swasix 02.07.2012 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Witam, mam pytanie które mnie nurtuje. Czy aby ułożyć w domu instalację wodną powinienem mieć najpierw położoną folię na chudziaku i styropian czy może wystarczą rury w otulinie kładzione od razu na chudziak - folia i styropian później. Pytam bo rozmawialem z dwoma wykonawcami. Jeden mowi polozyc folie i pierwsza warstwe styropianu jakieś 7 cm i dalej instalacja wodna i potem kolejna warstwa styropianu i dalej folia oraz podlogowka. Drugi gada że na chudziak kładziemy rury w otulinie. Zastanawiam się także nad kolejnością prac. Najpierw instalacja elektryczna czy wod-kan ? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 02.07.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 na parterze To na pewno najpierw folia i styropian z prostego powodu. Rury z ciepłą wodą, a w szczególności, jeśli jest cyrkulacja, plus do tego rury od zasilania kaloryferów powinny być odizolowane termicznie od chudziaka, który ma temperaturę ziemi, czyli około 8* pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.07.2012 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Najpierw upewnij się ile murarze u ciebie przewidzieli izolacji w podłodze.Jeżeli przynajmniej 2 warstwy po 6 cm to tak jak przedmówca napisał, lepiej w warstwie wyższej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 04.07.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Ja mam tak; chudziak, folia, kable, 3 warstwy steropianu, rurki do wody i co w otulinie, dalej steropian, folia, podlogowka, wylewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.07.2012 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 To ile łącznie masz tego styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 05.07.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 a ja zazwyczaj wdzę rurki w otulinie leżące na chudziaku. -) Toma to ty masz w końcu jak dobrze policzę 4 warstwy styropianu po 3 cm każda A po co robić to warstwowo nie mozna dac pełnego np. od razu 12 cm styro pierdzielnąc i koniec ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.07.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Lepiej podzielić na min 2 warstwy. Każdą warstwę zacząć układać od innego miejsca. Nie ma wtedy mostków termicznych na łączeniu płyt. Na ile to efektywne to nie wiem, ale tak zrobiłem jak inni radzili. Brachol w jednej warstwie ma 5cm i żyje ja mam w 3 łącznie 12cm i trudno mi powiedzieć czy różnica jest wyczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toma1 07.07.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 (edytowane) Tak mam 4x3cm styropianu na gruncie i 2x3cm styropianu na stropie piwnicy. Edytowane 7 Lipca 2012 przez toma1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 07.07.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 St_Y_ropianu, proooooszę! J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts