Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Bursztyna"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Mmelisa w moich skromnych progach. ..

Dziekuje za powitanie :D

Mimo szczerych chęci nie mam szans na zatrzymanie u siebie śniegu, pędzą te chmurzyska po niebie jak szalone, no co ja biedny mogę?! :D.

Jak to co?

Odsylamy je do Pusi :D

U nas od wczoraj poprawienie aury..tylko czekac, az temperatura podskoczy w gore ;)

Witaj w fanklubie, co prawda nie mam wielu fanek, z trzy forumowiczki w porywach nawet, ale nie poddaję się, działam dalej, trzeba być twardym a nie miętkim przecież :D

Uwazaj, bo rzuciles sie na pozarcie :lol2:

zobaczysz, ze nie przejdzie to milczeniem ;) :rotfl:

No wiesz co!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :jawdrop::jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Nie ilość się liczy, lecz jakość :cool:

A nie mowilam!! :lol2: :lol2:

OOO tak, jakosc, a na nia narzekac nie mozemy :D :wiggle:

Ps. Siedzicie sobie na tym kole podbiegunowym, to na własne życzenie śnieg macie, ale jakiej cholery to białe gówno do mnie przydmuchało?????? :sick:

Pusia, co jak co, ale ja mieszkam w poludniowo-zachodniej czesci NO..

a przygnalo to do Ciebie za kare, za Twoj niewyparzony jezyk :p :lol2:

Artix, tak sobie patrze na podpis Skad... a wiesz, ze ja to pomorskie :D w sumie bardziej zach.pom..ale domek w/na pomorskim :rolleyes:

Wlatam sobie przed spaniem do komentarzy, a tu same kobiełki, całe wesołe stadko :D. Jak się jutro wyrobię z czasem, to się ustosunkuję jakoś do powyższych wpisów szanownego fanklubu :D. Teraz informuję, że padam na twarzoczaszkę, szybkie siii, mycie uzębienia, wspinaczka po schodach do sypialni i przycinam komara :D. Dobrej nocy :bye:

Artix, co to za EPS 100 masz na podłodze położony? (że tak wrócę tym pytaniem do zamierzchłych czasów ;)) To też Hydrostyr Genderki?

I dlaczego kładłeś 2x10 i 2x5 zamiast 20 i 10?

Oświeć mła, cobym była trochę mądrzejszą blondi ;)

Pytam, bo jestem na etapie wyboru ocieplenia. Ściany fundamentu ocieplamy od zewnątrz i od środka, a teraz jest kwestia czy ocieplać chudziak, czy nie. Mężuj wyczytał o keramzycie, że można go ładować zamiast pospółki pod chudziak, ale obawiam się, że taniej wyjdzie EPS jakiś położyć.

A ja jeszcze dopisując się do pytania poprzedniczki zapytam , bo chyba mi gdzieś uciekło - na rysunku który zamieściłeś masz ocieplenie fundamentów opisane jako "fund. zewn. 10cm, Hydrostyr 100" , a w stopce 15 cm. Zwiększyłeś ocieplenie czy jakaś pomyłka ?

ps Super dziennik budowy, podziwiam. Szkoda, że ząb czasu niektóre zdjęcia zjadł.

Matko naturo, na gruncie położyłem EPS100 038 Podłoga-dach Genderki. Styro układałem w dwóch warstwach z przesunięciem, płyty ładnie się zaklinowały i pozakrywały ewentualne szczeliny. Gdybym kładł styro w jednej 20cm warstwie, musiałbym szaleć z pianką i zaklejać dziesiątki szczelin, do tego pojedyńcza warstwa jest mniej sztywna od podwójnej, jak coś siądzie, to chudziak może pęknąć. Na podłodze wolę nie kombinować.Hydrostyr kleiłem na scianki fundamentowe na zewnątrz, od wewnątrz EPS. Taki układ widziałem w Norkowni, tak się też buduje i to działa, pomimo zimniejszego i wilgotniejszego klimatu. O keramzycie za dużo nie wiem, na niego chyba nie robi sie chudziaka, można od razu wylewać właściwą podłogę. Ubić się tego chyba nie da (może nie trzeba), przenikalność cieplna dwa razy większa od styro, sporo chyba tego trzeba nasypać, żeby uzyskać przyzwoite parametry podłogi. Osobiscie jakoś mi to to nie podchodzi :). Widziałem też jakiś czas temu fundament zasypany kulkami podobnymi do keramzytu (Leca), ale i tak na tym leżała 20cm warstwa EPS, na styro zbrojona wylewka z rurkami ogrzewania podłogowego. Ja zrobiłem bez kombinacji, gruba folia budowlana na pospółkę, 2x10cm EPS, gruba folia, 12cm chudziak, podkłady pod panele (ostry chudziak B 37 :) ), folia, 2x5cm EPS, właściwa posadzka. Taki układ ma współczynnik przenikania ciepła U-0,097 [W/ (m2*K) ], całkiem nieźle to się prezentuje, można siedzieć sobie zadkiem na podłodze i nie marznąć, podłoga nie jest zimna na tyle, żeby czuć jakikolwiek dyskomfort. Do tego całego szczęścia dochodzi redukcja mostków cieplnych na styku podłoga - ściana. Chudziak jest całkowicie zamknięty w styro.

Dałem teraz z siebie wszystko, a nawet więcej. Następna jakakolwiek pisanina w kolejnych dniach, booo zmęczony jestem okrutnie :). Spaććć mi się chce..........

Przepraszam, o jakich zagubionych zdjeciach piszecie? Ja widze wszystkie :yes:

Moze to wina przegladarki z ktorej korzystacie? Aaaalbo skandynawski net tak dziala i nic nie jest mu straszne :D :lol2:

Artix, nie przemeczaj sie ( to samo moglabym do mojej drugiej polowki powiedziec ;) ) niedlugo 5maj, 16 i 17, odpoczniesz sobie jeszcze bardziej i ponadrabiasz wpisy :cool: