Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Bursztyna"

Recommended Posts

Co do wycen okien, jest wesoło. Firemki montujące mają sobie tylko znane kryteria wyceny robocizny. Nie mam zamiaru płacić więcej niż 4-4.5 tys za montaż.

Gdyby to pomogło w wyborze najlepsza z wycen okien do mojego projektu ( a okna chyba mam dużo większe) . jakby co szczegóły na priv

Wersja podstawowa okien.

białe

2 szyby Ug 0,5

PCV profil 6 komorowy

- gwarancja na okn

10 lat białe

5 na kolor

1X 100x150

Uf=0,76

1X 176,5x143,5

Uf=0,77

4X 240x150

Uf=0,73

Policzyłem Uw dla tego okna....0,73!!!

1X 50x 235,5

Uf=0,79

1x 340x230

Uf=0,78 - tarasowe tradycyjne(nie przesuwane)

Cena z ciepłym montażem 13 750 brutto

muszę policzyć U okien.

sam ciepły montaż 3550 brutto

cena po rabatach

Edytowane przez R4di

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

R4di Z oknami już się uporałem. Wpłaciłem zaliczkę i podpisałem umowę. Co to za podwójne szyby z Ug 0,5? Pakiety dwukomorowe (3 szyby) mają 0.5-0.6, z samą ramą ciężko zejść w rozsądnej cenie poniżej 1.0. Podałeś okno 176,5x143,5 z Uf=0,77 , co to za profil o takich parametrach? Coś mi tu pachnie teoretycznie"najcieplejszymi oknami na rynku? Okno 1500x1500 pakiet 3 szybowy na profilach Alphaline z klinem docieplającym ma Uw: 0,75 W/(m2*K). Całe okno ma takie parametry, za ramę z Uf-0.77 musiałbym dać kuuupę kasy. Chyba coś pomieszałeś z tymi Uw, Uf. Taką mniej więcej wycenę jak ty z montażem dostałem z Dr...xu. Jakoś mnie ta firma nie przekonała. Twoja cena nie pasuje do parametrów okien, a w zasadzie ram (Uf- przenikalność cieplna ramy).Cóś pokręciłeś ale dzięki. Edytowane przez artix1

R4di Co to za podwójne szyby z Ug 0,5? Pakiety dwukomorowe (3 szyby) mają 0.5-0.6, z samą ramą ciężko zejść w rozsądnej cenie poniżej 1.0. Podałeś okno 176,5x143,5 z Uf=0,77 , co to za profil o takich parametrach?

Faktycznie pakiet 3 szybowy. Link do producenta wysłałem na PW lokalnego przedstawiciela podał mi ich dyrektor regionalny.

Kiedy zaczynasz kolejny etap budowy?

Przed świętami wstawiam bramę i zaczynam walkę z dokończeniem podbitki. Główne siły skieruję na zbudowanie instalacji do WM, sufit, ściany działowe, suche tynki(przykleję płyty gk), drzwi zewnątrzne. Będę miał ogrom roboty. Do pomocy mam tylko żonkę :). W drugim tygodniu po świętach będzie montaż okien. Już teraz liczę materiał i będę wysyłał zapytania do składów budowlanych. Dobra logistyka to podstawa :D Edytowane przez artix1

Obejrzałem stronkę. Okna na profilach 6kom. Rehau. Faktycznie podają Uw-0.73 przy oszkleniu dwukomorowym. Jeżeli jest to wartość dla okna 1500x1500 to jest bardzo przyzwoicie. Nic wiecej nam nie potrzeba do szczęścia. Ja się skusiłem na okna na profilach Ideal8000, ośmiokomorowe z szybą 0.6. Nie zbankrutuję i jestem zadowolony z parametrów . Robiłem wycenę okien MS, hmm.chciałem je mieć ale nie za 14 tys. drożej :cool:.

Wczoraj wieczorkiem łyknąłem dziennik a dzisiaj z marszu komentarze, domek b.fany w moim guście i b. podobny do mojego z287. Walczę z papierami i zaczynam na wiosnę 2014. Wielki szacunek ze względu na taki ogrom prac wykonanych samodzielnie, nie wiem czy będę potrafił chodź trochę zrobić sam - ale pilnować to będę na bank. Twój DB to chyba już z 10 czytany od deski do deski ( pierwszy był R&K i między innymi wybór padł na kable). Interesuje mnie czy i jeśli tak to jaki recu planujesz i czy będzie wymiennik gruntowy.

Witaj mic81. Z tym samodzielnym budowaniem to nie masochizm tylko potrzeba obniżenia kosztów całej budowy. Staram się liczyć każdą złotówkę, oczywiście w granicach rozsądku. Jak na razie nieźle na tym wychodzę i oby tak dalej :yes: .Oby tylko pary starczyło na finiszu :D. Jest jeden ważny aspekt samodzielnego wykańczania, jak coś spierniczę będę miał pretensje tylko do siebie. Zatrudniająć wszelakiej maści super majsterków nie mam gwarancji na prawidłowe wykonanie roboty, a co najgorsze za partactwo będę jeszcze musiał zapłacić. Do SSO nie było najgorzej, byłem na budowie od samego początku i upierdliwie pilnowałem. Kilka baboli zdążyłem wyeliminować np. zagęszczenie piasku w fundamentach:bash:. Opis w dzienniku. Musisz pilnować swoją ekipę. Jeszcze masz trochę czasu na lekturę dzienników budowy i informacji z netu. Wszystko się przyda. Czytając DB widać, że przekrój cwaniactwa budowlańców jest spory chociaż sporo ekip uczciwie zarabia na chleb. Co do WM to oczywiście tak. Dom będzie bardzo szczelny i wentylacja grawitacyjna nie wchodzi w rachubę. Razem z projektem domu zamówiłem projekt WM do mojego Bursztyna. Projekt przewiduje centralę FlexLine typ Wra275 firmy Ned Air z wymiennikiem krzyżowo-przeciwprądowym. Rozprowadzenie powietrza za pomocą rur TurboFlex. Rury są dwuwarstwowe, o małych przekrojach, łatwe do instalacji. Niekoniecznie zastosuję przewody tej firmy, znalazłem już tańsze opcje. Ceny od 498-950 zł za 50mb rury. Projekt w opcji przewiduje glikolowy wymiennik gruntowy z nagrzewnicą za reku. Na razie dam sobie z tym spokój ale docelowo prawdopodobnie zamontuje WG rurowy. Mam sporo miejsca i nie będzie problemu z zakopaniem kilkudziesięciu metrów rury. Ogrzewanie od samego początku miało być na ekogroszek, w miarę budowy mam coraz większe wątpliwości. Na razie będę grzał elektrycznie, a docelowo być może pompą ciepła. Temat jeszcze jest otwarty. Edytowane przez artix1

Oczywiście już mam koncepcję na ocieplenie sufitu. Zaczynam po świętach. Kolejne warstwy od dołu- płyta gk, folia paroszczelna, konstrukcja z profili CD60, 5cm warstwa wełny między profilami, pierwsza warstwa 20cm wełny (035), druga warstwa wełny 20cm (035). Razem będzie 45cm, na tym etapie nie chcę oszczędzać ani na grubości ani na parametrach ocieplenia :cool:

Oczywiście już mam koncepcję na ocieplenie sufitu. Zaczynam po świętach. Kolejne warstwy od dołu- płyta gk, folia paroszczelna, konstrukcja z profili CD60, 5cm warstwa wełny między profilami, pierwsza warstwa 20cm wełny (035), druga warstwa wełny 20cm (035). Razem będzie 45cm, na tym etapie nie chcę oszczędzać ani na grubości ani na parametrach ocieplenia :cool:

I dobrze bo się później stropik odwdzięczy rachunkami za ogrzewanie. :) Bez względu na źródło grzania.

Brzmi ciekawie bardzo proszę o relacje fotograficzna z każdego etapu. Jak już wspominałem mamy podobne projekty i ten etap spędza mi sen z powiek.

a i jeszcze czy usztywniasz dolny pas płytą OSB ?

Edytowane przez mic81

Niee, bez OSB. Rozstaw profili chyba 44cm (od osi do osi profila). to powinno spokojnie wystarczyć. Płyty OSB widziałem pod regipsami na ścianach w dużej szkole.Wytrzymałosć takiej ściany na przebicie jest spora. Też o tym myślałem u siebie ale chyba dam podwójne gk od strony salonu, kuchni i korytarza. Oczywiście będę wstawiał sporo zdjęć z każdego etapu, zaczynam powoli przed świętami. Główny atak na sufit po lanym poniedziałku. Zapraszam ;) Edytowane przez artix1

• 2 weeks później...

Życzenia Radosnych Świąt Wielkanocnych

wypełnionych nadzieją budzącej się do życia

wiosny i wiarą w sens życia.

Pogody w sercu i radości płynącej z faktu

Zmartwychwstania Pańskiego

oraz smacznego Święconego w gronie

najbliższych osób szczerze życzą Kamila i Marcin z rodziną

Tylko 150 metrów drogi off-roadowej?? u nas niestety 500m, wczoraj na próbę chciał zjechać, ale nie ubrał łańcuchów.. jeszcze dobrze nie ujechał 20m i się zakopał.. po ubraniu łańcuchów zjechaliśmy w dół do drogi asfaltowej a potem heja do góry... było śnieżno błotno.. kolorowo.. ale zjechaliśmy..masakra...

gratuluje postępów na budowie..

A dziękować , dziękować. Co zaaa wiosnaa! No to Wam nie zazdroszczę, u mnie na szczęście w nieszcześciu nie ma górek, jest całkowicie płasko. Dzisiaj z duszą na ramieniu znowu dojechałem na miejsce ale żeby nie było tak słodko po dwóch godzinkach pracy dzwoni brat. Cytat " Zakopałem się k..wa!":D. No i się zaczęło, podkopywanie, podkładanie pod koła desek itd. Tłumaczę jak pastuch krowie " nie zrywaj już więcej kołami bo się zawiesi". Poszedłem po więcej desek, wracam iii? Wisi na silniku :bash:. A le spoczko, już kolega jedzie na odsiecz. Przyjechał, pociągnął iii? Nic nowego, wisi na silniku :D. Myślałem, że padnę. Na szczęście sąsiad ma duże Volvo z napędem 4x4. Poszło szybciutko. Mój Fordzik wyjechał bez pomocy, na przyszłość trzeba utwardzić drogę albo kupić cóś z napędem na cztery kopyta :D