Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiercanie profila drzwi + pianka

Recommended Posts

Witam. Mieszkam w bloku. Złożyłem jakiś czas temu reklamację na przemarzające podproże drzwi balkonowych. Na listwie panelowej przy samych drzwiach balkonowych pojawia się zimą lód. Okazało się że pod drzwiami balkonowymi (już pomijając że nie zastosowano poszerzenia systemowego) są duże ubytki w piance. Na zewnątrz mam taras z płytek ala`chodnikowych (takich 30x30 kamyczkowych). Płytki dochodzą do samego profilu. Deweloper zaproponował że firma wykonująca montaż drzwi nawierci 2 dziury w dolnych profilach drzwi (bez utraty gwarancji, a posiadam takową jeszcze 3 lata) i wpuści piankę. Ja się upieram by rozebrano płytki tarasowe na zewnątrz i od tamtej strony zrobili docieplenie. Deweloper nie chce się na to zgodzić twierdząc że naruszy się izolacja przeciwwodna. Co Wy na to?

Systemowe poszerzenie nie jest rozwiązaniem "jedynym słusznym". Czasem po prostu nie ma na nie miejsca, przez co jest kompletnie zbędne.

Skąd wiesz, że są duże ubytki w piance? Wiadać je? Jeśli tak, to co za problem "szparą" którą dostrzegasz jej braki wpuścić piankę?Nie da się rozebrać kawałka podłogi / listwy od środka?

Wiem to ponieważ występuje przemarzanie, a przy prawidłowej izolacji nie było by tego efektu. Poza tym już w sąsiednich mieszkaniach wykonano w tamtym roku takie zabiegi i efekt przemarzania zniknął. Od środka zobaczyć? Zrywać panele, zbijać posadzkę?..... a niby czemu mam swoją własność niszczyć? Reklamacja nie z mojej winy więc niech z zewnątrz się dostają do tego (tak myślę)

Czasem by dostać się do progu wystarczy zdjąć z zatrzasków listwę przypodłogową.

Z życia - deweloperka nie używa "poszerzeń systemowych" bo za bardzo wpływają na cenę. Okna montowane są zwykle wcześniej niż wylewki, więc doły nie są uszczelnione przez montazystów, bo to kolejne koszty (a wiadomo - priorytetem jest cena).

Ps. Nawiasem mówiąc, jak słyszę cenę montażu 10-12zł za mb to nie wiem czy mi by wystarczyło na zakup samych materiałów do montażu .