artix1 23.08.2013 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) artur masz rację, sama taśma rozprężna według producenta materiałów do ciepłego montażu jest wystarczająca. U mnie podczas montażu wystąpiły pewne komplikacje (opisane dokładnie w dzienniku), ekipa twierdziła, że taśma rozprężona moim zdaniem na maxa jeszcze chyba się rozpręży. Taa:no:. Na drugi dzień miałem wokół okien szpary (technologiczne), a majstry twierdzili, że przecież się zapianuje:D. Dostałem natychmiast kur..cy, pojechałem do producenta okien i zrobiłem duuuży raban:D. Odniosło to skutek natychmiastowy, wymieniono taśmy rozprężne do szczelin max30mm, a miałem do 20mm. Dodatkowo pomimo protestów doradcy technicznego zażyczyłem sobie oklejenia ram taśmami. Fakt, przykryłem węgarkiem taśmę na zewnątrz ale myślę, że nie ma szansy na dostanie się tam jakiejkolwiek wilgoci. Od wewnątrz jest taśma paroszczelna przyklejona klejem do ościeża, szczelina pomiędzy ramą , a ścianą wypełniona jest dokładnie pianą systemową, dalej taśma rozprężna i na to taśma paroprzepuszczalna. Całość i tak doszczelniły listwy przyokienne. Juz chyba nie będę mieszał sobie w łepetynie punktami rosy i innymi rzeczami bo osiwieję. Co do sufitu to rewo wyjaśnił o co lotto , jeszcze sprawdziłem na alledrogo wymiary, wysokość profila cd60, 27mm. Moj sufit tak ustawiałem, żeby nie docinać gk , kupiłem płytki wys 2,6m, dodałem szczelinę 10mm od podłogi i 5mm do sufitu, czyli sufit na wys. 2615mm( od podłogi do płyty gk na suficie). W moich wieszakach po wciśnięciu profila CD60, szpara pomiędzy dołem wieszaka, a wnętrzem profila wynosiła jakieś 2mm, czyli niewiele i można przyjąć dół wieszaka jako dół profila po zamontowaniu. Kurka chyba nie za bardzo namieszałem? . Widziałem różne rodzaje grzybków także wysokości powinieneś ustalać po zakupie i sprawdzeniu wymiarów razem z profilem. Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 23.08.2013 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Noo, a kolega Rewo miał podesłać rysunek:yes:. Cały tydzień byłem na chorobowym, teraz został mi ostatni tydzień pracy przed wyjazdem czyli można coś zgrzebać Materiały są, ładniutkie zaślepki Q-railing są tylko rysunku brak:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.08.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 . Fakt, przykryłem węgarkiem taśmę na zewnątrz ale myślę, że nie ma szansy na dostanie się tam jakiejkolwiek wilgoci. . no właśnie, a chyba chodzi bardziej o to żeby ta wilgoć "wyszła" a chyba przykrywając ją styropianem uniemożliwiasz to skutecznie i równie dobrze tych taśm mogłogy nie być.. dzięki za info odnośnie wieszaków.. a czemu akurat grzybki a nie druty itp.? pytam bo mam sufit podobny do zrobienia i wiem że są różne technologie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 23.08.2013 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Będę obserwował, jak coś się będzie działo w tych miejscach to będe myślał. Musialem w ten sposób zakryć łączenie okna z ociepleniem. Szczelina z taśmą rozprężną od 20-27mm + naklejona taśma do tego sama listwa przyokienna ma z 15mm szerokości. Zimą zrobię termowizje, sprawdzę wszystkie okna, zobaczymy czy trzeba będzie cos poprawić. Tynkowanie dopiero za rok także na razie mogę swobodnie ryć w ociepleniu. Grzybki idealnie mi przypasowały. Od spodu profila do dolnego pasa wiazarów mam tylko 70mm (nie chciałem podnosić ścian o jeszcze jeden bloczek), na wieszaki obrotowe (druty) miałem za mało miejsca. Druty są fajne jeżeli chcesz opuścić sufit o 20, 30 czy 40cm, jest spory zapas regulacji. ps.Moje okna były montowane już po ociepleniu domu i taśmy zewnętrzne były przyklejane do styro elewacyjnego, nie do ściany tak jak się zazwyczaj robi. Nie miałem co robić, okien brak to sobie ociepliłem chałupkę. troche od du.y strony ale podgoniłem z robotą Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 26.08.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Sorry Artur ale roboty od zaj..... sam wiesz. jak to jest. Brak totalny czasu A na dodatek gdziesik mi sie mój rysunek stracił za cholerę nie moge go znaleść. Więc musze naszkrobac jeszcze raz. Czekam na rock and rolla w twoim wydaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 27.08.2013 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Mało czasu zostało ale dam radę ( w piątek ostatni raz idę do roboty), już chciałem zgrzebać coś uniwersalnego. Podeślij jakiś szkic jak najszybciej. No będzie się działo, też mam tyle roboty do zrobienia, że już sam nie wiem od czego zacząć. Rock'nRoll będzie albo chociaż to pierwsze, nie chciałbym się wy-rollować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 27.08.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Wysłałem na PW moje bazgroły razem ze zdjęciem krokwi nie przestrasz się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R4di 05.09.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Artix jak ty dojedziesz do działki w zimie? Patrząc na fotki to kilkaset m w pole. Bez żadnych naturalnych osłon. Biała pustynia w zimie. U mnie sprawy się pokomplikowały ale ciągle obserwuje Twoje pomysły. Kiedyś będą jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 05.09.2013 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Artix jak ty dojedziesz do działki w zimie? Patrząc na fotki to kilkaset m w pole. Bez żadnych naturalnych osłon. Biała pustynia w zimie.U mnie sprawy się pokomplikowały ale ciągle obserwuje Twoje pomysły. Kiedyś będą jak znalazł Ha ha też się zastanawiam. Mam koło 150m do drogi gminnej, zimą wjeżdżałem bez większych problemów ale wiosną podczas roztopów były niezłe jajca:D. Zobaczę co się bedzie działo w następnym roku i jak coś sprawie sobie jakiegoś Suv-a z napędem na cztery kopyta:yes:. Na końcu mojej off road drogi budują się dwa domy, z czasem mam nadzieję razem z sąsiadami utwardzimy drogę. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 05.09.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Witam Wreszcie się coś dzieje. ja tu hard rocka oczekuję a ty łokciem sie zasłaniasz A tak poważnie to przy gipsowaniu spoin trzeba się niestety namachać ręcoma a szczególnie jedną. Mnie zaś w krzyżu strzyko. Kurde połamało mnie z lekka i dziś wróciliśmy wieczorem na 1 dzień przerwy. Trza odpocząć a i zakupy mamy wplanach do chałupy. Działka ci zarosła pieruńsko ale widzę że ładnie skoszona i sosenki . Ulala Odnośnie POŚ-ki dobrze zrobiłeś że kupiłeś 2 - kmorową lepiej oczyszczaja niż jednokorowce. Pod tunele daj minimum 20cm żwiru i gruzu jeśli jeszcze masz takowy na działce. Na żwirek układasz tunele z lekkim spadkiem Na tunele agrowłókminę. Daj podwójnie bo dostawcy POŚ-iek dają taką badziewną cienką jak papier i starcza tylko pojedyńczo. Ja kupiłem 5m dodatkowo i spoko starczyło na 4 tunele. Nie wiem ile ty będziesz miał tych tuneli. Jak będziesz podłączał rurę ze zbiornika to wprowadź ją do pierwszego tunelu od góry wykorzystując kolanko 90*. Nie z boku. Kolanko zicher będziesz miał w zestawie. Oczywiście musisz wyciąć otwór ale wyrzynarkę zapewne mosz Ten myk zwiększa ci powierzchnie pierwszego tunelu. Rurę odpowietrzającą też możesz dać w ostatnim tunelu od góry. Oczywiście ten sposób powoduje wykopanie o 20cm głębszego rowu bo tyle ma kolanko 90* Nie wiem jak u ciebie wody gruntowe bo u mnie poniżej 3 m. Ten układ ma jeszcze jeden minusik trza dokupić mufkę żeby na rurze dopowietrzającej nałożyć grzybka . Ja jusz kupiłem ale grzybka nie zakładam bo się jeszcze komuś spodoba a i rurę jeszcze będę skracał ale to po wyrównaniu terenu. Jak masz jakieś pytania na temat POŚ-ki to wal w moim DB lub tutaj. Do jutra jestem w mieszkaniu. W sobotę jadę do domu walczyć dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 05.09.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 To znowu ja Ja koment ty nowy post no nie nadążam. Kurczę jak zobaczyłem te klejenie hybrydowe to nie mogłem się powstrzymać. To wygląda jak jakieś afrykańskie arcydzieło. Ten wzorek kurde mol. Artur artysta z ciebie. Co do spieszenia się to młodzi za kółkiem w tym kraju tak mają. Głupi i tyle. Miał więcej szczęścia niż rozumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 05.09.2013 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Aleś mi Wojtek litanię naskrobał?! . No łokieć trochę "źga" ale po oklejeniu tymi taśmami jest o niebo lepiej. Nabawiłem się kontuzji trochę w pracy i na pewno podczas malowania domu (fucha ). Zaraz zaraz od początku, Pośka dwukomorowa tak jak pisałeś o wiele lepiej doczyszcza ścieki. Co ja się naczytałem przed zakupem?!. Patencik z rurą od góry na pewno wykorzystam, Na dołączoną do zestawu geowłókninę dam jeszcze może agrotkaninę taką jak pod iglaki., powinno być ok. Wody gruntowe mam głęboko lub bardzo głęboko, na dwóch metrach susza czyli ideał dla tuneli. Jak będę wkopywał zbiorniki od razu działam z wodą, bida straszna bez niej. W zbiorniku na zewnątrz już prawie dno, wozimy wodę w baniakach ale długo tak nie ujedziemy. Myślę, że za tydzień cywilizacja zawita nam pod strzechę . Haa moje klejenie jest debeściarskie boo... składowałem płyty na podłodze na trzech płytach styro i brzegi trochę się "wygły":D. Jak pindolnę taki zestawik plus kilka wkrętów płytki ładnie się prostują i nie odłażą od ściany. Jest prosto i szybko, klej do styro schnie moment, a ten drugi ma czas i spokój na wiązanie. Będzie oki myślę . Afrykańskie arcydzieło . Jaja muszą być. Moja satka już zamontowana;). Jutro jak się wyrobię wyślę paczkę. Pioruńskie gipsowanie, trzeba mieć wprawę, żeby się nie zajeździć. Odpocznij sobie, gorąca kąpiel+masaż i powinno być lepiej. U mnie, akurat prawy łokieć, shit ! Jak nikogo nie załatwię do gipsu to sam będę musiał to zrobić. Trudno . Dzięki za instrukcję montażu Pośki, będzie za kilka dni jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 05.09.2013 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Co do spieszenia się to młodzi za kółkiem w tym kraju tak mają. Głupi i tyle. Miał więcej szczęścia niż rozumu. Oby nic mu więcej nie było, sporo krwi na asfalcie ale myślę, że tylko przecięta skóra na głowie, rece sprawne, nogi chyba sam podgjął czyli kręgosłup oby cały. Na wózek inwalidzki nie trzeba mieć prawka w tym kraju. Głupota i brawura . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 05.09.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 No już gipsowania to ja szczerze nienawidzę. A teraz gipsowałem zabudowy geberitów i rur od reku. A także przykleiłem narozniki na zabudowie kominka. Trza go w końcu zagipsować cały. O tym to jutro napiszę i pokażę w DB. Woda jak woda jest bardzo ważna ale bez kibelka to jest tys bida szczegolnie jak przycisnie Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 05.09.2013 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 W sobotę pędzimy na zakupy, trzeba się zaopatrzyć w kabinę do małej łazienki i geberit do dużej (później jeszcze go obudować i wygipsować ). Kaska już zaczęła powoli topnieć ale nie ma wyjścia trza kupować, za darmo tylko w dziób można dostać. Pod geberit muszę skonstruować mocną i sztywna klatkę do samego sufitu. Mam pomysł na taśmy led za tą zabudową. Po oświetleniu ścian po obydwu stronach, skrzynka lekko zniknie i nie będzie taka widoczna. Zastanawiam się jak można gipsować zawodowo, codziennie i przez długie lata. To chyba nie dla mnie:no: Czas do wyrka. Narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 09.09.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Cześć Zakupy widzę udane. Widzę że nadal preferujesz zdobnictwo Ten pasek mnie znowu rozbroił Haha Lasek sadzicie będzie blisko drewienko na opał Fajnie fajnie to otoczenie domu wam wychodzi. Twoja wizja zagospodarowania kręgu jest bliska mojemu sercu. Trzymaj się tej wizji kurczowo Masz moje poparcie. Zony od czasu do czasu trzeba posłuchac nie ma zmiłuj mimo wszystko lepiej sie na tym wychodzi hi hi hi Bravo także dla małzonki. Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 09.09.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Z kobitkami nie ma lekko . Porozkładaj agrotkaninę i wykop chociaż dołki pod sadzonki! Proszę!!! Spróbuj powiedzieć nie . Dzięki za poparcie planu zagospodarowania rancza, lubię proste i leśne klimaty. Będzie duuużo sosenek i kory pod nimi, chodniki z płyt kamiennych, ognisko i otoczenie z kamienia. Jak zarośnie będzie w cichy zakątek do pieczenia kiełbasek i picia browarków .Żonka wymyśliła sobie małe rondo po lewej stronie domu, codziennie tam zawracam samochodem i chyba będzie wygodniej z wyjazdem z działki. Na środku można zrobić mały skalniak . Eee.. wyjdzie w praniu. Co by nie mówić, jakąś wizję mam. He, he to nie było zdobnictwo tylko echo kardiogram inwestora. Jak widać na wykresie byłem bardzo spokojny . Paczka wysłana priorytetem w sobotę. oby pionowa rura nie była zbyt blisko rynny. Jak cóś to pomyślimy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 09.09.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 co ile te sosenki posadziliście? nie za gęsto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 09.09.2013 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 co ile te sosenki posadziliście? nie za gęsto? Przy płocie sadziliśmy co 1.5m , a przy ognisku koło metra. Tam chcieliśmy maksymalnie je zagęścić. Przed sadzeniem najpierw zrobiliśmy wycieczkę po okololicy z miarą w ręku i wybraliśmy wariant bezpieczny dla drzewek i spełniający swoją funkcję czyli żywopłot . Musimy sobie wychodować skuteczny wiatrochron bo u nas ciągle wieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 09.09.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Kurczę z tym tronem to mnie już wyprzedziłeś. U nas dopiero w planach zakupy chociaż typy juz mamy 2 do kupienia. No echokardiogram wskazuje żeś zdrowy na ciele Ja wolę zgrzewać PP zamiast miedziuni. Lepiej mi to wychodzi. Chociaż miedź podobno jest zdrowsza od plastiku. Tylko że u mnie było do zgrzania parę kąsków żeby podłączyć wodę do geberitów oraz zestaw podtynkowy do prysznica. Na stelażu pamiętaj o podwójnych płytach k-g szczególnie na froncie. Myslę że o tym wiesz ale ja tak na wszelki słuczaj piszę. Ja do stelaża przykręcałem po bokach profile śrubkami samowiercącymi ocynkowanymi. Lepsze były w akcji niż wiertło do metalu. Uchwyt jeszcze nie dotarł ale dotrze. Jutro wyprawa po troniki i wannę. Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts