Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

Od 7 rano kopiemy fundament :)

Ostateczna wersja: ogrodzenie z bloczków łupanych "Joniec", grubość ok. 20 cm. Wypełnienie metalowe takie jak na mojej wizualizacji w poprzednich wpisach. Furtka wejściowa na elektrozaczepy (otwierane z breloczka) + brama automatyczna, przesuwana 4 m szerokości. Do tego altanka śmieciowa ok. 3,5 x 3 m, pokrycie dachówką cementową (taką samą jak dach).

W przyszłym tygodniu spotkanie z elektrykiem odnośnie wideodomofonu.

20160331_082853.jpg

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ładna pogoda sprzyjała owocnej pracy ekipy :) Przyjechała betoniarka i fundamenty zostały zalane. Przy okazji po dłuższej rozmowie z ekipą zdecydowaliśmy się nie robić małego przęsła metalowego pomiędzy furtką a bramą wjazdową. Zamiast tego będzie murek o długości ok. 2 metry.

20160402_095512.jpg 20160402_140854.jpg 20160402_140858.jpg 20160402_140925.jpg 20160402_141029.jpg

Dzisiaj od rana zrobiono szalunki a następnie uruchomiono betoniarkę. Więc najdalej jutro ukończone zostaną prace nad betonową podmurówką. W środę lub czwartek przyjadą pierwsze bloczki. I muszę sprostować: nie będzie to Joniec, tylko Semmelrock (system Sonnblick). Tutaj link dla zainteresowanych:

http://www.semmelrock.pl/produkty/murki_ogrodzenia/pid/murki_ogrodzenia/ogrodzenie_Sonnblick.html

Dopiero po wymurowaniu zostaną dokonane pomiary do zamówienia metalowych przęseł. Na przęsła trzeba będzie poczekać około 3 tygodnie.

20160404_130338.jpg

Drimeth - ogród najwcześniej za rok gdyż chcielibyśmy jeszcze w tym roku zaatakować kwestię kominka. Zresztą wewnątrz domu jest jeszcze mnóstwo niezałatwionych spraw, które czekają na swoja kolejkę. Jeśli nie damy rady z kominkiem w tym roku, to zrobimy go w następnym. Ale wtedy ogród.... :(:(:(

Nairda - faktycznie pogoda jest od kilku dni jest cudowna i udało nam się ładnie wstrzelić z pracami ogrodzeniowymi.

Pozdrawiam!

Po wczorajszej rozmowie z elektrykiem dzisiaj z samego rana zamówiłem zestaw wideofonowy. Na szczęście okazało się, że podczas budowy elektryk okazał się mądrzejszy od inwestorów i pomimo naszych deklaracji że chcemy tylko domofon, przygotował instalację pod domofon LUB wideofon :) Dziś lub jutro wrzucę zdjęcia poglądowe instalacji widomofonu.

Drimeth, planujemy że całość prac ogrodowych wykona dla nas firma naszej projektantki. Oferta cenowa była wg mnie bardzo rozsądna i strasznie chcielibyśmy z tą panią współpracować. No, ale jak już wielokrotnie pisałem, ogród musi poczekać aż zakończymy kwestie ogrodzenia i kominka.

Ja nawet bym chętnie pokopał w ogrodzie choćby w celu poprawienia formy fizycznej (straconej raczej bezpowrotnie w wyniku wielu lat pracy przy komputerze). Ale nie odważę się zrobić samemu nawodnienia, także "zazdraszczam" Twojemu mężowi :)

Pozdrawiam wszystkich!

Witam, mnie też czeka wiercenie studni w niedalekiej przyszłości, w zasadzie pierwsza poważniejsza robota na dzialce. Masz już wybranych studniarzy? Jak wygląda twoja "umowa" z nimi. Bo jak rozumiem wiercenie jest platne od metra, a co w przypadku jak nie ma wody i trzba wiercic gdzieś indziej, itp. Masz jakieś szacunki na jakim poziomie jest u Was woda? Zgadzasz budowę obudowy w starostwie?

P.S. jesteś z IT, czy to inny rodzaj pracy przy komputerze:D?