Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Bursztyna"

Recommended Posts

Kurcze, jakoś mi umknęła wiadomość o powiększeniu rodziny. Serdecznie gratuluję i trzymam kciuki, aby zakończyło się szczęśliwie :yes:
Właśnie sam w to jeszcze nie wierzę, ale już się powoli oswajam z tą myślą :). Cholerka lepiej późno niż wcale. Coś mi się wydaje, że potomek czekał na wykończenie domu, bo wcześniej nie miał jakoś ochoty na pojawienie się. Cwaniaczek jeden :D. Dzięki wielkie, też mamy nadzieję, że wszystko obędzie sie bez komplikacji, bo żonka nastolatką już nie jest. Lekkiego pietra mamy, oby do wakacji :D Edytowane przez artix1

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

............................ Na razie włazimy do chałupy po paletach Euro, także najpierw muszę rozwiązać ten problem :D

Mój sąsiad już dwa lata po przeprowadzce a ma taras nadal z europalet. Czasami coś tymczasowego staje się trwałością na dłuższy czas. ;)

Artix spoko przyjdzie czas ku temu to zrobisz ten taras. W zimowy czas nie za bardzo da się. Masz rację najpierw taras a później infrastruktura dziecięca.

Wierny fan Bursztyna i jego mieszkańców :)

Właśnie sam w to jeszcze nie wierzę, ale już się powoli oswajam z tą myślą :). Cholerka lepiej późno niż wcale. Coś mi się wydaje, że potomek czekał na wykończenie domu, bo wcześniej nie miał jakoś ochoty na pojawienie się. Cwaniaczek jeden :D. Dzięki wielkie, też mamy nadzieję, że wszystko obędzie sie bez komplikacji, bo żonka nastolatką już nie jest. Lekkiego pietra mamy, oby do wakacji :D

To tym bardziej trzymam kciuki. Trzeba myśleć pozytywnie, dbać o żonę i na pewno wszystko skończy się szczęśliwie. I wcale się nie dziwię, że potomek czekał na wykończenie domu - co będzie mieszkał w prowizorce :D

• 3 weeks później...
Witam, bardzo mi się podoba Wasza kuchnia a dokładniej meble. Przyznam jednak, że jestem zaskoczona tak niską ceną. Wydawało mi się, że Ikea jest bardzo droga jeśli chodzi o meble kuchenne. Chciałabym się zapytać jak Wam się sprawują zawiasy i szuflady? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Witaj, przeniosę nasze posty do komentarzy(link w stopce). Cenowo Ikea nie doprowadziła nas do bankructwa :) . W porównaniu z meblami robionymi na zamówienie, cena wydaje się nawet niska. Zawiasy i same szuflady są pancerne. Brzegi szuflad są metalowe, bardzo sztywne. Po obciążeniu sporą ilością tależy i garnków nie ma problemu z ich otwieraniem i zamykaniem. Jak na razie wszystko ładnie współpracuje z domownikami :D . Szafki kupiliśmy jeszcze w starym systemie Faktum, wysoki słupek do mikrofali i piekarnika już w nowym Metod. Szuflady nowego systemu są bardzo podobne wizualnie, są też równie solidne. Jak na razie odpukać, wszystko jest ok, gdybym miał jeszcze raz wybierać meble do kuchni, to skusiłbym się na takie same :). Pozdrawiam

Okucia Ikei robi firma Blum,moim zdaniem jedna z najlepszych firm produkujących okucia w Europie (Austryjacka), chyba dla ochrony własnych interesów Blum zmienił minimalnie wymiary i kształt szuflad dla Ikei, by nie dało się zastosować systemu wkładów wymiennie, gdyż Ikea ma je dużo tańsze.

Pozdrawiam

Wszelkie komentarze wpisujemy w komentarzach (link w stopce) proszę :) . Beskidziak, nawet nie miałem świadomości o marce okuć ale nie zmieniam zdania o ich solidności. Szyny zrobione z grubej blachy, łożyska, prosty system wyjmowania szuflady. Po załadowaniu kilkoma kompletami tależy i szklanek, szuflada wysuwa się lekko, po zamknięciu nie widać oznak opuszczania się frontów. Ogólnie nie ma lipy :)

Sorki

Nie wiedziałem jak odnieś się do tekstu którego w komentarzach nie było......

Podstawowa linia tandemboxów (szuflad bluma) ma dopuszczalne obciążenie do 30kg,Jest też linia wzmocniona do 50kg, Jest to wybite na prowadnicach

Przepraszam raz jeszcze .

Pozdrawiam

Artix, nie daruje. Będę męczyć Ciebie jeszcze o tą kuchnię:) wzięłam męża pogoniłam do Ikei, żeby sprawdzić meble kuchenne. Bardzo mi się podobają i nawet mój mąż stwierdził, że rzeczywiście są solidne mebelki. Pomijając fakt, że wcale tanio mi nie wychodzi bo moje to ponad 6 tysięcy wyjdą (ale inny układ- trochę mam ich więcej, bo nie mam gospodarczego jak Ty, tylko ścianę) to najgorsze jest to, że ni w ząb nie mogę ich ustawić- . Szerokości szafek są co 20 cm zwiększane. Nie mogę ich dopasować i zostają mi szpary po 17 cm z dwóch stron :/ . Już myślałam żeby wziąć jedną szafkę szerszą i samemu kawałek odciąć i dopasować. No ale istnieje spore ryzyko, że się coś sknoci. Zmniejszaliście lub powiększaliście kuchnie?

Beskidziak spoczko, nie ma sprawy, przynajmniej dowiedziałem się co w trawie (okuciach) piszczy :) . Aniulka ten cudny system Metod różni się także od starego tymi nieszczęsnymi wymiarami. Szafki starego Faktum były pasowane co 10cm. W mojej zabudowie tak kombinowałem, żeby z prawej strony została tylko 5cm szpara. Dzięki możliwości kupna ostatniej szafki o szer 30cm nie było problemu z zabudową. Teraz pierony "polepszyli" i najwęższa szafka zaczyna się od 20cm i dalej właśnie wymiary skaczą co 20cm. Ciężko teraz to wszystko ładnie spasować. Szerokość kuchni wynosi 3730mm. Trochę zmniejszyłem tą szerokość w stosunku do projektowego 3855mm. Kombinowałem z uwagi na komin, nie mogłem zlicować z nim ścianki, z gk, bo potrzebowałem 10cm na profile i ocieplenie. Hmm... macie 34cm do zagospodarowania, to sporo. Wstawiając 20stke i tak zostaje 14cm . Można to zabudować na stałe zwężonym frontem jeżeli bedzie gładki. Zwężanie szafki jest teoretycznie możliwe, byłoby z tym sporo kombinacji, do tego trzeba by przerobić oryginalną szufladę lub szuflady. Jej tył jest wykonany z blachy z zagietymi do tyłu krawędziami i perforacją do montażu. Albo kupić szafkę 30cm z Faktum z oryginalną szufladą i frontem do Metod, to byłoby prostsze rozwiazanie. Stare fronty maja inne wymiary i nie licowałyby się z resztą, no chyba, że będzie to pojedyńczy tak jak u mnie. W tym układzie dałoby się to jakoś wszystko poskładać do kupy. Ikea przekombinowała i stąd te problemy niestety :(

Dziekuję bardzo wszystkim za życzenia. Wszystkiego Najjj Naj Naj dla Was w Nowym roku ! :bye: . Jakoś się strasznie zakręciłem po powrocie do domu i żonki, postępy budowlane na zerowym poziomie za to kulinarne (konsumpcja) osiągnęły poziom PRO :D . Muszę się jakoś ogarnąć i zabrać powoli za robotę. Dziecioszek coraz większy, na fotkach 3D wygląda jak ufoludek, kocisko sprawdziło stół i opanowało krzesła, śpi na nich całymi dniami, Ikea trochę postrzeliła klientów w kolana, zmieniając system mebli (kij im w oko). Ufff... kończę pisanie, bom potwornie zmęczony po wczorajszej nocy :D . Pozdrówka! :)

Witaj Atrix

i wszystkiego najlepszego dla Was z małżonką na Nowy Rok oraz jak mignęło mi po drodze również dla potomka :) Gratulacje!

Domek super, niektóre posty pomogły nam przy naszej budowie Słonecznego. Fajne też foty z północy, człowiek się jakoś rozmarza oglądając widoki :) Swoją drogą my już jesteśmy mega rozmarzeni bo mamy nadzieję się w tym roku wprowadzić:)

Pozdrowienia

Nareszcie przełamałem lenistwo i wróciłem do lektury DB i komentarzy. Jeszcze raz dzięki za miłe życzenia. Oby nam wszystkim dobrze się działo w rozpoczynającym się roku. Wyborczy rok, będzie się działo, ąż dreszczy dostaje jak sobie przypomnę ostatnie wybory i "klasę" polityczną w wyścigu o stołki :sick: . Kubuś fatalista się ze mnie zrobił :p . Marto i Arku, cieszę się, że moje dziennikarskie "kwiotki" jakkolwiek Wam pomogły w budowie :) . Powodzenia i szybkiego końca budowy :bye:

ps. Widoczki ładne ale tylko przez jakiś czas, dołujące górzyska i doliny. W sam raz na malutką depresję, grrrr... :D.