oliwkawawa 06.06.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Super że prace idą do przodu! Kciuki za wrzesień PS. Ale ładnie kuli w silce, nic nie pokruszyli, fajnie Ja chyba do końca życia będę żałować, że za namowami różnych osób (o niewielkim pojęciu) odpuściłam silkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 06.06.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 ładnie idzie Andrzeju.powiedz jak idzie robota w silce, kucie etc. ekipy nie narzekają??bo to wszystko przede mna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 06.06.2013 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 oliwko, kori - dzięki za miłe słowa Nikt nie narzeka na kucie w silce, gdyż ekipa od wielu lat pracuje w tym materiale. Mówili mi zresztą na początku, że nie uważają silki za jakąś nadzwyczajnie twardą cegłę. A już z pewnością nie płacę dodatkowo za wszelkie bruzdy. Zresztą przy elektryce nie ma ich zbyt wiele, przewody są cienkie i przykryje je tynk. Tylko kable HDMI pójdą w peszlach gdyż są mniej trwałe i chcemy mieć opcję ich wymiany. Jutro będę na budowie i może będzie więcej zdjęć gdyż wiem z rozmów telefonicznych, że prace elektryczne i hydrauliczne idą pełną parą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 07.06.2013 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Dzisiejsza wizyta w biurze firmy budującej nasz domek przyniosła nowy, już dość dokładny harmonogram. Otóż prace instalacyjne potrwają do końca przyszłego tygodnia, od 17.06 tynki wewnętrzne, od 25.06 wylewki. Ocieplenie i elewacja pod koniec lipca, wtedy też wpuścimy glazurnika. Po rozmowie podjechałem na budowę. Najbardziej interesowało mnie czy na działce stoi woda, gdyż parę dni temu przez Grodzisk i okolice przetoczyły się dzikie burze i zalało wiele domów. Na szczęście działka była praktycznie bez kałuż (choć lekko bagnista). Kolejny dowód na to, że odwodnienie mojej i sąsiednich działek zostało przeprowadzone prawidłowo Poniżej kilka zdjęć z zewnątrz domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 07.06.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Harmonogram bardzo fajnie się zapowiada Mam pytanie do jakiego etapu realizujecie prace z deweloperem ?? Fajnie, że odwodnienie działa :yes: myślę, że ja ktośzagospodaruje ten ogródek po prawej to wogole już woda nie bedzie stała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 07.06.2013 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Natomiast wewnątrz domu... no cóż, tak to wygląda na etapie prac instalacyjnych: bałagan, dziesiątki rurek, kabli itp. Na miejscu zastałem ekipę od hydrauliki, pracującą na pełnych obrotach. Elektrycy wrócą do pracy w przyszłym tygodniu gdyż w pewnym momencie zaczęli przeszkadzać hydraulikom Panowie musieli się jakoś dogadać, bo podobno parę dni temu jednocześnie w domku pracowało 9 ludzi naraz...Wiem, narzuciliśmy straszne tempo, ale gdyby okna były wcześniej.... ech No, ale najważniejsze, że się kręci! Jeśli zajrzymy na budowę w weekend, to dorzucę jeszcze trochę fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 07.06.2013 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) ivy17 - robimy z firmą A. pełną deweloperkę plus podjazdy. Wykończeniówka we własnym zakresie, ewentualnie skorzystamy z jakichś fachowców poleconych przez dewelopera. Z tego odwodnienia cieszę się chyba nawet bardziej niż z szybkiego tempa prac. Ta stojąca tygodniami woda spędzała mi sen z powiek... a teraz woda nawet jak się zgromadzi w czasie intensywnych deszczów, to potem szybciutko ucieka. Aczkolwiek jest wyczuwalnie mokro prawie wszędzie na działce. Więc nawiezienie ziemi i dodatkowy drenaż będą priorytetem w przyszłym roku. Pozdrawiam sąsiadkę Edytowane 7 Czerwca 2013 przez cypryski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 07.06.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Pozdrawiam sąsiadkę :bye: ciesze sie że u Was teraz lepiej, z moje strony też nie jest najgorzej...nawet po tych wielkich ulewach jakięś tylko kałuże ..ale jakiś drenaż będzie trzeba zrobić, tylko w moje okolicy nie ma studzienek wiec nie wiem gdzie odprowadzić wodę Może spawa do czasu robót się rozwiąże. Podjazd tez koniecznie w tym roku musimy zrobić bo błoto jest straszne :mad: My pewnie pózniej się wykończymy ...stawiam na póżną jesień bo mamy przeprawy z bankiem i czekamy Ale jak narzucimy takie tempo jak u Was to liczę, że damy radę :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 07.06.2013 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Na pewno dacie radę A deweloper na pewno podpowie Wam dokąd można odprowadzić wodę, albo zasugeruje inne rozwiązanie. Trzymam kciuki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renata2005tychy 08.06.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Cyprysku ale macie RUR Jak to widzę to mam stracha przed naszą hydrauliką Fajnie to idzie, zresztą jak sprawdzona to nie ma strachu - no chyba że akurat się zdarzy .Ale jak to mówią wszystko mija, stresy się zapomina, i ciągnie się do przodu. A Ty ciągniesz i to jeszcze jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 08.06.2013 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Dzięki Renatko Ale byłbym jeszcze bardziej dumny gdybym własnymi rękami to wszystko układał, tak jak to robią niektórzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 09.06.2013 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Jak zwykle w tym burzowo-deszczowym sezonie, w czasie wizyty na działce najpierw sprawdziliśmy jak wyglądają warunki gruntowe. Jest dobrze, znaczy: sucho Może nawet zbyt sucho (glina!), ale po pół roku zamartwiania się o gigantyczne jezioro i/lub lodowisko na południowej granicy działki, zdecydowanie wolę ten problem niż poprzedni. Na terenie docelowego ogrodu zazieleniło się już bardzo mocno. Brzózki pięknie idą w górę, a zarośla robią się coraz gęstsze i wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 09.06.2013 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2013 Natomiast w środku ewidentnie hydraulicy skończyli swoje prace etapu deweloperskiego (pominąwszy rozłożenie podłogówki, które nastąpi tuż przed wylewkami). A więc kabli i rurek przybyło od ostatniej wizyty. Zresztą sami oceńcie Jutro do domu wracają elektrycy. Czyli wszystkie instalacje zostaną skończone w przyszłym tygodniu i od 17-go czerwca czekamy na tynki wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 16.06.2013 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Dzisiejsza wizyta miała na celu obfotografowanie wszystkich ścian i sprawdzenie czy elektrycy i hydraulicy prawidłowo rozprowadzili wszystkie kable, przewody, rurki itp. Oprócz dosłownie jednego miejsca, o którym elektrycy zapomnieli, wszystko wygląda OK. Niedopatrzenie elektryka da się ominąć w późniejszym etapie prac wykończeniowych. Także jutro ruszamy z tynkami wewnętrznymi Obiecuję, że dzisiejsze zdjęcia są już ostatnie z cyklu "kabelkowego". Aha! Przy okazji zauważyliśmy, że ekipa rozpoczęła już ocieplenie budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 16.06.2013 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Ponad godzinę zajęła mi weryfikacja pracy pana elektryka. Mój ambitny projekt serwerowni, z której do każdego pokoju rozprowadzone są wszystkie przewody TV/SAT/INT wygląda na zrealizowany Oczywiście czy wszystko będzie działać okaże się dopiero po przeprowadzce (1 września). Niemniej jestem bardzo dobrej myśli. Elektrycy ewidentnie dokładnie przemyśleli sposób poprowadzenia przewodów i moje schematy były najwidoczniej wystarczająco przejrzyste. Zrobiłem dziś ponad 100 zdjęć kabelków, więc wybór do tego bloga był dość trudny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 16.06.2013 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Podczas gdy ja analizowałem kabelki, moje dziewczyny relaksowały się, korzystając z pięknej pogody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 16.06.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 [ATTACH=CONFIG]195940[/ATTACH] projekt zacny, muszę sie przymierzyć się też do prądu i tv/interent...może masz jakieś wskazówki ?? bo zastanawiam sie jak to rozwiązać :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 16.06.2013 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 projekt zacny, muszę sie przymierzyć się też do prądu i tv/interent...może masz jakieś wskazówki ?? bo zastanawiam sie jak to rozwiązać :rolleyes: Pracowaliśmy nad tym projektem ze Szwagrem (przy okazji - pozdroofka!) kilka miesięcy. Pan Elektryk ogarnął projekt w ciągu 5 minut Także nie wiem, czy to coś specjalnego czy standard we współczesnych domach? W każdym razie, chodziło o to, aby w każdym pokoju był sygnał TV i Internet po kablu z przepustowością 1 Gbit. W "serwerowni" (czyli dużej garderobie) będzie stał router, serwer sieciowy i multiswitch. Stamtąd wszystkie sygnały wędrują do każdego pokoju. Drugi router będzie w salonie, skąd sygnał dotrze - miejmy nadzieję - na taras i do ogrodu. Takie było ogólne założenie. A co z tego wyjdzie... zobaczymy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 16.06.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 a czy już wiesz od jakiego dostawcy będziesz miał internet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cypryski 16.06.2013 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Dopóki nie dotrze do nas Neostrada, będziemy korzystać z PLJ Telecom. Ceny porównywalne z Warszawą, a co do jakości sygnału... przekonamy się wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts