Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wiesz o budowie fundamentów? Sprawdź się w teście.

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Moim zdaniem test głupawy. Ale to moje zdanie.

Na cholere mi wiedza ile cm betonu ma otulac zbrojenie??

Jesli mam ścianę fundamentowa o szerokości 40 cm to wejdzie 28 pustaków na m kw a nie 5 czy 20 - pytanie z cyklu debilnych

Folia kubełkowa sluzy do wykonywania poziomych izolacji w domach z bala litego- braki w wiedzy testującego

Przykłady moznaby mnożyc

Edytowane przez zbyszek57

• 11 months później...
  • 3 months później...

nie wiem dla kogo ma być ten quiz, ale jeśli już jest, niech będzie poprawny

- stali AII, tym bardziej AI czy A0 nie używa się jako zbrojenia od wielu lat, czasem jeszcze robi się strzemiona z drutu gładkiego (teoretycznie A0 czy AI) ale zbrojenie główne tylko i wyłącznie z AIIIN ,

- otulina- 5cm wg starej PN ale od dołu, i na chudziaku- bez chudziaka było 7cm, ale otuliny z boku i góry mogły być mniejsze. A PN-EC dopuszczają mniejsze otuliny.

- głębokość przemarzania- to ma wiedzieć projektant, a nie inwestor. Zresztą posadawienie poniżej niej jest tylko zaleceniem, a nie wymogiem.

- płyta dla podłoża z wysokim poziomem wód gruntowych- nie jest błędem, ale nie po to się płyty stosuje. Zresztą jeśli będzie mokry grunt pod płytą, to będą zimą powstawały wysadziny- i tak należałoby go wymienić przynajmniej w strefie brzegowej na niewysadzinowy.

- stosowanie papy jako hydroizolacji - wg obecnego stanu wiedzy, dalece niewystarczające.

itd

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Swoimi umiejętnościami możesz zawstydzić niejednego fachowca. Gdy będziesz budował swój dom, fundamenty zostaną wykonane wzorcowo. Więcej informacji na temat konstrukcji, izolacji ścian i ław fundamentowych znajdziesz w „Korepetycjach budowlanych” z lutowego wydania „Muratora”.

Twój wynik: 80% poprawnych odpowiedzi

Poprawne odpowiedzi: 12

Niepoprawne odpowiedzi: 3

Chyba nie jest źle, zważywszy na fakt, że dom już stoi :)

• 1 month później...

Gratulujemy :D

Swoimi umiejętnościami możesz zawstydzić niejednego fachowca. Gdy będziesz budował swój dom, fundamenty zostaną wykonane wzorcowo. Więcej informacji na temat konstrukcji, izolacji ścian i ław fundamentowych znajdziesz w „Korepetycjach budowlanych” z lutowego wydania „Muratora”.

Twój wynik: 93% poprawnych odpowiedzi

Poprawne odpowiedzi: 14

Niepoprawne odpowiedzi: 1

Nie jestem budowlańcem .

Nie jestem zapalonym budowlańcem:bash: Moja wiedza równa -0 a wynik testu to :

66%

Dobre 10

Złe 5

Szkoda że nie było pytań o spawanie zbrojenia i/lub czy można zastosować pręt gładki na zbrojenie (ciekawe ile by na tym poległo inwestorów ) w obu przypadkach 2xTak :rolleyes: