Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Bursztyna"

Recommended Posts

Dzięki za info, jestem w robieniu tuż za Tobą (wczoraj sypałem kamienie na włókninę dlatego dopytuję..) jeszcze pytanko o stolik / nogi do ukośnicy - to takie z Juli? w piątek w Kielcach wreszcie otworzyli i mam zamiar się wybrać na zakupy i podpytuję co tam warte jeszcze kupienia.. Castoramę widzę że w paru działach na głowę biją.. mnie zwłaszcza pasuje system RYOBI ONE - mam ukośnicę ryobi i działa bardzo dobrze..

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to znow ja Cie pomęczę - a z jakiej kantowki są słupki? wyglądają na 70x70..

czy taki słupek montowałes na jednym kątowniku i śrubami/wkrętami długimi z drugego boku czy jakos inaczej bo słabo widzę na zdjeciach..

jakimi wkretami planujesz mocowac deski do legarow i czy pomiędzy deski a legary taśmę kauczukową albo PE żeby nie skrzypiały będziesz dawać?

Dopiero się otrzasnąłem po podróży, mogę trochę popisać :). Słupki pionowe teoretycznie mają lub powinny mieć 70x70, ale są trochę mniejsze 66 albo 67mm. Kupiłem je przed budową na ogrodzenie tymczasowe na froncie, przydały się jeszcze raz. Słupki przykręcam wdoma wkrętami ciesielskimi 160mm, powinny być trochę krótsze ale nie mogłem dostać. Zazwyczaj z boku, z jednej strony słupka przykręcałem również kątownik, mozna dac z dwóch stron, ale moim zdaniem wystarczy to co jest. Dół słupka jest bardzo sztywny, wygina się tylko czesć powyżej mocowania. Gdybym miał grubsze kantówki, to dałbym może 80x80 lub 90x90, ale wykorzystuje wszystko to co zalega mi w blaszaku :).

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/673/ofNAz3.jpg

Do desek tarasowych mam wkręty nierdzewne 3.9x55mm, być może końce desek będę mocował wkretami 4.2 x 60mm, tak na wszelki wypadek. Na tylni taras potrzebuję koło 460 wkrętów, na front około 350szt. Muszę dokupić jeszcze jedno pudełko, mam tylko 3 po 250szt. W Jula masz fajne wkręty za mała kaskę 200szt za 25 zet, porządnie zabezpieczone antykorozyjnie. Protect 4 jest porównywalne z nierdzewnymi A2, także przez dłuuugie lata nie zardzewieje. Jak chcesz wiecej wydać to możesz się szarpnąć na nierdzewki A2 (A4 w szkutnictwie i kontakcie z solą morską, takich nie potrzebujemy :D )

http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/gwozdzie-i-wkrety/sruby/wkrety-do-kratownic/wkrety-tarasowe-302332/

O taśmie jeszcze nie myślałem, muszę o tym poczytać, czy można lub trzeba.

ps. znalazłem nierdzewki A2 200szt za 25 zet, dobra cena

http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/gwozdzie-i-wkrety/sruby/wkrety-do-kratownic/wkrety-tarasowe-340172/

Edytowane przez artix1

dzięki za info.. ja postanowiłem isć we wkręty niewidoczne w miarę moźliwości i będzie spax tarasowy..

taka mała rada od syna stolarza ;) .. poproś żonę czy teścia/ojca czy kogoś niech maksymalnie obciąży te deski czymś od góry albo jak masz to z calej siły ściśnie wszystkie razem pasami (w jula kupiłem po 19zł do 1t ;) ).. powiązane są niby sznurkiem do snopowiązałek ale to trochę słabo a przy wilgoci i zmianie temperatur deski z modrzewia się powichrują i z dociąganiem i prostowaniem potem zabawa.. muszą do. czasu montażu być maksymalnie zblokowane a tak jak są to moze być z nimi różnie..

Dzięki, żonka wrzuci na górę wszystkie ciężkie wiadra z klejem do płytek i farbą, mam jeszcze kartony z gresem do kotłowni. Może do mojego przyjazdu, nie zwichrują się. Wystarczyła mi już walka z łatami :). Oglądałem chyba Spaxy, całe brazowe. W sumie po olejowaniu, łebki będą i tak zapaprane kolorkiem, trochę znikną.

ułożyć równo wszystkie, cos poprzecznego szerszego (jakąś osb) i tak jak piszesz wiadra z klejem.. ja mam olan na wkręty z łbem walcowym kręcone w ryflu żeby schować..
Ciekawy jestem jak się wpasuja łby wkretów w deski. Niedługo sprawdzę. Deski już dociśnięte, oby się nie poskręcały.

Taras wygląda rewelacyjnie, elegancko wręcz. Na zdjęciach wydaje się o wiele mniejszy niż wskazują wymiary.

Brawo!!! :)

Nietypowy troszkę. Musiałem zmajstrować takie "parawany" na tarasie, bo straszne wiatry mamy na naszym ranczo :). Bez podłogi nie widać za bardzo powierzchni tarasu, przykręcę deski, to dopiero zobaczymy co w trawie piszczy. W sumie, tak na oko jest wiecej niż wystarczajacy, taki grilowo - relaksacyjny :)

dzisiaj dokrecałem trochę legarków tymi wkrętami z juli.. i powiem tak, że do simpson strong tie sporo im brakuje.. na wkręconych około 150 urwało się z 15 łbów.. bo troszkę krzywo, albo miałem wrażenie że wkrętarka za mocna czy co.. na simpsonach na 500 wkręconych zero urwanych.. tą samą wkrętarką.. albo nie umiem wkręcać albo co..?? do mnie dzisiaj dotarło 1100 wkrętow spaxa w kolorze starego złota.. kieszeń płakała, oj płakała..

jak dociśnięte to im nic nie powinno się stać..

dzisiaj dokrecałem trochę legarków tymi wkrętami z juli..
Nie ma sie co oszukiwać, że wkręty za 30 zet, będą tej samej jakości co te za 70zł. Na ponad 500szt nie miałem przypadku ukręcenia żadnego łba. Myslę, że masz ładnie wysuszone legary z dobrego, twardego drewna. Dokręcajac kontrlegary musiałem delikatnie dokrecać, żeby wkręt nie wszedł za głęboko, lub w przypadku kątowników, nie przekręcić wkręta w drewnie. Myślę, że masz trochę za dużo pary we wkrętarce, ustaw sprzęgło na mniejszy moment, a wszystko będzie dobrze :D

Witam serdecznie, temat śledzę juz jakiś czas, Twój dziennik również. Z uwagi że zamierzam zająć się podobna stodola czy mogę prosić o kosztorys twoich prac?
Witaj, przyznam się, że nie mam dokładnego kosztorysu, spisanego gdzieś na kartce. Wszystkie wydatki wpisywałem sukcesywnie w miarę postępu budowy w dzienniku. Stan SSO kosztował ponad 90tys, razem z ociepleniem chyba. Nie miałem kaski na okna, ale opanowałem styro i siatkę z klejem. Okna z montażem 21tys, a dalej to już z górki :). Pomimo własnej robocizny, osiagnąłem już koło 260tys. Zakładałem, ze zmieszczę sie w 200tys, całkiem możliwe ale bez garażu. Sporo kaski ten przybytek zaabsorbował, ale nie żałuję ani grosza. Bez garażo - warsztaciku ani rusz :). Gdybys potrzebował dokładne koszty poszczególnych prac, to musisz niestety prześledzić cały dziennik budowy, starałem się wpisywać wszystkie wydatki z lekkim zaokrągleniem in plus zazwyczaj. Powodzenia.

Dziękuję kolego za info, dziennik oczywiście przeczytałem od deski do deski powiem ze niektóre pomysły juz mi utkwily na przyszłość np. Szlifowanie styro. Ja się bardzo zastanawiam nad sensem tynków wewnętrznych przy ytongu. Myślę o bruzdowaniu instalacji i angielska gładź bezpośrednio na ścianę.

Bruzdowanie czy wycinanie otworów pod puszki w ytongu, to faktycznie małe piwko. Gdybym teraz budował, zamiast ytonga wziąłbym solbet ze wzgledu na wymiary bloczków, zaoszczędziłbym jedna warstwę (4cm różnicy), a to już jakaś oszczędność. Tolerancja wymiarowa ytonga wahała się w granicach 3mm, na zewnątrz ściany były gładkie, nadwymiary ladowały wewnątrz budynku. Gdyby utrzymywać płaszczyznę wewnątrz, majac na uwadze cienkie tynki, to zaoszczędziłby sobie człowiek trochę roboty i kasy na materiał. Takiej techniki jeszcze nie widziałem i nie sądzę, żeby jakiś majsterek dał się dobrowolnie namówić na takie murowanie :D. W sumie może niepotrzebne kombinacje, 3mm to nie tragedia pod tynki. Powodzenia.