Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Bursztyna"

Recommended Posts

Ale Ci się zebrało tych robót. :o Szukaj modelu wyłożonego szamotem. Będzie lepiej trzymał ciepło. Zerknij na takie ustrojstwo jak automatyka procesów spalania Tatarka. Świetnie reguluje przepustnicą, pozwala na całkowite spalenie gazów i ekonomiczne palenie.
Zebrało się trochę niedokończonych spraw, ale powolutku rozkminiam temat, wyjścia nie mam :D . 17mb ogrodzenia to marzenie, ja mam prawie 40mb, gdybym chciał zrobić jakieś mocno solidne typu klinkier, to poszedłbym z torbami. Na razie wymienię słupki i konstrukcje skrzydeł. Będzie solidna brama ze sztachetami z modrzewia. W przyszłym tygodniu muszę opanować temat, bo kolega wraca na urlop i zabiera moja starą bramę. Przynajmniej mam motywację, żeby się za to zabrać :). Szukam intensywnie piecyka o dobrych parametrach, z bezpośrednim doprowadzeniem powietrza. Rozpietość cenowa spora, jakość pewnie też. Wypatrzyłem Duński MORSO 7340, drogi skubany, ale solidny. Żeliwo z dodatkiem chromu, Duński patent. Ogladałem też tańszy ROMOTOP EVORA 02 KAMIEŃ , nie znam firmym a opini na jej temat nie mogę znaleźć. Haaa! Szukając kominka, wpadłem na tą automatykę, super sprawa, bo wcześniej zastanawiałem się nad ręcznym odcinaniem powietrza z zewnątrz. Tanie to to nie jest, ale sprytne:). Reguluje przepływ powietrza i w razie czego ogranicza przegrzanie piecyka. Jestem za, a nawet przeciw :D.

http://kominki-promocje.pl/p1696,regulator-rt-08-os-grafik-z-przepustnica.html

Większość piecyków wolnostojących jest wyłożona wermikulitem, ciężko o szamot. We wkładach pewnie są dostępne.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czyli jak widzę, żadne z nas budujących słoneczny/ bursztyna/ szpaka nie robi reku na poddaszu zgodnie z pomysłem mgprojektu :lol2:

wybacz moja upierdliwość i drążenie jednego tematu :D taras u Ciebie jest 5mx3m? bardzo dużo światła zabiera daszek?

patrzę na Twojego bursztyna i wyobrażam sobie nasza chatke, trzyma mnie na ducu myśl, za jakiś czas i nasz może będzie tak wyglądać :p

czyli jak widzę, żadne z nas budujących słoneczny/ bursztyna/ szpaka nie robi reku na poddaszu zgodnie z pomysłem mgprojektu :lol2: wybacz moja upierdliwość i drążenie jednego tematu :D taras u Ciebie jest 5mx3m? bardzo dużo światła zabiera daszek?

patrzę na Twojego bursztyna i wyobrażam sobie nasza chatke, trzyma mnie na ducu myśl, za jakiś czas i nasz może będzie tak wyglądać :p

Troszkę poroniony ten pomysł z reku na strychu. Raz jest tam zimno, można zbudować tam jakąś ocieploną kanciapę ale i tak będzie stało w nieogrzewanym pomieszczeniu. Do tego, trzeba by jakoś odseparować centralkę od konstrukcji dachowej ze wzgledu na delikatne ale zawsze wibracje, które bedą sie przenosić na sufit. Eeee tam, nie podoba mi sie ten układ :). Nawet przy braku garażu, reku jest niewielkich gabarytów i spokojnie zmieści się na ścianie w spiżarni przy kuchni. Lodówka jest głośniejsza niż centralka, także nie ma problemu z hałasem. Taras mam taki jak w projekcie, pi razy oko 3x5m. Daszek oczywiście zabiera trochę światła od zachodu, latem jest bardzo przydatny do zacieniania. Od południa mamy duże okno w salonie i kuchni, także jest jasno, a nawet bardzo jasno przez cały dzień :). Za rok chyba zapaćkam te okna wapnem, tak jak to robia ogrodnicy, chłodniej będziemy mieli w domu podczas upałów :D. Muszę pomyśleć o jakimś zacienieniu, bo się zagotujemy. Powolutku, pomalutku zbudujecie sobie wymarzony domek. Jak już będą mury i dach, okna, wylewki, dostaje człowiek takiego kopa do roboty, że hej! :). Potem już leci z górki. Hmm... moja górka nie chce się skończyć już od trzech lat. Ale pracuję nad tym :D

Artix, Tatarek działa we Wrocławiu, zerknij na stronę tego mojego piecokominkarza- ostatnio miał w sklepie internetowym promocję na tatakowe wyroby (działają blisko siebie )

AUTOMATYKA

PS. Kuweta dla kota prima sort :D

Zminimalizowałam długość ogrodzenia sadząc żywopłot bez siatki, dlatego tylko 17 m. Z niecierpliwością czekam na prace przy bramie. Też mi się marzą jakoweś sztachety.

Zapisałem sobie stronkę, dzięki! :) Sporo tych sterowników, przed zakupem koniecznie muszę zadzwonić do sprzedawcy, żeby nie kupić nieodpowiedniej wersji. Działam z bramą już w następnym tygodniu. Konstrukcję mam, zawiasy regulowane też, dokupię tylko gotową zaprawę murarską, pożyczę spawarkę i jadę z koksem. Sztachety zrobię z gładkich desek tarasowych, góra z małym łukiem, furtka też. Proste bramisko, zaolejuję tym samym kolorem co werandę. Polubiłem olej do drewna, nic nie złazi z czasem, nie trzeba szlifować drewienka przed odnowieniem. Same zalety tak myślę:)

Cudnej urody zdjęcie nieba wrzuciłeś :) Ładnie Ci idzie ogarnianie. Jak przez okres wakacyjny zmęczyłeś taras, to potem ruszyło z kopyta - przynajmniej tak to w dzienniku widać :D
Piękne zachody słońca ostatnio radują moja duszę :) . Zmęczyłeś, to idealne określenie tego długiego procesu planowania i wykonywania werandy i tarasu. Co to ja nie naobiecywałem, że już za chwilę zacznę, już prawie prawie, normalnie tylko skończę coś innego i już lecę z koksem :D. Za każdym razem nic z tego nie wychodziło, dopiero pojawienie się dzidziusia zmobilizowało mnie do działania. Kilka tygodni i po krzyku :). Już nasyciłem się tarasami na następnych kilka ładnych lat :D. W tym roku podciągnę większość nieskończonych robótek, dzięki urlopowi taciezyńskiemu jestem na miejscu i mogę trochę pogrzebać popołudniami. W tym roku jeszcze chyba opanuję dużą łazienkę i skończę garaż. Zobaczymy co z tego wyniknie :)

Eno. Miałam zachować Twój patent obcykany fotkami na równe układanie płytek na dużej powierzchni, i co? I się zdjęcia rypnęły :( Naprawa każdego linka z osobna to mordercza robota, ale myślę, że dużo osób byłoby Ci wdzięcznych gdyby Ci się kiedyś udało to zrobić ;)

A ja korzystam z dysku googla do wrzucania zdjęć. Potem na forum daję link do samej fotki, bez danych wrzucającego :)

To ja się ujawniam jako podczytywacz - też żałuję, że zdjęcia wcięło... Dopiero co zaczęłam namiętnie czytać z mocnym postanowieniem dokładnego przeanalizowania, zachęcona właśnie tym co na zdjęciach było widać...

Iscra - wyjaśnij dokładnie jak to robisz, bo ja za chiny nie mogę dodać zdjęcia z dysku googla... Czy Ty wstawiasz same odnośniki i trzeba się udać do googla żeby zobaczyć?

Już tłumaczę.

Wszystkie wrzucane przeze mnie zdjęcia do dziennika może zobaczyć osoba niezalogowana, mimo, że normalnie są ustawione jako prywatne. Taki myk robi się następująco:

Otwierasz dane zdjęcie na dysku. Na górze, druga ikonka od prawej, otworzy Ci zdjęcie w nowej karcie. Klikasz i otwierasz. W tej nowej karcie klikasz prawym przyciskiem myszy na zdjęcie i "kopiuj adres URL grafiki". I ten adres wklejasz na FM :) Możesz sobie sprawdzić czy działa na innej przeglądarce bądź po wylogowaniu się z googla. U mnie bez pudła.

A dobre zakombinowanie z forumowymi tagami URL oraz IMG sprawi, że zdjęcie będzie "klikalne", a po kliknięciu otworzy się w większym rozmiarze, bo forum zawsze zmniejsza :)

W razie czego pisz, pomogę :D

Też korzystam z chmury googla. Mam album na picasaweb.google.com. Trzeba tylko założyc sobie konto na gmailu. Alum na zdjęcia ma dużą pojemność. Wklejam duże zdjęcia bez problemu.

Wcześniej korzystałam z fotosika, ale kazali sobie słono płacić. Musiałam edytowac każdy post, zeby na nowo aktualizować adres url zdjęcia.:sick:

Edytowane przez śmig_śmigalska

Eno. Miałam zachować Twój patent obcykany fotkami na równe układanie płytek na dużej powierzchni, i co? I się zdjęcia rypnęły :( Naprawa każdego linka z osobna to mordercza robota, ale myślę, że dużo osób byłoby Ci wdzięcznych gdyby Ci się kiedyś udało to zrobić ;)

A ja korzystam z dysku googla do wrzucania zdjęć. Potem na forum daję link do samej fotki, bez danych wrzucającego :)

Myślę, że Image naprawi co ma do naprawienia wkrótce i fotki wrócą na swoje miejsce. W razie czego mam wszystkie focie, ale ich ponowne wstawianie, to byłaby faktycznie straszna mordęga. Jak nie naprawią fotek, to wrzucę te z płytkowania garażu. Nie ma problemu :)