Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Bursztyna"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jestem zwolennikiem kamieni we wnętrzach, ale muszę przyznać, że kozowy kącik wyszedł bardzo fajnie. Tak jakoś bardzo naturalnie wygląda i wpasował się w rustykalność drewnianej obudowy otworu. Dobrze, że cegiełki nie są monochromatyczne. Nie wyglądają przyciężkawo. Brawo! Już nie mogę sie doczekać widoku kozy w tym kąciku. :D

Uzmysłowiłam sobie, że dawno tu nie zaglądałam, bo człowiek zaganiany swoja budową, a tu taaakie zmiany! Zrobiłeś przepiękną wiatę śmietnikową i bramę :jawdrop: Jesteś po prostu mistrzunio! Gratuluję zdolności :)
Dzięki długiemu urlopowi i wolnym popołudniom, mogę trochę poszaleć w domu i na zewnątrz. Najbardziej ubolewam nad szybko zapadającym zmrokiem, nie mogę dłubać na zewnątrz do późnego wieczora :( . Wiata wyszła dosyć dosyć. Bez projektu, ale pi razy oko wiedziałem o co mi chodzi i tak krok po kroczku zmajstrowałem chałupkę na śmieci :D. Dzięki! :)

Nie jestem zwolennikiem kamieni we wnętrzach, ale muszę przyznać, że kozowy kącik wyszedł bardzo fajnie. Tak jakoś bardzo naturalnie wygląda i wpasował się w rustykalność drewnianej obudowy otworu. Dobrze, że cegiełki nie są monochromatyczne. Nie wyglądają przyciężkawo. Brawo! Już nie mogę sie doczekać widoku kozy w tym kąciku. :D
Cegiełki są takie pastelowe, lekko przybielone, wyglądają właśnie lekko. Zrobiło się jakoś przytulniej w salonie. Zobaczymy jak ścianka będzie wyglądać z szarymi fugami. Żonka chciałaby też, żebym okleił ściankę po prawej stronie. Nie chciałbym przesadzić z ilością tych pseudo cegieł, ale może ścianka fajnie by wyglądała. Teraz jakby jej czegoś brakowało. Szkoda, że wejście do komina nie jest z pół metra wyżej. Spalinówka będzie dosyć krótka, a mogłaby być z pół metra dłuższa. Już po ptokach, chyba że komin bedzie nieszczelny i właduję w niego rure nierdzewną. Popalę, posprawdzam i zobaczymy co z ceramiką. Jeszcze czekam na te pioryńskie rury, też jestem ciekawy jak to wszystko bedzie wygladało razem :)

atrix - jestes jak dla mnie mistrzem materialoznawstwa

Chcialem zrobic taki trejaż (dla mnie to było nowe słowo, więc wyjaśniam, kratka na pnącza tyle że wolno stojąca :) )

Z czego byś zrobił samą kratkę, ten pręt z włókna szklanego fajnie wygląda. Drogie to? Czy zwykły drut ocynkowany?

Możesz jeszcze raz przypomnieć ten patent z kawałkami PCV do obsadzenia słupów? Twoje "śmietnikowe" słupy idealnie przypominają to co widać na tym obrazku.

http://i1.fmix.pl/fmi2653/eaf2e4b5001bcb62561abd0f/zdjecie.jpg

atrix - jestes jak dla mnie mistrzem materialoznawstwa
Ale mi przysadziłeś z tym mistrzem! :D. Mikolaj, pręt z włókna szklanego podejrzewam, że bedzie dosyć drogi. Do tego cieżko bedzie zmontować z niego kratkę, ani to skleić ani pospawać, zostaja jakieś skręcane złączki lub wiązanie i lakierowanie tego połaczenia. Szkoda zabawy. Znalazłem już gotowe i cynowane kratki na tej stronce https://sklep.zielonyfront.pl/

Krata 120x180 kosztuje 102zł, też niezbyt tanio ale wyglada solidnie. Gdybym osobiście miał robić taki trejaż (ciekawe słowo :) ), to zamiast betonować, kupiłbym takie śledzie. Wkręcasz elegancko w ziemię, przykręcasz słupek, mocujesz kratkę i po zabawie. http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/okucia/okucia-budowlane/kotwa/sledz-mocujacy-340618/ Nie bardzo kojarzę jakie PCV masz na myśli. Wierciłem otwory, zalewałem betonem równo z gruntem, na górę kładłem 10cm pierścień z szalunku kartonowego (taki do wylewania słupów), wciskałem w betonik kotwę, wciskałem tam jeszcze dwa pręty zbrojeniowe, i dolewałem zaprawę 2cm poniżej brzegu pierścienia. Po usunieciu kartonu mam ładne fundamenty punktowe. Licząc materiał, trejaż 360x180 kosztowałby: 150zł śledzie, 3stówki kraty, 2 stówki belki 100x100x3000 ( jedna sztuka w Casto poniżej 50zł, takie stosowałem w śmietniku). W sumie dosyć fajnie to wygląda, zakodowałem sobie pomysł, dzięki :)

Edytowane przez artix1

Zdjecie tych trejaży (kratek) pochodzi właśnie ze z firmy - zielonyfront.

Ja potrzebuję zrobić 6 trejaży po 3m każdy. To wychodziło by 1800 PLN za same kratki. Trochę sporo. Dlatego nad tym się głównie zastanawiam - jak te kratki wykonać samodzielnie z czegoś a'la drut.

Na kratkach puszczony będzie bluszcz, trejaże ustawione w Lkę. Naprawdę fajnie to wygląda.

Pokombinuj może z siatkami zbrojeniowymi. 1,2x2,4m , oczka 15X15cm, drut 6mm, kosztuje 35 zet. Dobry podkład, potem właściwa farba i masz spokój na wiele lat. Można też zawieźć do cynkowni, o ile jest w pobliżu, kratka wyjdzie pewnie o połowę taniej niż oryginalna. na alledrogo jest tego sporo, w składach budowlanych też, także nie bedzie problemów z zakupem. http://allegro.pl/siatka-mata-zgrzewana-1-2x2-4-oczko-15x15-fi-6-0mm-i5420594750.html Po zarośnięciu bluszczem, wszystko i tak zniknie pod zieleninką :)

taka mała rada od praktyka.. jak już pospinasz wszystkie zewnętrzne puszki i kabelki do siłowników, domofonu itp. to kup sobie taki preparat w spraju - plastik 70 - w sklepach z elektroniką do kupienia albo wysyłkowo.. i spryskaj wnętrze tych puszek, ze szczególnym uwzględnieniem złącz - po 4 latach płytki mojej produkcji umieszczone w szlabanie na zewnątrz spryskane tym wyglądają jak wczoraj zamontowane.. ewentualnie zapaćkaj szcżelnie wazeliną techniczną lub czymś takim..

edit:takie coś http://www.meditronik.com.pl/doc/komp/kon_pla.htm

Edytowane przez _artur_

Dzięki, zapisałem sobie stronkę. Zaopatrzę się w ten lakier, warto zabezpieczyć cała elektronikę łącznie z centralką sterowania siłownikami. Jakoś nie do końca wierzę w hermetyczność skrzynki z wyciętymi od spodu otworami na peszle. Nawet w lampce ostrzegawczej jest płytka drukowana :)

Dzięki, zapisałem sobie stronkę. Zaopatrzę się w ten lakier, warto zabezpieczyć cała elektronikę łącznie z centralką sterowania siłownikami. Jakoś nie do końca wierzę w hermetyczność skrzynki z wyciętymi od spodu otworami na peszle. Nawet w lampce ostrzegawczej jest płytka drukowana :)

otworów od spodu nie zatykaj, jak się woda skropli to będzie miała którędy wylecieć, a reszta będzie bezpieczna.. jakbyś przez Kielce przejeżdżał to wpadnij, to puszkę mam jedną w zapasie ;)

sahara loft brick to nasz typ,żadne inne cegły nam się tak nie spodobały, nie są nudne ani ciężkawe :)

koza na ich tle wygląda bardzo przystojnie :)

Przywiozłem żonce dwa kartony różnych płytek, które nie uzyskały koniecznej do zakupu aprobaty. Telefonicznie zgłosiłem fakt istnienia cegieł sahara, ale niewiasta stwierdziła kategorycznie i stanowczo, że nie chce żadnych cegieł w domu. Zabrałem ją zatem na wizję lokalną, cegły zostawiając na sam koniec. Jak je zobaczyła, to od razu zmiękła, dostałem błogosławieństwo i kupiłem osiem kartonów :). Koza fanie do nich pasuje, cegły ociepliły wnętrze, wszyscy są zadowoleni :D

otworów od spodu nie zatykaj, jak się woda skropli to będzie miała którędy wylecieć, a reszta będzie bezpieczna.. jakbyś przez Kielce przejeżdżał to wpadnij, to puszkę mam jedną w zapasie ;)
W Kielcach byłem chyba z 12lat temu, jechałem do Połańca o ile pamiętam, zrobić szablony do siedzeń. Chłopak kupił w USA motocykl, tam został zapakowany z innymi motocyklami w całości do kontenera, przypłynął do Gdyni. Kontener rozładowano, przy odbiorze brakowało siedzeń i modułu zapłonowego. Podobno nie był to odosobniony przypadek. Gdyńskie cuda :). Trzymam Cię za słowo, nie znasz dnia ani godziny jak się zjawię po obiecaną puszkę :D

Fajna ta Twoja kozucha... ładnie wyeksponowana... nie chcieliśmy kominka w domu, ale po tym co widziałam u Ciebie w dzienniku zaczęłam się zastanawiać... muszę wrócić do Twojego dziennika i poczytać jeszcze raz wszystko co z nią związane, na takie rozwiązanie może się zdecydujemy.... :rolleyes:

Fajna ta Twoja kozucha... ładnie wyeksponowana...
Kozunia jest bardzo sympatyczna, grzecznie stoi sobie w kącie, trochę od niej zalatuje ale myślę, że się poprawi świntucha jedna. Wieczorem strasznie się napala, taka napalona jest :D. Już coraz mniej śmierdzi farbą, co cieszy, daje przyjemne ciepełko i zapaszek jak z górskiej karczmy. Typowe, pancerne kominki nie specjalnie nas kręcą, naoglądaliśmy się piecyków wolnostojących w skandynawii i jakoś podłapaliśmy delikatnie ten ich styl. Mobilne to to jest, w razie czego, można ją przestawić, czy całkowicie wywalić jak zmieni się koncepcja zagospodarowania salonu. Wygodne ustrojstwo :)

w rozmowach z tymi palącymi liście użyłeś siły argumentów czy argumentów siły :D ?

aa.. prośba taka.. możesz w stopce zmienić linka do komentarzy na takiego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=205064&goto=newpost

z tym newpost na końcu.. jednym kliknięciem na koniec przeczytanych lecę bez klikania, a jak ktoś nowy to tam gdzie skończył czytanie..

Zmieniłem link z małymi problemami, ale sie udało. Co do dymienia, to wyskoczyłem z domu tak jak stałem, w krótkich szortach. Zagotowany byłem na maksa, co pewnie było widać po wyrazie mojej facjaty, killer jednym słowem. W takich sytuacjach edukuję tylko jeden, jedyny raz :D. Dymiarze zdążyli wyrazić tylko skruchę, obyło się bez bluzgów. Od tamtej pory, oddychamy kryształowym powietrzem :D