Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na fundamentach opiera się cały budynek. Ich wykonanie musi być więc nienaganne. Sprawdź, czy jako inwestor masz wiedzę potrzebną do rozpoczęcia tego etapu budowy. Rozwiąż nasz quiz.

Quiz o fundamentach.

https://forum.murator.pl/topic/169884-co-wiesz-o-budowie-fundament%C3%B3w-sprawd%C5%BA-si%C4%99-w-te%C5%9Bcie/

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Moim zdaniem test głupawy. Ale to moje zdanie.

Na cholere mi wiedza ile cm betonu ma otulac zbrojenie??

Jesli mam ścianę fundamentowa o szerokości 40 cm to wejdzie 28 pustaków na m kw a nie 5 czy 20 - pytanie z cyklu debilnych

Folia kubełkowa sluzy do wykonywania poziomych izolacji w domach z bala litego- braki w wiedzy testującego

Przykłady moznaby mnożyc

Edytowane przez zbyszek57
  • 11 months później...
  • 3 months później...

nie wiem dla kogo ma być ten quiz, ale jeśli już jest, niech będzie poprawny

- stali AII, tym bardziej AI czy A0 nie używa się jako zbrojenia od wielu lat, czasem jeszcze robi się strzemiona z drutu gładkiego (teoretycznie A0 czy AI) ale zbrojenie główne tylko i wyłącznie z AIIIN ,

- otulina- 5cm wg starej PN ale od dołu, i na chudziaku- bez chudziaka było 7cm, ale otuliny z boku i góry mogły być mniejsze. A PN-EC dopuszczają mniejsze otuliny.

- głębokość przemarzania- to ma wiedzieć projektant, a nie inwestor. Zresztą posadawienie poniżej niej jest tylko zaleceniem, a nie wymogiem.

- płyta dla podłoża z wysokim poziomem wód gruntowych- nie jest błędem, ale nie po to się płyty stosuje. Zresztą jeśli będzie mokry grunt pod płytą, to będą zimą powstawały wysadziny- i tak należałoby go wymienić przynajmniej w strefie brzegowej na niewysadzinowy.

- stosowanie papy jako hydroizolacji - wg obecnego stanu wiedzy, dalece niewystarczające.

itd

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
93% - też nie jestem budowlańcem - szczerze to sam jestem zaskoczony - ale może troche wiedzy nabralem przez wymiane gruntu u mnie i samodzielne wykonanie płyty fundamentowej....

Swoimi umiejętnościami możesz zawstydzić niejednego fachowca. Gdy będziesz budował swój dom, fundamenty zostaną wykonane wzorcowo. Więcej informacji na temat konstrukcji, izolacji ścian i ław fundamentowych znajdziesz w „Korepetycjach budowlanych” z lutowego wydania „Muratora”.

Twój wynik: 80% poprawnych odpowiedzi

Poprawne odpowiedzi: 12

Niepoprawne odpowiedzi: 3

Chyba nie jest źle, zważywszy na fakt, że dom już stoi :)

• 1 month później...

Gratulujemy :D

Swoimi umiejętnościami możesz zawstydzić niejednego fachowca. Gdy będziesz budował swój dom, fundamenty zostaną wykonane wzorcowo. Więcej informacji na temat konstrukcji, izolacji ścian i ław fundamentowych znajdziesz w „Korepetycjach budowlanych” z lutowego wydania „Muratora”.

Twój wynik: 93% poprawnych odpowiedzi

Poprawne odpowiedzi: 14

Niepoprawne odpowiedzi: 1

Nie jestem budowlańcem .

Nie jestem zapalonym budowlańcem:bash: Moja wiedza równa -0 a wynik testu to :

66%

Dobre 10

Złe 5

Szkoda że nie było pytań o spawanie zbrojenia i/lub czy można zastosować pręt gładki na zbrojenie (ciekawe ile by na tym poległo inwestorów ) w obu przypadkach 2xTak :rolleyes: