cypryski 06.04.2016 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 kemot_p - studnia w planach najwcześniej w przyszłym roku. Aktualnie mam do pilnego rozwiązania kwestię wyprowadzenia prądu do jej zasilania. Zrobi mi to elektryk przy okazji prac nad podłączeniem wideofonu i automatyki bramy wjazdowej. Generalnie zaniedbaliśmy kwestię prądu w ogrodzie i teraz elektryk będzie kombinował co zrobić żebyśmy mieli prąd w studni i do oświetlenia ogrodu. Ma już nawet parę pomysłów. Natomiast sama studnia to temat kompletnie mi obcy, próbuję zrozumieć jaka studnia jest mi potrzebna do nawodnienia ogrodu. Projektantka napisała mi, że "Lokalizacja studni nie ma znaczenia dla nawodnienia. Blisko niej zostanie zamontowana skrzynka z elektrozaworami, która będzie połączona ze sterownikiem zamontowanym np. w garażu." Studnia musi mieć wydajność 40-50 l/min. Jeśli chodzi o moja pracę, to nie dotyczy ona IT (niestety!), ale chciałbym uniknąć zbyt osobistych informacji na forum publicznym Natomiast pracuję przeważnie domu i od niedawna - moja żona również. Także jest fajnie Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.04.2016 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Spoko, jeśli pytanie było zbyt osobiste, to przepraszam. Myślałem, że znajdę kogoś z "branży" Nieważne... Studnię do 30m można wiercic bez pozwolenia wodnoprawnego, ale obudowę jej trzeba zgłaszać w starostwie. Szukam firmy z okolicy, która zna warunki terenowe, ma dostęp do mapek w starostwie, więc liczę że sobie poradzą bez niespodzianek. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 06.04.2016 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 No niestety, u mnie branża zupełnie nietechniczna, nad czym codziennie ubolewam - zwłaszcza jak przychodzi coś wywiercić w ścianie lub pogrzebać w routerze Daj znać jak się coś dowiesz o studniach, bo ja na razie tematu kompletnie nie ogarniam... Wiem tylko, że niepotrzebna mi głębinowa ponieważ woda jest dość wysoko nawet w lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.04.2016 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Obecnie mam juz blaszak i czekam na prąd - ma być w czerwcu/lipcu. Jak tylko będę miał podłączoną skrzynkę działam ze studnia - u mnie woda jest na 27m więc glebinowka. Odezwę się jak będę miał konkretne informacje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 06.04.2016 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Z tego co pamiętam, to budujesz się gdzieś w okolicach Grodziska Maz.? Może za rok skorzystam z Twojej ekipy od studni jeśli się dobrze spisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.04.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 Tak, na razie to planuję budowę, a działka jest w Owczarni. Google Car jeszcze do niej nie dojechał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 06.04.2016 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 To praktycznie po sąsiedzku Hmm... ktoś mnie jakiś czas temu pytał o ekipę do budowy w Owczarni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.04.2016 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 My jesteśmy na etapie poszukiwania projektu, troche długo nam sie schodzi z tym, zmieniają się koncepcje, ale nie mamy pośpiechu, bo ustaliliśmy z żoną, że przeprowadzka dopiero jak starszy syn skończy podstawówkę, a ma dopiero 5 lat tak więc czas na odkladanie kasy i budowę jest. Zrobiłem tylko wstępne, zgrubsze wyceny w kilku firmach, żeby wiedzieć z jakim wyzwaniem finansowym będziemy się mierzyc w najblizszych latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 06.04.2016 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2016 To fantastyczne, mieć tak dużo czasu na przygotowanie budowy U nas cała akcja potrwała 1,5 roku, od zakupu działki do przeprowadzki. Co prawda z perspektywy tego czasu niewiele bym w domu zmienił, ale jednak o kilku rzeczach nie pomyślałem. Ale wiadomo, pierwszy dom budujesz dla wroga itd. itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 07.04.2016 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) A teraz trochę informacji o zestawie wideodomofonowym, który zamierzamy zainstalować. Skrzynka pocztowa przelotowa (adres na skrzynce jest przykładowy, ze strony producenta): Skrzynka będzie ciemniejsza niż na zdjęciu - kolor grafitowy z białym podświetleniem adresu przez diody LED. W skrzynkę będzie wbudowany panel z kamerą szerokokątną i czytnikiem RFID: W domu będą dwa monitory głośnomówiące - na parterze i na poddaszu (ekran 7 cali, z pamięcią 4GB i opcją nagrywania zdjęć i krótkich filmów): Do tego kilka breloków zbliżeniowych do otwierania elektrozaczepu furtki wejściowej (aby uniknąć szarpania się z kluczem i klamką): Jedyną kwestią, która pozostaje do rozwiązania jest wielkość zasilaczy monitorów, które niestety nie zmieszczą się w przygotowanych puszkach podtynkowych. Elektryk przewidując ten problem powiedział, że spróbuje je zamontować w centrali elektrycznej, więc jestem dobrej myśli. Chwilowo na placu budowy nic się nie dzieje, prawdopodobnie opóźnia się zamówienie bloczków łupanych. Trochę szkoda bo dzisiaj jest bardzo ładna pogoda Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez cypryski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 07.04.2016 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 A jednak dzień na budowie nie był bezproduktywny ponieważ przyszła dostawa bloczków. Były też białe daszki na murki i słupki, ale przytomni inwestorzy zawrócili je do dostawcy - przecież miały być grafitowe . Murowanie rozpoczynamy w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mari Ola 07.04.2016 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 A teraz trochę informacji o zestawie wideodomofonowym, który zamierzamy zainstalować. Skrzynka pocztowa przelotowa (adres na skrzynce jest przykładowy, ze strony producenta): [ATTACH=CONFIG]352218[/ATTACH] Skrzynka będzie ciemniejsza niż na zdjęciu - kolor grafitowy z białym podświetleniem adresu przez diody LED. W skrzynkę będzie wbudowany panel z kamerą szerokokątną i czytnikiem RFID: [ATTACH=CONFIG]352219[/ATTACH] W domu będą dwa monitory głośnomówiące - na parterze i na poddaszu (ekran 7 cali, z pamięcią 4GB i opcją nagrywania zdjęć i krótkich filmów): [ATTACH=CONFIG]352220[/ATTACH] Do tego kilka breloków zbliżeniowych do otwierania elektrozaczepu furtki wejściowej (aby uniknąć szarpania się z kluczem i klamką): [ATTACH=CONFIG]352221[/ATTACH] Jedyną kwestią, która pozostaje do rozwiązania jest wielkość zasilaczy monitorów, które niestety nie zmieszczą się w przygotowanych puszkach podtynkowych. Elektryk przewidując ten problem powiedział, że spróbuje je zamontować w centrali elektrycznej, więc jestem dobrej myśli. Chwilowo na placu budowy nic się nie dzieje, prawdopodobnie opóźnia się zamówienie bloczków łupanych. Trochę szkoda bo dzisiaj jest bardzo ładna pogoda gdzie zakupujesz te "gadżety"? szukam polecanego producenta, a te wybrane przez Ciebie spełniają moje wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 08.04.2016 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2016 Mari Ola- adres producenta przesłałem Ci na PW. Nigdy wcześniej nie miałem okazji korzystać z jego produktów, ale wymiana korespondencji jest dość szybka i przyjazna. I dostałem również niewielki rabat od cen wyświetlanych na stronie WWW, tak więc na razie wrażenia pozytywne Ponieważ wczoraj dostałem od producenta konkretny projekt skrzynki z moim adresem, a ponadto dzisiaj elektryk potwierdził, że poradzimy sobie nawet z dużymi zasilaczami monitorów - więc złożyłem już oficjalne zamówienie na zestaw, który pokazałem powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 11.04.2016 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Praca wre od 7 rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 11.04.2016 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Koniec na dzisiaj. Jutro trzecia warstwa podmurówki i zaczynamy słupki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 11.04.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2016 Bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nairda 12.04.2016 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Koniec na dzisiaj. Jutro trzecia warstwa podmurówki i zaczynamy słupki. [ATTACH=CONFIG]352618[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]352619[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]352620[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]352621[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]352622[/ATTACH] Bardzo mi się podoba! Apetyt rośnie w miarę jedzenia ciekawe jak będzie dalej choć czuję, że będzie elegancko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 12.04.2016 05:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Drimeth, Nairda - dzięki za miłe słowa Dzisiaj od rana panowie już pracują, choć pogoda... bardzo taka sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 12.04.2016 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 Niech się mury pną do góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 12.04.2016 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2016 (edytowane) I kolejny dzień pracy zakończony. Edytowane 12 Kwietnia 2016 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts