kemot_p 18.11.2017 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Dorzucę jeszcze kilka fotek zrobionych wczoraj po zakończeniu pracy ekipy. Jak pisałem, w przyszłym tygodniu raczej nie spodziewamy się żadnych postępów. Ale... a nóż widelec [ATTACH=CONFIG]254348[/ATTACH] Rozkminiam budowę tarasu na gruncie, patrzę na Twoje zdjęcia i mam kwestii do wyjaśniania:) Co masz pod progiem drzwi tarasowych (to białe)? Czy pomiędzy drzwiami i tarasem nasz jakiś styropian? Rozumiem, że między tarasem a murem masz tyle samo styropianu co w innych miejscach? Tylko folia oddziela piach z podbudowy tarasu od elewacji? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 18.11.2017 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 To białe to była chyba zwykła pianka pozostała po montażu okien/drzwi tarasowych... Między tarasem a murem to szczerze mówiąc nie pamiętam czy była folia Musiałbym odgrzebać stare zdjęcia. Zapewne była, bo akurat ekipa od kostki i tarasu to była super profesjonalna Na pewno styropianu na elewacji jest tyle samo co na każdej innej ścianie zewnętrznej gdyż taras był "dobudowany" rok po zakończeniu budowy samego domu. W sensie - mogłem w ogóle nie robić tarasu, więc ocieplenie budynku musiało być prawidłowe "na wejściu". Jeśli masz dodatkowe pytania, to nie wahaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 18.11.2017 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2017 Na innych zdjęciach wiedziałem że pomiędzy piaskiem a elewacją masz czarną folię, natomiast patrząc na zdjęcie które zacytowałem powyżej widzę, że tam gdzie masz drzwi tarasowe jest taka jakby "wnęka" w stosunku do ścian więc zastanawiam się czym to zostało wypełnione.A w kwestiach formalnych - miałeś ten taras od razu w projekcie we wniosku o PnB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 19.11.2017 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Trudno mi coś powiedzieć na temat tego wypełnienia, po prostu nie wiem A taras nie był w ogóle ujęty w projekcie. Na etapie budowy nie wiedzieliśmy jeszcze jaki ma mieć kształt i wielkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.11.2017 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Super, sporo rzeczy, w kontekście poziomu podłogi powyżej fundamentu, mi się wyjaśniło oglądając zdjęcia w Twoim dzienniku. Jeszcze raz dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 19.11.2017 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Super, bardzo się cieszę, że mogłem pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.11.2017 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 Ostatnio jest "moda", nawet była niedawno dyskusja w wątku czego nie robić budując jeszcze raz, żeby dom posadawiac nisko, bez schodów, z pochylym podejściem. Nie przekonuje mnie takie rozwiązanie. Kilka schodów tak jak jest u Ciebie jest optymalnie. Też tak zaplanuje u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 19.11.2017 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 U mnie jest dość ciężki grunt - glina, więc woda lubi długo stać. Jeśli u Ciebie są lepsze warunki (bardziej przepuszczalna gleba) to może nie ma potrzeby wynosić budynku zbyt wysoko. Musisz to sam ocenić. Trzymam kciuki i oczywiście będę dalej śledzić Twój dziennik budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.12.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2017 Cześć, chciałem Cię jeszcze zapytać o drzwi tarasowe. Z tego co kojarzę masz PSK o szerokości 2m. Uważasz, że jest to wystarczające, czy jednak trochę poszerzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 13.12.2017 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2017 2 metry to szerokość otworu w ścianie, a ponieważ tylko 1 skrzydło jest przesuwne, to samo przejście ma jakieś 90 cm (z uwagi na ramę). Dla jednej osoby pozwala to na dość komfortowe wyjście na taras. Gdybym mógł, poszerzyłbym - ale wówczas wyglądałoby to fatalnie z zewnątrz (chodzi o zachowanie symetrii okien, dolnych i górnych). Więc odpuściłem i w sumie specjalnie nie żałuję, jest OK. Jeśli u Ciebie takie zaburzenie proporcji i wyglądu nie grozi, to poszerz. Z tym, że już przy moich wymiarach drzwi są dość ciężkie i starsze osoby mają kłopoty z odsunięciem skrzydła (pomimo półautomatu). Pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.01.2018 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Witam. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Chciałem Cię zapytać, jeszcze w temacie okien tarasowych czy nie planujesz zamontować na nich rolet zewnętrznych? Z tego co pamiętam że zdjęć w dzienniku nie macie u siebie rolet. Jak z perspektywy kilku lat mieszkania w domu odnosisz się do tej kwestii? Zbędne czy jednak warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 05.01.2018 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Hej, dzięki i wzajemnie! Braku rolet w drzwiach tarasowych nie odczuwam ponieważ ta ściana jest od płd-wsch strony. Bardziej nawet wschodniej niż południowej. Więc słońce ucieka po południu i nie przeszkadza np. w oglądaniu TV. Poza tym na co dzień używamy firanek i zasłon Ale mam też w salonie (i także kuchni) okna od płd strony (z tym że nie tarasowe). Tam by się przydały rolety... Myślimy o tym, ale takich zwykłych wewnętrznych rolet materiałowych raczej nie chcemy. Ja bym wolał rolety rzymskie - mamy taką w górnej łazience i jest super. Natomiast moja Żona nie chce rolety rzymskiej w kuchni Więc może kiedyś zrobimy rolety zewnętrzne.... ale to spory koszt i są ważniejsze inwestycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.01.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Zastanawiam nad roletami zewnętrznymi w oknach tarasowych nie tylko pod kątem ochrony przed słońcem, ale też w kwestii bezpieczeństwa, ale nie wiem czy to ma sens.Przy okazji zapytam, bo obecnie zgłębiam te tematy, czy masz w domu jakieś instalacje inteligentnego domu? Edytowane 5 Stycznia 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 06.01.2018 06:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Badałem temat rolet zewnętrznych na etapie budowy i doszedłem do wniosku, że nakład finansowy jest zbyt duży w stosunku do korzyści. Jeśli chodzi o inteligentny dom, to bardzo mi się ta koncepcja podoba, ale nie starczyło czasu ani funduszy żeby to wdrożyć Ale koncepcja bardzo mi się podoba, w nowym domu na 100% miałbym inteligentne rozwiązania. Ale to może być koszt nawet 50-100 tys. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.01.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Dzięki, też dochodzą do podobnych wniosków w temacie rolet zewnętrznych, więc pewnie nie będziemy ich robić. Chyba, że aspekt ochrony przed włamaniem okaże się decydujący. Bo słońca się nie obawiam - obecnie w mieszkaniu mamy pokój dzienny skierowany centralnie na południe i rolety wewnętrzne naszybowe radzą sobie dobrze nawet w największe upały.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 10.01.2018 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2018 Cyprysku, sąsiedzie, czy mógłbyś polecić mi firmę zajmującą się instalacją napędów do bram przesuwnych -chodzi mi bramę ogrodzeniową, nie garażową. Gość którego mieliśmy na oku i który już 3 razy był u nas na pomiarach okazał się mało rzetelny - raz nie przyjechał, drugi raz nie odbierał telefonów ale tylko od męża, itd. A po naszych doświadczeniach z frajerem od tarasów drugi raz nie zamierzam ryzykować. W temacie rolet zewnętrznych i bezpieczeństwa, to nas znajomy policjant przestrzegał, żeby nie dać się nabrać na to, że rolety przeszkodzą włamywaczom - twierdził, że dla złodzieja nie ma lepszego domu do obrobienia niż taki z zaciągniętymi roletami. Wejścia do domów odbywają się ponoć w zdecydowanej większości przez bramę garażową - wystarczy ją bardzo delikatnie podnieść. Roleta opuszczona to sygnał, że nikogo nie ma w domu i jak taki złodziej wejdzie to potrafi nawet światło sobie zapalić dla większego komfortu (bo i tak z zewnątrz nie będzie widać) i plądruje na spokojnie nasze mienie. Zdaniem rzeczonego policjanta najlepszym zabezpieczeniem są czujni sąsiedzi oraz dobry alarm - ale trzeba go włączać. ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 11.01.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 No to chyba przekonaliście mnie odnośnie rolet w kwestii bezpieczeństwa Instalacja alarmowa jest w planach, a do ochrony przed słońcem czy wzrokiem sąsiadów marzą się nam drewniane shuttersy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 11.01.2018 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 sheila, zgadzam się co do rolet zewnętrznych Namiary do pana od automatyki bram prześlę zaraz na priva. Pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 21.03.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Witam się i ja u cyprysków Właśnie skończyłam czytać dziennik. I jestem pozytywnie nastawiona do kolejnych lat pracy, jaka nas czeka, po budowie domu. Bardzo przyjemny dziennik, piękny dom, moja kolorystyka, jeśli chodzi o elewację, dach, ogrodzenie. Do tego taras, jaki mi chodzi po głowie. Gratuluję szczerze i podziwiam. Pozdrawiam i będę zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 22.03.2018 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 annatulipanna bardzo mi miło! Pytaj jeśli mogę w czymś pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts