tomek4 02.07.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Witajcie, domek jest gotowy, od niedawna zamieszkany tak więc nadszedł czas na wykonanie ostatniej części wentylacji podbitka - kalenica czyli wykonanie otworów w podbitce. Kupiłem w tym celu okrągłe kratki wentylacyjne fi bodajże 60 w celu umieszczenia ich podbitce w każdym polu międzykrokwiowym... Nie pamiętam dokładnie ale wyszło tego ok 40 sztuk. Z tego co wiem i tak nie będzie to zapewniało "normowej" powierzchni wentylacyjnej. Naszła mnie teraz taka refleksja, że gdy to już wykonam, wełna będzie wentylowana w zimie bryzą o temp. -20 stopni... A już w tej zimy, podczas prac wykończeniowych przy montażu oczek oświetleniowych w KG na poddaszu wyraźnie dało się odczuć zimny wiaterek, który dostawał się tylko przez nieszczelności podbitki (pióro-wpust). Czy słusznie jest się czego bać ? Czy ciepło zgromadzone w powietrzu zamkniętym w wełnie nie uleci kalenicą ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 02.07.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Czytałem w kilku wątkach, że przepływ powietrza w tej szczelinie nie powoduje wyziębiania wełny, ale zapewne dużo zależy od jej gęstości i dokładności ułożenia, więc dla pewności zamontowałbym folię paroprzepuszczalną, chyba nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 02.07.2012 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Ale na której warstwie ? Ja już mam dach zamknięty i z zewnątrz i wewnątrz także nic nie zrobię. Korci mnie, by przed tym wierceniem dziur pod kratki zainwestować w jakiś wilgotnościomierz z zewnętrzną sondą i ze stryszku badać wilgotność wełny. A nuż wyjdzie, że przy 2 osobach oddychających praktycznie tylko w nocy i weekendowym gotowaniu, wystarcza sprawna i wydajna wentylacja kominowa ? A dziury to zawsze zdążę wywiercić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 02.07.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Ale na której warstwie ? Ja już mam dach zamknięty i z zewnątrz i wewnątrz także nic nie zrobię. Korci mnie, by przed tym wierceniem dziur pod kratki zainwestować w jakiś wilgotnościomierz z zewnętrzną sondą i ze stryszku badać wilgotność wełny. A nuż wyjdzie, że przy 2 osobach oddychających praktycznie tylko w nocy i weekendowym gotowaniu, wystarcza sprawna i wydajna wentylacja kominowa ? A dziury to zawsze zdążę wywiercić... Przepraszam nie doczytałem że już wszystko zrobione oprócz dziur. Myślę że od środka pomieszczeń (za płytami kartongipsowymi) i tak masz zamontowaną folię paroszczelną, więc wełna nie zamoknie od oddychania czy gotowania. Ale zakładając jakiś niewielki przeciek w dachu (a czujnik będziesz miał z drugiej strony), albo skraplanie się pary wodnej na wełnie, jeśli nie zrobisz poprawnej wentylacji to ta wilgoć może narobić szkód, a poza tym wilgotna wełna słabo izoluje cieplnie. Jeśli się boisz przewiewania wełny, to może warto by było tą szczelinę w kalenicy zasłonić folią wysokoparoprzepuszczalną (trzeba by zdjąć gąsiory i to co tam masz pod nimi, albo jak masz możliwość to łatwiej od środka stryszku). Nie jestem pewien czy tak się robi, poszukaj na forum, chyba co o tym było pisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 03.07.2012 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Tam już mam taśmę kalenicową tak więc problemem raczej wydają się gołe dziury w podbitce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.07.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Oczywiście masz rację! Produkcja pary wodnej przez dwie osoby jest dość niewielka i przy sprawnie działającej wentylacji grawitacyjnej o ile jest to praktycznie nie powinno być żadnych problemów. Pozostają tylko tylko pomieszczenia o podwyższonej wilgotności (kuchnia, łazienka, pralnia) gdzie warto zainstalować wentylatory wyciągowe z czujnikiem wilgotności. Oczywiście przy profesjonalnym wykonaniu dachu przeciek wykluczony. Należy tylko tak jak sugerujesz sprawdzić wilgotność wełny. Pozostaje pytanie czy masz dostęp do newralgicznych miejsc? Rozumiem, że przy montażu "oczek świetlnych" w kg nie została uszkodzona paroizolacja. Pomiędzy kg a paroizolacją przewiewy z dachu nie występują. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 04.07.2012 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Przyznaję, że paroizolacja w miejscu oczek nie jest ciągła, musiała zostać rozcięta z uwagi na zastosowanie "kapeluszy" nad oczkami, które miały izolować termicznie halogeny (ostatecznie zastosowano ledy, więc taka ochrona jest zbędna) od ocieplenia i konstrukcji... Nie wszędzie udało się ją dokładnie posklejać. Co do rewizji to z uwagi na to, że stryszek jest nieocieplony mam możliwość, choćby przez dziurę po sęku, organoleptycznie sprawdzić zawilgocenie. A już na pewno robiąc odkrywkę i używając takiego higrometru. Wełna na skosach z dylatacją dobrze widoczną ze stryszku. Co do kuchni i łazienki to są dobrze wentylowane dedykowanymi kanałami kominowymi (kuchnia 2, łazienka 1) a jak pisałem gotowanie raczej rekreacyjne. Rozumiem, że jeżeli już to zimą może pojawić się problem z zawilgoconą wełną, ciepłe i suche miesiące, kiedy dobrze wentylujemy dom nie powinny dostarczać ogromnych pary do ocieplenia dachu ? Czyli wtedy należy szczególnie zainteresować się wilgotnością ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.07.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Złe zjawiska pojawiają się późną jesienią zimą i wczesna wiosną. Para wodna nie stanowi żadnego zagrożenia. Zagrożenie stanowi jej kondensat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 04.07.2012 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Jasne, chodziło o kondensat.Podsumowując, zaopatrzę się na razie w higrometr i będę obserwował jego wskazania.W razie czego wiertarka z koronką rozwieje (dosłownie) problem.Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.07.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Musisz pamiętać aby te pomiary wykonać późna jesienią lub wczesną wiosną. Przy dużych mrozach wełną będzie praktycznie sucha bo kondensat, który się w niej wydzieli zamarznie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts