Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...

Powoli ruszamy z budową ogrodu :)

Dwa dni temu był u mnie pan studniarz, będziemy wiercić studnię głębinową. Jeśli się uda uzgodnić termin, to w przyszłym tygodniu, a w najgorszym razie na początku września.

Mam również wstępne uzgodnienie z firmą od ogrodów, że rozpoczniemy prace na jesieni - oczywiście o ile pozwoli na to pogoda.

Tak więc nareszcie znów się będzie działo :)

Powoli ruszamy z budową ogrodu :)

Dwa dni temu był u mnie pan studniarz, będziemy wiercić studnię głębinową. Jeśli się uda uzgodnić termin, to w przyszłym tygodniu, a w najgorszym razie na początku września.

Mam również wstępne uzgodnienie z firmą od ogrodów, że rozpoczniemy prace na jesieni - oczywiście o ile pozwoli na to pogoda.

Tak więc nareszcie znów się będzie działo :)

Cudownie! Jaki macie zakres planowanych prac ogrodowych i ile będzie Was to kosztować?

Cudownie! Jaki macie zakres planowanych prac ogrodowych i ile będzie Was to kosztować?

Wszystko zależy od pogody, zrobimy ile się da w tym roku (być może trawnik, murek kamienny, system nawodnienia itp.), a resztę na wiosnę (np. drzewa i rośliny). Wg cennika naszej projektantki (której firma mam nadzieję będzie realizować ogród) całość prac powinna się zamknąć w kwocie 30-40 tys. Oczywiście faktyczne koszty są trudne do dokładnego obliczenia na tym etapie...

Niestety wczorajszy odwiert pod studnię zakończył się niepowodzeniem. W miejscu, w którym zaplanowałem studnię nie było wody - aż do głębokości ponad 30 m :(

Tak więc konieczne będzie badanie geofizyczne i ponowny odwiert. Ale to dopiero w wrześniu. Obawiam się, że to opóźni rozpoczęcie prac ogrodowych. Ech :(

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Operacja "Studnia" zakończona sukcesem! Niezbędne były badania geofizyczne, na szczęście najlepszy (podobno) w Warszawie i okolicach fachowiec znalazł wodę bez pudła.

Dzisiaj ekipa od studni sprawnie (choć z trudnościami wynikającymi ze strasznie twardego gliniastego gruntu), zamontowała nam studnię. Potrzebna wydajność: 50 l/min. Wydajność studni i pompy: ok. 80 l/min.

Poniżej zdjęcia dokumentujące dzisiejsze prace.

W przyszłym tygodniu spotkanie z projektantem i (mam nadzieję) wykonawcą przyszłego ogrodu. Liczymy na realizację części prac jeszcze w tym roku, a reszty - na wiosnę 2019 r.

Będzie się działo :)

Chętnie polecę zarówno geofizyka jak i ekipę od studni (kontakt przez PW).

20180907_115018.jpg

20180907_115027.jpg

20180907_142811.jpg

20180907_142947.jpg

Moi studniarze też mieli podobny sprzęt, trochę archaiczny, ale szedł jak burza :)

Pompę i osprzęt też Ci od razu zamontowali?

Super, że się udało dowiercić do wody, własne ujęcie zawsze się przyda. We wsi, gdzie mam działkę, w upały tak spada ciśnienie w wodociągu, że władze proszą o niepodlewanie ogrodów wtedy itp. A tak mając swoje ujęcie jesteś niezależny.

Edytowane przez kemot_p

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Niestety autorka naszego projektu ogrodu, której firma miała nam założyć ogród okazała się... jakby to ująć... mało komunikatywna. Po dłuższym czasie proszenia i przypominania się w tej sprawie, oraz po umówionym spotkaniu o którym ona... zapomniała (!), zaprzestaliśmy kolejnych prób.

Skoro jej nie zależy na - skądinąd - całkiem sporym zleceniu, to nie będziemy się przecież prosić ;)

Później rozsyłałem zapytania do wielu okolicznych firm, ale odzew też nie był jakiś nadzwyczajny.

Na szczęście wszystko (chyba) się dobrze skończyło, bo porozumieliśmy się co do kosztów i terminów realizacji naszego projektu z firmą, która w okolicy wykonywała już wiele ogrodów, w tym niemal dosłownie naprzeciwko naszej działki :). Opinie o niej są bardzo dobre. Nie są może najtańsi, ale też nie życzą sobie milionów złotych :)

Harmonogram jest taki, że za tydzień (o ile nie nadejdą niespodziewane przymrozki) rozpoczynamy prace ziemne, tj. wyrównanie terenu, wycięcie kilku brzóz, nawiezienie ziemi i piasku, przygotowanie podłoża pod trawnik wraz z siatką na krety, rozprowadzenie i podłączenie do studni instalacji nawadniającej oraz wytyczenie wszystkich rabat. Do tego murek ogrodowy (ok. 20 mb) i przygotowanie miejsca pod przyszłą altanę ogrodową.

Na wiosnę przewidziane jest założenie trawnika. Dopiero w dalszej kolejności - nasadzenia roślin i drzew, z tym że ten etap być może dopiero na jesieni 2019 r. lub na wiosnę 2020 r.

Uff.

• 2 weeks później...

Wczoraj panowie wyznaczali spadki terenu. Dzisiaj przyjechało dużo piasku, który jest rozprowadzany po całym ogrodzie. Piasek jest potrzebny żeby rozrzedzić ciężką gliniastą glebę i pozwolić na lepsze wsiąkanie wody. Potem dojedzie jeszcze parę wywrotek dobrej ziemi.

20181031_120732.jpg

20181031_133233.jpg

20181031_133311.jpg