Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fmdmm

Recommended Posts

Witam,

Poproszę o pomoc z następującym problemem: odkąd sąsiad zainstalował się piętro niżej, opuścił mi się poziom wody w misce wc. Skutek tego jest taki, że kibelek co jakiś czas wesoło bulgocze (miska porozumiewa się z kanalizacją) i niestety wydostają się z niego zapachy z kanalizacji. Może sąsiad jest niewinny i to zwykły zbieg okoliczności, lecz przez pierwsze kilka miesięcy po zainstalowaniu problemu nie było.

Czy ktoś z Państwa borykał się już z takim problemem i skutecznie go rozwiązał? Zastanawiam się skąd mogło się to wziąć i czy jest możliwość sprawdzenia, co może być przyczyną bez demontowania kibelka.

Zastanawiam się, czy gdyby opuścić nieco miskę (tak by siedzisko nie było idealnie w poziomie) mogłoby to pomóc, lecz nie wiem czy podwieszane miski mają możliwość regulacji po zamontowaniu lub czy nie wywołam tym innego problemu...

Szczegóły: instalacja wykonana rok temu, miska podwieszana roca hall na stelażu grohe rapid sl. Problem występuje od ok. 2 miesięcy.

Pierwsze i najważniejsze pytanie - czy jak macie wspólny pion kanalizacyjny to czy on ma odpowietrzenie przez dach czy kończy się na twoim WC.

Z reakcji jakie opisujesz na 99% masz objawy braku odpowietrzenia pionu kanalizacyjnego. Jak sąsiad spuszcza wodę robi się podciśnienie i ci wodę zasysa z powrotem. Syfon robi się pusty i puszcza smrodu z powrotem.

Napisz jak jest zakończona instalacja u ciebie.

Dziękuję za szybką reakcję. Padło trudne pytanie, aż musiałem zadzwonić do administratora, by dowiedzieć się jak to wygląda u mnie w bloku. Z tego co się dowiedziałem odpowietrzenie jest przez dach i nie kończy się na moim WC. Przy okazji dowiedziałem się, że osiedle ma jakiegoś magika od takich spraw. Rano zadzwonię do niego z zaproszeniem i zdam relację po wizycie :) Serdecznie dziękuję za udzieloną pomoc!

• 2 weeks później...

Był wczoraj spec, sprawdził pion i poziom wody podniósł się o kilka mm. Wygląda na to, że bulgoty ustały, a delikatnie podniesiony poziom wody zablokuje śmierdzące wyziewy.

Serdecznie DZIĘKUJĘ za pomoc. Gdyby nie Państwo zrobiłbym sobie pewnie z kibla zjeżdżalnie :D