Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uszczelnić połączenie rura spiro - kominek wentylacyjny, żeby nie przeciekało?

darek2009

Recommended Posts

Mam w projekcie wentylację grawitacyjną w tym dwa kominy. Ale część pomieszczeń będzie wentylowana w taki sposób, że od pustaka wentylacyjnego do dachu będzie poprowadzona rura spiro, w dachu ma być kominek wentylacyjny połączony z tą rurą. Po przeczytaniu o tym na forum wiem , że to nie jest najlepszy sposób, ale tak mam w projekcie i nic z tym nie zrobię. Dach z pełnym deskowaniem, papą i dachówką ceramiczną. I zastanawiam się jak rozwiązać połączenie rura z kominkiem wentylacyjnym, żeby nie przeciekało. Bo przecież trzeba będzie wyciąć w deskowaniu dziurę? Dzięki za jakieś rady.

Rura "spiro" musi być ocieplana. Newralgiczną sprawą jest przejście przez warste krycia wstępnego gdyż same kominki są rozwiązaniem systemowym. Można przejście (powstałą szczelinę) przez deskowanie czy płytę OSB wypełnić pianką. Nad otworem należy zamontować rynienkę odprowadzającą taka jak nad oknem połaciowym. Pozdrawiam.

no to spoko,

Ale rura spiro ma być oceplona zrozumiałe bo jak by nie była to para wodna skraplała by się na ściankach zimnej rury i spływała niżej.

Ale nawet jeśli ja ocieplimy to para wodna skropli się na innych elementach np. nieocieplonym kominku, albo w kanale wentylacyjnym - murowanym lub z elementów gotowych. Wydaje mi się że nie da się tego uniknąć .

A skoro się nie da uniknąc to trzeba z tym żyć więc mieć na uwadze że i tak się skropli - dlatego tak sobie myslę że trzeba umozliwić tej wodzie swobodny spływ czy jakieśodprowadzenie jej z kominka do np. kanalizacji,.

Czy się mylę ?