Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Bursztyna"

Recommended Posts

Moi drodzy, planując budowę Naszego pierwszego i chyba ostatniego domu, od samego początku kierowaliśmy się zdrowym rozsądkiem. Nie mamy w zwyczaju komukolwiek, czymkolwiek imponować, nikomu nie chcemy niczego udowadniać, szpanerstwo i dbanie o to "co znajomi czy sąsiedzi powiedzą" mamy delikatnie mówiąc w nosie. Zbudowaliśmy sporym nakładem sił prostą i przytulną chałupkę. O gustach się nie dyskutuje, przynajmniej inteligentni ludzie tego nie robią, ale to co robimy we własnych domach, ma się nam podobać i to My mamy się w nich dobrze czuć. Przez ostatnich kilka lat gust nam się powoli zmieniał, zamieszkiwanie w zimnej Skandynawii, odcisnęło siłą rzeczy swoje piętno na kolorystyce i wyposażeniu domu. Prostota, naturalne kolory, olejowane drewno. Prosta chałupka dla prostych ludzi :). Z podziwem oglądam pomysłowość i gust forumowiczów, zazdroszczę (chociaż zazdrosny nigdy nie jestem) niejednokrotnie wyobraźni i dobrego smaku. Dajecie czadu :D. Róbmy swoje, sikajmy ciepłym moczem na opinie członków (dosłownie) KODu i innych speców od cudzego życia. Budujmy to co chcemy, wykańczajmy tak jak chcemy, żyjmy tak chcemy. "Peace" dla wszystkich. To pisałem ja Artix1, budowlaniec samouk :D

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Według mnie łazienka jest fajna :) Nie "zwala z nóg", ale nie taki był jej cel - jest przytulna i wygodna.
Oooo właśnie, w tym pomieszczeniu mam się przecież umyć, zrobić sii i takie tam, a nie organizować wernisaże i przyjecia :D. Satysfakcję mam przeogromną, że sam to wszystko poskładałem do kupy (za przeproszeniem) :). Miało być naturalnie i drewniano, to i jest, szefowa nie zgłaszała jakichkolwiek uwag, także myślę, że jest ok. Łazieneczka ma 5,5m2, także nie było tu miejsca na wariactwa. Wanna jest, kibelek jest, zlew jest, mamy pełen wypas :D

Moi drodzy, planując budowę Naszego pierwszego i chyba ostatniego domu, od samego początku kierowaliśmy się zdrowym rozsądkiem. Nie mamy w zwyczaju komukolwiek, czymkolwiek imponować, nikomu nie chcemy niczego udowadniać, szpanerstwo i dbanie o to "co znajomi czy sąsiedzi powiedzą" mamy delikatnie mówiąc w nosie. Zbudowaliśmy sporym nakładem sił prostą i przytulną chałupkę. O gustach się nie dyskutuje, przynajmniej inteligentni ludzie tego nie robią, ale to co robimy we własnych domach, ma się nam podobać i to My mamy się w nich dobrze czuć. Przez ostatnich kilka lat gust nam się powoli zmieniał, zamieszkiwanie w zimnej Skandynawii, odcisnęło siłą rzeczy swoje piętno na kolorystyce i wyposażeniu domu. Prostota, naturalne kolory, olejowane drewno. Prosta chałupka dla prostych ludzi :).

Podpisuję się pod tym tekstem :yes:

Edytowane przez Pusia&Kssawery

Oooo właśnie, w tym pomieszczeniu mam się przecież umyć, zrobić sii i takie tam, a nie organizować wernisaże i przyjecia :D. Satysfakcję mam przeogromną, że sam to wszystko poskładałem do kupy (za przeproszeniem) :). Miało być naturalnie i drewniano, to i jest, szefowa nie zgłaszała jakichkolwiek uwag, także myślę, że jest ok. Łazieneczka ma 5,5m2, także nie było tu miejsca na wariactwa. Wanna jest, kibelek jest, zlew jest, mamy pełen wypas :D

Prosta, ze smakiem i kurna podobna do mojej. Satelite szpiegowskiego pospawał czy cóś.....:D

Na razie prowizorka czyli w salonie grzejnik elektryczny 1,5kW, sypialnia grzejnik elektryczny 1kW i dwie maty grzewcze w łazience i wiatrołapie o mocy coś koło 350W. Cały ten skomplikowany system CO ma moc niecałe 2,9kW, ogrzewacz wody 1.6kW. Całość tego ustrojstwa zastąpię prawdopodobnie PC PW.

Na razie prowizorka czyli w salonie grzejnik elektryczny 1,5kW, sypialnia grzejnik elektryczny 1kW i dwie maty grzewcze w łazience i wiatrołapie o mocy coś koło 350W. Cały ten skomplikowany system CO ma moc niecałe 2,9kW, ogrzewacz wody 1.6kW. Całość tego ustrojstwa zastąpię prawdopodobnie PC PW.

Nie rozważałeś ogrzewania buforem grzanym w drugiej taryfie prądem. Przy Twoich zdolnościach taka kotłownia to koszt 3,5 tys i relatywnie tanie rzeczy , które mogą się zepsuć. Ktoś napisał na fm że naprawa pc po przepięciu kosztowała go 4 tys i jakoś nikt z "pompiarzy" nie zaoponował....

Nie wiem za jaką kwotę możesz nabyć pc........

a to wystarcza? to po co Ci pompa? przecież to masę kasy będzie kosztować..

bufor w taniej taryfie i tyle.. beczka, grzałki i pompka..

Fajnie Ci wyszła ta łazienka :yes::D Współgra stylistycznie z resztą domkowego wystroju.

Odnośnie truskawek- doniczkowe rośliny są trudniejsze w uprawie i dają mniejsze plony. Trzeba je bardzo systematycznie podlewać, podczas upałów nawet dwukrotnie. Lepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o czystość owoców, jest położenie na planowanym zagonku maty ogrodniczej, nacięcie jej na krzyż w miejscu wsadzenia rośliny. Na takiej macie nie ma chwastów do pielenia, a owoce nie brudzą się ziemią. Krzak truskawki owocuje 3 lata. Po tym czasie likwiduje się stare rośliny i w nowym miejscu zakłada truskawkowe poletko.

Najlepszym rozwiązaniem jest ściółkowanie zagonka skoszoną trawą lub słomą. Truskawki sadzi się późnym latem (sierpień), owocują wtedy w czerwcu następnego roku. Te wsadzone wiosną dadzą pojedyncze owoce.

Dodam jeszcze, że są odmiany nagminnie wytwarzające rozłogi - poletko błyskawicznie się rozrasta. W zeszłym roku sobie zaniedbałam i nie nadążałam ze zbieraniem dojrzewających truskawek. Z powodu suszy i upałów szybko dojrzewały, nie chwytały pleśni, ślimaków nie było. No i sama słodycz :)

Kilka okazów miałam w doniczkach i tak jak Śmigalska pisze, są z nich niższe plony. Drobniejsze owoce i mniej.

Widzę, że ubijanie piasku pod chudziak u Ciebie naprawdę porządnie zrobione:)Przejrzałem prawie cały dziennik. Na pewno będę zaglądał po porady przy następnych etapach:)
Porządnie, bo w porę wylądowałem na budowie. Miszczunie mieli niecny i prosty plan zasypania całości piachem i ubicia tylko górnej warstwy. Genialne! :D. Zagotowałem się wtedy solidnie, sporo brzydkich epitetów z siebie wycedziłem, po czym ekspresowo zmieniłem ekipie technologię zagęszczania. Kolejne warstwy sprawdzałem prętem 12mm, nie miał prawa wbić się głębiej niż2-3cm, potem na dokładkę pret 6mm w ten sam sposób. Piasek ubiliśmy na beton. Kolega zaufał swojej ekipie i poza spękanymi fugami, kilkoma pęknietymi płytkami, ma problem z cokołami na ścianach. Podłoga sobie siada, cokoliki na scianach już nie, także zaczęły sie pojawiać mega szpary. Ten etap trzeba zrobić raz, a dobrze, bo będą jajca :). Jakby coś, to służę poradą w miarę moich skromnych możliwości :)

Nie rozważałeś ogrzewania buforem grzanym w drugiej taryfie prądem. Przy Twoich zdolnościach taka kotłownia to koszt 3,5 tys i relatywnie tanie rzeczy , które mogą się zepsuć. Ktoś napisał na fm że naprawa pc po przepięciu kosztowała go 4 tys i jakoś nikt z "pompiarzy" nie aoponował....Nie wiem za jaką kwotę możesz nabyć pc........
Beskidziak , w sumie nie rozważałem takiego sposobu ogrzewania. PC PW to koszt 25tys w górę za coś markowego. Kupa siana jakby na to nie spojrzeć. Do tego serwis i odpukać jakieś awarie. Już sam nie wiem. Nigdy nie wnikałem w grzanie buforem. Nie wiem jak to ugryźć, ale może czas o tym poczytać na forum. Nie mam pojecia jakie byłyby koszty grzania tym ustrojstwem w stosunku do PC. Przetrawię temat, dlaczego nie. Może i jest to dobre rozwiazanie. Zamiast drogiej PC, zamontować zbioras z grzałkami i wpasować dodatkowo w układ panele FV 2-3kW. Całość wyjdzie podobnie do pompy, ale koszty ogrzewania i utrzymania całej instalacji CO bedą sumarycznie sporo niższe. Pomyślę o tym :)

a to wystarcza? to po co Ci pompa? przecież to masę kasy będzie kosztować..bufor w taniej taryfie i tyle.. beczka, grzałki i pompka..
Dziwna sprawa ale wystarcza :D. W pokoiku małej grzejnik utrzymuje stałą temperaturę, pomimo zamkniętych drzwi, reszta domu ogrzewa się grzejnikiem salonowym. Oczywiście muszą być otwarte drzwi. Zima wystarczy słoneczny dzień i robi się dosyć szybko 24-25'C, grzejniki sie w tym czasie nie włączają. Najwyższy rachunek jaki zapłaciliśmy za miesiąc, to 6 stówek (grudzień i styczeń), jesienią płaciliśmy w granicach 300-350zł/mc. Często teraz robimy pranie, żonka codziennie prasuje ubranka łobuziaka, także koszty się zwiększyły. Cholerka muszę się doedukować o buforach grzanych w drugiej taryfie. Nigdy o tym nie myślałem. Można w to jeszcze wpiąć solary lub panele FV, koszt początkowy byłby spory ale i awaryjność tego sporo niższa niż PC. Na razie nie brałem nawet tego pod uwagę, ale dlaczego nie? Muszę poszperać na FM, może mnie oświeci :)

Fajnie Ci wyszła ta łazienka :yes::D Współgra stylistycznie z resztą domkowego wystroju.
Zrobiliśmy łazienkę po swojemu, w stylu bursztynowo-artixowym i jest git . Przeca to nie muzeum :D. Oglądam sobie w plantacje truskawek w doiczkach i na podłożu z maty kokosowej, super sprawa. W tym roku chciałbym pokombinować z tym sposobem uprawy w tunelu foliowym. Nie wiem czy udałoby mi się przygotować miejsce na truskawki i poziomki w gruncie. Musimy trochę poeksperymentować, doświadczenia ogrodniczego nam brak, ale dobre chęci jak najbardziej są :). Będziemy stosować agrotkaninę gdzie tylko się da, bo żonka nie poradzi sobie sama z chwaściorami. Dzięki za cenne wskazówki, bardzo się przydadzą. Myślałem, że już w pierwszym roku zaowocują truskawki, ach ta natura :)