chrul 31.03.2004 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 1. W okresie poprzedzającym mój zakup chciałbym zapoznać się z Waszymi opiniami na temat kociołka Victrix Zeus model 20 lub 27. Przyszły zakup konsultowałem z kilkoma osobami ale nie na tak szerokim polu jak nasze forum. Dodam, że nie zadawałbym pytania /wątku gdybym był pozbawiony wątpliwości. Będę wdzięczny za każdą opinię. 2. Przeciewników kotłowni z piecem kondensacyjnym pragnę raz jeszcze podpytać czy warto kocioł tradycyjny brać jeszcze pod rozwagę. Czy to nie jest tak, że kondensacyjne piece to przyszłość nieunikniona - więc jeśli np. teraz nie kupi się większych grzejników to będzie to trzeba uczynić za 5 lub 10 lat przy wymianie tradycyjnego na nowszą technologię. Na dworze coraz cieplej ale myślę, że o przyszłosezonowym zimnie ktoś się znajdzie chętny do wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/16986-kocio%C5%82-victrix-zeus-opinie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 31.03.2004 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 właśnie zainstalowali mi taki kociołek, wybierałem strasznie długo a wybrałem gdyż : ( w grę wchodził jeszcz Domolight z zasobnikiem 120 l . ) 1. modulacja jest od 4,cuś kW do 23 kW, czyli dobry na małe wymagania ciepłego domu i szybko dogrzeje cwu ( niezły wydatek przez pierwsze 10 min. ), 2. zasobnik wbudowany ze stali nierdzewnej, a więc spokój z awariami i wymianą anody, 3. cena jak na kondensat bardzo przyzwoita, 4. w razie co, mam blisko serwis i to kilku serwisantów, 5. no i w sam raz na potrzeby mojej rodzyny i domu, 6. wiszący z zasobnikiem 53 l. - zyskałem trochę miejsca w kotłowni, gdyż nie mam stojącego zasobnika, Jego wady to : 1. sterowanie tylko jednym obiegiem ( jedną pompą ), ale można to baaardzo prosto rozwiązać, 2. posiada tylko jeden program do ustawienia pracy tygodniowej i nie można programować temp. cwu ( ustawiasz tylko jedną temperaturę na panelu i można ją ręcznie szybko zmienić ), To co już zauważyłem : 1. bardzo cicho pracuje - prawie go niesłychać, a właściwie słychać jak spływa kondensat do kanalizy, 2. bardzo proste, przyjazne i domyślne sterowanie, trochęza za proste, ale mając zacięcie, można szybko dostosować sterowanie do swoich potrzeb, Ponadto, kociołek ten nie ma w nazwie "Mercedes", ale główne części w nim użyte są z fabryki "Mercedesa" - pokazał mi to sprzedawca Za zaoszczędzoną kaskę zrobię cuś więcej w domku, można by kupić jeszcze taniej, ale tak wyszło, i jestem naprawdę ZADOWOLONY ! Przynajmniej narazie. No i jak patrzę na komin sąsiada, którym para bucha, a u mnie na rozruchu prawie nic , to pomyślałem że dla tej chwili warto było kupić kondensata, chociaż wcześniej byłem przeciwnikiem Ale 2 lata temu jak zaczynałem szukać ceny były zupełnie inne. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/16986-kocio%C5%82-victrix-zeus-opinie/#findComment-283414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 01.04.2004 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 zdaje się że taki sam "środek" czyli komorę i palnik ma Termetowski Ecoterm Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/16986-kocio%C5%82-victrix-zeus-opinie/#findComment-283874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts