Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do "Bursztyna"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobrze, że masz świadomość swych czynów i poczucie winy :)To szybko się delektuj bo jeszcze tylko dziś i jutro ładnie cipeluteńko a potem...
Jestem człowiekiem samokrytycznym, bez zaaplikowanego kołka łączącego siedzenie z mózgiem, także jak coś nabroję, to przyjmuję z pokorą wszelką samo i krytykę, łącznie z kopniakiem w zadek o ile na taki zasłużyłem :D. Słucham prognoz, oglądam tv, pogoda ma się popsuć, alee?... takie coś jest w necie i już sam nie wiem. Będzie chłodniej ale opadów jakby brak. Taki tu mamy klimat :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=367541&d=1473969319

1. Jak wygląda wentylacja grillowni?2. Czy to prawda że Norwegowie mają tyle klasycznych aut? (jak pisze wrześniowy Classicauto)
Nad paleniskiem będzie okap z rurą fi300, w podłodze jest doprowadzenie powietrza z zewnątrz, do tego uchylane okna. Będzie nieźle. W Norwegii maja szajbę na punkcie wszystkiego co amerykańskie. Prawie codziennie mijam jakiś ładnie odrestaurowany krążownik. Czasami widuję w weekendy na niektórych stacjach paliw stada amerykańców i nie tylko. Co jakiś czas zloty w centrum miasta i wystawa aut kolekcjonerskich. Coroczny w Trondheim http://classiccarshow.no/

nie truje gleby, owadów, zwierzaków i ludzi.

Kurde szkoda, miałam nadzieję, że ślimaki wybija :(

Będzie chłodniej ale opadów jakby brak.

Zgadza się. Padać ma tylko w weekend, a ochłodzenie już zostanie :(

To co ma padać w weekend wystarczy, żeby nas zatankować, przez 3 tygodnie bez deszczu ubyło nam pół zbiornika deszczówki, trzeba go do pełna :)

Zajrzałam do Twojego dziennika - widzę, że i Ty przekonałeś się do myjki ciśnieniowej :)

Te ograniczniki do okien może jakimś czarnym sprejem psiknij wtedy nie będą tak raziły, zgubią się.

Pięknie to sklepienie u Ciebie wygląda. Podobnie mamy w naszej altanie, tylko raz że u Ciebie takie wypicowane gładziutkie deseczki a u nas jest na dziko :)

Powinno się ścigać tych bezmózgów i wlepiać trakie kary, żeby do końca życia skurkowańcy to pamiętali.

Wydaje mi się, że ludzie to tak ogólnie coraz bardziej wyrachowani. Zaczyna brakować ludzi, którzy wykonują swoją pracę nie tylko dla kasy, ale i z zamiłowania. Biznes i pieniądze weszły w dziedziny gdzie kiedyś była tylko pasja, hobby i rodowa tradycja. No i mamy takich skur.......synów. http://www.strefaagro.nto.pl/artykul/z-zemsty-wytruli-trzy-miliony-pszczol-z-kluczborka.

Ale kolego !!!!! Jak wstawiłeś tego grilla do środka, dopiero uświadomiłem sobie wielkość tego coś zmajstrował (o wstawienie grilla miniaturki Cię nie podejrzewam:)). Na jakiej średnic to zbudowane?

Szacun Panie Majster.

Kurde szkoda, miałam nadzieję, że ślimaki wybija
Kurczę może ślimaki nie trawią octu, trzeba sprawdzić w praktyce. U nas nie widziałem tych w skorupkach lub bez, nie mieliśmy z tym problemu. Odpukać na następne sezony :). No tak, stałem się szczęśliwym posiadaczem wysokociśnieniowej sikawki. W sumie zakup nie planowany, co robię zawsze przez kilka tygodni przed, analizując za, przeciw, parametry, ceny itd. ale eureka pojawiła się, jak zaczęliście dyskutować w Twoim DB o myjkach. Nie działam na zasadzie "mamooo ja tes taki chcę!":D ale zaraz przypomniały mi się te cholerne robale i problemy z usuwaniem ich kokonów ze ścian i podbitki. Kupiłem trochę mocniejsza maszynkę, robale ładnie usuwa, samochód umyty bez chemii, też czysty, zasyfiona brama garażowa wygląda teraz jak nowa. Jak na razie zakup myślę udany :). Ograniczniki prysnąłem sprayem na czarno, faktycznie lepiej wyglądają, dzięki :)

Sabat to już wczoraj u mnie był - 6 chłopa tańczyło na wieńcu w cieniu wiązarów, a nad nimi wielki księżyc ;) Taaak bardzo żałowałam, że miałam ze sobą wyłącznie komórkę i nie dało się nią uchwycić tego niecodziennego widoku :lol2:
To jakiś nowy obrządek, chłopy podczas sabatu czarownic?! :D. Pięknie się uwinęli z montażem, ale przecież robią takie rzeczy codziennie, to mają skubańcy wprawę. Strych potęga, zazdraszczam :p

Wydaje mi się, że ludzie to tak ogólnie coraz bardziej wyrachowani. Zaczyna brakować ludzi, którzy wykonują swoją pracę nie tylko dla kasy, ale i z zamiłowania. Biznes i pieniądze weszły w dziedziny gdzie kiedyś była tylko pasja, hobby i rodowa tradycja. No i mamy takich skur.......synów. http://www.strefaagro.nto.pl/artykul/z-zemsty-wytruli-trzy-miliony-pszczol-z-kluczborka.
Dokładnie, jak się bydło bierze za szybki zarobek, nie mają skrupułów. Bydlactwo z tymi pasiekami... Ciekawe czy właściciel jednego autokomisu wyrżnie rodzinę drugiego komisu, bo to przecież konkurencja? Pszczoły można, bo to nie to samo, a jak wiadomo żarcie bierze się z marketu, a nie z pola czy sadu. Nawet dzieci o tym wiedzą i ich tatusiowie biznesmeni też... Szkoda gadać, bo się jeszcze mocniej wpienię :). Chata wyszła sporawa, nie pamiętam jaka jest średnica, ale ścianki mają 155cm szerokości, po zabudowaniu ośmiokąta, średnica jest chyba ponad 4m. Sam grill ma ponad 60cm wysokości, średnicy nie pamietem, jutro sprawdzę dokładnie:)

Myjąc bramę garażową, przy okazji opędzlowałem elewację wokół niej, ileż z niej brudu zmyłem to głowa mała. Ptasie kupy z balustrad też ładnie zeszły :). Musiałem sprawdzić co to są pomrowy, bom słabo wyedukowany w tej dziedzinie. W tym roku nie mieliśmy ani jednego ślimaka, opuchlaków natomiast jest pod dostatkiem. Do tego całego nieszczęścia dochodzą co roku małe pieroństwa z kokonem na plecach, które wspinają się na dom z uporem maniaka i przytwierdzają swoje chałupy na podbitce. Porobię fotki, może dostanę odpowiedź na bardzo, ale to bardzo ważne pytanie: Co to cholera jest?! :D

Na jakiej średnic to zbudowane?
Wysokość paleniska niecałe 63cm, wymiar równoległych do siebie kątowników 62cm.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=367672&d=1474141314

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=367671&d=1474141309

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=367674&d=1474141323

Boki pospawałem z kawałków czarnej blachy 3 albo 4mm, w środku są smarknięte dwa kątowniki do popielnika. Wokół paleniska zrobię stolik o szer. min 30cm. Wysokość nie jest imponująca, jak się przy tym stoi, to wydaje się niskie, ale reaktorek ma być wygodny w użytkowaniu dla siedzących imprezowiczów. Na siedząco wysokość jest ok. Nadstawka zabezpieczająca przed iskrami, dodatkowo podwyższa całość o ponad 12cm. Jest ok, wymiary pożyczyłem z oryginalnej grillowni, także nie ma lipy :)

a ten ocet na chwasty to eliminuje tylko zielone? czy korzenie też? no i czy nie zakwasza gleby..
W mniejszych stężeniach wypala liście, żeby załatwić korzenie, trzeba by zastosować mocniejszą miksturę. Ocet podobno zakwasza chwilowo glebę, ale szybko się rozkłada w wilgotnym środowisku.