Mmelisa 12.06.2016 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Sporo Polaków wraca do kraju. Ja juz tak trzeci rok na te 100% zjeżdżam tylko pytam sie: po co? Po co mam wracać? Jest mi tutaj dobrze, dzieci sobie radzą i ze szkoła i z językiem. Ale jestem tego świadoma, ze nadejdzie ten dzien, ze tez trzeba bedzie sie pakować i zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Arek 12.06.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Witam Ależ macie fajny ogródek gdzie tam u nas jeszcze do takich luksusów kibicujemy Wam od początku a naszym od dziś. Żeby nie było Pozdrowienia i szacun dla Małżonki ,że wszystko ogarnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.06.2016 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 tylko jak pierwsza wypłata przyjdzie to się człowiek dziwi że to kasa nie za tydzień tylko za miesiąc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 12.06.2016 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Sporo Polaków wraca do kraju. Ja juz tak trzeci rok na te 100% zjeżdżam tylko pytam sie: po co? Po co mam wracać? Ludzie wracają, bo nie mają stałej pracy, Adecco czy inne agencje nie są najszczęśliwszym rozwiązaniem na dłuższą, a czasami na krótszą metę. Ludzie nie znają w wielu przypadkach języka norweskiego, o angielskim nie wspomnę. Czasy zatrudniania byle kogo, bez możliwości dogadania się z nim już minęły. Angielski, też już nie jest wielkim dobrodziejstwem. Żeby tu sobie spokojnie żyć, trzeba mieć dobrą, stałą pracę. Jedna pensja na powiedzmy czteroosobową rodzinę, nie jest jakimś wielkim miodem, muszą pracować dwie osoby. Koszt wynajęcia mieszkania, domu, czy zakupu takowego osiągnęły już chyba maksymalny poziom. Ileż moze kosztować 65m2 mieszkanie w dwupiętrowym bloku zbitym z desek? Odpowiedź brzmi 4 duże norweskie bańki, za połowę tego dostanie się takowe, ale z 40-50 km do pokonania codziennie w jedna stronę. Wariactwo. Zarabiając we dwoje 4-5 tys w Polsce, będziemy żyli na takim samym poziomie jak w Norge. Sporo ludzi ma po prostu dość tych gór i popierniczonego klimatu. Niby kraj mlekiem i krewetkami płynący, a spory odsetek społeczeństwa cierpi na depresję. Im dalej na północ, tym gorzej. Nie mam zamiaru pakować się tu w 30 letni kredyt hipoteczny, kredyt na samochód itd( do tego ubezpieczenie, podatek drogowy i cała masa cholernych bramek). Kurka, niedługo stuknie mi 10 lat w norkowni, a jeszcze nie poczułem żadnej chemii do tego kraju i już chyba nie poczuję. Z uwagi na poziom nauczania i podejście tego państwa do wychowania dzieci, nie chciałbym narażać swojej pociechy na późniejszy stres związany z powrotem do kraju lub kłopotami z pier$%^& Barnevernet. Wybudowałem dom, spłodziłem córkę, posadziłem od cholery drzew, także plan jest wykonany. Jeszcze chwila i trzeba zacząć żyć jak człowiek, bez walizek i wyjazdów co kilka tygodni. Mając łeb na karku i chęci, można w naszym kraju żyć na normalnym poziomie. Nie widzę problemu. Jeszcze trochę i dołączę do moich kobitek na stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 12.06.2016 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 Witam :)Ależ macie fajny ogródek gdzie tam u nas jeszcze do takich luksusów :(kibicujemy Wam od początku a naszym od dziś. Żeby nie było Pozdrowienia i szacun dla Małżonki ,że wszystko ogarnia Dzięki, żonka faktycznie daje radę z całym ranczem i do tego wszystkiego zajmuje się naszym maleństwem. Też jestem pod wrażeniem . Skończycie domek, to zaczniecie zabawę w ogrodzie. My dopiero w tym roku zabraliśmy się za to, wcześniej nie było czasu i ochoty na dłubanie w ziemi. Wykańczanie domu wysysało kasę i energię inwestorów . Teraz powoli możemy zacząć dłubać na zewnątrz. Zimą dla odmiany wykończę garaż, chyba . Powodzenia w wykańczaniu Waszego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 12.06.2016 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 tylko jak pierwsza wypłata przyjdzie to się człowiek dziwi że to kasa nie za tydzień tylko za miesiąc.. Tak będzie, tylko koszty życia o wiele niższe. Nie będę płacił ponad 3tys zł za chatę, tysiaka za paliwo, 3,5 tys za ubezpieczenie auta, 5stów za bramki (płatne drogi), wyjazd do Polski autem, to koszt 1500zł w jedną stronę. Jakieś skromne 6tys.zł/mc, trzeba mieć, żeby tu żyć jak człowiek nie licząc wyżywienia. Miejscowe Mańki i Mariany wynajmują mieszkanie i mieszkają po czterech w pokoju, to i zostaje im później na piwko i wódeczkę. Ja jestem dziwny, nie kręci mnie koczowniczy tryb życia . Koszty życia można spokojnie podwoić, wynajmując mieszkanie w dużym mieście, do tego fajna furka, co by ładnie w niej wyglądać i miesięczna pensja zaczyna nie wystarczać na życie. Znam takie przypadki, koles nie miał nawet kasy na wyjazd na święta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BobBuillder 15.06.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2016 witaj Artix1... z zapartym tchem czytałem Twój dziennik budowy i jestem pod wrażeniem Robisz na prawdę kawał dobrej roboty, zwłaszcza ciesielka, to poezja i tyle fantazji w tym wszystkim, ale przede wszystkim kunsztu, no szacun! Mam nadzieję, że będziesz kontynuował wpisy, bo można wiele fajnych rzeczy od Ciebie się nauczyć, zwłaszcza osoby, które nie mają tyle manualnych zdolności i zacięć "budowniczych". Jeszcze raz wyrazy szacunku za świetną robotę i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 16.06.2016 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 Dzięki Bob, ale mi posłodziłeś?! . Jeszcze nie zamierzam kończyć dziennika, sporo jeszcze zostało do zrobienia, a i fajnie tu sobie pobazgrolić. Pomysły budowlane co jakiś czas kiełkują mi w łepetynie, także tematów do pisania chyba nie zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 17.06.2016 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Pięknie to wszystko u Was rośnie. Mam nadzieję, że ostatnich ulewach zrobi się ciepło i u nas roślinki ruszą. Paprykę planujemy w następnym sezonie, wiec z ciekawością podglądam jak Wasza rośnie U nas w tym roku dynie, mam nadzieję, że się udadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 17.06.2016 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 Na dynie skusimy się podejrzewam w następnym roku, uwielbiam marynowaną . Papryczki jak na razie wygladają dobrze, w tunelu mają spokój, gnojówka z pokrzyw też najwidoczniej im służy. Sam jestem ciekawy jakie będą plony. Papryczki papryczkami, a ja biedny czekam na pomidory, sałatki z pachnących eko pomidorków. Nie wiem czy zdążę się załapać na wyżerkę przed końcem urlopu, jak nie to przylecę później na kilka dni, żeby zapchać się na maksa tymi warzywkami. Mniaaammm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 17.06.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 U mnie też pomidor to warzywo nr 1 A na dynię to namawiam Was makaronową, to jest cudne warzywo, pychota jakich mało. No i oczywiście hokkaido - na frytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 27.06.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Artix gdzie Ty się podziewasz tyle czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.06.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Artix gdzie Ty się podziewasz tyle czasu na joe monsterze ćwiczy hulahopsy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 29.06.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Przecież pisał, że to nie on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 29.06.2016 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 a co miał napisać??? :rotfl: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.06.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Przecież pisał, że to nie on ja też bym się nie przyznał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 29.06.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Jesteś niemożliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 29.06.2016 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Dobra wróciłem, taki mały "kom bak" robię i zabieram się za dyscyplinę w komentarzach . Artur pieronie jeden, ten kolo z "dżoja monstera" to kurka nie mła, nie mam skłonności ekshibicjonizmu internetowego, innego też nie, nieśmiały z natury jestem . Robota mnie wessała na całego ostatnio. Wszystko przez cholerne mistrzostwa kopaczy piłek. W trybie ekspresowym musiałem złożyć dwie konstrukcje pod stadionowe "monitorki". 5,2 x 10,2m, do tego będą przymocowane panele LED. Wszystko ma być gotowe przed finałowym meczem kopaczy. Będzie imprezka, to i wypasione TV są potrzebne, mówią i mają . Na szczęście z braku czasu, moja firma zamówiła całość w Polsce. Na szczęście, bo znowu wszystko do siebie pasowało, nic nie trzeba było przerabiać, piękne spoiny, super jakość, elegancko pomalowane. Niech się uczą jak się u nas w Polsce pracuje . Miałem niezły ubaw przy robocie, przed wyjazdem bywam delikatnie złośliwy, jak ktoś się pytał jak idzie, to tłumaczyłem, że to się składa jak klocki Lego, nic nie trzeba ciąć czy wiercić, a jakie spawy, jak po robocie spawalniczym, aż niemożliwe . Kinole mieli wykręcone na bok, ściskało chłopakom poślady, słynne "Norsk kvalitet" poszłooo się jeb.. gwizdać znaczy. Noo Polska Biało - Czerwoni!!!! . Jesteśmy debeściaki. Idę do wyrka... ps. Nie wstawiam fotek na Joe Monster, konta tam też nie mam, bo i po kiego grzyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 29.06.2016 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2016 Im więcej się tłumaczysz tym bardziej nabieramy pewności, że to jednak Twoje konto. Tylko prawdziwą plotkę sie dementuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 30.06.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 A co to jest dyscyplina w komentarzach? Fajnie wszystko rośnie, pogratulować Marketowe pomidory dojrzewają w spalinach, to i pachnieć nie będą. Może warto te pomidorki jakoś przerobić, żeby były na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts