Adaxis 06.05.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 cypryski -witaj! Co możesz z perspektywy czasu powiedzieć o ogrodzeniu frontowym z betonu łupanego. Przymierzamy się imyślenica z czego to zrobić...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 07.05.2018 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Witam Adaxis ! Nie wyobrażam sobie innego ogrodzenia - na początku planowaliśmy klinkier, ale po prostu kolorystycznie te pustaki łupane ładnie mi się wkomponowały do elewacji - a zapewne są równie trwałe Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 26.07.2018 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Powoli ruszamy z budową ogrodu Dwa dni temu był u mnie pan studniarz, będziemy wiercić studnię głębinową. Jeśli się uda uzgodnić termin, to w przyszłym tygodniu, a w najgorszym razie na początku września. Mam również wstępne uzgodnienie z firmą od ogrodów, że rozpoczniemy prace na jesieni - oczywiście o ile pozwoli na to pogoda. Tak więc nareszcie znów się będzie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheila 26.07.2018 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Powoli ruszamy z budową ogrodu Dwa dni temu był u mnie pan studniarz, będziemy wiercić studnię głębinową. Jeśli się uda uzgodnić termin, to w przyszłym tygodniu, a w najgorszym razie na początku września. Mam również wstępne uzgodnienie z firmą od ogrodów, że rozpoczniemy prace na jesieni - oczywiście o ile pozwoli na to pogoda. Tak więc nareszcie znów się będzie działo Cudownie! Jaki macie zakres planowanych prac ogrodowych i ile będzie Was to kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 26.07.2018 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Cudownie! Jaki macie zakres planowanych prac ogrodowych i ile będzie Was to kosztować? Wszystko zależy od pogody, zrobimy ile się da w tym roku (być może trawnik, murek kamienny, system nawodnienia itp.), a resztę na wiosnę (np. drzewa i rośliny). Wg cennika naszej projektantki (której firma mam nadzieję będzie realizować ogród) całość prac powinna się zamknąć w kwocie 30-40 tys. Oczywiście faktyczne koszty są trudne do dokładnego obliczenia na tym etapie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 02.08.2018 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2018 Niestety wczorajszy odwiert pod studnię zakończył się niepowodzeniem. W miejscu, w którym zaplanowałem studnię nie było wody - aż do głębokości ponad 30 m Tak więc konieczne będzie badanie geofizyczne i ponowny odwiert. Ale to dopiero w wrześniu. Obawiam się, że to opóźni rozpoczęcie prac ogrodowych. Ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustav.pl 14.08.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2018 Siemanko Tak z ciekawości - czy pan studniarz, to ktoś z forum? No i czy myśleliście o jakiś oczku wodnym w ogrodzie? Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 15.08.2018 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2018 Studniarza znalazłem samodzielnie w okolicy. Jest OK, chyba będę polecał, ale dopiero jak powstanie docelowa studnia Myślimy nad oczkiem wodnym, ale w oryginalnym projekcie ogrodu go nie ma. Być może znajdziemy odpowiednie miejsce na etapie realizacji ogrodu. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 07.09.2018 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Operacja "Studnia" zakończona sukcesem! Niezbędne były badania geofizyczne, na szczęście najlepszy (podobno) w Warszawie i okolicach fachowiec znalazł wodę bez pudła. Dzisiaj ekipa od studni sprawnie (choć z trudnościami wynikającymi ze strasznie twardego gliniastego gruntu), zamontowała nam studnię. Potrzebna wydajność: 50 l/min. Wydajność studni i pompy: ok. 80 l/min. Poniżej zdjęcia dokumentujące dzisiejsze prace. W przyszłym tygodniu spotkanie z projektantem i (mam nadzieję) wykonawcą przyszłego ogrodu. Liczymy na realizację części prac jeszcze w tym roku, a reszty - na wiosnę 2019 r. Będzie się działo Chętnie polecę zarówno geofizyka jak i ekipę od studni (kontakt przez PW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.09.2018 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 (edytowane) Moi studniarze też mieli podobny sprzęt, trochę archaiczny, ale szedł jak burza Pompę i osprzęt też Ci od razu zamontowali? Super, że się udało dowiercić do wody, własne ujęcie zawsze się przyda. We wsi, gdzie mam działkę, w upały tak spada ciśnienie w wodociągu, że władze proszą o niepodlewanie ogrodów wtedy itp. A tak mając swoje ujęcie jesteś niezależny. Edytowane 7 Września 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 08.09.2018 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 Tak, wszystko mam już gotowe, pompa zanurzona i tylko już czeka na system nawadniania Dodam jeszcze jedno zdjęcie, żeby pokazać jak to wygląda "od środka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pstawik 02.10.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Jak masz dokładnie tę studnię zrobioną? Masz wpuszczone dwa betony (jaka średnica) poniżej poziomu gruntu i na dnie tego masz odwiert głębinowy? Jak utwardzałeś dno pod te betony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 02.10.2018 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2018 Dokładnie - to nie wiem Dwa kręgi, średnicy nie pamiętam, ale jeśli Ci zależy to mogę zmierzyć. Nie patrzyłem ekipie na ręce przy utwardzaniu dna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 16.10.2018 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Niestety autorka naszego projektu ogrodu, której firma miała nam założyć ogród okazała się... jakby to ująć... mało komunikatywna. Po dłuższym czasie proszenia i przypominania się w tej sprawie, oraz po umówionym spotkaniu o którym ona... zapomniała (!), zaprzestaliśmy kolejnych prób. Skoro jej nie zależy na - skądinąd - całkiem sporym zleceniu, to nie będziemy się przecież prosić Później rozsyłałem zapytania do wielu okolicznych firm, ale odzew też nie był jakiś nadzwyczajny. Na szczęście wszystko (chyba) się dobrze skończyło, bo porozumieliśmy się co do kosztów i terminów realizacji naszego projektu z firmą, która w okolicy wykonywała już wiele ogrodów, w tym niemal dosłownie naprzeciwko naszej działki . Opinie o niej są bardzo dobre. Nie są może najtańsi, ale też nie życzą sobie milionów złotych Harmonogram jest taki, że za tydzień (o ile nie nadejdą niespodziewane przymrozki) rozpoczynamy prace ziemne, tj. wyrównanie terenu, wycięcie kilku brzóz, nawiezienie ziemi i piasku, przygotowanie podłoża pod trawnik wraz z siatką na krety, rozprowadzenie i podłączenie do studni instalacji nawadniającej oraz wytyczenie wszystkich rabat. Do tego murek ogrodowy (ok. 20 mb) i przygotowanie miejsca pod przyszłą altanę ogrodową. Na wiosnę przewidziane jest założenie trawnika. Dopiero w dalszej kolejności - nasadzenia roślin i drzew, z tym że ten etap być może dopiero na jesieni 2019 r. lub na wiosnę 2020 r. Uff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 24.10.2018 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Pogoda maksymalnie niesprzyjająca, ale ekipa stwierdziła, że do prac ziemnych dużo lepsza nie jest potrzebna. Więc dzisiaj od rana praca wrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 26.10.2018 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Po wczorajszym deszczu, dzisiaj cały dzień trwały prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 29.10.2018 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Dzisiaj pożegnaliśmy kilka brzózek, tam gdzie rosły zbyt gęsto i tych, które były najbardziej koślawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 31.10.2018 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Wczoraj panowie wyznaczali spadki terenu. Dzisiaj przyjechało dużo piasku, który jest rozprowadzany po całym ogrodzie. Piasek jest potrzebny żeby rozrzedzić ciężką gliniastą glebę i pozwolić na lepsze wsiąkanie wody. Potem dojedzie jeszcze parę wywrotek dobrej ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 06.11.2018 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Od wczoraj wyznaczane są rabaty i wylewany fundament pod niewysoki murek oporowy przed tarasem. Zaczęły się również prace nad systemem nawodnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 06.11.2018 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Fundament pod murek oporowy ukończony. Korytarze pod system nawodnienia przygotowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts