można przerobić, ale... opowiadano mi, że wygoda, że czyszczenie raz na tydzień itp., itd. W rzeczywistości... kupa pelletu do wybrania codziennie (pan stwierdził nagle, że mam za mały kocioł, żeby czyścić raz na tydzień, chociaż wcześniej ten sam kocioł wg tego samego pana nie był za mały...) i tego typu inne - delikatnie mówiąc "niedociągnięcia".Podsumowując - przestrzegam przed ślepą wiarą w to co, mówią ci, którzy chcą przerobić Twój kocioł na kocioł Kostrzewy! Zasięgnij opinii innych fachowców (najlepiej tych, którzy Ci obsługują Viessmanna), żeby... nie było za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 27.12.2013 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2013 męczę się już ponad 2 miesiące i nie mogę go ustawić żeby spalał 20 kg pelletu na dobę, mam zadaną temperaturę kotła tylko 50 stopni i to mi wystarcza . Niestety pali 40 kg/dobę! Pellet jest zbyt drogi żeby tyle spalał, muszę zejść o połowę, HELP! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddddd 02.01.2014 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Na początku musisz zważyć paliwo podawane przez podajnik w ciągłej pracy przez godzinę. Wartość tego pomiaru należy wpisać w menu Palnik -serwis : ilość paliwa test.Kolejny etap to ustawienie wartości opałowej średnie 4,9 . Podawanie max proponuje ustawić tak ,aby przy 100% mocy osiągał 24 kW. Powietrze min10 max 26. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ddddd 02.01.2014 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Forumowiczu mad1 proponuję prześledzić forum kostrzewy. Znajdziesz tam użytkowników ,którzy mają przerobione kotły olejowe na palnik peletowy. Z tego co czytałem są zadowolenie ze swojej modernizacji oraz oszczędności jaki wprowadził im palnik na pelet. W podanym linku znajdziesz zdjęcia z przeprowadzonych modernizacji: http://www.forum.pellets.com.pl/viewtopic.php?id=854 Edytowane 2 Stycznia 2014 przez ddddd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 02.01.2014 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Jeśli chodzi o teorię to przy ciągłej pracy kotła na mocy minimalnej 7kW, kocioł spali 43,2kg paliwa. Moim zdaniem kocioł pracować powinien z wysoką temperaturą na zasilaniu (70-80stC), dzięki temu powinien mieć będzie miał wyższą sprawność. Obieg grzewczy powinien być, w takiej sytuacji, wyposażony w zawór 3-drogowy mieszający sterowany automatyką pogodową, która będzie dobierała odpowiednią temperaturą zasilania w danej chwili. Dodatkowo, przy tak dużym kotle w stosunku do potrzeb nowo wybudowanego budynku można by się zastanowić nad zbiornikiem buforowym - pojemność dobrana tak by kocioł włączał się maksymalnie do 5 razy na dobę. 43 kg/ dobę to jest 43 zł, to dużo kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstaff 06.08.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 43 kg/ dobę to jest 43 zł, to dużo kasy witam forumowiczów.nie dalej jak ostatniej zimy wiele czytałem o piecach na pellet bo miałem zamiar wymienić swój piec na wiosnę.Głowa boli i od czytania forum i informacji na stronach firm produkujących piece na pellet. Najwięcej ludzi wypowiada się na temat pieców kostrzewy i to negatywnie.No bo kto jest zadowolony ze swojego pieca to nie pisze,nie ma takiej potrzeby.Ja też miałem kupić piec Kostrzewy,ale po tym co się pisze o serwisie K. to zrezygnowałem.Kupiłem Klimosz Duo Pellets 15 KW 0 problemów z rozpaleniem-jak ktoś pisał wyżej narazie 0 problemów z serwisem.Mieszkam w Ostrowcu Świętokrzyskim-serwisant w Kielcach. jeszcze przed montażem-montuje obojętnie jaka- umówiliśmy się z serwisantem na pierwsze odpalenie,bo inaczej nie ma gwarancji,odpalenie za darmo nie jak Kostrzewa -na forum pisali 200 zł czy z kilometra po kilku dniach zauważyłem że nie chodzi napęd rusztu [ czyszczenie automatyczne } Dzwonię i za dwa dni serwisant Przyjeżdża ale to żadna wada.Zle ustawiona krańcówka fabrycznie Piec pracuje od początku maja co prawda tylko grzeje Bojler 250l. ale bez zażutów histereza 12 stopni 38\50 spala 1.9-2,4 kg.załącza się co 28-30 godz. 4 osoby Ludzie palicie peletem za1000zł Bar... 18000kj,Lava 19000kj. ja pałe takim co ma 19000kj. 630zł.t. w workach w big-bag jeszcze taniej . Jeszcze odnośnie palenia,ustawień; nie trzeba nic ważyć, ustawienia bardzo proste. Być może w zimie będzie gorzej z ustawieniami ale się zobaczy. od momentu rozpalenia nic nie robiłem przy piecu zaglądałem tylko z ciekawości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 08.08.2015 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 witam forumowiczów. ja palę takim co ma 19000kj. 630zł.t. w workach w big-bag jeszcze taniej . Jeszcze odnośnie palenia,ustawień; nie trzeba nic ważyć, ustawienia bardzo proste. Być może w zimie będzie gorzej z ustawieniami ale się zobaczy. od momentu rozpalenia nic nie robiłem przy piecu zaglądałem tylko z ciekawości zdradzisz tajemnice gdzie kupujesz ten pellet? mają też w mniejszych workach? ja kupuję Barlinecki ale po woli bankrutuję przez ten pellet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts