Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Bursztyna"

Recommended Posts

Ostatnio myslałem nad tym. Z zewnątrz mam teraz nie ocieplone ponad 20 centymetrowe profile podokienne, przykręcę do nich listwe cokołową w lini z ociepleniem po bokach, na to styro jak na elewacji, siatka i klej. Będę robił taras drewniany także z deskami dojadę do samych drzwi tarasowych. Całe styro będzie zakryte. Od wewnątrz muszę wyciąć kilka centumetrów posadzki bo dotyka prawie do drzwi i wkleję w to miejsce pasek xps, połączy się ze styro pod posadzką. Na to już tylko podkład i panele.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja dałem styro 20 cm jak reszta elewacji tylko taki wąski pasek ok 25 cm wysokości - na to poszedł parapet stalowy biały na wymiar. Taki sam jak w oknach. Nad parapetem będą dechy tarasowe do samych drzwi tarasowych. Ewentualnie spływajaca woda nie dostanie się do styro tylko spłynie między dechami na parapet a po nim na grunt. :yes: Muszę tylko pod listwą startową na całym obwodzie budynku dołozyc po jednej płycie xps 5cm grubości w orientacji poziomej. Róznicę mam teraz 15 cm między styro elewacji a styro fundamentu i trochę nie fajnie to wygląda.

Muszę tylko pod listwą startową na całym obwodzie budynku dołozyc po jednej płycie xps 5cm grubości w orientacji poziomej. Róznicę mam teraz 15 cm między styro elewacji a styro fundamentu i trochę nie fajnie to wygląda.

Nie boisz się że zamarznięta ziemia podniesie xps-a do góry?

klaudiusz wszystkie taśmy dostarczyła firma montująca okna, listwy przyokienne kupiłem w składzie w moim mieście. Jedna listwa przyokienna 3m z siatką kosztuje 18zł. Fajna sprawa, listwy kleisz (taśma dwustronna jest już na listwie) do ramy okna, od spodu mają gumową uszczelkę także nie będzie problemu z wodą i późniejszym pękaniem tynku na styku ramy i ościeża.

Byłem w najbliższym składzie. Listwy z siatką mają po 9 zł za 2,6m. Mają dowieźć na jutro.

Rozróżniamy zewnętrzne i wewnętrzne? W specyfikacji tamtych nie jest podane.

Edytowane przez klaudiusz_x

Artix, skoro masz już taras, to ściągnij sobie garden puzzle i zrób ogród.........to może być bardzo inspirujące.

podoba mi się bardzo twój dom. mój jest trochę podobny, ale mniejszy i bez garażu. dobrze się mieszka tak blisko ziemi - będziesz zadowolony. ja mam wrażenie wiecznych wakacji - taras, zieleń, leżaki, huśtawki......

czy możesz napisać, co to za sklep w którym robiłeś zdjęcia zestawów do jadalni?

Edytowane przez Zielony ogród

rewo nie pomyślałem o wodzie, oczywiście trzeba zabezpieczyć parapetem izolację. Same deski nie zabezpieczą przed zamakaniem. Dodaje do listy "must have". U mnie tylko 10cm różnicy na cokole. Zimą chyba się skuszę na termowizję i wtedy zadecyduje czy dokleić kilka centymetrów ocieplenia. Teraz mam 10cm Hydrostyru i nie mam pojęcia czy taka warstwa jest wystarczająca. Zobaczę zimą. W razie czego mogę przykleić max. 5 cm.

Klaudiusz gdzieś słyszałem, że listwy bez siatki daje się wewnątrz. Na zewnątrz na 100% z siatką. W moim składzie listwa z siatką 18zł., bez siatki 9zł. Spora różnica. Pierwszy raz zobaczyłem je na żywo podczas kupowania:D. Wcześniej widziałem na Alledrogo ale za cholerkę nie mogłem sobie wyobrazić jak to to działa :D. Teraz mogę tylko polecić bo ładnie wygląda łączenie elewacji z oknem.

Witaj Zielony ogrodzie, iuż nie możemy się doczekać przeprowadzki na wieś. Czujemy się tam jak po łyknięciu tabletek uspokajających:D. Cisza, spokój, muszki, pszczółki, trzmiele, ptaszki, sarenki... Zwariujemy ze szczęścia:D. Ech, będzie piknie :yes:. Wracając na ziemię, śledziliśmy budowę Waszego domu jeszcze przed budową naszej chałupki. Wasz domek z zewnątrz wydaje sie niewielki ale jest przestronny w środku, dodatkowo jasne kolory powiększaja wnętrze. W naszym mieszkaniu przerabialismy już różniaste kolory, pomarańcze, żółcie, zielenie (dolałem za duzo barwnika do farby i kuchnia wyszła delikatnie mówiąc groszkowa, żonka do tej pory nie może tego strawić :D). Teraz czas na pastele, jakieś łamane kolory. Przy gabarytach naszych pałacyków, musimy powiększać optycznie pokoje. jedyny sposób to rozjasnić i nie zagracić. Piwniczka na winko rewelacja. Może kiedyś zbuduje sobie taki bunkierek na domowe "wypieki":D. Domek nabrał jeszcze rumieńców jak zieleninka podrosła. Pięknie :yes:. Poszukam tego programu, będe miał co robic w weekend. Mebelki oglądaliśmy w Skeidarze. http://www.skeidar.no/ Jak wejdziesz w zakładkę np. stoły do jadalni (spisebord), na dole stronki kliknij w napis "vis flere produkter", a wyświetli się reszta produktów. Ceny sporawe, ale jak ogladam nasze meble z litego drewna to też trzeba dać nawet 3 i więcej tys. za ładną komodę. Pozdrowionka.

Edytowane przez artix1

Artur: Własnie ja mam tylko 5cm styroduru na murze fumdamentowym i uwazam że to może być z lekka za mało a i te 15 cm różnicy trochę za dużo - więc postanowione dokupię hydrostyru i położe po jednej płycie w opcji poziomej. Listwa z siatką fantastyczna sprawa jest fajne elastyczne połączenie tynku z oknem bez strachu że coś będzie pękać.

Klaudiusz: U mnie piasek więc nie będzie wysadzało do góry to raz a dwa jest folia kubełkowa która zostanie przycięta na poziomie gruntu i zakończona specjalnymi listwami do zakańczania folii kubełkowej. Płyty te będą ok od 5cm do 15cm w ziemi w zalezności od danej strony budynku. Przy tarasie będzie zakryte ale tam pójdzie na agrowłókninę grubszy żwir a na to otoczaki wielkości kurzych jajek. :lol2:

żeby nie było, że wieś to tylko sielanka - z tymi "muszkami" to różnie bywa. ale ogólnie zalety przeważają.

nie musisz się martwić, że dom mały - bo parterówka poprzez swój jednopoziomowy układ zawsze sprawia wrażenie o wiele większej przestronności niż w domu z pięterkiem, nawet większym. poza tym otwarcie na ogród ogromnie powiększa dom - ja np. nie zagracam chałupy kwiatami w donicach, bo posadziłam sobie zimozielone metr od okien tarasowych i w domu zielono cały rok, łącznie z choinką zimą. dlatego fajnie jest np. zrobić zdjęcie od środku domu widoku z okna i takie zdjęcie podstawić do garden puzzle i poprojektować, co chciałbyś widzieć z okien salonu. są tam do wyboru nie tylko rośliny, ale i mała architektura ogrodowa i meble tarasowe itp.

Już mnie żonka męczy o ten programik:no: Się narobiło noo:D. Będziemy działać z krzaczkami, a coo! Nasze pierwsze wizje oscylowały wokół domów z poddaszem użytkowym. Już mieliśmy pewniaka, za chwilę jeszcze jednego, o parterówkach nawet nie mysleliśmy. Pewnego dnia po raz kolejny wszedłem na stronkę jakiejś pracowni i zobaczyłem na pierwszej stronie mały, parterowy domek bez garażu. Zobacz żonka jaki fajny, mały i prosty w budowie, och ach.. No i zaczęliśmy się powoli zagłębiać w temat. W międzyczasie wynajeliśmy sobie mieszkanie z sypialnią i garderobą na piętrze i to "udogodnienie" przechyliło szalę na korzyść jednopodłogowców:D. Teraz patrzę na to wszystko i papa mi się śmieje od ucha do ucha :D. Zimnozielona zieleninka na zewnątrz jest jak najbardziej wskazana. Z kwiatami wewnątrz byłby u nas problem, kwiaty nie wytrzymają bez wody kilkanascie tygodni, no moze kaktusy. Już obsadziliśmy działkę dookoła sosnami, za kilka lat będzie fajny żywopłot. Jutro może ściągnę garden puzzle i zobaczę co to za dobrodziejstwo:yes:

Dawno nie zaglądałam tutaj, a tu proszę, już meble wybierane. Na szczegółach anatomicznych się nie znam, więc powiem tylko, że Wasz dom bardzo mi się podoba, może dlatego, że podobny do naszego, o czym już kiedyś tu wspominałam. Ale za to oczy mi mało z głowy nie wyszły, jak zobaczyłam sklepy z meblami, jakie odwiedziliście :jawdrop:. Już miałam zastosować zapytanie o adresy, ale dojrzałam, że ceny nie "polskiemu" są. Ech, u mnie takich sklepów nie ma w okolicy.

Dawno nie zaglądałam tutaj, a tu proszę, już meble wybierane. Na szczegółach anatomicznych się nie znam, więc powiem tylko, że Wasz dom bardzo mi się podoba, może dlatego, że podobny do naszego, o czym już kiedyś tu wspominałam. Ale za to oczy mi mało z głowy nie wyszły, jak zobaczyłam sklepy z meblami, jakie odwiedziliście :jawdrop:. Już miałam zastosować zapytanie o adresy, ale dojrzałam, że ceny nie "polskiemu" są. Ech, u mnie takich sklepów nie ma w okolicy.
Dawno nie zaglądałaś do nas, a my w tym czasie trochę podgoniliśmy z robotą:D. Oglądamy już powoli mebelki i szukamy inspiracji. We wrześniu chcielibyśmy się przeprowadzić do niedokońca skończonej chałupki. Czeka mnie ostra orka podczas następnego "wypoczynkowego urlopu" ale cel jest szczytny:D. Pozwolę sobie wkleić część postu, zielony ogród pytał o meble " Mebelki oglądaliśmy w Skeidarze. http://www.skeidar.no/ Jak wejdziesz w zakładkę np. stoły do jadalni (spisebord), na dole stronki kliknij w napis "vis flere produkter", a wyświetli się reszta produktów." Ceny są solidne ale dlaczego sobie nie pooglądać? Kto nam zabroni? Kupować nie musimy:D

witam ponownie artix, widzę że działeczka zarasta ;) ! ja miałem ten sam problem i nawet mocna kosa sthila nie dawała rady, bo wyrastały jakieś krzaczory grubości kciuka no i trzeba było kosić co parę tygodni. ale ponieważ zakładanie ogrodu zostawiam na dalekąąąą przyszłość to ostatnio najgorsze miejsca opryskałem roundupem i mam na kilka miesięcy święty spokój.

Ale nie po to tu jestem. mam pytanko jakiej firmy kupowałeś drzwi zewnętrzne ,techniczne i bramę garażową? chciałbym przed zimą zamknąć chałupkę ,a im więcej czytam tym gorszy ból głowy, a wiem że ty bubli nie kupujesz, więc..... jeżeli możesz prosiłbym o ceny no i najważniejsze opinie jak się to wszystko użytkuje??

pozdrawiam i powodzenia przy sianokosach :p

Witaj toek, mam gdzieś butelkę roundup, kiedyś tym pryskałem krzaczory. Pod koniec sierpnia skoszę, poczekam jak zacznie odrastać i chyba dam czadu chemią, boje się żeby sosenki nie dostały przy okazji. Żonka zastrzeliłaby mnie na miejscu :D. Co do zamykania chałupki, brama Wiśniowski cena koło 3300 + montaż, drzwi do pomieszczenia gospodarczego kupiłem w Nomi, wcześniej byłem chyba we wszystkich marketach i nie było odpowiedniego koloru. Jakość jak dla mnie ok, są "antywłamaniowe", sporo dostępnych drzwi miało wypełnienie z lużno włożonym styro w środku, sztywność takiej konstrukcji jest kiepska. Szukałem tylko i wyłącznie z wypełnieniem pianką poliuretanową, bardzo sztywne i wystarczająco ciepłe, jakość też niezła, cena koło 800zł. Miałem mało czasu do montażu okien i nie było szans na zamawianie jakiś super, z resztą po co mi cuda w kotłowni:yes:. Drzwi wejściowe kupowałem dzień przed akcją z oknami, Kupione w Casto, cena 1600zł, poprzednie wyciągasz z pudła i montujesz, a te cholerstwa Made in Poland były w kawałkach. Musisz złożyć sobie futrynę z oddzielnych profili, przykręcić tymczasowe listwy w progu, wkręcić zawiasy i całość zmontować. Myślałem, że mnie krew zaleje:bash:. Montaż w kotłowni 1godz., wejściowe ponad 3godz. Wypełnienie niestety styro ale w całości wklejane. Brak w komplecie zamka, klamki i progu :). Z drzwiami nie wariowałem, oglądałem super drewniane za ponad 5tysiaków, na pytanie o ochronę przed włamaniem pani się tylko uśmiechnęła. Od tego myślę jest alarm. Jak na razie wszystko z nimi ok i oby tak zostało :yes:. Za 160zł kupiłem komplet dwóch atestowanych wkładek, które otwieram jednym kluczem. O jeden klucz mniej w kieszeni. Obydwie pary drzwi zamontowałem myślę idealnie, zero zwichrowania futryn, fajnie się zamykają. Pianowałem dwoma rodzajami poliuretanu, polecam niskoprężną Soudala przeznaczoną do montażu drzwi i okien. Fajnie się pianuje i nie wycieka z ramy jeszcze przez godzinę tak jak poprzednia. Dobrze, że pooklejałem wszystko folia bo bym tego cholerstwa nigdy nie doczyścił.

Sianokosy , nie ma rady, trzeba to będzie przerobić na kompost albo kiszonkę :D

pozdrawiam

gust też lubię drewienko, myślałem o drewnie egzotycznym ale niestety cena nie jest zbyt atrakcyjna :D. Być może , prawdopodobnie i chyba będzie mnie stać na modrzew, twarde i trwałe drewno. Kusi mnie żeby zacząć tarasy we wrześniu ale chyba nie wyrobię się z czasem, chociaż kto wie? Oczywiście będzie fotorelacja :)

Artix jesli już chcesz zrobić taras z drewna nieegzotycznego to bierz modrzew nawet ten krajowy. Widziałem taras u znajomego z sosny po 2 latach uzytkowania wygląda to nieciekawie mimo impregnacji i olejowania. Kumpel jest wsciekły bo wydał jednak trochę kasy a tu szykuje się znowu robota wymiana całego poszycia desek. Ja tez chcę drewniany ale ostatnio szala wyboru przechyla się na kompozyt. Wczoraj oglądałem na naszej wsi taki tarasik który jest uzytkowany od 5 lat i to intensywnie przez 2 soby dorosłe i 3 dzieci. Byłem naprawdę mile zaskoczony jego stanem wyglądał jak nowy. Pielęgnacja praktycznie ogranicza się do umycia myjką ciśnieniową. I tak sobie myślę żeby nie spieszyć się z tarasem i zrobic go raz a porządnie nawet jesli było by to trochę później. :p

rewo pewnie tak zrobię, czytałem o modrzewiu same dobre rzeczy, a i cena nie powala na kolana. Problem z naszą sosną wynika z dziadoskiej impregnacji, firemki zabezpieczają deski tak jak więźbę. Dzisiaj rośnie sobie drzewko, jutro się je ścina i tnie na plasterki, na trzeci dzień pracownik paćka je na zielono i wysyła do szczęśliwego inwestora :no:. Miałem przyjemność przecinać skandynawską deskę sosnową o średnicy 50x50, cały przekrój był zielony , każda decha jest impregnowana ciśnieniowo. Leży to to całe lata i nic się z tym nie dzieje. Kompozyt widziałem tylko on-line, nie mam pojęcia jak wygląda na żywo. We wrześniu skoczę do firmy sprzedającej drewno tarasowe i zobaczę co w trawie (drewnie i może kompozycie) piszczy. "Zrobić taras raz , a porządnie" też będę celował w tą opcję :D Edytowane przez artix1