Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

oliwko, kori - dzięki za miłe słowa :)

Nikt nie narzeka na kucie w silce, gdyż ekipa od wielu lat pracuje w tym materiale. Mówili mi zresztą na początku, że nie uważają silki za jakąś nadzwyczajnie twardą cegłę. A już z pewnością nie płacę dodatkowo za wszelkie bruzdy. Zresztą przy elektryce nie ma ich zbyt wiele, przewody są cienkie i przykryje je tynk. Tylko kable HDMI pójdą w peszlach gdyż są mniej trwałe i chcemy mieć opcję ich wymiany.

Jutro będę na budowie i może będzie więcej zdjęć gdyż wiem z rozmów telefonicznych, że prace elektryczne i hydrauliczne idą pełną parą.

Dzisiejsza wizyta w biurze firmy budującej nasz domek przyniosła nowy, już dość dokładny harmonogram.

Otóż prace instalacyjne potrwają do końca przyszłego tygodnia, od 17.06 tynki wewnętrzne, od 25.06 wylewki. Ocieplenie i elewacja pod koniec lipca, wtedy też wpuścimy glazurnika.

Po rozmowie podjechałem na budowę. Najbardziej interesowało mnie czy na działce stoi woda, gdyż parę dni temu przez Grodzisk i okolice przetoczyły się dzikie burze i zalało wiele domów. Na szczęście działka była praktycznie bez kałuż (choć lekko bagnista). Kolejny dowód na to, że odwodnienie mojej i sąsiednich działek zostało przeprowadzone prawidłowo :)

Poniżej kilka zdjęć z zewnątrz domu.

IMG_6428.jpgIMG_6404.jpgIMG_6421.jpgIMG_6422.jpg

Natomiast wewnątrz domu... no cóż, tak to wygląda na etapie prac instalacyjnych: bałagan, dziesiątki rurek, kabli itp. Na miejscu zastałem ekipę od hydrauliki, pracującą na pełnych obrotach.

Elektrycy wrócą do pracy w przyszłym tygodniu gdyż w pewnym momencie zaczęli przeszkadzać hydraulikom :) Panowie musieli się jakoś dogadać, bo podobno parę dni temu jednocześnie w domku pracowało 9 ludzi naraz...Wiem, narzuciliśmy straszne tempo, ale gdyby okna były wcześniej.... ech :(

No, ale najważniejsze, że się kręci!

Jeśli zajrzymy na budowę w weekend, to dorzucę jeszcze trochę fotek.

IMG_6408.jpgIMG_6412.jpgIMG_6414.jpgIMG_6417.jpg

ivy17 - robimy z firmą A. pełną deweloperkę plus podjazdy. Wykończeniówka we własnym zakresie, ewentualnie skorzystamy z jakichś fachowców poleconych przez dewelopera.

Z tego odwodnienia cieszę się chyba nawet bardziej niż z szybkiego tempa prac. Ta stojąca tygodniami woda spędzała mi sen z powiek... a teraz woda nawet jak się zgromadzi w czasie intensywnych deszczów, to potem szybciutko ucieka. Aczkolwiek jest wyczuwalnie mokro prawie wszędzie na działce. Więc nawiezienie ziemi i dodatkowy drenaż będą priorytetem w przyszłym roku.

Pozdrawiam sąsiadkę :)

Edytowane przez cypryski

Pozdrawiam sąsiadkę :)

:bye::bye: ciesze sie że u Was teraz lepiej, z moje strony też nie jest najgorzej...nawet po tych wielkich ulewach jakięś tylko kałuże ..ale jakiś drenaż będzie trzeba zrobić, tylko w moje okolicy nie ma studzienek :sick: wiec nie wiem gdzie odprowadzić wodę :( Może spawa do czasu robót się rozwiąże. Podjazd tez koniecznie w tym roku musimy zrobić bo błoto jest straszne :mad::mad:

My pewnie pózniej się wykończymy ...stawiam na póżną jesień bo mamy przeprawy z bankiem i czekamy :( Ale jak narzucimy takie tempo jak u Was to liczę, że damy radę :yes::yes:

Jak zwykle w tym burzowo-deszczowym sezonie, w czasie wizyty na działce najpierw sprawdziliśmy jak wyglądają warunki gruntowe. Jest dobrze, znaczy: sucho :) Może nawet zbyt sucho (glina!), ale po pół roku zamartwiania się o gigantyczne jezioro i/lub lodowisko na południowej granicy działki, zdecydowanie wolę ten problem niż poprzedni.

Na terenie docelowego ogrodu zazieleniło się już bardzo mocno. Brzózki pięknie idą w górę, a zarośla robią się coraz gęstsze i wyższe.

IMG_6465.jpgIMG_6456.jpgIMG_6468.jpgIMG_6469.jpg

Natomiast w środku ewidentnie hydraulicy skończyli swoje prace etapu deweloperskiego (pominąwszy rozłożenie podłogówki, które nastąpi tuż przed wylewkami). A więc kabli i rurek przybyło od ostatniej wizyty. Zresztą sami oceńcie :)

Jutro do domu wracają elektrycy. Czyli wszystkie instalacje zostaną skończone w przyszłym tygodniu i od 17-go czerwca czekamy na tynki wewnętrzne.

IMG_6477.jpgIMG_6447.jpgIMG_6439.jpgIMG_6429.jpg

Dzisiejsza wizyta miała na celu obfotografowanie wszystkich ścian i sprawdzenie czy elektrycy i hydraulicy prawidłowo rozprowadzili wszystkie kable, przewody, rurki itp.

Oprócz dosłownie jednego miejsca, o którym elektrycy zapomnieli, wszystko wygląda OK. Niedopatrzenie elektryka da się ominąć w późniejszym etapie prac wykończeniowych. Także jutro ruszamy z tynkami wewnętrznymi :)

Obiecuję, że dzisiejsze zdjęcia są już ostatnie z cyklu "kabelkowego".

Aha! Przy okazji zauważyliśmy, że ekipa rozpoczęła już ocieplenie budynku :)

IMG_6481.jpgIMG_6484.jpgIMG_6483.jpgIMG_6485.jpg

Ponad godzinę zajęła mi weryfikacja pracy pana elektryka. Mój ambitny projekt serwerowni, z której do każdego pokoju rozprowadzone są wszystkie przewody TV/SAT/INT wygląda na zrealizowany :)

Oczywiście czy wszystko będzie działać okaże się dopiero po przeprowadzce (1 września). Niemniej jestem bardzo dobrej myśli. Elektrycy ewidentnie dokładnie przemyśleli sposób poprowadzenia przewodów i moje schematy były najwidoczniej wystarczająco przejrzyste.

Zrobiłem dziś ponad 100 zdjęć kabelków, więc wybór do tego bloga był dość trudny...

IMG_6501.jpgIMG_6505.jpgIMG_6517.jpgIMG_6525.jpg

projekt zacny, muszę sie przymierzyć się też do prądu i tv/interent...może masz jakieś wskazówki ?? bo zastanawiam sie jak to rozwiązać :rolleyes::rolleyes:

Pracowaliśmy nad tym projektem ze Szwagrem (przy okazji - pozdroofka!) kilka miesięcy. Pan Elektryk ogarnął projekt w ciągu 5 minut :o

Także nie wiem, czy to coś specjalnego czy standard we współczesnych domach? W każdym razie, chodziło o to, aby w każdym pokoju był sygnał TV i Internet po kablu z przepustowością 1 Gbit. W "serwerowni" (czyli dużej garderobie) będzie stał router, serwer sieciowy i multiswitch. Stamtąd wszystkie sygnały wędrują do każdego pokoju. Drugi router będzie w salonie, skąd sygnał dotrze - miejmy nadzieję - na taras i do ogrodu.

Takie było ogólne założenie. A co z tego wyjdzie... zobaczymy :)

Pozdrawiam!