Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy "Cyprysa" (pracownia Horyzont)

Recommended Posts

Czy będziesz miał drzwi do wewnątrz pokoju otwierane czy na zewnątrz, widziałam różne rozwiązania, a gdy mówiłam że chciałabym na zewnątrz to patrzyli na mnie z przymrużeniem.....

Wszystkie będą otwierane do wewnątrz :) Głównie z tego powodu, że pokoje są duże, a przedpokoje raczej małe... To było główne kryterium bo nie mieliśmy specjalnych preferencji. Za to mamy drzwi wejściowe otwierane na zewnątrz :)

• Odpowiedzi 966
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie;) Wszystko zależy od wielkości pokojów moje są malutkie.

Dzięki i oczywiście czekam na nowe fotki.

Miłego dnia.

u nas tez do wewnątrz poki beda bo akurat tak lepiej niż zabijac sie na korytarzu o drzwi ;) wszytsko zalezy od układu pokoje/korytarz.

Drzwi wejsciowe na zwenątrz co jest cuper bo nie zajmuja miejsca w wiatrołapie :-)

Sporo rzeczy jeszcze do zrobienia, a zegar odlicza czas do przeprowadzki: zostało jakieś 13-14 dni.

Stan gry na dzisiaj:

Dolna łazienka - skończona z wyjątkiem obsadzenia białego montażu

Górna łazienka - wszystkie płytki ułożone, do zrobienia: fugi i obsadzenie białego montażu

Płytki na parterze - wszystkie ułożone, do zrobienia: fugi (w niektórych miejscach).

Malowanie - skończone z wyjątkiem górnej łazienki i drobnych zabrudzeń do poprawki

W przyszłym tygodniu uzupełniamy niedokończone pozycje z powyższej listy oraz robimy podjazdy i elewację.

Ponadto: w poniedziałek montaż kuchni, we wtorek wykładziny podłogowe i drzwi wewnętrzne.

Za tydzień przyjdzie pan elektryk żeby obsadzić gniazdka itp., zaraz potem pan od alarmów żeby przygotować system alarmowy do podłączenia się do agencji ochrony.

Na zdjęciach poniżej: 1) i 2) sypialnia małżeńska, 3) podłoga w wiatrołapie, 4) podłoga w pomieszczeniu pod schodami

IMG_7255.jpgIMG_7257.jpgIMG_7283.jpgIMG_7282.jpg

Na koniec kilka fotek na zewnątrz.

Myślałem, że będzie już na całości położony tłuczeń, ale widocznie ekipa celuje od razu w kostkę. Jednak najpierw musi być elewacja, a więc czekamy jeszcze kilka dni. Dopiero na końcu pojawią się płytki na schodach wejściowych.

IMG_7298.jpgIMG_7297.jpgIMG_7299.jpgIMG_7296.jpg

To tyle na dzisiaj :)

Dzisiaj krótko, bo inwestorzy zmęczeni :)

Po pierwsze, mamy tłuczeń przed domem (zdjęcie nr 1) zaś ekipa od tynków pracowała dziś od rana do popołudnia, więc elewacja będzie gotowa jutro lub najdalej pojutrze. Nie daje zdjęć elewacji bo i tak niewiele jeszcze widać.

Poza tym obsadzony dziś został praktycznie cały biały montaż (z paroma drobnymi wyjątkami). Na zdjęciach nr 2, 3 i 4: mała łazienka.

IMG_7307.jpg IMG_7316.jpgIMG_7318.jpgIMG_7315.jpg

Również dzisiaj rozpoczęli pracę panowie z od podłóg - najpierw odebrałem transport wszystkich wykładzin, drzwi wewnętrznych oraz desek dębowych, a potem panowie przygotowali pokoje do położenia wykładzin.

Po zmierzeniu wilgotności wylewek, okazało się (zgodnie z przewidywaniami) że musimy jeszcze długoczekać na położenie desek. Tak więc pierwsze tygodnie spędzimy mieszkając częściowo na betonie. ale... DAMY RADĘ :)

Na zdjęciach: górna łazienka, w której obsadzono sedesik, umywalkę i panel prysznicowy. Pozostały jeszcze drobne prace malarskie.

Jutro zapewne więcej zdjęć (jeśli dam radę :)).

IMG_7327.jpgIMG_7325.jpgIMG_7329.jpgIMG_7337.jpg

Nareszcie wolna chwila, żeby uzupełnić dziennik budowy :)

Stan gry na 7 dni przed przeprowadzką:

- wykładziny rozłożone, na początku przyszłego tygodnia dojdą jeszcze dywanowe listwy podłogowe

- wszystkie drzwi wewnętrzne obsadzone

- kuchnia prawie skończona (zabrakło węża do gazu, więc piekarnik i płyta jeszcze nie zamocowane)

- prawdopodobnie jutro zakończy się tynkowanie elewacji (zdjęcia dopiero po zakończeniu prac)

- zaraz po tynkach wrócą panowie od układania kostki i dokończą dzieła (poniedziałek-wtorek)

- w przyszłym tygodniu przyjdą kolejno: pan elektryk, pan od systemu alarmowego i pan od łącza internetowego

Budynek uzyskał dzisiaj odbiór techniczny więc wkrótce wystąpimy o zmianę taryfy elektrycznej :)

Na zdjęciach: górna łazienka (trwają jeszcze drobne prace malarskie) oraz kuchnia (jak wspomniałem, piekarnik i płyta muszą jeszcze poczekać kilka dni).

IMG_7358.jpgIMG_7372.jpgIMG_7367.jpgIMG_7379.jpg