Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

zgodnie z tym rysunkiem (rzut z góry):

http://files.mailbox.com.pl/Ooy3eege/obudowa.png

chcę połowę głębokości lodówki obudować blatem drewnianym (lodówka będzie miała 2cm luzu z każdej strony na wentylację).

Czy ona to przeżyje?

Czy lepiej kupić z oddawaniem ciepła bocznym czy tylnym (jeśli z tyłu to w drewnie zrobimy u góry kanały wentylacyjne)?

Czy poza beko ktoś robi lodówki, które mają 60 cm głębokości (większość ma około 65 cm)?

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/169880-cz%C4%99%C5%9Bciowa-obudowa-lod%C3%B3wki-przegrzewanie-jak-to-zrobi%C4%87/

Normalna lodówka tego nie przeżyje. Daje jej pół roku i będzie po niej. Wolnostojące po prostu nie nadają się do zabudowy - nie są wstanie wytrzymać przy ograniczonej wentylacji.

Jeśli mimo wszystko chcesz zaryzykować z normalną lodówką to pamiętaj o doprowadzeniu wentylacji od dołu i zrobienie otworu wylotowego dla ciepłego powietrza nad lodówką.

Co do wymiarów to nie mam zielonego pojęcia więc nie pomogę.

Normalna lodówka tego nie przeżyje. Daje jej pół roku i będzie po niej. Wolnostojące po prostu nie nadają się do zabudowy - nie są wstanie wytrzymać przy ograniczonej wentylacji.

Jeśli mimo wszystko chcesz zaryzykować z normalną lodówką to pamiętaj o doprowadzeniu wentylacji od dołu i zrobienie otworu wylotowego dla ciepłego powietrza nad lodówką.

Kanały wylotowe u góry zabudowy będą wykonane. Interesuje mnie czy przy takim założeniu lepsza będzie lodówka oddająca ciepło bokiem niż rusztem z tyłu.

Pozdrawiam.

Nie wiem jak szeroko zabudowa będzie wchodzić na boli lodówki. Sugerując się grafiką to mniej więcej połowa będzie zakryta, a to już znacznie ogranicza odprowadzanie ciepła z lodówki.

Jeśli ja miałbym tak zrobić to po prawej stronie przy skraju zabudowy zrobiłbym pionowo od góry do dołu otwory wentylacyjne (jakaś ładna maskownica na pewno nie oszpeci konstrukcji) i zastosowałbym zwykłą lodówkę. Nie jestem już na bieżąco ale pamiętam że te z "ciepłymi bokami" są sporo droższe od zwykłych lodówek i jest ich dużo mniej.