Mmelisa 13.05.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Kurcze ja jeszcze swojego domu nie ukonczylam a juz mysle o innym...Artix, ile dzialek masz u siebie po sasiedzku? w sumie z pomorskiego na kuj-pom to rzut beretem Co to 22* jak ja tutaj po 28-29 mialam (do wczoraj) dzisiaj sie ochlodzilo wiec slusznie wyemigrowales zazdraszczam, bo tez byl u nas taki plan, ale ceny dla 2+2 Udanego urlopowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 13.05.2016 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Jak wygram w totka, to z radością zasponsoruję Wam okoliczne działki. Z prawej strony mojej działki jest 40 arów, po lewej 90 arów, sprzedane dawno dawno temu, ale nic się na nich nie dzieje. Za dobrą cenę pewnie spokojnie bym je odkupił. Nooo tu by się wtedy działo . Sąsiadem jestem bezproblemowym, pomocnym w każdej (prawie ) sytuacji, człowiek anioł (nie ten z Alternatyw4 ) co tu dużo gadać. Byłbym przeszczęśliwy mając takie sąsiedztwo. W gratisie jeszcze bym dołożył nadzór nad ekipami budowlanymi, szlag by ich pewnie trafiał, ale za to gwarantuję minimalną ilość fuszerek na budowie . Trochę tu samemu smutno, jakieś fajne sąsiedztwo byłoby jak najbardziej wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 13.05.2016 22:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Co to 22* jak ja tutaj po 28-29 mialam (do wczoraj) dzisiaj sie ochlodzilo wiec slusznie wyemigrowales zazdraszczam, bo tez byl u nas taki plan, ale ceny dla 2+2 : Zwariowana pogoda, zazwyczaj podczas jazdy do pracy świeci piękne słońce i jest ciepło, wieczorem wracam już w strugach deszczu. Druga wersja pogodowa, to ciepełko i słonecznie w ciągu tygodnia, weekendy delikatnie mówiąc kiepściutkie. Już mnie to powoli przestaje bawić, do tego białe noce rozregulowujące zegar biologiczny. Wszystko to popieprzone . Udało mi się kupić bilety za 1500NOK, lecąc we wtorki, sobotnie loty już dużo droższe. Gdybym miał to pomnożyć przez cztery będąc razem z rodzinką, to i tamtejsza pogoda pewnie by mi przestała przeszkadzać. Na południu macie europejski klimat, w Sør-Trøndelag różnie z tym bywa, czasami bardzo różnie. Musiałem się odstresować, bo zaczynałem być wkurzony i delikatnie złośliwy. Już jednodniowa domowa terapia działa w moim przypadku cuda, firma też będzie szczęśliwa z nowego mła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 22.05.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Miło popatrzeć na zdjęcia Twojego warzywniako-owocniaka, idealny porządeczek, wszystko wypielęgnowane, rośnie sobie w idealnych rządkach Widzę, że wkrótce własne pomidorki i porzeczki będziesz wcinał Truskawki zakwitną Wam w tym roku, czy sadzonki zbyt młode? Uważajcie, bo lubią się rozłazić, ja już je kosić muszę bo rozłażą się na trawnik. Wyrwać żal, ale jak koszę trawę, to żal mija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 22.05.2016 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 W takim układzie ogrodu jest z nim w miarę niewiele roboty. Jaka radocha po wszamaniu pierwszych, własnych, nie kupionych w markecie rzodkiewek . Już czekam na pomidory, mam nadzieję, że w lipcu załapię się na wyżerkę, wczesne odmiany chyba też sadziliśmy. Truskawki żonka wysiewała w tym roku, malutkie są, chyba musimy poczekać na owoce do następnego roku albo kupić starsze sadzonki. Truskawy żonka posadziła w skrzyniach, także nie powinny z nich wyłazić, gdyby jednak chciały sobie pospacerować po okolicy, to szybko je ogarniemy. Ciasno się zrobiło w ogródku, z boku zostawię miejsce na ewentualna rozbudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 22.05.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Mnie też się podoba Wasz warzywniak - kawał dobrej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 22.05.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 (edytowane) no i ogródek piękny.. mam nadzieję że żona przed podlewaniem rozcieńcza ten elixir z pokrzyw ? Edytowane 22 Maja 2016 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 22.05.2016 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Nie mogę się doczekać, aż zieleninka podrośnie, będzie fajnie zielono w zagrodzie . Żonka rozcieńcza oczywiście nawóz, wlewa dwa kubki plastikowe na konewkę, wychodzi 1:10. Powinno być ok. Ciekawy jestem tego słynnego zapaszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 23.05.2016 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Ogródek cudo. I maliny też macie! Jak ja strasznie tęsknię za domowych sokiem z malin, właśnie mi się skończyła ostatnia butelka A jak u moich rodziców obrodziły pomidorki koktajlowe kiedy oni akurat wyjechali na urlop, to już nie miałam co z nimi robić xD Na śniadanie pomidorki, na obiad pomidorowa i spaghetti, na kolację pomidorki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 23.05.2016 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Koktajlówki zwykle owocują w formie klęski urodzaju, za to je tak lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 23.05.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Koktajlówki zwykle owocują w formie klęski urodzaju, za to je tak lubię Oj tak, tak bardzo prawda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 23.05.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Jak milo nacieszyć oczy Widok 3miasta z gory, bede podziwiac w niedziele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.05.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Żonka rozcieńcza oczywiście nawóz, wlewa dwa kubki plastikowe na konewkę, wychodzi 1:10. Powinno być ok. a to jeszcze jako oprysk na mszyce i ine robactwo - tyle że rozcieńczać 1:20 Ciekawy jestem tego słynnego zapaszku nie masz innych zainteresowań ? btw. promem pływasz? to może przywieź w ramach ciekawostki ze Szwecji ichni przysmak - kiszonego śledzia (surströmming) i zdaje relację z konsumpcji.. mój sąsiad pracuje w szwecji ale niestety lata samolotem bo miał przywieźć ale jest zakaz wnoszenia tego na pokład.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 23.05.2016 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 zakaz? pierwsze słyszę chyba ze Sweden ma swoje przepisy a Norge swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.05.2016 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 a co? przywozisz? podobno jest zakaz, nawet w bagażu.. na puszkach podobno są też znaczki..chyba chodzi o ciśnienie w luku.. wyobrażacie sobie jakby trzasnęło jak potem w takim samolocie może wszystko "pachnieć" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 23.05.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 puszki nie strzela w samolocie (chyba ze te jakies delikatne), predzej sloiki, podczas rzucania torba sledzi nie przewozilam, ale znam osoby ktore rozne rzeczy tachaja w podrecznych jak i tych nadawanych duzych:D ostatnio moj brat wiozl kilka paczek lososia wedzonego w podrecznej fajnie eksploduja paczki chipsow, slychac takie pam pam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 23.05.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 puszki nie strzela w samolocie (chyba ze te jakies delikatne), predzej sloiki, podczas rzucania torba sledzi nie przewozilam, ale znam osoby ktore rozne rzeczy tachaja w podrecznych jak i tych nadawanych duzych:D ostatnio moj brat wiozl kilka paczek lososia wedzonego w podrecznej fajnie eksploduja paczki chipsow, slychac takie pam pam a jadłaś ten specyfik?? bo mam wrażenie że niekoniecznie skoro porównujesz to do łososia - to jest takie coś, że denko naturalnie jest już wybrzuszone na granicy walnięcia, i nie należy otwierać tego w domu bo może potem być dużo czyszczenia.. a śmierdzi rzekomo nieziemsko, ale za to tez podobno nieźle smakuje.. takie coś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siokrzy 23.05.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 W takim układzie ogrodu jest z nim w miarę niewiele roboty. Jaka radocha po wszamaniu pierwszych, własnych, nie kupionych w markecie rzodkiewek . Już czekam na pomidory, mam nadzieję, że w lipcu załapię się na wyżerkę, wczesne odmiany chyba też sadziliśmy. Truskawki żonka wysiewała w tym roku, malutkie są, chyba musimy poczekać na owoce do następnego roku albo kupić starsze sadzonki. Truskawy żonka posadziła w skrzyniach, także nie powinny z nich wyłazić, gdyby jednak chciały sobie pospacerować po okolicy, to szybko je ogarniemy. Ciasno się zrobiło w ogródku, z boku zostawię miejsce na ewentualna rozbudowę Na wstępie chciałbym się przywitać. Śledzę wątek praktycznie od samego początku i nie mogę wyjść z podziwu nad pomysłowością rozwiązań. Ja, co prawda nie jestem rasowym samorobem, bo i czasu za bardzo nie ma- choć każdą wolną chwilę spędzam obcując z przyszłym domostwem. Najbardziej zauroczył mnie Twój ogród i stał się skarbnicą pomysłów, które lada moment zacznę (już osobiście) wcielać w życie. Cały wątek czyta się jak dobrą powieść- choć czasami z dreszczykiem, jednak dobrze zakończoną. Mam nadzieję, że masz jeszcze wiele pomysłów, które będzie można podejrzeć. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 23.05.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Do soku z malin jeszcze dłuuuga droga, krzaczki są jeszcze malutkie. Co się odwlecze, to nie uciecze, sosenki miały 10-15cm, a teraz niektóre wystają powyżej ogrodzenia . Soczek z malin... mniammm! . Klęska urodzaju, o taaak tego nam trzeba, będę żreć pomidory i resztę zieleninki na okrągło . Pierwszy raz nie będziemy myśleć czym warzywa były chrzczone i w jakich ilościach. Zaczyna mi się ta ogrodowa zabawa coraz bardziej podobać . Mmelisa zazdroszczę swojskich widoków z samolotu, piękna ta Nasza Polska, ech... i ciepła. Żonka mówi, że teraz jest na naszej farmie 29'C, a ja na to nie możliwe, przecież tutaj mam aż 9'C, kłamczucha jedna . Już odliczam dzionki do teleportacji, tym razem pędzę samochodem. Artur jakbyś chciał spróbować szwedzki sfermentowany i cuchnacy przysmak, to mogę wlecieć do jakiegoś sklepu w Szwecji i zakupić tę bombę ekologiczną. Jeść się tego na trzeźwo nie da, ale jakbyś miał jakiegoś wrednego sąsiada, możesz mu podrzucać wieczorami po jednym kawałku na trawnik, jak ma WM z GWC to w okolice czerpni, ucieszy sie chłop W Norge mamy Lutefisk, suszona rybka potraktowana ługiem i porządnie wymoczona. Konsystencja gluta, trzeba umieć to porządnie przyrządzić. Wsród kolegów podział pomiędzy jedzącymi to na święta i omijającymi z daleka wynosi 50/50, nie każdy to trawi . Surströmming jest chyba jednak nie do pobicia https://www.youtube.com/watch?v=3vEl6Ey8Gdc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 23.05.2016 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 . Cały wątek czyta się jak dobrą powieść- choć czasami z dreszczykiem, jednak dobrze zakończoną. Mam nadzieję, że masz jeszcze wiele pomysłów, które będzie można podejrzeć. Witaj Krzysztof, dzięki za miłe słowa. Moje zmagania z domem i ogrodem na szczęście zazwyczaj kończą się happy end'em i oby tak już zostało . Pomysły wylęgają mi się pod czapką powoli ale ciągle coś dołącza do listy "trzeba by to zrobić", jeszcze sporo różności pojawi się na ranczo . Powodzenia w budowie ogrodowej infrastruktury, nic tak nie cieszy jak samorobne budowanie. Jest w miarę tanio, dosyć długo to wszystko trwa ale satysfakcja po skończeniu roboty bezcenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts